Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 3 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor de aanleg, heraanleg en onderhoud van lokale pleinen met sportaccommodatie. Artikel 4 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor de aanleg, heraanleg en onderhoud van lokale speelterreinen. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplanting.
Volgens artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. Het projectgebied betreft lokaal en bovenlokaal openbaar domein met een bovenlokale investering in het kader van het leefbaarheidsproject Ringpark Lobroekdok. De districten Antwerpen en Merksem hebben adviesbevoegdheid.
Het ontwerpteam Studio Paola Viganò - MAARCH - Sweco Belgium maakte een voorontwerp op voor de projectcontour en een visienota voor het studiegebied.
Het Ringpark Lobroekdok is een waterpark. Het geopende Schijn, het zwemdok, de ecologische vooroever langs het Albertkanaal, de waterspeeltuin boven op de overkapping en het centrale bassin vormen een verbindend geheel. Het vormt een grootschalig beleefbare waterplek voor de stad Antwerpen / het grootstedelijk gebied en een integrale 'watermachine' van natuurlijk en kunstmatig water. Ringpark Lobroekpark is ook een groenpark, waar uiteenlopende, al dan niet geprogrammeerde plekken worden aangeboden op Kap Dam, Kap Sportpaleis, tot aan het IJzerlaanpark. Ook “wildernis” – een ruimte voor ecologie– heeft er een plaats. Ringpark Lobroekdok is ten slotte eveneens een park van verbindingen, door het brede stedelijke “Plateau” van de Schijnpoortweg, door het Ringfietspad langs de kade van het Albertkanaal, en door de nerven die lopen naar de verschillende buurten, zoals bij voorbeeld aan de Nerf Sportpaleis van Kronenburg naar de Slachthuislaan
De bovenbouw (Ringparken) en de onderbouw (Oosterweelverbinding) zijn onderling afhankelijk. Daarom is het van belang, op het moment dat de onderbouw wordt aangelegd, reeds een goed zicht te hebben op het gewenste ontwerp van de bovenbouw. Maar dit heeft ook als gevolg dat er een tijdssprong is tussen de uitwerking van het voorontwerp en het verdere ontwerpproces en de uitvoering van de bovenbouw.
Daarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen het kader en de invulling in het ontwerp bovenbouw. Het kader wordt vastgelegd in het voorontwerp en de invulling wordt opengelaten tot definitief ontwerp na de tijdssprong. Voor wat betreft het kader is het voorontwerp driedimensionaal en gedetailleerder dan het conceptontwerp en geeft een duidelijk beeld van de geplande werken.
Verder werd er ook een visienota gevraagd. In die visienota wordt het voorontwerp gekaderd binnen een ruimer studiegebied. Daar wordt, conform het bestek, onder andere ingegaan op de relatie van het voorontwerp van het ringpark met de omliggende wijken, de doorkijk naar een grootschalige overkapping zoals afgesproken in het toekomstverbond, …
De documenten voor het voorontwerp van de projectcontour en de visienota werden opgeleverd door het ontwerpteam. Het 3D BIM model zal later aangeleverd worden, uiterlijk eind 2021.
Het co-creatief proces is complex, intensief en iteratief en vergt een proactieve houding van het ontwerpteam. In de opdracht is alle organisatie, voorbereiding, toelichting en desgevallend aanpassingen in functie van en ten gevolge van het co-creatieve proces, inbegrepen.
Het ontwerpteam werkte het voorontwerp uit als synthese van het co-creatieve proces, maar stelt tevens een aantal openstaande onderzoeksvragen vast.
Voor Ringpark Lobroekdok betreft het onder meer volgende zaken die in het verder ontwerp en de (technische) afstemming tussen onder/bovenbouw verder uitgeklaard moeten worden:De volledige en meer gedetailleerde lijst van openstaande onderzoeksvragen, zoals geformuleerd door het ontwerpteam, is terug te vinden in de visienota in bijlage.
Aanvullend kunnen overkoepelend een aantal openstaande onderzoeksvragen geformuleerd worden die voor alle of meerdere Ringparken van toepassingen zijn.
De raming van het ontwerpteam valt binnen het opgegeven taakstellend budget van 58,7 miljoen euro zoals omschreven in het bestek.
Bovenstaande wijzigingen en openstaande onderzoeksvragen vallen binnen de redelijke grenzen van wat als voorontwerp kan dienen in deze complexe context. Dit in acht genomen stelt AG Vespa voor om het voorontwerp te aanvaarden zoals opgeleverd door het ontwerpteam als resultaat van het co-creatief proces. De uitbetaling van de laatste schijf van deze fase zal gebeuren nadat het 3D BIM model en, indien van toepassing, hierboven vermelde ontbrekende opdrachtdocumenten ontvangen is/zijn. Andere vorderingen mogen wel uitbetaald worden.
2. Vastklikken voorontwerp
Het voorontwerp werd goedgekeurd als resultaat van het co-creatief proces en daarmee inhoudelijk vastgeklikt. Dit wil zeggen dat er in deze fase geen wijzigingen meer aan zullen gebeuren en het als een stabiel ontwerp kan gedeeld worden met alle betrokken partners en stakeholders ter controle en advies. Het definitief ontwerp wordt met dit collegebesluit nog niet opgestart.
3. Opstart advies en controle
In uitvoering van het collegebesluit van 29 oktober 2021 zal AG Vespa het voorontwerp ter advies voorleggen aan de districten en aan de leden van de stuurgroep Over de Ring, die beleidsvoorbereidende adviezen maakt.
De stuurgroep Over de Ring zal vervolgens een advies formuleren omtrent:
Bovenstaand advies zal opnieuw aan het college worden voorgelegd. In navolging daarvan kan de stad Antwerpen desgevallend het definitief ontwerp opstarten voor delen van de Ringparken door voorwaardelijke gedeeltes van de geplaatste deelopdrachten te lichten. Dit zal in aparte besluiten voorgelegd worden ter goedkeuring.
Het ontwerpproces wordt in het kader van De Grote Verbinding en in samenwerking met de partner overheid Lantis en het team intendant gevoerd. Het voorontwerp is het resultaat van een co-creatief en participatief proces aan de hand van ‘werkbanken’ waarbij diverse stakeholders en actoren betrokken zijn en waar de ontwerpstappen met de diverse stakeholders worden afgestemd en naar consensus gezocht. In de Werkbanken zijn diverse stakeholders vertegenwoordigd: opdrachtgever, ontwerpteam, team intendant, partner overheid, diverse stadsdiensten, burgerbewegingen en belanghebbenden (onder andere De Vlaamse Waterweg, Provincie, Vlaamse Milieumaatschappij, burgerbewegingen, private actoren, Aquafin, Natuurpunt, districten Antwerpen en Merksem).
Met een specifieke groep van een 30-tal omwonenden werd maandelijks over het ontwerp tijdens de werkateliers afgestemd.
Tijdens de fase van het voorontwerp zijn er, naast de werkbanken, onder andere volgende bijkomende informatie- en participatiemomenten gehouden:
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt de stad Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen de stad Antwerpen en Vlaanderen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad Antwerpen weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Aanleiding
De gemeenteraad keurde op 22 november 2016 (jaarnummer 749) de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en de stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten goed.
Het college bekrachtigde op 29 juni 2018 (jaarnummer 6145) de selectie van 18 projecten en vier reserveprojecten als eindresultaat van het proces “Over de Ring” onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe. Deze leefbaarheidsprojecten werden geclusterd in 7 Ringparken en een Scheldeoeververbinding. De Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn zijn de noordelijke projectclusters die bovenop en naast de Oosterweelverbinding Rechteroever zullen aangelegd worden. Voor de leefbaarheidsprojecten verbonden aan de Oosterweelverbinding Rechteroever werd een taakstellend budget van 805 miljoen euro voorzien voor onder- en bovenbouw samen.
Op 17 december 2018 (jaarnummer 788) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed die tussen de stad Antwerpen en AG Vespa wordt gesloten voor 4 projectclusters in het noorden die direct gerelateerd zijn aan de Oosterweelverbinding.
Op 6 maart 2020 (jaarnummer 2227) keurde het college de afsprakennota goed tussen Lantis, de stad Antwerpen en de intendant. Hierin werden de krijtlijnen bepaald van de samenwerking tussen deze partijen voor de noordelijke Ringparken die bovenop en naast de Oosterweelverbinding zullen aangelegd worden.
Op 20 november 2020 verleende de Vlaamse overheid aan Lantis een omgevingsvergunning voor de werken op rechteroever (Oosterweelknoop, kanaaltunnels en verdiepte (en deels overkapte R1 tussen knooppunt Noord (R1/E19/A12) en knooppunt Oost/R1/E313). Deze vergunning is de ‘onderbouw’ waarop de Ringparken (‘bovenbouw’) zullen gerealiseerd worden.
Ringpark Lobroekdok
Het Ringpark Lobroekdok vormt één van de zeven Ringparken in relatie tot de Oosterweelverbinding en de daaraan gekoppelde leefbaarheids- en overkappingsprojecten. Het omvat volgende geselecteerde Ringprojecten:
De afbraak van het viaduct van Merksem en het ondergronds brengen van de snelweg biedt een unieke kans om met een uitgestrekt waterrijk park de omliggende wijken met elkaar te verbinden. Het waterlandschap van het Ringpark Lobroekdok creëert nieuwe mogelijkheden voor recreatie, ontspanning en ecologie in de stad Antwerpen en de omliggende wijken.
