Terug
Gepubliceerd op 25/10/2021

2021_CBS_08527 - Woonregie - Lokale woontoets sociale woonprojecten. Advies - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 22/10/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Karim Bachar, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_08527 - Woonregie - Lokale woontoets sociale woonprojecten. Advies - Goedkeuring 2021_CBS_08527 - Woonregie - Lokale woontoets sociale woonprojecten. Advies - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Voor volgende sociale woonprojecten moet er een lokale woontoets worden uitgevoerd. Om advies te geven op deze woonprojecten, wordt er gekeken naar het percentage sociale huisvesting in de buurt van het project. De stad Antwerpen streeft er naar om het percentage sociale huisvesting zoveel mogelijk te spreiden over haar grondgebied en bijgevolg bijkomende sociale huisvesting te voorzien in buurten met een percentage sociale huisvesting dat lager ligt dan 9%.

Op het digitaal lokaal woonoverleg van 23 september  2021 werden volgende projecten besproken en voorgelegd voor een lokale woontoets:

Initiatiefnemer Soort project Locatie Aantal wooneenheden Aanleg infrastructuur Advies Argumentatie
CBO Triple Living Nieuwbouw- 24 grondgebonden woningen Neerland deelproject D4 te Wilrijk
24 JA positief advies

De grond is eigendom van de Stad Antwerpen/AG Vespa, maar wordt ontwikkeld door Triple Living. Er werden afspraken gemaakt rond de sociale woningen. Neerland D4 maakt deel uit van een grotere projectontwikkeling (gelegen tussen de Krijgsbaan, Groen Neerland en park Van Eden). Het deelproject D4 betreft  24 grondgebonden woningen. De percelen van de sociale woningen zijn tussen 135-170m²  groot, er wordt een gelijkvloers en 1ste verdiep voorzien met woningen met 3, 4 en 5 slaapkamers. De fase D4  wordt ontwikkeld ikv een eerder goedgekeurd BPA en Masterplan voor de site. Het openbaar domein dat ontwikkeld wordt ten laste van de ontwikkelaar is de volledige COD-flow doorlopen en wordt na realisatie overgedragen aan de stad. Het project wordt door het LWO positief geadviseerd.

Woonhaven Renovatie aan 760 huurwoningen
(gaanderijen en balustrades )
Zeven Braemblokken aan Emiel Vloorstraat   760 Neen positief advies De Braamblokken langs de Emiel Vloorstraat werden in de jaren 90 grondig gerenoveerd. Vandaag zijn specifiek de gaanderijen en balustrades aan vernieuwing toe. Deze werden bij de vorige renovatie niet meegenomen, omdat ze toen nog in goede staat verkeerden. Vandaag zijn er problemen met roest en betonrot, waardoor interventie urgent is. De woningen van Braem zijn geklasseerd als bouwkundig erfgoed, waardoor er een vergunning nodig is voor deze werken. Er zijn afspraken gemaakt rond de renovatie met stadsdiensten bevoegd voor erfgoed. Het aantal woningen, 760 huurwoningen, blijft  ongewijzigd. Het project heeft geen impact op de BSO teller gezien het gaat over renovatie van bestaande woningen. Het project wordt door het LWO positief geadviseerd 
WoonhavenNieuwbouwRoozemaai (bouwblok 15a- LDV - Lodewijk De Vochtstraat)135JApositief advies

De ontwikkeling maakt deel uit van de gefaseerde verwezenlijking van het stedenbouwkundig masterplan en het masterplan publiek domein voor de wijk Rozemaai die zijn opgemaakt i.o.v. Stad Antwerpen i.s.m. Woonhaven.

Het totaal aantal sociale huurwoningen in de wijk zal gelijk blijven, maar door o.a. de realisatie van de Donkse Beek zal er verschuiving van sociale woningen zijn. Op bepaalde percelen worden bestaande sociale huurwoningen afgebroken en omgevormd tot publieke ruimte. Op andere, vandaag onbebouwde percelen, zullen gebouwen worden ontwikkeld voor sociale en bescheiden huurwoningen.
Het project Rozemaai LDV komt op percelen waar een appartementsgebouw stond met 40 sociale wooneenheden. Dit gebouw is in 2020 gesloopt. Gelet op de lokale toename van het aantal sociale woningen op betrokken percelen, wordt dit project bij VMSW als nieuwbouw beschouwd. De woningen komen op de BSO teller en worden opgenomen in de sociale woonbeleidsconvenant (SWBC) 6e oproep. Het project  omvat 135 sociale huurwoningen (1, 2, 3, 4 en 5 slaapkamers), 29 bescheiden woningen (2 en 3 slaapkamers), en  een kinderdagverblijf met de nodige buitenruimtes. 

Het ontwerp voor aanleg en vernieuwing van de infrastructuur wordt gemaakt conform het masterplan publiek domein Rozemaai. De aanleg gebeurt met subsidie van de VMSW en verloopt in overleg met de dienst openbaar domein van de stad. Woonhaven treedt op als initiatiefnemer voor de aanleg van het openbaar domein dat nadien wordt overgedragen aan de stad. Het project wordt door het LWO positief geadviseerd.

