Terug
Gepubliceerd op 09/02/2021

2021_DCAN_00072 - Brusselstraat. Wegeniswerken. SWOU11906 - Aangepaste projectdefinitie en concept - Goedkeuring

districtscollege Antwerpen
ma 01/02/2021 - 14:00 Districtshuis Antwerpen | Zaal Barcelona
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2021_DCAN_00072 - Brusselstraat. Wegeniswerken. SWOU11906 - Aangepaste projectdefinitie en concept - Goedkeuring 2021_DCAN_00072 - Brusselstraat. Wegeniswerken. SWOU11906 - Aangepaste projectdefinitie en concept - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen. De Brusselstraat is een lokale straat.

Argumentatie

Inleiding

Het projectgebied omvat het deel van de Brusselstraat gelegen tussen de Brederodestraat-Montignystraat en de Balansstraat. Het is gelegen in de Brederodewijk, dicht bij het Zuidstation en de Konijnenwei. Het kruispunt met de Balansstraat – De Braekeleerstraat zal verhoogd worden aangelegd binnen het project van de Balansstraat.

Analyse

Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

  • Ruimte:
    de Brusselstraat is een korte en brede straat met brede voetpaden en een brede rijweg. Er staan  enkele bomen, maar verder is er heel weinig groen of onverharde ruimte.
  • Mobiliteit en gebruik:
    het is een doodlopende dubbelrichtingsstraat met 11 langsparkeerplaatsen en zes garagetoegangen. Voor voetgangers en fietsers is het een belangrijke verbinding om vanuit de wijk naar de Brederodestraat met winkels en horeca of naar de groene Konijnenwei te gaan. Het is voornamelijk een woonstraat. Er zijn twee handelszaken.
  • Riolering en water:
    de riolering is verouderd. De straat ligt daarnaast in een watergevoelige wijk waardoor er bij hevige regenval soms water in de straten staat.
  • Biodiversiteit en groen:
    de straatbomen aan de zijde van de Brederodestraat-Montignystraat zijn Japanse Kaukasische elzen. Aan het kruispunt met de Balansstraat staan krentenboompjes, waarvan één een wonde heeft. De andere bomen verkeren in goede staat. Er zijn ook drie waardevolle geveltuinen in de straat. 
  • Hitte en koelte:
    voor dit project werd een analyse gedaan van de hitte en koelte in de straat met hittekaarten en een schaduwstudie. Doordat de straat relatief breed is en de bebouwing drie tot vier bouwlagen hoog is, wordt een groot deel van de straat en de gevels niet beschaduwd en kunnen deze erg opwarmen. Tijdens de zomerperiode is er te weinig verkoeling overdag en te weinig afkoeling ’s nachts (hittestress-effect). Dit heeft een negatieve impact op de leefomgeving.
  • Geluid en luchtkwaliteit:
    voor de aspecten geluid en luchtkwaliteit zien we dat deze op de drukkere Brederodestraat-Montignystraat slechter scoren dan de Brusselstraat. Door de dominante westenwind wordt het lawaai, slechte lucht en zwerfvuil verder de Brusselstraat ingeblazen. 

Inspraak

Binnen dit project werden in een vroeg stadium ook de bewoners bevraagd. Er werd een kennismakingsmoment georganiseerd om het project voor te stellen en een online bevraging gedaan. De bevindingen die hieruit voortkwamen werden teruggekoppeld met de bewoners.

Uitgangspunten

Uit de analyse en de bevraging van de bewoners werden een aantal programmapunten samengevat. Dit zijn de uitgangspunten die uiteindelijk resulteren in het conceptplan.

  • Gebruik:
    • ruimte inrichten om te verblijven en te spelen;
    • verkeersveilige omgeving inrichten.
  • Riolering en water:
    er wordt een gescheiden stelsel met bronmaatregelen voorzien, met een droogweerafvoer (DWA) richting de Balansstraat en een regenweerafvoer (RWA) doorstroomriolering naar de Konijnenwei en richting de Brederodestraat-Montignystraat. De RWA-riolering wordt voornamelijk gebruikt om het regenwater van de achterliggende wijk af te voeren, in de Brusselstraat zelf wordt er ingezet op maximale waterinfiltratie en -buffering ter plaatse en maximale afkoppeling van het RWA van de riolering (100% van de publieke ruimte, 50% van de private daken).
  • Biodiversiteit en groen:
    inzetten op maximale ontharding draagt hier toe bij, en kan de straat bijkomend een groener karakter geven. De bestaande bomen in goede staat blijven behouden en er wordt ingezet op toekomstbomen. Het principe van dragers en ondersteuners wordt toegepast en er worden diverse soorten gepland. Verder wordt het bestaande gevelgroen gevrijwaard tijdens de heraanleg en wordt de aanleg van gevelgroen aangemoedigd.
  • Hitte en koelte:
    de toekomstbomen dragen bij aan een maximale beschaduwing van de straat en de gevels en aan een positief effect naar verdamping van water. Ook lichtgekleurd materiaalgebruik kan bijdragen aan minder hitte.
  • Geluid en luchtkwaliteit:
    op het einde van de straat wordt een koelteplek door middel van bomen, schaduw en water voorzien en een groene buffer om de geluidsoverlast en de slechte lucht die de straat wordt ingeblazen te verminderen. De aanwezigheid van groenstructuren en bomen zorgen voor een positievere waarneming van het omgevingsgeluid. Door het verkeer minder zichtbaar te maken vanuit de straat, voelt het ook minder aanwezig.