Het project Ringpark Lobroekdok omvat het ontwerp en realisatie van dit metropolitaan waterlandschap vanaf Schijnpoort tot achter de spoorwegbruggen over het Albertkanaal, met overkappingen ter hoogte van de wijk Dam en ter hoogte van het Sportpaleis.
De realisatie van het project Ringpark Lobroekdok is gekoppeld aan de realisatie van de Oosterweelverbinding. De onderbouw (het infrastructuurproject Oosterweelverbinding met alle aanhorigheden) en de bovenbouw (het Ringpark) dienen nog optimaal afgestemd te worden wat betreft ontwerp en uitvoeringsmodaliteiten. De afstemming gebeurt door middel van ontwerpend onderhandelen.
Het project wordt bij voorkeur uitgebreid door de verwerving van terreinen in de driehoek Sportpaleis om de connectie met de bocht van het Albertkanaal enerzijds en met de wijk Kronenbrug anderzijds, op een goede manier te maken. Deze mogelijkheid van uitbreiding is voorzien in de ontwerpopdracht en in de kostenraming.
Het college keurde in zitting van 21 februari 2020 (jaarnummer 1754) de projectdefinitie samen met de opdrachtdocumenten voor Ringpark Lobroekdok in de districten Antwerpen en Merksem goed.
AG Vespa is contractpartij van de Inschrijver aan wie Perceel 3 (Ringpark Lobroekdok) van de Opdracht wordt toegewezen en zal deze delen van de Opdracht in uitvoering aansturen en opvolgen. De stad Antwerpen duidde in de samenwerkingsovereenkomst aldus AG Vespa aan om in haar naam in de hoedanigheid van Aanbestedende Overheid op te treden.
Op 4 september 2020 (jaarnummer 7402) keurde het college de gunning goed van de ontwerpopdracht voor Ringpark Lobroekdok aan Studio Paola Viganò – Grafton Architects – TV MAARCH, Corso di Porta Ticinese 65 20123 te Milaan in Italië. Op 8 maart 2021 (jaarnummer 239) keurde het directiecomité van AG Vespa het verzoek tot wijziging teamsamenstelling naar ‘Studio Paola Viganò – MAARCH - Grafton Architects - Sweco Belgium' van het ontwerpteam Ringpark Lobroekdok goed. Op 25 oktober 2021 (jaarnummer 892) neemt het directiecomité van AG Vespa kennis van de naamswijziging van het ontwerpteam Ringpark Lobroekdok van 'Studio Paola Viganò - MAARCH - Grafton Architect - Sweco Belgium' naar ‘Studio Paola Viganò - MAARCH - Sweco’.
Het ontwerpteam Studio Paola Viganò - MAARCH - Sweco Belgium heeft de projectdefinitie vertaald in een voorontwerp.
Het college keurde op 29 oktober 2021 (jaarnummer 8721) de principes goed van de goedkeuringsflow voor de voorontwerpen en dat deze in twee trappen zal verlopen. De stad Antwerpen en AG Vespa zijn immers rechtstreeks opdrachtgever van de ontwerpopdrachten, maar ook de andere partners binnen het proces De Grote Verbinding (Team Intendant, de Vlaamse Overheid (onder andere Lantis, departement Mobiliteit en Openbare Werken, Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen) en de burgerbewegingen) nemen in deze ontwerpen een rol en verantwoordelijkheid op als co-financier, adviseur, kwaliteitsbewaker, procesbewaker, enzovoort. Daarom besliste het college om de besluitvorming omtrent de voorontwerpen in twee trappen op te nemen.
Op 19 november 2021 (jaarnummer 9148) keurde het college het voorontwerp voor het Ringpark Lobroekdok goed en nam kennis van de visienota als kader voor verder onderzoek en ontwikkeling.
Hiermee zijn de voorontwerpen aanvaard en vastgeklikt en werd opdracht gegeven deze ter controle en advies voor te leggen aan de betrokken partners en districten. Er zal in eerste instantie nog geen doorstart gemaakt worden naar definitief ontwerp.
In een tweede trap zal, op basis van de verschillende adviezen, de stad Antwerpen later verdere besluiten nemen omtrent een eventuele fasering en doorstart van delen van de Ringparken.
Dit project wordt gefinancierd conform de afspraken over de financiering van het eerste pakket van leefbaarheidsprojecten ten belope van 1,25 miljard euro. Hierbij dragen stad Antwerpen en Havenbedrijf Antwerpen samen 250 miljoen euro bij en het Vlaams Gewest 1 miljard via de Overkappingsruiter. De stad Antwerpen doet dat conform de afspraken gemaakt in de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en stad Antwerpen die werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 22 november 2016 (jaarnummer 749) en handelt over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten.
Afhankelijk van noodzaak en opportuniteiten en in functie van de voortgang van de leefbaarheidsprojecten zal de stad Antwerpen tijdig middelen vrijmaken uit haar stedelijke begroting om kredietvastleggingen te doen om zo haar engagement van 107,5 miljoen euro te vervullen. Gezien de timing zal een deel van dit engagement in de volgende legislatuur (en meerjarenplanning) opgenomen worden. De stad Antwerpen heeft in 2020 reeds 2,28 miljoen euro voldaan en deze legislatuur ruim 90 miljoen euro voorzien in haar meerjarenplanning op volgende boekingsadressen:
Het vereiste budget voor het afronden van het voorontwerp van het Ringpark waarover dit besluit handelt, is voorzien op SUB_NR/INTERN/5291630000/224/2LMS010102M01994/2SA020200 (Ringpark Lobroekdok).
De districtsraad Antwerpen adviseert het voorontwerp voor Ringpark Lobroekdok, gelegen in district Antwerpen en district Merksem, als synthese van het co-creatief proces.
De districtsraad Antwerpen neemt kennis van de visienota als kader voor verder onderzoek en ontwikkeling.
Artikel 9 van het besluit over de binnengemeentelijke decentralisatie en de delegatie van bevoegdheden, goedgekeurd op 12 mei 2017 (jaarnummer 4463), vermeldt dat de bevoegdheden over lokale markten en foren worden overgedragen aan de districtscolleges.
Volgens artikel 4 van het politiereglement op openbare kermissen en kermisactiviteiten goedgekeurd op 2 mei 2018 door de gemeenteraad (jaarnummer 281), bepaalt het districtscollege jaarlijks de exacte begin- en einddatum van de lokale kermissen.
De Vereniging der Belgische Foornijveraars, afdeling Antwerpen, verzocht formeel op 26 oktober 2021 om in 2022 volgende lokale kermissen in te richten in het district Antwerpen:
De Vereniging der Belgische Foornijveraars, afdeling Antwerpen vraagt om de Voorjaarsfoor - Sint-Jansplein met één week te verlengen tot en met 13 april 2022.
Na het overleg met de stad op 26 oktober 2021 vroeg de Vereniging der Belgische Foornijveraars, afdeling Antwerpen via mail om de Zomerfoor Frederik Van Eedenplein te mogen vervroegen naar volgende datum:
Dit om geleden verliezen te compenseren van de periode van de maatregelen tegen het Coronavirus.
De lokale en bovenlokale kermissen worden jaarlijks georganiseerd. De abonnementen van de foornijveraars worden verder gezet conform artikel 11 van het politiereglement op openbare kermissen en kermisactiviteiten.
Met dit besluit wenst het district de data van de jaarlijks weerkerende kermissen, onder voorbehoud van de geldende maatregelen tegen de verspreiding van corona, vast te leggen zodat de kermisnijveraars hun planning kunnen opmaken voor hun rondgang langs de verschillende kermissen in de stad Antwerpen en omstreken.
De vraag om de Voorjaarsfoor - Sint-Jansplein met één week te verlengen, zal uitzonderlijk worden toegestaan. Principieel heeft de Voorjaarsfoor - Sint-Jansplein een looptijd van drie weken. De uitzonderlijke toegestane verlenging is geen verworven recht voor de toekomst.
Omdat de maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus de voorbijgaande jaren tot veel verliezen hebben geleid, wensen de kermisnijveraars de startdatum voor de Zomerfoor Frederik Van Eedenplein te vervroegen van 16 juli 2022 naar 9 juli 2022. De kermis zal, na wijziging, doorgaan van 9 juli 2022 tot en met 31 juli 2022.
Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, zoals tot op heden gewijzigd.
Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, zoals tot op heden gewijzigd.
Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie, zoals tot op heden gewijzigd.
Op 2 mei 2018 werd door de gemeenteraad (jaarnummer 281) het politiereglement op "openbare kermissen en kermisactiviteiten" goedgekeurd.
Het districtscollege keurt de data van de volgende kermissen goed:
Het districtscollege keurt de uitzonderlijke verlenging van de Voorjaarsfoor - Sint-Jansplein met één week goed. Deze uitzonderlijke verlenging is geen verworven recht in de toekomst.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Volgens artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
Maatschap BUUR – Latz – Greisch - SWP maakte een voorontwerp op voor de projectcontour en een visienota voor het studiegebied.