ABCNieuwbouwMarnixstraat 25-37 1Neenpositief advies

In de Marnixstraat liggen 2 projecten van ABC naast elkaar (Marnixstraat 25 en Marnixstraat 25-37). Beide projecten werden afzonderlijk ingediend bij de VMSW en  afzonderlijk goedgekeurd (Marnixstraat 25 voor 10 entiteiten en Marnixstraat 27-37 voor 34 entiteiten, werden beiden goedgekeurd in CBS van 10 juli 2020)

Op vraag van VMSW worden deze 2 projecten nu samengevoegd tot 1 project, met 1 VMSW-nummer. Door het samenvoegen en een architecturale herschikking is het mogelijk om van 44 naar 45 wooneenheden te herorganiseren. ABC wil die optimalisatie doorvoeren. 

Projecten waren reeds goedgekeurd, maar omwille van samenvoegen onder 1 VMSW nummer en het vermeerderen met 1 wooneenheid, vroeg het project opnieuw een beleidstoets. De vermeerdering van 1 wooneenheid wordt  door het LWO positief geadviseerd.

ABCNieuwbouwHotel Fabiola- Terlostraat 18    - 2Neenpositief adviesHet project werd voor 14 wooneenheden goedgekeurd in CBS van 10 juli 2020. Hotel Fabiola was op de BSO-teller genoteerd als 14 wooneenheden, maar werd in een volgende fase herzien en gebracht naar 12 wooneenheden. Opdat de BSO teller correct zou staan,  wordt het project opnieuw op het LWO gebracht. De BSO teller komt voor dat project nu op -2 te staan Er is unanimiteit over het belang van een correcte BSO-teller, dus geeft het LWO positief advies.


Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 houdende de procedure voor de planning, de programmatie en de realisatie van woonprojecten en houdende wijziging van diverse bepalingen van het Financieringsbesluit van 21 december 2012 bepaalt de wijze waarop sociale woonprojecten moeten worden goedgekeurd vooraleer er kan gestart worden aan de realisatie. Artikel 9 §2 van datzelfde besluit bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen de lokale woontoets moet uitvoeren.

Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, waarin het artikel 65 vermeldt dat subsidiëring van infrastructuurwerken en van aanpassingswerkzaamheden aan de woonomgeving slechts mogelijk zijn indien de initiatiefnemer zich ertoe verbindt om de infrastructuur in kwestie, samen met de grond waarin of waarop ze wordt uitgevoerd, aan de gemeente over te dragen om in het gemeentelijk openbaar domein te worden ingelijfd en dit binnen de termijn die door de Vlaamse regering wordt bepaald.

Aanleiding en context

Op 1 september 2017 trad het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 houdende de procedure voor de planning, de programmatie en de realisatie van woonprojecten en houdende wijziging van diverse bepalingen van het Financieringsbesluit van 21 december 2012 in werking. Dit besluit, kortweg het procedurebesluit Wonen genoemd, regelt de planning, de programmatie en de realisatie van sociale woonprojecten. 

Dit procedurebesluit bepaalt dat het college een lokale woontoets moet uitvoeren op nieuwe sociale woonprojecten, nadat deze zijn besproken op het lokaal woonoverleg. Met de lokale woontoets gaat het college na, op basis van de bespreking op het lokaal woonoverleg en de sociale woonbeleidsvisie, of een sociaal woonproject past in het stedelijk beleid en geeft het een positief of negatief advies. Tevens geeft ze ook een principieel akkoord, indien het sociaal woonproject een infrastructuuraanleg voorziet, over de kostenloze opname van de gronden waarop de infrastructuur zal worden aangelegd, in het openbaar domein.

Op 22 juni 2018 (jaarnummer 5604) keurde het college de sociale woonbeleidsvisie goed.

Op 24 juni 2019 (jaarnummer 462) keurde de gemeenteraad de richtlijnen goed voor de beleidsmatig gewenste ontwikkeling op vlak van woninggrootte, woningmix en het beschermen van eengezinswoningen.

Op het digitaal lokaal woonoverleg van 23 september 2021 werden 5 sociale woonprojecten besproken.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS01 - Wonen
2WNS0101 - Reguliere taken wonen
2WNS010101 - Woonhaven en andere SHM's
5 - Woonstad
2WNS01 - Wonen
2WNS0103 - Sociaal en bescheiden woningen
2WNS010301 - Sociale mix
5 - Woonstad
2WNS01 - Wonen
2WNS0103 - Sociaal en bescheiden woningen
2WNS010302 - Nieuwe of grondig vernieuwde en goed onderhouden sociale woningen en aangepast woonaanbod

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het positief advies voor volgende projecten goed: 

Initiatiefnemer Soort project Locatie
CBO Triple Living Nieuwbouw Neerland - 2610 Wilrijk
Woonhaven

Renovatie

Emiel Vloorstraat - 2000 Antwerpen
WoonhavenNieuwbouwRoozemaai- Lodewijk DeVocht - 2180 Ekeren
ABCNieuwbouwMarnixstraat 25-37  -   2060 Antwerpen
ABCNieuwbouwTerlostraat 18  - 2140 Antwerpen
 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.