Terug
Gepubliceerd op 07/12/2021

2021_CBS_09515 - Stedelijk patrimonium. Maatschappelijke Veiligheid. Droogdokkensite. Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen - Maritieme belevingssite. Huisvesting dienst Stadshaven. Principebeslissing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/12/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_09515 - Stedelijk patrimonium. Maatschappelijke Veiligheid. Droogdokkensite. Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen - Maritieme belevingssite. Huisvesting dienst Stadshaven. Principebeslissing - Goedkeuring 2021_CBS_09515 - Stedelijk patrimonium. Maatschappelijke Veiligheid. Droogdokkensite. Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen - Maritieme belevingssite. Huisvesting dienst Stadshaven. Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56§3 van het Decreet Lokaal Bestuur: “Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor: 1° de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels;”

Argumentatie

Uitgangspunten van de herontwikkeling

Met de ontwikkeling van de Droogdokkensite onderstreept de stad haar identiteit als havenstad en stad aan de stroom. Centrale opdracht is beleving, kennisoverdracht, presentatie en behoud van maritiem, haven- en industrieel erfgoed met een blik op de toekomstige (duurzame) haven. 

De stedelijke gebruikers van de site zijn de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving (TV), nl. cultuur (MAS) en Jeugd, de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid (MV), nl. de dienst Stadshaven en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (SW).  Daarnaast zal ook de Provincie Antwerpen een nieuw havenbelevingscentrum oprichten op de site.

Huisvesting dienst Stadshaven

De dienst Stadshaven staat onder leiding van de stadshavenmeester en staat in voor de volledige exploitatie van de wateroppervlakken, de handhaving van het ligplaatsbeheer, de openbare orde, veiligheid en rust  in het stedelijk havengebied.  Daarnaast staat ze ook in voor de nautische dienstverlening aan dit havengebied.

De dienst Stadshaven is momenteel tijdelijk gehuisvest op de Droogdokkensite, in de gebouwen van AWN 02. Omdat het toekomstige havenbelevingscentrum op de plaats van de huidige kantoren van de dienst Stadshaven zal worden gebouwd, zal de dienst Stadshaven elders een plaats moeten krijgen. 

Voor de toekomstige huisvesting van de dienst Stadshaven werden twee verschillende scenario's onderzocht; aan het Noorderterras, langs de Scheldekaaien in het belang van de cruiseterminal en toekomstige bevoegdheden, of  op de Droogdokkensite. De voorkeur gaat uit naar een definitief kantoor op de Droogdokkensite zoals opgenomen in de projectdefinitie  (2021_CBS_04690). 

In januari 2022  start het ontwerpteam voor herontwikkeling van de Droogdokkensite waarna duidelijk zal worden wie waar op de site tijdelijk en definitief een plaats zal krijgen. Zoals opgenomen in de projectdefinitie (2021_CBS_04690) maakt het ontwerpteam naast het masterplan een faseringsplan op. Het faseringsplan brengt de verschillende bouwfasen en verhuisbewegingen in kaart. Het houdt rekening met de huidige werking op de site van de reeds aanwezige partners en zorgt ervoor dat die zoveel als mogelijk kan doorlopen. We wensen de aanpassingen voor tijdelijke huisvestingen tot een minimum te beperken. 

Aanleiding en context

In de zitting van 1 februari 2019 (jaarnummer 868) bekrachtigt het college om in afwachting van de verdere ontwikkeling van de Droogdokkensite door de stad Antwerpen het onroerend goed  tijdelijk ter beschikking te stellen aan verschillende bedrijfseenheden en afdelingen waaronder de dienst Stadshaven.

Op 24 mei 2019 (jaarnummer 4337) keurde het college goed dat het alternatieve scenario van een Maritieme site in de bestaande AWN-gebouwen met de functies maritiem depot, werkplaats erfgoed, kantoorfunctie, jeugd en Havenbelevingscentrum, onderzocht wordt, met name de piste om het Havenbelevingscentrum onder te brengen in AWN 2.

In de zitting van 3 april 2020 (jaarnummer 3084) keurde het college, in overeenstemming met de beheersovereenkomst, de opdracht aan AG Vespa goed voor de begeleiding van het stadsproject Droogdokkensite.

In de  zitting van 8 mei 2020 (jaarnummer 4015) bekrachtigde het college de opdracht aan AG Vespa om in een voortraject de budgettaire en ruimtelijke onderzoeksvragen te beantwoorden en binnen een taakstellend budget een totaalproject te ontwikkelen.

Op 18 december 2020 (jaarnummer 10486) keurde het college de vastlegging van het krediet 2020 voor AG Vespa goed voor de projectbegeleiding en studiekosten van Droogdokkensite.

In de zitting van 19 maart 2021 (jaarnummer 2348)  keurde het college het algemeen kader, de inhoudelijke visie, het projectbudget, de begeleiding door AG Vespa voor het deel gebouwen en de opzeg van het verhuurcontract voor de loodsen van de Kogge goed.

In de zitting van 26 maart 2021 (jaarnummer 18) keurt de Raad van Bestuur van AG Vespa de selectieleidraad voor het aanstellen van een ontwerpteam goed.

Op 11 juni 2021(jaarnummer 4690) keurde het college de projectdefinitie van het project Droogdokkensite, maritieme belevingssite in Droogdokkenweg 4 te 2030 Antwerpen goed.

Algemene financiële opmerkingen

Maatschappelijke Veiligheid engageert zich om het nodige projectbudget te voorzien voor de studie- en uitvoering van zowel hun aandeel van de ontwikkeling van de Droogdokkensite als voor de tijdelijke en definitieve huisvesting van de dienst Stadshaven.

Het projectbudget omvat alle uitgaven die AG Vespa in het kader van de opdracht aan het project zal spenderen en als gedelegeerd bouwheer zal doorfactureren aan de stad Antwerpen en alle ontvangsten die met betrekking tot dit project gerealiseerd zullen worden. AG Vespa realiseert dit project binnen de limieten van deze kredieten (uitgaven en ontvangsten) en rekent daarop alle onderdelen van het project af (bouwkost, studiekosten, begeleiding, verzekering, nutsvoorzieningen, wedstrijdkosten…). De begeleidingskost voor dit project maakt deel uit van dit totaalbudget.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010312 - beheer wateroppervlakken stadshaven
5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
2WNS020201 - Projecten opvolgen tot voltooiing
2WNS020201PA3705 - Droogdokkensite
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS07 - Patrimonium
2SBS0701 - Reguliere taken patrimonium
2SBS070102 - Beheer en ontwikkeling stedelijk vastgoed
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS07 - Patrimonium
2SBS0702 - Slim vastgoedbeheer
2SBS070203 - Strategisch vastgoedbeheer

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de huisvesting van de dienst Stadshaven op de Droogdokkensite, Droogdokken 4 te 2030 Antwerpen, principieel goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft de opdracht aan:
Dienst
Taak
AG Vespa
Het ontwerp faseringsplan en masterplan na overleg met de betrokken partners  ter goedkeuring voor te leggen aan het college.
AG Vespa
Het gedelegeerd opdrachthouderschap voor te bereiden.