Ringpark Groenendaal heeft de ambitie de metropolitane oversteek over het kanaal te maken en zo het noordelijke sluitstuk te vormen van de ringparken én de laatste schakel in de ecologische verbinding tussen het ringlandschap en het groengebied Oude Landen.
Het eerste parkdeel is een gigantische overkapping van maar liefst 17 ha en vormt een bovenlokaal park met de toekomstige stadsserre als belangrijke aantrekkingspool. Centraal in deze zone ligt een uitgestrekte metropolitane “green” die de majestueuze serre omringt. Een tweede zone, de parklounge, vormt het koppelstuk tussen stationsomgeving en park. Met twee pleinen en brede spooronderdoorgangen ten noorden en zuiden van de Groenendaallaan krijgen stationsomgeving en wijk Luchtbal een nieuw gezicht en toegang vanuit het ringpark. De parkdelen worden met elkaar verbonden door een groene brug over de Groenendaallaan.
De groene bermen langs weerszijden van de verlaagde Ring vormen een tweede parkdeel met een lokaler en rustiger karakter. Luchtbal natuurtuinen is een droog ecologisch sporenlandschap met als landmark een grote uitkijkheuvel als laatste attractiepunt van de ringparken. In het natuurlijke natte landschap van Merksemse tuinen is bufferruimte om de klimaatuitdagingen in de toekomst mee op te vangen.
Van zuid naar noord zijn de parkdelen ononderbroken met elkaar verbonden door een groene en grotendeels natte ecologische corridor. Deze loopt via de herbruikte bypassbrug over het Albertkanaal door naar ringpark Lobroekdok. Doorgaand fietsverkeer kan via de fietsostrade aan de westkant van de spoorwegberm rijden, en voor lokaal fietsverkeer is een volledig noord-zuidverbinding met apart fietspad voorzien in het ringpark.
Aanvaarden Voorontwerp
De bovenbouw (ringparken) en de onderbouw (Oosterweelverbinding) zijn onderling afhankelijk. Daarom is het van belang, op het moment dat de onderbouw wordt aangelegd, reeds een goed zicht te hebben op het gewenste ontwerp van de bovenbouw. Maar dit heeft ook als gevolg dat er een tijdssprong is tussen de uitwerking van het voorontwerp en het verdere ontwerpproces en de uitvoering van de bovenbouw.
Daarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen het kader en de invulling in het ontwerp bovenbouw. Het kader wordt vastgelegd in het voorontwerp en de invulling wordt opengelaten tot definitief ontwerp na de tijdssprong. Voor wat betreft het kader is het voorontwerp driedimensionaal en gedetailleerder dan het conceptontwerp en geeft een duidelijk beeld van de geplande werken.
Verder werd er ook een visienota gevraagd. In die visienota wordt het voorontwerp gekaderd binnen een ruimer studiegebied. Daar wordt, conform het bestek, onder andere ingegaan op de relatie van het voorontwerp van het ringpark met de omliggende wijken, de doorkijk naar een grootschalige overkapping zoals afgesproken in het toekomstverbond, enzovoort.
De documenten voor het voorontwerp van de projectcontour en de visienota werden opgeleverd door het ontwerpteam. Het 3D BIM model zal later aangeleverd worden, uiterlijk eind 2021.
Het co-creatief proces is complex, intensief en iteratief en vergt een proactieve houding van het ontwerpteam. In de opdracht is alle organisatie, voorbereiding, toelichting en desgevallend aanpassingen in functie van en ten gevolge van het co-creatieve proces, inbegrepen.
Het ontwerpteam werkte het voorontwerp uit als synthese van het co-creatieve proces, maar stelt tevens een aantal openstaande onderzoeksvragen vast.
Voor Ringpark Groenendaal betreft het onder meer volgende zaken die in het verder ontwerp en de (technische) afstemming tussen onder/bovenbouw verder uitgeklaard of opgenomen moeten worden:
De volledige en meer gedetailleerde lijst van openstaande onderzoeksvragen, zoals geformuleerd door het ontwerpteam, is terug te vinden in de visienota als bijlage.
Aanvullend kunnen overkoepelend een aantal openstaande onderzoeksvragen geformuleerd worden die voor alle of meerdere ringparken van toepassingen zijn:
De raming van het ontwerpteam valt binnen het opgegeven taakstellend budget van Ringpark Groenendaal zoals omschreven in het bestek.
Bovenstaande wijzigingen en openstaande onderzoeksvragen vallen binnen de redelijke grenzen van wat als voorontwerp kan dienen in deze complexe context. Dit in acht genomen stelt het bedrijfseenheid stadsontwikkeling voor om het voorontwerp te aanvaarden zoals opgeleverd door het ontwerpteam als resultaat van het co-creatief proces. De uitbetaling van de laatste schijf van deze fase zal gebeuren nadat het 3D BIM model en, hierboven vermelde ontbrekende opdrachtdocumenten ontvangen zijn, andere vorderingen mogen wel uitbetaald worden.
Vastklikken Voorontwerp
Het voorontwerp wordt goedgekeurd als resultaat van het co-creatief proces en daarmee inhoudelijk vastgeklikt. Dit wil zeggen dat er in deze fase geen wijzigingen meer aan zullen gebeuren en het als een stabiel ontwerp kan gedeeld worden met alle betrokken partners en stakeholders ter controle en advies. Het definitief ontwerp wordt met dit collegebesluit nog niet opgestart.
Opstart advies en controle
In uitvoering van het collegebesluit van 29 oktober 2021 (jaarnummer 8721) zal stad Antwerpen/AG VESPA het voorontwerp ter advies voorleggen aan de districten en aan de leden van de stuurgroep Over de Ring die beleidsvoorbereidende adviezen maakt.
De stuurgroep Over de Ring zal vervolgens een advies formuleren omtrent:
Bovenstaand advies zal opnieuw aan het college worden voorgelegd. In navolging daarvan kan stad Antwerpen desgevallend het definitief ontwerp opstarten voor delen van de Ringparken door voorwaardelijke gedeeltes van de geplaatste deelopdrachten te lichten. Dit zal in aparte besluiten voorgelegd worden ter goedkeuring.
Het ontwerpproces wordt in het kader van De Grote Verbinding en in samenwerking met de partner overheid Lantis en het team Intendant gevoerd. Het voorontwerp is het resultaat van een co-creatief en participatief proces aan de hand van ‘werkbanken’ waarbij diverse stakeholders en actoren betrokken zijn en waar de ontwerpstappen met de diverse stakeholders worden afgestemd en naar consensus gezocht.
In de Werkbanken zijn diverse stakeholders vertegenwoordigd: opdrachtgever, ontwerpteam, team Intendant, partners overheid, diverse stadsdiensten, burgerbewegingen en belanghebbenden (onder andere Agentschap Wegen en Verkeer, Provincie, burgerbewegingen, private actoren, Aquafin, Natuurpunt, ANB, vervoerregio Antwerpen, De Lijn, Woonhaven, NMBS, districten Antwerpen en Merksem).
Met een specifieke groep van een 25-tal omwonenden werd maandelijks over het ontwerp tijdens de werkateliers afgestemd.
Tijdens de fase van het voorontwerp zijn er, naast de werkbanken, onder andere volgende bijkomende informatie- en participatiemomenten gehouden:
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt stad Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen stad Antwerpen en Vlaanderen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de Intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Aanleiding
De gemeenteraad keurde op 22 november 2016 (jaarnummer 749) de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten goed.
Het college bekrachtigde op 29 juni 2018 (jaarnummer 6145) de selectie van 18 projecten en vier reserveprojecten als eindresultaat van het proces “Over de Ring” onder leiding van Intendant Alexander D’Hooghe. Deze leefbaarheidsprojecten werden geclusterd in 7 Ringparken en een Scheldeoeververbinding. De Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn zijn de noordelijke projectclusters die bovenop en naast de Oosterweelverbinding Rechteroever zullen aangelegd worden. Voor de leefbaarheidsprojecten verbonden aan de Oosterweelverbinding Rechteroever werd een taakstellend budget van 805 miljoen euro voorzien voor onder- en bovenbouw samen.
Op 17 december 2018 (jaarnummer 788) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed die tussen stad Antwerpen en AG VESPA wordt gesloten voor vier projectclusters in het noorden die direct gerelateerd zijn aan de Oosterweelverbinding.
Op 6 maart 2020 (jaarnummer 2227) keurde het college de afsprakennota goed tussen Lantis, stad Antwerpen en de Intendant. Hierin worden de krijtlijnen bepaald van de samenwerking tussen deze partijen voor de noordelijke Ringparken die bovenop en naast de Oosterweelverbinding zullen aangelegd worden.
Op 4 september 2020 (jaarnummer 7274) besliste het college om een voorwaardelijk gunstig advies te geven op de aanvraag OMV_2020034861 - Oosterweelverbinding. Op 20 november 2020 verleende de Vlaamse overheid aan Lantis een omgevingsvergunning voor de werken op rechteroever (Oosterweelknoop, kanaaltunnels en verdiepte (en deels overkapte R1 tussen knooppunt Noord (R1/E19/A12) en knooppunt Oost/R1/E313). Deze vergunning is de ‘onderbouw’ waarop de ringparken (‘bovenbouw’) zullen gerealiseerd worden.
