Terug
Gepubliceerd op 20/12/2021

2021_CBS_10001 - Omgevingsvergunning - OMV_2021115157. Jan Van Rijswijcklaan 258-262. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/12/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Karim Bachar, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_10001 - Omgevingsvergunning - OMV_2021115157. Jan Van Rijswijcklaan 258-262. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_10001 - Omgevingsvergunning - OMV_2021115157. Jan Van Rijswijcklaan 258-262. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2021115157

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

VME Vereniging van Mede-eigenaars te Antwerpen, Jan Van Rijswijcklaan 258-260-262, hoek Pestalozzistraat (0808348411) met als adres Jan Van Rijswijcklaan 258 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Jan Van Rijswijcklaan 258-262 te 2000 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 9 sectie I nr. 2293X2

waarvan:

 

-     20210705-0061

afdeling 9 sectie I nr. 2293X2 (VME Jan Van Rijswijcklaan)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

de exploitatie van een stooklokaal bij een appartementsgebouw

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 5 augustus 1999 verleende het college een vergunning aan Allimmo-Lens bvba voor het opslaan van mazout en het gebruik van stookinstallaties horende bij een appartementsgebouw (kenmerk AN1999/239). De vergunning liep af op 5 augustus 2019.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft het exploiteren van een stookinstallatie met bijhorende opslag van mazout.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

17.3.2.1.1.1°a)

opslagplaatsen voor gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan 55°C met een opslagcapaciteit van 5 ton tot en met 20 ton, als de inrichting hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt;

11,47 ton

43.1.2°b)

stookinstallaties met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 500 kW tot en met 5.000 kW in de gevallen andere dan vermeld sub 1°, c).

665 kW

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Het aangevraagde betreft de hervergunning van een reeds jarenlang aanwezige installatie en heeft geen stedenbouwkundige impact. Het aangevraagde is dan ook in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

De exploitant vraagt een vergunning voor: 

-     stookinstallaties met een vermogen van 570 kW en 95 kW (kleine stookinstallatie);

-     mazoutopslag in bovengrondse houders van 10.500 liter en 3.150 liter.

 

Aangezien de vorige vergunning vervallen is, wordt de inrichting als nieuw aanzien. Het gebouw omvat 40 appartementen waarvoor een centrale stookplaats voorzien is. De stookruimte bevindt zich in de kelderverdieping. De bovengrondse metalen houders voor stookolie zijn enkelwandig en bevinden zich in een gemetselde inkuiping. De tanks zijn uitgerust met een overvulbeveiliging. In een keuringsattest van 25 januari 2021 wordt opgemerkt dat de inkuiping terug vloeistofdicht gemaakt en de elektrische installatie uit de inkuiping verwijderd moet worden. Een herkeuring vóór 25 juli 2021 was nodig. Een nieuw keuringsverslag voor de beide houders werd door exploitant overgemaakt op 29 september 2021. Hieruit blijkt dat de opmerkingen werden weggewerkt en dat een volgend onderzoek uitgevoerd dient te worden vóór 25 januari 2024.

 

De stookinstallaties worden volgens de exploitant jaarlijks onderworpen aan een nazicht door een erkende technicus. De bijgevoegde recentste attesten vermelden geen gebreken of opmerkingen.

 

Artikel 5.43.2.22 van Vlarem II legt op dat de afgassen op een gecontroleerde wijze uitgestoten worden via een schoorsteen. Beide installaties zijn aangesloten op dezelfde afvoerschouw. De schouw bevindt zich op het platte dak op voldoende hoogte ten opzichte van de omliggende gebouwen. Er zijn geen elementen die een snelle dispersie van de afvalgassen belemmeren, zodat in normale omstandigheden geen hinder verwacht wordt. 

 

Artikel 5.43.2.23 van Vlarem II legt op dat voor deze stookinstallatie de concentraties stof, SO2, NOx, CO, organische stoffen, HCl, HF, nikkel en vanadium in de afgassen ten minste om de vijf jaar gemeten worden. De exploitant geeft aan de emissiemetingen te laten uitvoeren, maar deze zijn niet aan het dossier gevoegd. Om aan te tonen dat aan de emissiegrenswaarden voldaan kan worden, wordt gevraagd het emissiemeetrapport over te maken aan het college. Opgemerkt wordt dat aangezien het een nieuwe inrichting betreft de strengste emissiegrenswaarden gelden.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits het naleven van de algemene, sectorale en bijzondere milieuvoorwaarden kunnen de hinder en de risico’s voor mens en milieu tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht worden. Er wordt voorwaardelijk gunstig advies gegeven de vergunning te verlenen.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

17.3.2.1.1.1°a)

opslagplaatsen voor gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan 55°C met een opslagcapaciteit van 5 ton tot en met 20 ton, als de inrichting hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt;

11,46 ton

43.1.2°b)

stookinstallaties met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 500 kW tot en met 5.000 kW in de gevallen andere dan vermeld sub 1°, c);

665 kW

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Het emissierapport van de metingen opgelegd in artikel 5.43.2.23 van Vlarem II wordt binnen zes maanden na vergunning overgemaakt aan het college (p/a milieuvergunningen@antwerpen.be, m.v.v. OMV_2021115157).

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

30 juli 2021

Volledig en ontvankelijk

6 augustus 2021

Start 1e openbaar onderzoek

16 augustus 2021

Einde 1e openbaar onderzoek

14 september 2021

Beslissing toepassing administratieve lus

15 september 2021

Start laatste openbaar onderzoek

25 september 2021

Einde laatste openbaar onderzoek

24 oktober 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

18 januari 2022

Verslag GOA

9 december 2021

naam GOA

Bieke Geypens

 

Administratieve lus

Op de aanvraag werd een administratieve lus toegepast, omwille van de volgende reden(en):

 

De affiches werden niet tijdig opgehangen.

 

De stappen in de procedure die verkeerd gelopen zijn werden opnieuw uitgevoerd om te voorkomen dat de eindbeslissing over de aanvraag vernietigd wordt omwille van de vastgestelde procedurefout(en).

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

16 augustus 2021

14 september 2021

0

0

0

0

25 september 2021

24 oktober 2021

0

0

0

0

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.


Brandweervoorwaarden

De standaard brandweervoorwaarden zijn van toepassing.

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Het emissierapport van de metingen opgelegd in artikel 5.43.2.23 van Vlarem II wordt binnen zes maanden na vergunning overgemaakt aan het college (p/a milieuvergunningen@antwerpen.be, m.v.v. OMV_2021115157).

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubriek(en):

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

17.3.2.1.1.1°a)

opslagplaatsen voor gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan 55°C met een opslagcapaciteit van 5 ton tot en met 20 ton, als de inrichting hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt;

11,46 ton 

43.1.2°b)

stookinstallaties met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 500 kW tot en met 5.000 kW in de gevallen andere dan vermeld sub 1°, c);

665,00 kW 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning geldig is voor onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.