Concept

Voorgaande programmapunten worden samengebracht in een concept waarbij de straat wordt ingericht als woonerf met een comfortabele strook voor voetgangers en fietsers van 3 meter, met 11 dwarsparkeerplaatsen en fietsenbeugels aan het begin, midden en einde van de straat. De overrijdbare zones worden voorzien in grasbetontegels. Daarnaast worden er zes nieuwe toekomstbomen geplant in een rij in het midden van de straat en vijf nieuwe ondersteunende bomen. Bijkomend worden er groene, onverharde zones gecreëerd met ruimte voor water, verblijfs- en speelruimte. Tot slot wordt er een bufferende groenstructuur tussen het fietspad en voetpad aan de Brederodestraat-Montignystraat voorzien, die bijdraagt aan een positievere geluidswaarneming en een betere luchtkwaliteit.

Parkeerbalans

Het concept resulteert in een parkeerbalans van 11 plaatsen in de bestaande toestand naar 11 plaatsen in de nieuwe toestand.
Door de parkeerplaatsen anders te organiseren komt er meer ruimte vrij om te vergroenen, verblauwen, verblijven en spelen.

Bomenbalans

Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.
De bestaande bomen in goede staat blijven behouden. Eén van de bomen heeft een wonde; deze zal vervangen worden. Verder komen er zes toekomstbomen of bomen van 1e categorie bij. Er komen ook vijf ondersteunende bomen bij die sneller groeien en in de beginfase voor groenvolume zullen zorgen. 

Hemelwaterplan

Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Brusselstraat ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met zo veel mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld. Er wordt ingezet op het maximaal ter plaatse infiltreren van regenwater en in principe niet af te koppelen op de RWA-riolering. Deze riolering zal het achterliggende regenwater uit de wijk wel transporteren richting Konijnenwei.

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

Projectdefinitie en concept

goedkeuring districtscollege

20 augustus 2018

650

adviesCoördinatieoverleg Openbaar Domein7 december 2020

Het districtscollege wenst te investeren in de Brusselstraat met een totale heraanleg van de straat en het vernieuwen van de riolering.

Verder werd het project geselecteerd binnen het subsidieprogramma van Vlaanderen rond ontharding, vergroening en verblauwing (infiltreren en zichtbaar maken van water) en wordt het 'Antwerpen breekt uit’-traject gevolgd. Het doel van dit traject is om de Brusselstraat op een meer klimaatrobuuste manier aan te leggen. De verworven kennis wordt daarnaast verankerd in de standaardprocedures rond ontwerp, aanleg en beheer van de publieke ruimte.

Vanwege ‘Antwerpen breekt uit’ zijn er ten opzichte van het vorige districtsbesluit van de projectdefinitie en concept van 20 augustus 2018 (jaarnummer 650), nieuwe elementen opgenomen. De mobiliteitsvoorwaarden blijven ongewijzigd.

Er wordt ingezet op een hoge graad van participatie om gebruikers en bewoners van de straat te activeren. Er wordt gezocht naar synergiën tussen bewoners en de ondersteuning van hun initiatieven in het klimaatrobuust maken van het private domein.


De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft in samenspraak met de betrokken diensten een projectdefinitie voor de ‘Brusselstraat klimaatrobuust’ opgesteld. Hierin werden de programmapunten rond groen, water, biodiversiteit, luchtkwaliteit, hitte-comfort en geluid opgenomen en op gelijke hoogte geplaatst naast de basisprogrammapunten rond gebruik en mobiliteit. 

In de conceptfase is het geheel van de programmapunten gereflecteerd en afgewogen geweest met de advies-verlenende diensten. Dit heeft geresulteerd in een concept waarin de basis- en klimaat-gerelateerde programmapunten op kwaliteitsvolle wijze zijn opgenomen.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling 2ANT010502M00757/224/2AN090610/2100.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein van 7 december 2020 Gunstig onder voorwaarden

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de projectdefinitie op voorwaarden dat:

  • onderzocht wordt of in de verdere uitwerking van het ontwerp de dwarse relatie en gebruiksruimte (van gevel tot gevel) nog meer voorzien kan worden;
  • het doodlopend karakter van het woonerf fysiek en leesbaar wordt afgedwongen om oneigenlijk doorrijden te voorkomen;
  • de materialisatie en minimale breedte van de comfortabele strook doorheen het woonerf verder onderzocht wordt;
  • het fietspad in de Montignystraat verbreed wordt en de beplanting in de bufferstrook wordt afgestemd op het fietscomfort;
  • de parkeerplaatsen in het woonerf conform de inrichtingsprincipes van het draaiboek Openbaar Domein worden voorzien;
  • sociale planning en ruimtelijke veiligheid nauw betrokken worden in de uitwerking van de volgende fases;
  • binnen het woonerf voldoende fietsbeugels en zitmeubilair met leuning worden voorzien.

Alle voorwaarden worden verder onderzocht en geïntegreerd in de volgende fase van het ontwerp.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0105 - Leefbaar district
2ANT010502 - Publiek domein
2ANT010502M00757 - SWOU11906 Brusselstraat (klimaatstraat_ABU)

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt de aangepaste projectdefinitie en het concept (27 november 2020) voor de wegeniswerken in de Brusselstraat, district Antwerpen, goed op voorwaarde dat niet gewerkt wordt met systeem van dragers/ondersteuners. Enkel werken met toekomstgerichte bomen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het districtscollege geeft opdracht aan:

Dienst

taak

SW/P&R/ONT

plan verder uitwerken tot definitief ontwerp

SW/Mobiliteit

draft signalisatieplan opmaken

SW/Communicatie en Participatiecommunicatie en participatiemoment organiseren

bestuurscoördinator district

de nodige budgetten voorzien


Bijlagen

  • 20201127_11906_CON_plan.pdf
  • 20201127_11906_CON_snede.pdf
  • 20201127_11906_PD.pdf
  • 20201127_11906_PD_CON_presentatie_COD.pptx
  • 20201207_COD_verslag_Brusselstraat_def.docx