Ringpark Groenendaal
Het Ringpark Groenendaal omvat volgende geselecteerde leefbaarheidsprojecten:
De afbraak van het viaduct van Merksem, het ondergronds brengen van de snelweg en het overkappen van de op- en afritten ter hoogte van de Groenendaallaan creëert een nieuwe publieke ruimte: een verbindend grootstedelijk park met een grote groene overkapping ter hoogte van station Luchtbal.
De bermen en overkapping zorgen voor de ecologische connectiviteit tussen de Schijnvallei en de Oude Landen, vlotte en veilige fietsverbindingen tussen stadswijken, een verbeterde leefomgeving voor de bewoners langs de R1 noord, een centrale ontmoetingsplek tussen Luchtbal en Merksem, een levendige plek en dit door middel van de realisatie van een park op en rond de overkapping van de Ring en de kanaaltunnels, tussen Albertkanaal en de op- en afritten ter hoogte van de Groenendaallaan alsook langs de sleuf tot aan de Masurebrug.
De realisatie van het project Ringpark Groenendaal is gekoppeld aan de realisatie van de Oosterweelverbinding. De onderbouw (het infrastructuurproject Oosterweelverbinding met alle aanhorigheden) en de bovenbouw (het Ringpark) dienen nog optimaal afgestemd te worden wat betreft ontwerp en uitvoeringsmodaliteiten. De afstemming gebeurt door middel van ontwerpend onderhandelen.
Het project wordt bij voorkeur uitgebreid door de verwerving van het niet-obstakelvrije deel van het private terrein van Werminval voor een voldoende breed ringpark ter hoogte van een kritiek punt. De afspraken hierover passen binnen de ontwikkeling van de terreinen tussen de huidige op- en afrit, Winterling en Groenendaallaan, zodat er kwalitatieve en levendige randen ontstaan aan deze zijde van het park. Dit wordt verder opgenomen binnen AG Vespa (hoederentiteit).
Het college keurde in zitting van 21 februari 2020 (jaarnummer 1754) de projectdefinitie samen met de opdrachtdocumenten voor de Ringparken als bovenbouw van de Oosterweelverbinding Rechteroever goed. Stad Antwerpen (met inbegrip van haar verzelfstandigde entiteiten) is contractpartij van de Inschrijver aan wie Perceel 1 (Ringpark Noordkasteel)/Perceel 2 (Ringpark Groenendaal) van de Opdracht wordt toegewezen en zal dit deel van de Opdracht in uitvoering aansturen en opvolgen.
AG VESPA is contractpartij van de Inschrijver aan wie Perceel 3 (Ringpark Lobroekdok) /Perceel 4 (Ringpark Het Schijn) van de Opdracht wordt toegewezen en zal deze delen van de Opdracht in uitvoering aansturen en opvolgen. Stad Antwerpen duidde in de samenwerkingsovereenkomst aldus AG VESPA aan om in haar naam in de hoedanigheid van Aanbestedende Overheid op te treden.
Op 4 september 2020 (jaarnummer 7402) keurde het college de gunningen goed van de ontwerpopdrachten voor Ringparken Oosterweelverbinding Rechteroever. De ontwerpopdracht voor Ringpark Groenendaal werd gegund aan Maatschap BUUR – Latz – Greisch - SWP, Sluisstraat 79/03.02 te 3000 Leuven, met ondernemingsnummer BE0746.529.915, tegen een bedrag van 978.890,00 EUR (inclusief btw) voor de vaste delen van de opdracht.
Het ontwerpteam Maatschap BUUR – Latz – Greisch - SWP heeft de projectdefinitie vertaald in een voorontwerp.
Het college keurde in zitting van 27 augustus 2021 (jaarnummer 6963) de lichting voorwaardelijk gedeelte Werminval T.2 (B) van het Bestek JD/A/015399 Ontwerpen Over de Ring - Deelopdracht Ringpark Groenendaal voor een bedrag van 22.015,35 EUR (inclusief btw) goed. De opdracht wordt uitgevoerd door het ontwerpteam Maatschap BUUR-Latz-Greisch-SWP, Sluisstraat 79/03.02, 3000 Leuven (ondernemingsnummer 0746 529 915).
Het college keurde in zitting van 27 augustus 2021 (jaarnummer 6964) de wijziging opdracht 2 goed voor een bedrag van 114.378,88 EUR (inclusief btw) voor de uitbreiding van het Bestek JD/A/015399 Ontwerpen Over de Ring - Deelopdracht Ringpark Groenendaal. De opdracht wordt uitgevoerd door het ontwerpteam Maatschap BUUR-Latz-Greisch-SWP, Sluisstraat 79/03.02, 3000 Leuven (ondernemingsnummer 0746 529 915).
Het college keurde in zitting van 27 augustus 2021 (jaarnummer 6965) de wijziging opdracht 3 goed voor een bedrag van 44.674,05 EUR (inclusief btw) voor de uitbreiding Groenendaallaan Noord van het Bestek JD/A/015399 Ontwerpen Over de Ring - deelopdracht Ringpark Groenendaal. De opdracht wordt uitgevoerd door het ontwerpteam Maatschap BUUR-Latz-Greisch-SWP, Sluisstraat 79/03.02, 3000 Leuven (ondernemingsnummer 0746 529 915).
Het college keurde op 29 oktober 2021 (jaarnummer 8721) de principes goed van de goedkeuringsflow voor de voorontwerpen en dat deze in twee trappen zal verlopen. Stad Antwerpen en AG VESPA zijn immers rechtstreeks opdrachtgever van de ontwerpopdrachten, maar ook de andere partners binnen het proces De Grote Verbinding (Team Intendant, de Vlaamse Overheid (onder andere Lantis, departement Mobiliteit en Openbare Werken, Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen) en de burgerbewegingen) nemen in deze ontwerpen een rol en verantwoordelijkheid op als co-financier, adviseur, kwaliteitsbewaker, procesbewaker, enzovoort. Daarom besliste het college om de besluitvorming omtrent de voorontwerpen in twee trappen op te nemen.
Het college keurde in zitting van 19 november 2021 (jaarnummer 9235) het voorontwerp voor Ringpark Groenendaal, SWOU12267, in districten Antwerpen en Merksem, goed als synthese van het co-creatief proces en nam kennis van de visienota als kader voor verder onderzoek en ontwikkeling. Hiermee werden de voorontwerpen aanvaard en vastgeklikt, en werd opdracht gegeven deze ter controle en advies voor te leggen aan de betrokken partners en districten. Er zal in eerste instantie nog geen doorstart gemaakt worden naar definitief ontwerp. In een tweede trap zal, op basis van de verschillende adviezen, stad Antwerpen later verdere besluiten nemen omtrent een eventuele fasering en doorstart van delen van de ringparken.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt als uitvoering van de eerste trap het voorontwerp ter advies voor.
Dit project wordt gefinancierd conform de afspraken over de financiering van het eerste pakket van leefbaarheidsprojecten ten belope van 1,25 miljard euro. Hierbij dragen stad Antwerpen en Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht samen 250 miljoen euro bij en het Vlaams Gewest 1 miljard via de Overkappingsruiter. Stad Antwerpen doet dat conform de afspraken gemaakt in de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en stad Antwerpen die werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 22 november 2016 (jaarnummer 749) en handelt over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten.
Afhankelijk van noodzaak en opportuniteiten en in functie van de voortgang van de leefbaarheidsprojecten zal stad Antwerpen tijdig middelen vrijmaken uit haar stedelijke begroting om kredietvastleggingen te doen om zo haar engagement van 107,5 miljoen euro te vervullen. Gezien de timing zal een deel van dit engagement in de volgende legislatuur (en meerjarenplanning) opgenomen worden. Stad Antwerpen heeft in 2020 reeds 2,28 miljoen euro voldaan en deze legislatuur ruim 90 miljoen euro voorzien in haar meerjarenplanning op volgende boekingsadressen:
Het vereist budget voor het afronden van het voorontwerp is voorzien op SUB_NR/INTERN/5153000000/224/2LMS010102M01788/2SA020200 (Ringpark Groenendaal).
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op voorwaarden dat:
De districtsraad adviseert het voorontwerp voor Ringpark Groenendaal, SWOU12267, in districten Antwerpen en Merksem, als synthese van het co-creatief proces.
De districtsraad neemt kennis van de visienota als kader voor verder onderzoek en ontwikkeling.
Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/5002500000/224/2ANT011101M01373/2AN090200/2300 en 2400.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Prinsstraat is een lokale straat.
fase | actie | datum | jaarnummer |
(woon)erven in de 16e-eeuwse binnenstad Kaderplan | goedkeuring college | 2 juni 2020 | 4696 |
advies | coördinatieoverleg openbaar domein | 21 september 2021 |
Volgens het Beeldkwaliteitplan Campus is dit een belangrijke verbinding voor fietsers, voetgangers, schoolgaande kinderen en studenten.
Volgens “zilveren linten universiteitsbuurt” is de straat slecht toegankelijk en is er een tekort aan rustpunten.
