Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Oogststraat is een lokale straat.
Inleiding
Het project ligt grotendeels in het district Berchem, meer specifiek in de wijk Nieuw Kwartier. Slechts een kleine zone bevindt zich op het grondgebied van de stad Mortsel om een logische aansluiting te kunnen maken.
Planningscontext
Deze zone is onderdeel van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Zilverkwartier (RUP_11002_214_20006_00001).
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
Karakter
Vanaf de Fruithoflaan tot aan de Karmelietenstraat betreffen het voornamelijk percelen met opritten en voortuinen. Er zijn geen voortuinen aanwezig aan het groene plein waar de Deken De Winterstraat aansluit op de Oogststraat en aan de aansluiting met de Karmelieten- en /of de Lode Vissenaekenstraat zelf. Vanaf de Karmelietenstraat tot aan de Hendrik Kuijpersstraat is er langs de noordelijke zijde industrie aanwezig. Aan de zuidelijke zijde bevinden zich enkele woningen, het Zilverkwartier in opbouw en opnieuw een deel industrie.
Gebruik
Vanaf de Fruithoflaan tot aan de Karmelietenstraat zijn enkele winkels en/of horeca aanwezig. Aan de Deken De Winterstraat is er een groen plein. Vanaf de Karmelietenstraat tot aan de Hendrik Kuijpersstraat is er industrie aanwezig en komt er ook een supermarkt in het toekomstig Zilverkwartier.
Groen
Ter hoogte van de Fruithoflaan is een waardevolle zomereik aanwezig. Vanaf de Fruithoflaan tot aan de Karmelietenstraat zijn er globaal gezien twee rijen bomen aanwezig met alternerende soorten. De boomvakken zijn klein en losstaand. Er is op enkele plekken wortelopdruk geconstateerd. Aan de Deken De Winterstraat bevinden zich een toekomstboom en twee kandidaat toekomstbomen. Het groene plein is momenteel in twee gesplitst door de aansluiting van de Deken De Winterstraat met de Oogststraat. Vanaf de Karmelietenstraat tot aan de Hendrik Kuijpersstraat is er aan de zuidelijke kant reeds een grote bomenrij aanwezig op privé terrein. Op openbaar domein bevinden zich kleine niet waardevolle en zieke vormbomen. Aan de noordelijke zijde staan enkele bestaande bomen aan de gevels niet ver van de Karmelietenstraat zelf.
Mobiliteit
De Oogststraat is dubbelrichting. De Deken De Winterstraat is enkelrichting van de Oogststraat weg. Er geldt een zone 30 vanaf de Fruithoflaan tot aan de grens met Mortsel. Vanaf daar geldt er een snelheidsregime van 30km/u tot aan de Hendrik Kuijpersstraat. De Oogststraat is minimum 6m breed en is een urgentieroute voor de brandweer. De Deken De Winterstraat is momenteel 3.65m breed. Op het grondgebied district Berchem zijn er langs weerszijden niet afgebakende, langse parkeerstroken aanwezig. Hierdoor oogt de rijbaan zeer breed. Er zijn 3 andersvalidenplaatsen voor bewoners.
Over het volledige projectgebied zijn er veel private bewonersopritten aanwezig. Aan het plein ter hoogte van de Deken De Winterstraat wordt vaak foutparkeren geconstateerd. De gevels langs dit plein zijn bovendien momenteel niet bereikbaar volgens de voorschriften van de brandweer. Ter hoogte van de industrie zijn er ook meerdere poorten en/of een slagboom en tijdelijke markering met palen aanwezig. In het toekomstig gebouw van het Zilverkwartier komt er een inpandige garage.
Aan de Fruithoflaan en de Hendrik Kuijpersstraat bevinden zich verkeerslichten. Er is een verkeersplateau aan de Karmelietenstraat en Lode Vissenaekenstraat. Er is een oversteek aanwezig ter hoogte van het plein aan de Deken De Winterstraat.
Er ontbreekt momenteel een schrikstrook tussen de parkeerstrook en het fietspad.
Techniek
Algemene randvoorwaarden
Mobiliteitsvoorwaarden
Ambitie
Het verbeteren van het voetgangers- en fietscomfort, het optimaliseren van de groenstructuur, het opwaarderen van de beeldkwaliteit en het verhogen van de verkeersveiligheid.
Concept
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:
Straat - mobiliteit
Straat - techniek
Straat - groen
Plein - mobiliteit
Plein - techniek
Plein - gebruik
de pleininvulling kan op basis van een bewonersbevraging verder uitgewerkt worden in de volgende fase. Er is mogelijkheid voor het integreren van:
Plein - groen
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 78 plaatsen in de bestaande toestand naar 59 plaatsen in de nieuwe toestand. Het verlies aan parkeerplaatsen is te wijten aan aanpassingen in het kader van verkeersveiligheid en van het generiek uitvoeren van boomvakken in en rond parkeerstroken.
Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans waarbij van 70 bomen in de bestaande toestand naar vermoedelijk 92 bomen in de nieuwe toestand.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
Er is geen opdracht tot vernieuwing van de riolering zelf.
fase | actie | datum | jaarnummer |
adviezen | coördinatieoverleg openbaar domein | 6 april 2021 |
Het districtscollege van Berchem wenst in de Oogststraat het voetgangers- en fietscomfort te verbeteren, de groenstructuur te optimaliseren en de verkeersveiligheid te verhogen.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.
Het voor deze opdracht vereiste budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/5012500000/224/2BER010201M01386/2BE090200/2200 en 2300.
Het coördinatieoverleg gaf op 6 april 2021 gunstig advies op voorwaarde dat:
Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept (15 april 2021) voor de wegeniswerken in de Oogststraat, district Berchem, goed mits er:
Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
dienst | taak |
SW/PR/ONT | na de inspraakprocedure concept uitwerken tot een definitief ontwerp en indien vereist archeologienota laten opmaken |
SW/PR/ADM | mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college |
SW/MOB | draft signalisatieplan opmaken |
districtssecretaris | communicatie en participatietraject organiseren |