Terug
Gepubliceerd op 16/10/2020

2020_CBS_08343 - Stedelijk en AG VESPA commercieel patrimonium. Runcvoorthof, Terlindenhofstraat, 2170 Merksem - Overdracht gronden en vestigen erfdienstbaarheden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
di 13/10/2020 - 14:00 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08343 - Stedelijk en AG VESPA commercieel patrimonium. Runcvoorthof, Terlindenhofstraat, 2170 Merksem - Overdracht gronden en vestigen erfdienstbaarheden - Goedkeuring 2020_CBS_08343 - Stedelijk en AG VESPA commercieel patrimonium. Runcvoorthof, Terlindenhofstraat, 2170 Merksem - Overdracht gronden en vestigen erfdienstbaarheden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b)

Aanleiding en context

Op 14 december 2009 (jaarnummer 1911) keurde de gemeenteraad goed dat het kasteel Runcvoorthof wordt ingebracht in het commercieel patrimonium van AG VESPA.
Op 25 juni 2012 (jaarnummer 787) keurde de gemeenteraad een technische aanpassing goed. Het perceel Terlindenhofstraat +204, bergplaats, kadastraal 40e afdeling, sectie C, nummer 102/H, oppervlakte 90 m² werd eveneens ingebracht in het commercieel patrimonium van AG VESPA.

Op 27 juni 2014 keurde de raad van bestuur van AG VESPA het plan van aanpak goed voor de herontwikkeling van de site via het grond- en pandenbeleid naar een gediversifieerd en kwaliteitsvol woonproject met aandacht voor de integratie van alternatieve woonvormen.

Op 11 januari 2018 ontving AG VESPA een omgevingsvergunning. In de kasteel- en dienstvleugel zullen door AG VESPA zeven wooneenheden gerealiseerd worden die na afloop van de renovatie en restauratie verhuurd zullen worden. In het koetshuis zal een publieke invulling/commerciële/horeca functie worden voorzien.

Op 7 september 2018 keurde de raad van de bestuur van AG VESPA de voorwaarden goed die betrekking hadden op de oproep met het oog op het afsluiten van een erfpachtovereenkomst voor de herbestemming van de kloostervleugel van het kasteel Runcvoorthof.

Op 3 mei 2019 (jaarnummer 3728) keurde het college het definitief ontwerp goed voor de buitenaanleg van het Runcvoorthof aan de Terlindenhofstraat, 2170 Merksem.

Op 5 juli 2019 keurde de raad van bestuur van AG VESPA het verlagen van de canon en bijgevolg het lanceren van een nieuwe oproep goed.

Op 29 juni 2020 besliste het directiecomité van AG VESPA het recht van erfpacht op de kloostervleugel, gelegen te 2170 Merksem, Terlindenhofstraat 204 te verlenen aan Stichting Inclusief Wonen bvba, die in de kloostervleugel een woonzorgproject wensen te realiseren.

Argumentatie

Het historisch waardevolle kasteel Runcvoorthof ligt in het Runcvoortpark in Merksem. De restauratie en renovatie nam aanvang in november 2018. Tijdens de renovatie van het kasteel werd de kapel naast de kloostervleugel afgebroken. Door de kapel naast de kloostervleugel af te breken, wordt het kasteel opnieuw als een vrijstaand gebouw in het park geplaatst. Naast de restauratie en renovatie van het kasteel zal ook het park rondom het kasteel heraangelegd worden. Zo zal de ruimte waar oorspronkelijk de kapel stond in de toekomst één van de toegangen van het park worden.

Er zal ook een publieke doorsteek gecreëerd worden die toegankelijk is via de historische toegangsbrug.

In het kader van deze restauratie en renovatie van het kasteel en de bijhorende omgevingsaanleg zijn er grondoverdrachten tussen de stad Antwerpen en AG VESPA nodig en dienen er nog erfdienstbaarheden in voordeel van de stad Antwerpen en in voordeel van AG VESPA gevestigd te worden. De grondoverdrachten en erfdienstbaarheden hebben betrekking op delen van volgende percelen:

  • kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 100 Z;
  • kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 102 L.

Daarnaast dienen er een aantal gronden in eigendom van de stad Antwerpen geaffecteerd te worden in het openbaar domein.
De affectatie heeft betrekking op delen van volgende percelen:

  • kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 174 K 5;
  • kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 100 Z.

 De overdrachten tussen AG VESPA en de stad Antwerpen zullen gefaseerd gebeuren.

De inbreng van de stroken grond en de vestiging van de erfdienstbaarheden in voordeel van AG VESPA dient op korte termijn te gebeuren omdat deze ook betrekking hebben op de kloostervleugel waarvoor de erfpachtovereenkomst  met de Stichting Inclusief Wonen zo snel mogelijk en uiterlijk in 2020 ondertekend moet worden.

De inbreng van de stroken grond en de vestiging van de erfdienstbaarheden in voordeel van de stad Antwerpen zal zoals gebruikelijk na definitieve oplevering van de omgevingsaanleg gebeuren.