Het college keurde op 2 juni 2020 (jaarnummer 4696) de (Woon)erven in 16de-eeuwse binnenstad – Kaderplan goed.
De riolering is in slechte staat.
De ambitie van dit project is om van de Prinsstraat een woonerf te maken waar het aangenaam en veilig is om te wandelen, te fietsen en te verblijven.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.
De Prinsstraat is een tweerichtingsstraat met éénzijdig parkeren in de universiteitsbuurt. In het concept wordt de straat aangelegd als woonerf. De dubbele rijrichting blijft behouden.
Een gelijkgrondse aanleg met asverschuivingen en extra groen en bomen zullen de straat een rustige aanblik geven, wat zal bijdragen aan de beleving en veiligheid in de straat.
Het woonerf wordt aangelegd in betonstraatstenen met natuursteengranulaat, hetzelfde materiaal dat in de recente woonerven in de omgeving ook werd gebruikt. De parkeervakken worden aangelegd in kasseien met waterdoorlatende voegen.
Extra aandacht wordt gegeven aan de vele studenten en andere passanten door de toegangen van de universiteit en de stedelijke basisschool te accentueren met bomen en voldoende fietsenstalling. Er worden ook voldoende banken geplaatst, rekening houdend met de zilveren linten.
In de Prinsstraat bevinden zich veel panden die opgenomen zijn op de inventaris van het bouwkundig erfgoed of die beschermd zijn als monument. Het belangrijkste en meest beeldbepalende complex is het Hof van Liere, nu deel van Universiteit Antwerpen. De poort op nummer 13 is de belangrijkste toegang tot het universiteitscomplex en nummer 24 is de stedelijke basisschool Prins Dries. In het concept worden het zicht op en de toegang tot deze panden maximaal gevrijwaard.
Mobiliteitsvoorwaarden
De Prinsstraat wordt een woonerf in een schoolomgeving. Het parkeren in vakken met een P en asverschuivingen wordt elke 50m voorzien.
Verder blijft de straat gemengd verkeer in beide richtingen en geldt de voorrang van rechts.
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van acht plaatsen in de bestaande toestand naar zes plaatsen in de nieuwe toestand. Rekening houdend met de breedte van de straat, inritten, asverschuivingen, straatmeubilair en bomen is er nog plaats voor zes parkeervakken.
Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.
De drie bestaande bomen blijven behouden en acht nieuwe bomen, waarvan twee grote bomen, vergroenen het straatbeeld. De soort en grootte van de bomen worden in een later stadium of fase voorzien.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De Prinsstraat ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Daarnaast is het doel om maximale buffering en infiltratie te voorzien voor het regenwater binnen de straat zelf. Dit zal gebeuren via waterpasserende bestrating (kassei) die wordt aangelegd in de parkeerstroken en via groenzones.
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op voorwaarde dat:
Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept (25 november 2021) voor de wegeniswerken in de Prinsstraat, district Antwerpen, goed.
Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst
| Taak
|
SW/PR/ONT |
|
SW/PR/ADM | mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college |
Bestuurscoördinator district | communicatie en participatietraject organiseren |
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met collegebesluit van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 2 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid.In 2022 zal de ontvanger met minstens 5 culturele voorstellingen voorzien in een aantrekkelijk en kwalitatief programma voor de buurt, waarvan minstens 1 met een aangepast aanbod voor kinderen en jonge gezinnen. Deze gezellige ontmoetingsmomenten staan open voor alle bewoners en worden georganiseerd op basis van vrijwilligerswerk.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De districtsraad keurde op 15 november 2021 (jaarnummer 165) aanpassing 3 van het meerjarenplan goed waarin voor budgetjaar 2022 een nominatieve ondersteuning van 5.000,00 EUR werd toegekend aan Buurtfoyer Zuid vzw, Haantjeslei 32, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer 0536.847.587.
Buurtfoyer Zuid vzw realiseert een laagdrempelige cultuurplek voor de buurt, met specifieke aandacht voor de inwoners van 2018 Antwerpen. Dit resulteert in een aantrekkelijk en kwalitatief programma met focus op Antwerpse artiesten.
De uitgave van de financiële ondersteuning voor Buurtfoyer Zuid vzw bedraagt in totaal 5.000,00 EUR en wordt verrekend op de doelstelling 2ANT010404.
Het districtscollege keurt de afsprakennota met Buurtfoyer Zuid vzw (Haantjeslei 32, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0536.847.587), met een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022, voor een bedrag van 5.000,00 EUR goed.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling voor een bedrag van 5.000,00 EUR aan Buurtfoyer Zuid vzw (Haantjeslei 32, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0536.847.587) goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Buurtfoyer Zuid vzw Haantjeslei 32 2018 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0536.847.587 Rekeningnummer: BE34 9731 1131 3190 | 5.000,00 EUR | budgetplaats: 5002000000 budgetpositie: 6496800 functiegebied: 2ANT010404A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2AN090739 budgetperiode: 2200 | 4505132808 |
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 6 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale participatie en verenigingsleven.
De afsprakennota tussen district Antwerpen en Samen Tegen Armoede Antwerpen vzw (STA-AN vzw) loopt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.
Met de ondersteuning van district Antwerpen aan Samen Tegen Armoede Antwerpen vzw (STA-AN vzw) kan STA-AN vzw inzetten op het verder uitbreiden van twee vrijetijdsloketten in district Antwerpen en hierrond ook een passend vrijwilligersbeleid voeren.
De ondersteuning van 14.000,00 EUR
in 2022 en 2023 wordt aangewend door STA-AN vzw om tussen te komen in kosten voor tickets van cultuur-/sport en jeugdactiviteiten voor bewoners met minder kansen, daarnaast worden de vrijwilligers die deelnemen aan het project passend bedankt.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen (Belgisch Staatsblad 6 december 1983).
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen goed.
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
In 2022 voorziet district Antwerpen een nominatief opgenomen ondersteuning van 14.000,00 EUR aan STA-AN vzw, een ondersteuning voor verdere uitbreiding van een aantal vrijetijdsloketten in district Antwerpen.
De ondersteuning van district Antwerpen aan STA-AN vzw bedraagt volgens de overeenkomst in 2022 in totaal 14.000,00 EUR. De verrekening gebeurt op doelstelling 2ANT010302.
Het districtscollege keurt de afsprakennota met STA-AN vzw (Sint-Jansplein 53, 2060 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0555.719.631), met een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023, goed.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling voor een bedrag van 14.000,00 EUR in 2022, aan STA-AN vzw (Sint-Jansplein 53, 2060 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0555.719.631) goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Samen tegen Armoede-Antwerps Netwerk VZW Sint-Jansplein 53 2060 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0555.719.631 Rekeningnummer: BE18 6528 3887 3765 | 14.000,00 EUR | budgetplaats: 5002000000 |
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 4 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal jeugdbeleid.
De ondersteuning wordt gebruikt voor het organiseren van het inloophuis JUMP, een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jongvolwassenen.
De ondersteuning wordt gegeven voor:
Jump richt zich in de eerste plaats tot jongvolwassenen tussen de 17 en 25 jaar oud en in het bijzonder op kwetsbare jongeren, die eenzaam zijn, nieuw zijn in België, zorg mijden, moeilijk aanhaken bij reguliere hulpverlening, enzovoort. Jump richt zich op de veerkracht en de talenten van elke jongvolwassene en biedt hen de nodige kansen en opportuniteiten om vertrouwen te winnen en te groeien. Dat alles op hun tempo en binnen de grenzen van hun mogelijkheden.
Als het coronavirus een impact heeft op de uitvoering van deze afsprakennota, dan kan een aangepaste planning van het initiatief worden voorgesteld. Dit wordt steeds tijdig ter goedkeuring voorgelegd aan district Antwerpen.
Wet op de toelagen
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de vastlegging en aanwending van sommige toelagen (Belgisch Staatsblad 6 december 1983).
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen goed.
In het kader van het beheers- en beleidsplan en aansluitend op het bestuursakkoord van district Antwerpen keurt het district overeenkomsten goed met partners die belangrijk zijn voor de uitvoering van het jeugdbeleid.
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. In 2022 voorziet district Antwerpen een nominatief opgenomen ondersteuning van 5.500,00 EUR voor de ondersteuning van Kavka vzw, inloophuis JUMP.
De ondersteuning van district Antwerpen aan Kavka vzw bedraagt volgens de overeenkomst in totaal 5.500,00 EUR . De verrekening gebeurt op doelstelling 2ANT010401.
Het districtscollege keurt de afsprakennota met Kavka vzw (Oudaan 14, 2000 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0866.254.540), met een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022, goed.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van de nominatief voorziene ondersteuning van 5.500,00 EUR aan Kavka vzw (Oudaan 14, 2000 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0866.254.540) goed.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
KAVKA VZW Oudaan 14 2000 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0866.254.540 Rekeningnummer: BE42 7330 4052 9054 | 5.500,00 EUR | budgetplaats: 5001000000 |
4505131609 |
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 4 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal jeugdbeleid.
Met een ondersteuning van 6000,00 EUR van district Antwerpen aan Onze Stad Ons Huis FV zal in 2022:
een studie- en huiswerkplek voor kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen gefaciliteerd worden, van waaruit de brug gemaakt wordt naar de ouders en scholen.
