Beste schepen voor publiek domein en milieu,
Beste Rudi,
In een persbericht dat op 09/03/2021 werd rondgestuurd naar de volledige Districtsraad lezen we het volgende:
“Het college keurde de ambitie goed om tegen 2030 100% ledlicht te voorzien in de openbare verlichtingsarmaturen van de stad Antwerpen. Deze werken helpen de stad om haar klimaatdoelstelling om CO2-neutraal te zijn in 2050 waar te maken.”
“Met die plannen kunnen stad, Fluvius en de districten, die verantwoordelijk blijven voor hun eigen openbare verlichting, dan aan de slag. De doelstelling is om in 2025 al 50% van de verlichtingspunten omgevormd te hebben. “
Het bereiken van deze doelstellingen tegen enerzijds 2025 alsook de klimaatdoelstelling om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn kunnen we enkel toejuichen.
Wat is het plan van aanpak om ook de verlichting in ons district van LEDlicht te voorzien?
Hoe plant het districtsbestuur voor ons district de komende jaren bij te dragen aan de klimaatdoelstelling 2050?
Alvast bedankt,
Bart Goris
PRO2040
Antwoord Rudi Sempels, districtsschepen:
Het LED-plan is een beslissing van het stadscollege, genomen op 5 maart 2021 en toegelicht op de raad voor overleg op 11 maart 2021. Het verslag van deze raad komt een van de volgende weken tot bij ons en zal dan ook beschikbaar zijn voor de districtsraadsleden.
Het volgende kan ik al meegeven:
Daar waar de stad voorziet in een verledding op de bovenlokale wegen zoals bijvoorbeeld de Steenovenstraat, Antwerpsebaan e.d., is het aan de districten om te volgen en zo de klimaatdoelstelling te halen. De plannen zullen dan ook worden afgestemd met de districten.
De districten blijven bevoegd voor lokale openbare verlichting en zullen bijgevolg instaan voor de vervanging van de verlichting in elke geïntegreerde uitvoering van projecten, een heraanleg of binnen structureel onderhoud. D.w.z. met elk project wordt de straatverlichting mee bekeken. De vervanging kan gebeuren door de plaatsing van volledig nieuwe verlichting, inclusief de palen afhankelijk van de leeftijd van de armaturen, wat uiteraard een dure ingreep is, of door retrofitting waarbij men LED-verlichting in oude of minder nieuwe armaturen kan plaatsen.
Voor ons district is er budget voorzien voor een aantal projecten en structureel onderhoud, maar gezien we het plan nog niet helemaal kennen, zullen we in de derde aanpassing meerjarenplan waarschijnlijk budgetten nog aanpassen. Dit om mee de doelstellingen te kunnen behalen.
Bijkomende vraag Bart Goris:
Hoeveel % van onze armaturen beschikken nu al over LED-verlichting?
Antwoord Rudi Sempels, districtsschepen:
Dat weet ik niet. Bij een aantal nieuwe fietspaden werd al LED gebruikt, en alle nieuwe projecten krijgen LED-verlichting, maar we zullen nog een inhaalbeweging moeten doen.
Bijkomende vraag Bart Goris:
Worden er door het district ook andere initiatieven genomen om de klimaatdoelstellingen van de stad Antwerpen mee te behalen?
Antwoord Rudi Sempels, districtsschepen:
Daarin zullen we de stad Antwerpen volgen. We hebben als district zelf niet veel mogelijkheden, kunnen zelf niet veel veranderen, zitten met een grote economische cluster. We zijn alleszins geen voorstander van de uitbreiding van de LEZ naar ons district.
Reactie Bart Goris:
Er zijn inderdaad nog zaken die kunnen gebeuren. Voor de duidelijkheid: wij zijn ook tegen de uitbreiding van de LEZ tot hier. di 30/03/2021 - 12:08