De Antwerpse Burgerbegroting komt stilaan tot volle wasdom. Na enkele jaren van experimenteren en proberen, is de Burgerbegroting een begrip geworden dat steeds meer mensen weet te boeien en laat deelnemen aan het beleid in onze stad/ons district. Het relatieve succes van de Burgerbegroting mag ons echter niet blind maken voor de gebreken ervan. We moeten kritisch blijven voor onszelf en permanent groeien en verbeteren. Als sp.a-fractie zouden wij dan ook graag aan de schepen enkele vragen voorleggen om een debat mogelijk te maken over de verbeteringen die we aan de Antwerpse Burgerbegroting kunnen doen.
Graag hadden wij aan de schepen volgende vragen voorgelegd:
Wat is de stand van zaken met de politieke fracties in de districtsraad m.b.t. de afsprakennota over deelname van politici? Waren alle fracties (stilzwijgend) akkoord? Hoe en wanneer worden de aanbevelingen opgenomen in een reglement? Wanneer ligt dit ter stemming voor?
Bij de voorgaande edities was er een nogal sterke concentratie van zowel aantal projecten als toegekende middelen in enkele specifieke wijken en buurten. Hoe staat de schepen hiertegenover? Is er een aanpassing in aanpak en aan de procesflow voorzien? Zo ja, dewelke? Wanneer?
Hoe staat de schepen tegenover het introduceren van een gelote burgerjury voor (een deel) van de beslissingen? Kan die gelote jury zorgen voor een betere samenstelling van de mensen die mee beslissen, zodat alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd zijn? Geldt dezelfde redenering voor regionale spreiding?
Is het een mogelijkheid dat burgers vergoed worden om te participeren aan het proces? Goede participatie vraagt tijd en inzet, mag daar een billijke vergoeding tegenover staan?
Hoe staat de schepen tegenover het invoeren van wijkbudgetten, zoals bijvoorbeeld in Borgerhout?