Nieuw toe te voegen eigendommen aan AG VESPA

Terlindenhofstraat, kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 100 Z, voor een totale oppervlakte van 313,90 m², zoals aangegeven op het plan  “lotenplan” opgemaakt door landmeter-expert Danny Héroufosse op 8 juli 2020 als lot 3 (16,7 m²), lot 4 (4,7 m²), lot 6 (97,8m²), lot 7 (26,2 m²), lot 11 (142,80 m²), lot 12 (16,8 m²) en lot 13 (8,9 m²).

De wijze van overdracht van deze loten is inbreng. De waarde bedraagt 33.001,48 euro.

Nieuw toe te voegen eigendommen aan de stad Antwerpen

Terlindenhofstraat, kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 102 L, voor een totale oppervlakte van 141,90 m², zoals aangegeven op het plan  “lotenplan” opgemaakt door landmeter-expert Danny Héroufosse op 8 juli 2020 als lot 1 (120,90 m²) en lot 10 (21 m²).

De wijze van overdracht is inbreng. De waarde bedraagt 14.918,48 euro. 

Omdat deze gronden deel uitmaken van het nieuwe geconfigureerde park en hiervoor de kapel diende afgebroken te worden, zullen de afbraakkosten met betrekking tot deze kapel terugbetaald worden door de stad Antwerpen. De afbraakkost bedraagt 18.083 euro exclusief btw.

Nieuw toe te voegen eigendommen aan het openbaar domein van de stad Antwerpen

Deze percelen horen op dit ogenblik tot het privaat domein van de stad Antwerpen en dienen als wegenis geaffecteerd te worden in het openbaar domein van de stad Antwerpen.

  • Terlindenhofstraat, kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 100 Z, voor een totale oppervlakte van 174 m², zoals aangeduid in geel op het plan “overdracht naar openbaar domein Runcvoorthof” opgemaakt door landmeter-expert Danny Héroufosse op 24 september 2020;
  • Terlindenhofstraat, kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 174 K 5, voor een totale oppervlakte van 700 m², zoals aangeduid in geel op het plan “overdracht naar openbaar domein Runcvoorthof”.

Kadastraal is de straat op dit ogenblik gekend als Terlindenhofstraat maar zal na heraanleg ervan wijzigen in Burgemeester Leon Cornettepad.

Nieuw te vestigen ondergrondse erfdienstbaarheden in voordeel van AG VESPA 

  • Afvoerleidingen voor hemelwater, afvalwater en regenwaterputten: de afvoerleidingen voor hemelwater afkomstig van het kasteel Runcvoorthof liggen rondom het kasteel. Daarbij horend zullen ter hoogte van de zuidgevel van de kloostervleugel twee regenwaterputten voorzien worden. Deze putten zullen geplaatst worden onder het openbaar domein. De zone voor de afvoerleidingen en regenwaterputten is aangeduid in geel op het plan  “ondergrondse erfdienstbaarheden Runcvoorthof”.

Het onderhoud van de erfdienstbaarheid en de hieraan verbonden kosten zijn zoals gebruikelijk ten laste van het heersend erf (eigendom van AG VESPA).

Nieuw te vestigen bovengrondse erfdienstbaarheden in voordeel van AG VESPA

  • Rondom het Runcvoorthof zal een pad aangelegd worden in functie van onderhoud. Het grindpad is aangeduid in het oranje op het plan  “bovengrondse erfdienstbaarheden Runcvoorthof”.
  • Enkel in functie van verhuisbewegingen wordt in voordeel van het Runcvoorthof een recht van doorgang met een auto/camionette/verhuiswagen via de brandweg toegestaan. Dit recht van doorgang is in het groen aangeduid op het plan  “bovengrondse erfdienstbaarheden Runcvoorthof”.

Gelet op het occasioneel gebruik van het recht van doorgang, blijft het onderhoud van de brandweg ten laste van de stad Antwerpen.

Het onderhoud van de erfdienstbaarheid en de hieraan verbonden kosten zijn zoals gebruikelijk ten laste van het heersend erf (eigendom van AG VESPA), tenzij hierboven anders omschreven.

Nieuw te vestigen bovengrondse erfdienstbaarheden in voordeel van stad Antwerpen 

Eeuwigdurende erfdienstbaarheid van publieke doorgang voor voetgangers over de brug en de onderdoorgang van de dienstvleugel van het kasteel Runcvoort, gekend op het kadaster Antwerpen, afdeling 40 sectie C, delen van percelen 100 Z en 102 L en zoals aangeduid in het paars op het plan “bovengrondse erfdienstbaarheden Runcvoorthof” in voordeel van het aanpalende park in eigendom van de stad Antwerpen.

 Om het park langs de noordelijke kant van het kasteel toegankelijker te maken voor het publiek is er in het ontwerp van het kasteel Runcvoorthof een doorgang voorzien zodat iedere burger via de brug aan het kasteel en de aansluitende onderdoorgang van de dienstvleugel eenvoudig de achterzijde van het Runcvoorthof en het koetshuis kan bereiken.

Hierdoor is het noodzakelijk om zowel op de brug die privaat eigendom is van de stad Antwerpen als op de onderdoorgang die tot het privaat eigendom van AG VESPA behoort een eeuwigdurende erfdienstbaarheid van publieke doorgang te vestigen.

