Volgens artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Via het project 'Instroom Academy' van GATAM vzw worden 14 anderstalige nieuwkomers in een leer-/werktraject opgeleid tot afwasser, keukenmedewerker of hulpkok. De opleidingsperiode wordt heel kort gehouden: vaktechnisch Nederlands, meten en rekenen, temperaturen en tijden, aangevuld met het samenstellen van de kaart waarbij wordt vertrokken vanuit de culinaire herinneringen van de nieuwkomers. Deze gerechten krijgen een upgrade door Antwerps topchef Seppe Nobels om alles op een hoger gastronomisch niveau te tillen. De opgedane theoriekennis wordt omgezet in de praktijkperiode in een pop-uprestaurant dat de realiteit van een werkvloer zeer sterk benadert, afgerond met een stageperiode in eigen huis. Voor al deze keukenfuncties is dit een finaliteitsopleiding.
De competentieversterkende acties (opleiding in de leer-/werkomgeving én de stage) worden gevolgd door bemiddelingsacties in functie van doorstroom. Hiervoor zet GATAM vzw het eigen bemiddelingsproject ‘Urbaan, makelaar in werk’ in om een brede waaier van alle mogelijke doorstromingsinstrumenten te benutten.
Dit collegebesluit wordt ook aan de gemeenteraad van 29 maart 2021 voorgelegd ter goedkeuring.
De wet van 14 november 1983 met betrekking tot controle en toekenning van sommige toelagen.
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) keurde de gemeenteraad het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goed.
Op 17 februari 2020 (jaarnummer 126) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de stad Antwerpen goed.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Binnen de stedelijke doelstelling en de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de stad Antwerpen is er aandacht voor de activering van anderstaligen en knelpuntvacatures binnen de speerpuntsectoren.
Eén op vijf van de niet-werkende werkzoekenden in de stad Antwerpen heeft een taalachterstand. De kwetsbare doelgroep van deze anderstalige werkzoekenden wordt gekenmerkt door een oververtegenwoordiging van zowel kortgeschoolden (63,3%) als langdurig werkzoekenden (52,9%). Anderstalige nieuwkomers met een arbeidsperspectief moeten snel geactiveerd worden via enerzijds korte competentieversterkende trajecten richting knelpuntberoepen, en anderzijds werkplekleren - zoals een opleidingsstage, beroepsverkennende stage, IBO met taalondersteuning, ... - met oog op een snellere doorstroom naar duurzame tewerkstelling.
In de stad Antwerpen is er tevens een sterke mismatch op de arbeidsmarkt gekend. Er is een grote groep werkzoekenden, en tegelijk geraken veel knelpuntvacatures niet ingevuld. Door de noden van de knelpuntvacatures in kaart te brengen en in te zetten op de urgente invulling van de arbeidsvraag wil de stad Antwerpen Antwerpse bedrijven en economie versterken en kansen bieden aan Antwerpse werkzoekenden. Zo is de Antwerpse horecasector ondanks de coronacrisis nog steeds op zoek naar opgeleid horecapersoneel.
Via dit besluit wijst de stad Antwerpen een nominatief budget toe aan GATAM vzw, die meewerkt aan de realisatie van stedelijke ambities en doelstellingen in kader van de activering van anderstaligen en de invulling van knelpuntvacatures.
De ondersteuning werd met de tweede aanpassing aan het meerjarenplan 2020-2025 niet opgenomen in de lijst nominatieve ondersteuningen.
Met dit besluit wordt een nominatieve ondersteuning voor 2021 toegekend aan Gatam vzw, Stoopstraat 1, 2000 Antwerpen met ondernemingsnummer BE 0478.069.349.
De ondersteuning bedraagt 36.000,00 EUR en is voorzien op 5318400000 / 6496800 / 2LWS050302A00000.
De afsprakennota en uitbetaling worden in een apart besluit ter goedkeuring voorgelegd aan het college.
Het college legt het nominatief maken van de toelage van 36.000,00 EUR aan GATAM vzw, Stoopstraat 1, 2V, 2000 Antwerpen met ondernemingsnummer BE0478069349, voor het project 'Instroom Academy' ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.