Terug
Gepubliceerd op 18/06/2021

2021_CBS_04829 - Vergroening - Vergroeningsenveloppe districten voor Toekomstbomen en bijkomend groen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/06/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_04829 - Vergroening - Vergroeningsenveloppe districten voor Toekomstbomen en bijkomend groen - Goedkeuring 2021_CBS_04829 - Vergroening - Vergroeningsenveloppe districten voor Toekomstbomen en bijkomend groen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 141 van het Decreet lokaal bestuur stelt vast dat de gemeenteraad de criteria op grond waarvan jaarlijks een algemene dotatie of specifieke dotaties uit de gemeentebegroting worden verstrekt aan de districten bepaalt.

Argumentatie

Om districten verder aan te moedigen om vergroeningsopportuniteiten om te zetten in realisaties wil de stad Antwerpen middelen ter beschikking stellen. Hiervoor maakt de stad Antwerpen 2 miljoen euro vrij die als vergroeningsenveloppes aan de districten aangereikt zullen worden. De vergroeningsenveloppes zijn gebaseerd op de decentralisatie-verdeelsleutel die opgemaakt is aan de hand van drie parameters, namelijk het inwonersaantal, de oppervlakte wegen en de groenoppervlakte van de respectieve districten. Enkel voor het district Antwerpen wordt afgeweken van de decentralisatie-verdeelsleutel. Dit omwille van het feit dat er de komende jaren andere vergroeningsprojecten met bovenlokale middelen in het district Antwerpen zullen plaatsvinden. Concreet wordt voor het district Antwerpen, na toepassing van de decentralisatie-verdeelsleutel, 200.000,00 euro in mindering gebracht op de vergroeningsenveloppe en wordt dit bedrag evenredig verdeeld over de overige districten.

De vergroeningsenveloppes per district bedragen aldus:

District
Vergroeningsenveloppe
Antwerpen504.000,00 EUR
Berchem175.000,00 EUR
Berendrecht-Zandvliet-Lillo
115.000,00 EUR
Borgerhout157.000,00 EUR
Deurne291.000,00 EUR
Ekeren169.000,00 EUR
Hoboken189.000,00 EUR
Merksem183.000,00 EUR
Wilrijk217.000,00 EUR


De doelstelling is tweeledig:

  • het realiseren van bijkomende Toekomstbomen door middel van standplaatsverbetering of nieuwe aanleg;
  • het realiseren van Quick Wins ontharding om de publieke ruimte bijkomend te ontharden en vergroenen.

Algemene werkingsprincipes:

  • De vergroeningsenveloppe dient minstens voor 50% aangewend te worden om Toekomstbomen te realiseren.
  • Voor de Toekomstbomen moeten de opportuniteiten gezocht worden zowel binnen lopende heraanleg projecten als erbuiten. Om projectvoorstellen met betrekking tot Toekomstbomen te begroten biedt de dienst Stadsbeheer/Groendienst ondersteuning.
  • Voor de Quick Wins ontharding ligt de focus op ontharding en vergroening van publieke ruimte. Om projectvoorstellen met betrekking tot ontharding te begroten, biedt de dienst Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte ondersteuning.
    1. Quick Wins ontharding die op 29 januari reeds geselecteerd zijn door het college (2021_CBS_00834), kunnen opnieuw toegekend worden op basis van de reeds ingediende projectfiches, op voorwaarde dat ze niet met de eerder toegekende middelen gerealiseerd zullen worden.
  • De toegewezen investeringsmiddelen zullen via een aanpassing van het meerjarenplan als een eenmalige dotatieverhoging worden toegewezen aan de respectievelijke districten verdeeld over de jaren 2022 en 2023.
  • De toegewezen investeringsmiddelen voor Quick Wins ontharding worden toegekend aan de strikt noodzakelijke werken voor ontharding en vergroening. Bijkomende verhardingen worden voorzien via de reguliere districtsbudgetten.
  • De projecten dienen opgeleverd te worden tegen 31 december 2023.
  • De stuurgroep ‘Antwerpen breekt uit’ volgt de uitvoering van Quick Win onthardingsprojecten op. 
  • De communicatie met betrekking tot de Quick Win ontharding wordt steeds afgestemd met het bevoegde kabinet en het respectievelijke districtsbestuur en gebeurt onder de naam ‘Antwerpen breekt uit’;
  • De deadline voor de indiening van de projectvoorstellen Toekomstbomen en projectfiches ‘ontharding’ bij de klantendienst van de dienst Stadsbeheer/Groendienst, is 15 september 2021.