Als het coronavirus een impact heeft op de uitvoering van deze afsprakennota, dan kan een aangepaste planning van het initiatief worden voorgesteld. Dit wordt steeds tijdig ter goedkeuring voorgelegd aan district Antwerpen.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de vastlegging en aanwending van sommige toelagen (Belgisch Staatsblad 6 december 1983).
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen goed.
In het kader van het beheers- en beleidsplan en aansluitend op het bestuursakkoord van district Antwerpen keurt het district overeenkomsten goed met partners die belangrijk zijn voor de uitvoering van het jeugdbeleid.
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. In 2022 voorziet district Antwerpen een nominatief opgenomen ondersteuning van 6000,00 EUR voor de ondersteuning van Onze Stad Ons Huis FV.
De ondersteuning van district Antwerpen voor Onze Stad Ons Huis FV bedraagt volgens de overeenkomst in totaal 6.000,00 EUR. De verrekening gebeurt op doelstelling 2ANT010401.
Het districtscollege keurt de afsprakennota met Onze Stad Ons Huis fv, met een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022, goed.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van de nominatief voorziene ondersteuning van 6.000,00 EUR aan Onze Stad Ons Huis fv goed.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Onze Stad ons Huis FV Ernest Claesstraat 10/A5 2050 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0029.231.246 Rekeningnummer: BE84 9730 4711 5459 | 6.000,00 EUR | budgetplaats: 5001000000 | 4505131420 |
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 6 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor budgetten aan wijk- en burgerinitiatieven.
Aansluitend op resolutie 99 van het bestuursakkoord van district Antwerpen, is een van de actiepunten voor de wijk Linkeroever om een aanvullend en meer gespreid sociocultureel aanbod te voorzien.
Omdat Linkeroever geen cultureel ontmoetingscentrum heeft en de cultuurwerking vanuit de bib wordt georganiseerd, is er nood aan partners die een aanvullende laagdrempelige ontmoetingsplaats kunnen bieden met een programmatie gericht op doelgroepen waarvoor er nu een tekort aan aanbod is. Deze doelgroepen zijn: het publiek dat meer gerodeerd is in cultuurconsumptie, senioren, jeugd en sportbeoefenaars.
Met de ondersteuning van 15.000,00 EUR worden er door De Wilde Plas vzw vanaf 1 januari 2022 verschillende jeugd-, sport- en socioculturele activiteiten georganiseerd. Er zal een kwalitatieve socioculturele programmatie opgezet worden:
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen (Belgisch Staatsblad 6 december 1983).
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen goed. Hierin wordt bepaald dat er extra aandacht moet zijn voor wijken waar momenteel geen ontmoetingscentrum is, om bewoners een plaats te bezorgen waar ze cultuur kunnen ontdekken en beleven.
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Hierin werd een nominatieve ondersteuning voorzien van 15.000,00 EUR aan De Wilde Plas vzw, om een laagdrempelige ontmoetingsplaats van en voor de buurt uit te bouwen en een kwalitatieve socioculturele programmatie op te zetten in Linkeroever.
De uitgave van de geldelijke ondersteuning van De Wilde Plas vzw bedraagt in totaal 15.000,00 EUR en wordt verrekend op doelstelling 2ANT010101.
Het districtscollege keurt de afsprakennota met De Wilde Plas vzw (Sint-Marcusstraat 17, 2140 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0747.597.212), met een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022, goed.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning van 15.000,00 EUR aan De Wilde Plas vzw (Sint-Marcusstraat 17, 2140 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0747.597.212) goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
De Wilde Plas vzw Sint-Marcusstraat 17 2140 Antwerpen Ondernemingsnummr: 0747.597.212 Rekeningnummer: BE38 7360 6819 1872 | 15.000,00 EUR | budgetplaats: 5006000000 |
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met collegebesluit van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 6 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor budgetten aan wijk- en burgerinitiatieven.Door de organisatie van eigen activiteiten en omdat andere organisaties gebruik maken van de ruimte van het buurthuis, bereiken zij een groot aantal mensen die elkaar in een vertrouwde omgeving kunnen ontmoeten. Het buurthuis draait volledig op vrijwilligers(werk).
Door de ondersteuning op vlak van een tussenkomst in huur en vaste kosten én kosten voor programmatie, moet het buurthuis niet telkens aparte projecten aanvragen en huurgelden innen en kan het zich meer focussen op de kwalitatieve uitbouw van de buurtwerking zelf.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De districtsraad keurde op 15 november 2021 (jaarnummer 165) het aanpassing 3 van het meerjarenplan goed waarin een nominatieve ondersteuning werd toegekend aan Pleingroep De Conincplein vzw, Van Stralenstraat 43, 2060 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0875.374.322.
Met het buurthuis creëert Pleingroep De Conincplein vzw een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor de buurt, met specifieke aandacht voor de diverse bewoners van de brede omgeving in de buurt van het De Coninckplein. Het buurthuis is een gastvrije plek met een gevarieerd activiteitenaanbod dat appelleert aan verschillende bevolkingsgroepen.
De uitgave van de financiële ondersteuning voor Pleingroep De Conincplein VZW bedraagt in totaal 10.000,00 EUR en wordt verrekend op de doelstelling 2ANT010101.
Het districtscollege keurt de afsprakennota met Pleingroep De Conincplein vzw (Van Stralenstraat 43, 2060 Antwerpen, ondernemingsnummer 0875.374.322), met een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022, voor een bedrag van 10.000,00 EUR goed.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning aan Pleingroep De Conincplein vzw (Van Stralenstraat 43, 2060 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0875.374.322) voor een bedrag van 10.000,00 EUR goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Pleingroep De Conincplein vzw Van Stralenstraat 43 2060 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0875.374.322 Rekeningnummer: BE69 7512 0203 5478 | 10.000,00 EUR | budgetplaats: 5006000000 budgetpositie: 6496800 functiegebied: 2ANT010101A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2AN090171 budgetperiode: 2200 | 4505132815 |
De gemeenteraad keurde op 1 maart 2021 (jaarnummer 89) het reglement goed voor de toelating tijdelijk gebruik straat als speelstraat. Artikel 10 van dit reglement stelt dat aanvragen voor het organiseren van een speelstraat ingediend moeten worden in het betreffende district, volgens de procedure beschreven in het reglement van dat district.
Voor district Antwerpen werd dit beslist in het reglement 'Districtsfonds: beleef je buurt! Speelstraten', goedgekeurd door de districtsraad van Antwerpen op 18 oktober 2021 (jaarnummer 154). Na goedkeuring van het college om een speelstraat in te richten kan het bevoegde district financiële en/of logistieke ondersteuning geven.
Om de aanvrager van een speelstraat beter te ondersteunen, worden de aanvraagtermijnen voor een speelstraat geoptimaliseerd. Op 15 februari 2021 (jaarnummer 33) keurde de districtsraad van Antwerpen een uitzondering op het reglement 'Districtsfonds: beleef je buurt' goed, waarmee de aanvraagtermijnen voor 2021 tijdelijk werden ingekort. Op 18 oktober 2021 (jaarnummer 154) keurde de districtsraad van Antwerpen het vernieuwde ondersteuningsreglement 'Districtsfonds: beleef je buurt! Speelstraten' goed. Hierin werden de aanvraagtermijnen vanuit het uitzonderingsbesluit definitief vastgelegd in een goedgekeurd losstaand reglement voor Speelstraten.
Bij wijze van administratieve vereenvoudiging worden de speelstraten die in aanmerking komen via een lijst voorgelegd aan het districtscollege in het begin van het jaar en niet bij elke aanvraag. De aanvragen van de speelstraten moeten voldoen aan de voorwaarden van het reglement 'Districtsfonds: beleef je buurt! Speelstraten'. Het districtscollege keurt deze lijst principieel goed, maar kan hier steeds van afwijken.
De gemeenteraad keurde op 1 maart 2021 (jaarnummer 89) het reglement goed voor de toelating tijdelijk gebruik straat als speelstraat. Daarin werden de criteria vastgelegd waaraan straten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een tijdelijk gebruik als speelstraat. Om te kunnen beslissen over de toelating wordt advies gevraagd van het district als bevoegd bestuursniveau voor de ondersteuning van de speelstraten.
De lijst met straten in bijlage organiseerden reeds een speelstraat in het verleden én voldoen aan de criteria zoals opgenomen in artikel 4 van het reglement van 1 maart 2021 en komen dus in aanmerking voor een tijdelijk gebruik als speelstraat. Voor deze lijst met straten wordt advies gevraagd aan het district om deze te ondersteunen als speelstraat bij een eventuele aanvraag.
Het districtscollege keurt goed dat er per definitie een gunstig advies wordt gegeven voor aanvragen van speelstraten in 2022 voor straten uit de lijst die als bijlage is opgenomen bij dit besluit, mits de aanvragen ook voldoen aan de voorwaarden van het reglement 'Districtsfonds: beleef je buurt! Speelstraten'.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 2, 4 en 5 bepalen dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal jeugdbeleid en lokaal seniorenbeleid.