Gelet op het publieke gebruik, valt het volledige onderhoud van de brug en van de onderdoorgang ten laste van het heersend erf (eigendom van de stad Antwerpen).

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS07 - Patrimonium
2SBS0702 - Slim vastgoedbeheer
2SBS070203 - Strategisch vastgoedbeheer

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de inbreng door AG VESPA in de stad van de gronden goed, kadastraal gekend als: Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 102 L, voor een totale oppervlakte van 141,90 m², zoals aangegeven op het plan opgemaakt door landmeter-expert Danny Héroufosse op 8 juli 2020 als lot 1 (120,90 m²) en lot 10 (21 m²).
De waarde van deze inbreng bedraagt 14.918,48 euro.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de inbreng door de stad in AG VESPA van volgende gronden goed: Terlindenhofstraat, kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 100 Z, voor een totale oppervlakte van 313,90 m², zoals aangegeven op het plan opgemaakt door landmeter-expert Danny Héroufosse op 8 juli 2020 als lot 3 (16,7 m²), lot 4 (4,7 m²), lot 6 (97,8 m²)lot 7 (26,2 m²), lot 11 (142,80m²), lot 12 (16,8 m²) en lot 13 (8,9 m²).
De waarde van deze inbreng bedraagt 33.001,48 euro.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de affectatie van volgende goederen in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed:

  • Terlindenhofstraat, kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 100 Z, voor een totale oppervlakte van 174 m², zoals aangeduid in geel op het plan als bijlage 4 “overdracht naar openbaar domein Runcvoorthof” opgemaakt door landmeter-expert Danny Héroufosse op 24 september 2020;
  • Terlindenhofstraat, kadastraal gekend Antwerpen, afdeling 40 sectie C, deel van perceel 174 K 5, voor een totale oppervlakte van 700 m², zoals aangeduid in geel op het plan als bijlage 4 “overdracht naar openbaar domein Runcvoorthof”.

Artikel 4

De gemeenteraad keurt het vestigen van een eeuwigdurende erfdienstbaarheid van publieke doorgang goed, enkel voor personen ter hoogte van de brug en de onderdoorgang van de dienstvleugel van het kasteel Runcvoort, gekend op het kadaster Antwerpen, afdeling 40 sectie C, delen van percelen 100 Z en 102 L, ten voordele van de stad Antwerpen.

Artikel 5

De gemeenteraad keurt het vestigen van volgende erfdienstbaarheden ten voordele van AG VESPA, gekend op het kadaster Antwerpen, afdeling 40 sectie C, delen van percelen 100 Z en 102 L goed:

  • een erfdienstbaarheid voor afvoerleidingen voor hemelwater, afvalwater en zone voor regenwaterputten, gekend op het kadaster Antwerpen, afdeling 40 sectie C delen van percelen 100 Z, 102 L en 175 K 5;  
  • een grindpand rondom het kasteel in functie van onderhoud, gekend op het kadaster Antwerpen, afdeling 40 sectie C delen van percelen 100 Z, 102 L en 175 K 5;
  • een recht van doorgang in functie van verhuis, gekend op het kadaster Antwerpen, afdeling 40 sectie C delen van percelen 100 Z, 102 L en 175 K 5.

Artikel 6

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

taak

AG VESPA

De overdracht en erfdienstbaarheden administratief af te handelen.

FI/ABH/VA

Eigendom toevoegen aan vastgoednummer M0171

Artikel 7

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt: 

OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon
vermindering
patrimonium loten 3, 4, 6, 7, 11, 12 en 13
33.001,48 EUR

budgetplaats: 5174540000
budgetpositie: 260i
functiegebied: 2SB070203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2000

nvt
Vermeerdering
Kapitaalinbreng door
verkoop grond loten 3, 4, 6, 7, 11, 12 en 13
33.001,48 EUR

budgetplaats: 5174540000
budgetpositie: 2801
functiegebied: 2SB070203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2000

nvt
Vermeerdering
patrimonium lot 1 en lot 10
14.918,48 EUR

budgetplaats: 5174540000
budgetpositie: 220
functiegebied: 2SB070203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2000

nvt
Vermindering
Kapitaalinbreng door
verkoop grond lot 1 en lot 10
14.918,48 EUR

budgetplaats: 5174540000
budgetpositie: 2800i
functiegebied: 2SB070203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2000

nvt

afbraakkosten
19.167,98  euro inclusief btw
budgetplaats: 5325600000
budgetpositie: 6103
functiegebied: 2SBS070101A00000
Subdisie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2000
bestelbon volgt

Erelonen en aktekosten
Notariskantoor Boeykens en Guldemont
Van Breestraat 7
2018 Antwerpen

Ondernemingsnummer: BE0724614051
Rekeningnummer: BE12 0689 3294 2892

Maximaal 3.000,00 euro
inclusief btw

budgetplaats: 5291500000
budgetpositie: 613
functiegebied: 2SBS070203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2000


Bestelbon volgt

De kredieten op deze boekingsadressen worden bij aanpassing 2 van het meerjarenplan ingeschreven.