Criteria waaraan een Toekomstboom dient te voldoen: 

  • De criteria waaraan een Toekomstbomen moet voldoen worden toegelicht in het stedelijk bomenplan.

Criteria waaraan een Quick Win ontharding dient te voldoen: 

  • De minimale totale oppervlakte is 30 m² per straat/plein/park met een minimaal aaneengesloten oppervlakte van 10 m². Voor Quick Wins ontharding worden grotere oppervlaktes sterk aangemoedigd.
  • Quick Wins ontharding zijn projecten met als doel minder grijs (verharding) voor meer groen (ontharding). Groen wordt gedefinieerd als o.a. plantvakken, bomen en gras. Grasbetontegels, kiezels of zand vallen buiten de scope van deze projecten, evenals speelaanleidingen en andere verhardingen.
  • Quick Wins ontharding zijn zuivere, nieuwe onthardingsprojecten. Deze projecten maken geen deel uit van een reeds geplande en geïntegreerde (her)aanleg.

Selectiecriteria:

Een adviserend comité (bestaande uit medewerkers van SW/Publieke ruimte en SB/Groendienst) beoordeelt samen de vergroeningsvoorstellen aan de hand van de criteria:

  • haalbaarheid;
  • meerwaarde (impact en opportuniteit) op groen- of onthardingsgebied.

De projecten die door het adviserend comité weerhouden worden, worden ter goedkeuring aan het college voorgelegd.

Werkingsafspraken:

Na goedkeuring van de werkingsprincipes:

  • licht de dienst Stadsbeheer/Groendienst het principe van de vergroeningsenveloppes en de te gebruiken sjablonen toe aan de districten;
  • bieden de diensten Stadsbeheer/Groendienst en Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte waar nodig ondersteuning bij het begroten van de voorstellen;
  • stellen de diensten Stadsbeheer/Groendienst en Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte een adviserend comité samen om de vergroeningsinitiatieven gezamenlijk te beoordelen op realiseerbaarheid en groenmeerwaarde;
  • geven de diensten Stadsbeheer/Groendienst en Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte aan het college advies met betrekking tot de te realiseren vergroeningsvoorstellen;
  • de dienst Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte verzekert de financiële opvolging en aanpassingen meerjarenplan in functie van de weerhouden vergroeningsprojecten.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 29 mei 2017 (jaarnummer 303) in het kader van de binnengemeentelijke decentralisatie de verdeelsleutel van de algemene dotaties goed, met ingang van 1 januari 2020.

Op 29 juni 2020 (jaarnummer 337) keurde de gemeenteraad ‘Antwerpen breekt uit - bijzondere dotatieregeling aan de districten’ goed. Dit gemeenteraadsbesluit vormt het regelgevend kader waarbinnen projecten kunnen ingediend en gerealiseerd worden met dotaties aan de districten. Één van de drie beschreven concepten is ‘Quick Win ontharding’. Op 29 januari (jaarnummer 834) keurde het college van burgemeester en schepenen ‘Antwerpen breekt uit. Bijzondere dotatieregeling aan de districten - Selectie Quick Wins ontharding’ goed.

Het college keurde op 2 april 2021 (jaarnummer 2766) het Bomenplan, een bovenlokaal kader voor een maximaal duurzaam stedelijk boombeheer, goed.

Algemene financiële opmerkingen

Na indiening en goedkeuring van de geselecteerde projecten zullen de budgetten als extra dotatie worden opgenomen bij de aanpassing van de meerjarenplanning in 2022.

De budgetten van de vergroeningsenveloppes zijn afkomstig van volgende boekingsadressen:

budgetplaats: 5153000000
budgetpositie: 220
functiegebied: 2LMS040203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020680
budgetperiode:2100, 2200 en 2300

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS04 - Groen
2LMS0402 - Groene gebouwen, groendaken en verticaal groen
2LMS040203 - Structureel ontharden niet functioneel verharde ruimtes in parken, speelplaatsen en publieke ruimte
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS04 - Groen
2LMS0402 - Groene gebouwen, groendaken en verticaal groen
2LMS040204 - Tuinstraten en groene sproeten
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS04 - Groen
2LMS0403 - Groen in het publiek domein
2LMS040303 - Bomenbank en toekomstbomen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de algemene werkingsprincipes voor de dotatieregeling goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt goed om de de goedkeuring van de ingediende projecten aan het college te delegeren volgens de vastgelegde criteria.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20210602_projectfiche ontharding.pdf
  • Aanvraag Toekomstboom.pdf