Omwille van COVID-19 zijn de activiteiten van de afsprakennota van Zaterdag Zondag vzw in december geannuleerd. Er waren drie repetities gepland op 7, 15 en 22 december 2021 en een slotoptreden op 27 december 2021. De vereniging vraagt om deze activiteiten te verplaatsen naar 2022, het sloptoptreden zal plaatsvinden in het weekend van 25 en 26 juni 2022.
Omwille van COVID-19 zijn er twee theatervoorstellingen van de afsprakennota van Theater van A tot Z vzw geannuleerd. De vereniging vraagt om deze twee theatervoorstellingen te verplaatsen naar 2022 met als einddatum 30 november 2022.
Beide verenigingen hebben bij aanvang van de afsprakennota de ondersteuning ontvangen. Het overdragen van de activiteiten heeft geen financiële gevolgen in 2022.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen goed.
In het kader van het beheers- en beleidsplan en aansluitend op het bestuursakkoord van district Antwerpen keurt het district overeenkomsten goed met partners die belangrijk zijn voor de uitvoering van het jeugdbeleid en seniorenbeleid.
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. In 2021 voorziet district Antwerpen een nominatief opgenomen ondersteuning van 13.500,00 EUR voor de ondersteuning van Zaterdag Zondag vzw en 5.000,00 EUR voor de ondersteuning van Theater van A tot Z vzw.
Het districtscollege keurde op 21 juni 2021 (jaarnummer 393) de afsprakennota aan Zaterdag Zondag vzw goed.
Het districtscollege keurde op 21 december 2020 (jaarnummer 716) de afsprakennota aan Theater van A tot Z vzw goed.
Het districtscollege keurt goed dat de activiteiten van de afsprakennota's Zaterdag Zondag vzw en Theater van A tot Z vzw die niet hebben kunnen plaatsvinden wegens Covid-19 worden verplaatst naar 2022.
Artikel 56, §3, 4° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 04463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor openbaar domein.
Er werd een gemotiveerd gunningsverslag opgemaakt dat als bijlage bij dit besluit wordt gevoegd.
Inzake de kwalitatieve selectie werden alle inschrijvers betrouwbaar en geschikt bevonden.
De offertes van alle inschrijvers werden regelmatig bevonden.
De offertes werden als volgt beoordeeld:
Inschrijver | Ontwerp op 100 punten |
DONKERGROEN BV | 74 |
TM MOVE & PLAY - HENSSEN | 50 |
HERTSENS INFRA NV | 40 |
De offertes worden als volgt definitief gerangschikt:
In toepassing van artikel 41, §6 samen gelezen met artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte, nadat zij desgevallend de resterende inschrijvers in kennis heeft gesteld van haar voornemen om de onderhandelingen af te sluiten en een gemeenschappelijke termijn heeft vastgesteld voor de indiening van nieuwe of aangepaste offertes. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria.
In toepassing van artikel 66, §1, 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, ziet de aanbestedende overheid erop toe dat de offerte afkomstig is van een inschrijver waaraan de toegang tot de opdracht niet is ontzegd op grond van de uitsluitingsgronden en die voldoet aan de door de aanbestedende overheid vastgestelde selectiecriteria en, in voorkomend geval, de niet-discriminerende regels en criteria inzake de beperking van het aantal aan de selectiecriteria beantwoordende kandidaten.
In toepassing van artikel 83 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten samen gelezen met artikel 76 van het koninklijk besluit Plaatsing van 18 april 2017, onderzoekt de aanbestedende overheid de regelmatigheid van de offertes.
In toepassing van artikel 35 van het koninklijk besluit Plaatsing van 18 april 2017, onderwerpt de aanbestedende overheid de ingediende offertes aan een prijs- of kostenonderzoek.
Voor de opdracht "Design & Build speelterreinen Park Spoor Noord" werd vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking GAC_2021_01744 uitgeschreven. Op 20 augustus 2021 dienden de volgende firma’s een offerte in:
Het districtscollege keurt de gunning goed voor "Design & Build speelterreinen Park Spoor Noord", op basis van bestek GAC_2021_01744, aan DONKERGROEN BV, LAGE VAARTKANT 7-B te 4872 NC ETTEN-LEUR, NEDERLAND, met ondernemingsnummer NL812019192B01, tegen een bedrag van 499.899,40 EUR incl. BTW.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Design & Build speelterreinen Park Spoor Noord | 549.889,34 EUR inclusief btw en 10% herzieningen | budgetplaats: 5001000000 | 4005483331 |
Bij aanvang en aan het einde van de schooldag wordt gedurende 30 minuten voorrang gegeven aan de schoolgaande kinderen en hun ouders die zich te voet, met de fiets of speedpedelec verplaatsen.
De proefperiode start vermoedelijk op 17 januari 2022 en loopt tot 30 juni 2022.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De Kapucinessenstraat in district Antwerpen:
De school "Sint-Lievenscollege" wenst in samenspraak met district Antwerpen een schoolstraat in te voeren. Dit vanaf 17
januari 2022 tot 30 juni 2022.
De schoolstraat wordt ingevoerd in het straatsegment gelegen tussen de Schermersstraat en de Begijnenvest.
Het districtscollege geeft gunstig advies voor de proefopstelling in de Kapucinessenstraat.
Bij aanvang en aan het einde van de schooldag wordt gedurende 30 minuten voorrang gegeven aan de schoolgaande kinderen en hun ouders die zich te voet, met de fiets of speedpedelec verplaatsen.
De proefperiode start vermoedelijk op 17 januari 2022 en loopt tot 30 juni 2022. De invoering van de schoolstraat kan mogelijks tot filevorming en onveilige situaties leiden op het kruispunt van de Kasteelpleinstraat en de Begijnenvest. Bijkomend kan er een impact zijn tot aan het kruispunt op de Leien. Indien uit objectieve vaststellingen en monitoring, zou blijken dat de invoering van de schoolstraat extra verkeershinder, onveilige verkeerssituaties en zoekgedrag zou veroorzaken, dan zal de proefopstelling met onmiddellijke ingang opgeheven worden.
De Begijnenvest in district Antwerpen:
De school "Sint-Lievenscollege" wenst in samenspraak met district Antwerpen een schoolstraat in te voeren. Dit vanaf 17
januari 2022 tot 30 juni 2022.
De schoolstraat wordt ingevoerd in het straatsegment gelegen tussen de Kasteelpleinstraat en de Kapucinessenstraat.
Het districtscollege geeft gunstig advies voor de proefopstelling in de Begijnenvest.
De Vlaamsekunstlaan in district Antwerpen:
Op 12 november 2020 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Vlaamsekunstlaan om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Vlaamsekunstlaan in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 4 december 2020 (jaarnummer 10090).
De Reinaartlaan in district Antwerpen:
Op 25 november 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Reinaartlaan om een parkeerplaats voor te behouden voor personen met een handicap in de nabijheid van de woning.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Reinaartlaan in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 15 oktober 2021 (jaarnummer 8367).
Volgens artikel 19 en 126 van het DLB en artikel 6 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen beslist de voorzitter tot bijeenroeping van de districtsraad.
Volgens artikel 14 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen beslist de voorzitter van de raadscommissie tot bijeenroeping van de raadscommissie. De voorzitter van de districtsraad stelt de agenda van de districtsraad op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het districtscollege aan de voorzitter worden meegedeeld.
De districtsraad nam op 20 september 2021 (jaarnummer 131) kennis van de data voor de zittingen van de bijzondere raadscommissies in 2022.
De districtsraad nam op 15 november 2021 (jaarnummer 163) kennis van de gewijzigde data voor de zittingen van de bijzondere raadscommissies in 2022.
Het districtscollege neemt kennis van de bijeenroeping van de bijzondere raadscommissies van 12 januari 2022 om 20.00 uur.
Binnengemeentelijke decentralisatie:
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 4 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal jeugdbeleid.
De districtssecretaris stelt voor om de 23 aanvragen te ondersteunen; ze voldoen aan de voorwaarden gesteld in het toelagereglement. Zij brachten hiervoor de verplichte bijlagen en bewijsstukken binnen. Er kan een ondersteuning worden verleend, berekend op basis van het werkjaar september 2018 tot augustus 2019 of het werkjaar september 2020 tot augustus 2021.
Aanvrager | Bedrag |
Scouts en gidsenlokaal Sint-Lievens Sint-Andries VZW | 6.890,00 EUR |
4° Scouts Sint-Jan Berchmans fv | 4.190,00 EUR |
Scouts 1-25 Sint-Jacob fv | 4.650,00 EUR |
Scouts en gidsen 2072 Zurenborg Roelandgroep fv | 6.230,00 EUR |
Scouting Antwerpen Zuid fv | 6.765,00 EUR |
Scouts Amberes fv | 3.230,00 EUR |
Bazart Antwerpen fv | 3.940,00 EUR |
Chiro Lore fv | 4.475,00 EUR |
Groep Benoth fv | 12.535,00 EUR
|
Pirchei Agudas Yisroel VZW | 5.200,00 EUR |
Scouts 25 Sint Joris fv | 3.765,00 EUR |
De Schroef Vereniging voor Schippersopbouwwerk VZW | 3.750,00 EUR |
9° Sus Antigoon Zeescouts fv | 4.705,00 EUR |
Fos Seascouts Lange Wapper fv | 5.800,00 EUR |
13° Sint Joris Zeescouts fv | 4.955,00 EUR |
1° Zeescouts Georges de Hasques fv | 4.240,00 EUR |
2° Corneel Maynee Zeescouts fv | 4.330,00 EUR |
Chiro Pleplo fv | 4.280,00 EUR |
21° Scouting Linkeroever fv | 4.985,00 EUR |
Akabe 5 & 6 Schep Vreugde fv | 4.130,00 EUR |
Kinderwereld fv | 5.200,00 EUR |
Ell Circo d'Ell Fuego VZW | 10.635,00 EUR |
Chiro Dolfijn fv | 3.560,00 EUR |
Wet op de toelagen:
Op 20 januari 2020 (jaarnummer 8) keurde de districtsraad Antwerpen het reglement Districtsfonds: beleef je buurt 'infrastructuurtoelagen' en 'werkingstoelagen jeugd en sport' goed.
Op 20 september 2021 (jaarnummer 130) keurde de districtsraad Antwerpen de uitzonderingen op het toelagereglement 'Werkingstoelagen jeugd en sport' goed.
Door de intrede van Covid-19 in maart 2020 moesten jeugdverenigingen hun werking in 2020 en 2021 lange tijd stilleggen. Omdat er gedurende meerdere maanden in 2020 en 2021 geen activiteiten georganiseerd werden, zullen niet alle verenigingen dezelfde indicatoren behalen, terwijl ook hun eigen financiering is stilgevallen. De jeugdverenigingen hebben heel wat inspanningen geleverd voor het jeugdwerk in district Antwerpen en daarom is het noodzakelijk dat het district toch toelagen kan verstrekken op een gelijkwaardig niveau.
Vanwege de grote impact van Covid-19 op de werking van jeugdverenigingen in district Antwerpen laat het district uitzonderlijk toe dat een jeugdvereniging de keuze krijgt tussen:
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Volgende 23 jeugdverenigingen met een werking van september tot en met augustus dienden een aanvraag in voor werkingstoelagen:
De uitgave van 122.440,00 EUR wordt verrekend op boekingsadres SUB_NR/INTERN/2200/5001000000/6496800/6496500/2ANT010401A00000/2AN090759. Dit bedrag wordt conform het reglement uitbetaald in twee gelijke schijven, een eerste schijf na goedkeuring van de werkingssubsidies, een tweede schijf tussen de vierde en de zesde maand na goedkeuring.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van volgende aanvragen goed:
Aanvrager | Bedrag |
Scouts en gidsenlokaal Sint-Lievens Sint-Andries VZW | 6.890,00 EUR |
4° Scouts Sint-Jan Berchmans fv | 4.190,00 EUR |
Scouts 1-25 Sint-Jacob fv | 4.650,00 EUR |
Scouts en gidsen 2072 Zurenborg Roelandgroep fv | 6.230,00 EUR |
Scouting Antwerpen Zuid fv | 6.765,00 EUR |
Scouts Amberes fv | 3.230,00 EUR |
Bazart Antwerpen fv | 3.940,00 EUR |
Chiro Lore fv | 4.475,00 EUR |
Groep Benoth fv | 12.535,00 EUR |
Pirchei Agudas Yisroel VZW | 5.200,00 EUR |
Scouts 25 Sint Joris fv | 3.765,00 EUR |
De Schroef Vereniging voor Schippersopbouwwerk VZW | 3.750,00 EUR |
9° Sus Antigoon Zeescouts fv | 4.705,00 EUR |
Fos Seascouts Lange Wapper fv | 5.800,00 EUR |
13° Sint Joris Zeescouts fv | 4.955,00 EUR |
1° Zeescouts Georges de Hasques fv | 4.240,00 EUR |
2° Corneel Maynee Zeescouts fv | 4.330,00 EUR |
Chiro Pleplo fv | 4.280,00 EUR |
21° Scouting Linkeroever fv | 4.985,00 EUR |
Akabe 5 & 6 Schep Vreugde fv | 4.130,00 EUR |
Kinderwereld fv | 5.200,00 EUR |
Ell Circo d'Ell Fuego VZW | 10.635,00 EUR |
Chiro Dolfijn fv | 3.560,00 EUR |
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Scouts en gidsenlokaal Sint-Lievens Sint-Andries VZW | 6.890,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133325 |
4° Scouts Sint-Jan Berchmans fv | 4.190,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133310 |
Scouts 1-25 Sint-Jacob fv | 4.650,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133327 |
Scouts en gidsen 2072 Zurenborg Roelandgroep fv | 6.230,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133326 |
Scouting Antwerpen- Zuid fv | 6.765,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133324 |
Scouts Amberes fv | 3.230,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133328 |
Bazart Antwerpen fv | 3.940,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133313 |
Chiro Lore fv | 4.475,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133315 |
Groep Benoth fv | 12.535,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133322 |
Pirchei Agudas Yisroel VZW | 5.200,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133321 |
Scouts 25 Sint-Joris fv | 3.765,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133320 |
De Schroef Vereniging voor Schippersopbouwwerk VZW | 3.750,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133317 |
9° Sus Antigoon Zeescouts fv | 4.705,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133311 |
Fos Seascouts Lange Wapper fv | 5.800,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133319 |
13° Sint Joris Zeescouts fv | 4.955,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133306 |
1° Zeescouts Georges De Hasques fv | 4.240,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133307 |
2° Corneel Maynee Zeescouts fv | 4.330,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133309 |
Chiro Pleplo fv | 4.280,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133316 |
21° Scouting Linkeroever fv | 4.985,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133308 |
Akabe 5 & 6 Schep Vreugde fv | 4.130,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133312 |
Kinderwereld fv | 5.200,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133323 |
Ell Circo D' Ell Fuego VZW | 10.635,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133318 |
Chiro Dolfijn fv | 3.560,00 EUR | Budgetplaats:5001000000 | 4505133314 |
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal groen.
Gunningswijze
Met het collegebesluit van 17 augustus 2007 (jaarnummer 10513) besliste het college om de bevoegdheden waarover het beschikt op grond van artikels 57 § 3, 4°, 5° en 6 van het Gemeentedecreet en op grond van het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2007 (jaarnummer 1521) binnen de beleidsnormen van de districten, over te dragen aan de districtscolleges met ingang van 1 oktober 2007.
Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
De bedrijfseenheid Stadsbeheer staat in voor het correcte onderhoud van alle groen op het publiek domein. Deze bomen worden gebruikt voor invulling en aanplanting op diverse locaties binnen district Antwerpen.
Wet op de overheidsopdrachten
Artikel 43 §5 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt dat als een raamovereenkomst is gesloten met meer dan één ondernemer die raamovereenkomst wordt uitgevoerd op een van de volgende wijzen :
1° volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst, zonder dat de opdracht opnieuw voor mededinging wordt opengesteld, wanneer de overeenkomst alle voorwaarden bevat met betrekking tot de uitvoering van de betrokken werken, leveringen of diensten alsmede de objectieve voorwaarden ter bepaling van de ondernemers die deze als partij bij de raamovereenkomst zullen uitvoeren; laatstbedoelde voorwaarden worden vermeld in de opdrachtdocumenten voor de raamovereenkomst;
2° wanneer de raamovereenkomst alle voorwaarden bevat voor de betrokken werken, leveringen en diensten, ten dele zonder opnieuw tot mededinging op te roepen overeenkomstig punt 1° en ten dele met een nieuwe oproep tot mededinging tussen de ondernemers die partij zijn bij de raamovereenkomst overeenkomstig punt 3°, wanneer de aanbestedende overheden deze mogelijkheid in de opdrachtdocumenten voor de raamovereenkomst hebben vermeld. De keuze of specifieke werken, leveringen of diensten worden verkregen na een nieuwe oproep tot mededinging dan wel rechtstreeks volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst, wordt gemaakt aan de hand van objectieve criteria, die in de opdrachtdocumenten voor de raamovereenkomst worden opgenomen. In deze opdrachtdocumenten wordt ook aangegeven welke voorwaarden aan een nieuwe oproep tot mededinging kunnen worden onderworpen.
De bedrijfseenheid Stadsbeheer vraagt een vastlegging van een bestelbon voor het aankopen van bomen via het raamcontract GAC/2020/01550, dat werd goedgekeurd door het college in zitting van 05 november 2021 (jaarnummer 8874).
De aankoop van bomen zal gebeuren bij Boomkwekerij Ebben B.V. BO, Beerseweg 45, 5431 Cuijk, Nederland.
Het districtscollege keurt de gunning deelopdracht, leveren van bomen, goed voor een bedrag van:
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Levering van bomen Boomkwekerij Ebben B.V. BO ondernemingsnummer: NL003112330B01
|
2.226,00 EUR | budgetplaats: 5004000000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2ANT010507A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2AN090680 budgetperiode: 2200 |
4005483953 lijn 10 |
Levering van bomen Boomkwekerij Ebben B.V. BO ondernemingsnummer: NL003112330B01
|
13.451,40 EUR | budgetplaats: 5004000000 budgetpositie: 225 functiegebied: 2ANT010504A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2AN090680 budgetperiode: 2200 |
4005483953 lijn 20 |