Terug
Gepubliceerd op 31/03/2021

2021_MV_00040 - Mondelinge vraag van raadsleden Bart Goris, Annick Kersten: Vervolg: Vaccinatiestrategie District

districtsraad Berendrecht Zandvliet Lillo
ma 29/03/2021 - 20:00 districtshuis Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Raf Crynen, voorzitter districtsraad; Karel Hendrickx, districtsraadslid; Rudi Sempels, districtsschepen; Zander Vliegen, districtsraadslid; An Van Uffelen, districtsraadslid; Carl Geeraerts, districtsburgemeester; Marc Maes, districtsraadslid; Steve Van Broeckhoven, districtsraadslid; Carina Stark, districtsraadslid; Robin De Winter, districtsraadslid; Sandra Suykerbuyk, districtsschepen; Pascale De Langhe, districtsschepen; Bart Goris, districtsraadslid; Veronique Clabost, districtsraadslid; Annick Kersten, districtsraadslid; An De Visscher, districtssecretaris; Liesbeth Sleymer, plaatsvervangend districtssecretaris

Secretaris

Liesbeth Sleymer, plaatsvervangend districtssecretaris

Voorzitter

Raf Crynen, voorzitter districtsraad
2021_MV_00040 - Mondelinge vraag van raadsleden Bart Goris, Annick Kersten: Vervolg: Vaccinatiestrategie District 2021_MV_00040 - Mondelinge vraag van raadsleden Bart Goris, Annick Kersten: Vervolg: Vaccinatiestrategie District

Motivering

Gekoppelde initiatiefrechten

Indiener(s)

Bart Goris, Annick Kersten

Gericht aan

Rudi Sempels, Sandra Suykerbuyk

Tijdstip van indienen

do 25/03/2021 - 09:46

Toelichting

Beste schepenen voor lokaal sociaal beleid,

Beste Rudi en Sandra,

 

De voorbije weken vielen in verschillende brievenbussen van onze oudere districtsbewoners de langverwachte uitnodigingsbrieven voor hun COVID-vaccinatie. Voor de minder mobiele bewoners roept dit meteen heel wat praktische vragen op. 

Tijdens de Districtsraad van 25 januari 2021 vroegen we jullie om een update rond de vaccinatiestrategie voor ons district.

- Zijn er ondersteunende maatregelen getroffen om voor de zorgbehoevenden de verplaatsing te vergemakkelijken?

- Wordt de logistieke haalbaarheid voldoende bekeken om een tijdelijk vaccinatiepunt in ons eigen district te organiseren?

Ons agendapunt werd mee behandeld tijdens het hoogdringende agendapunt “Toelichting Corona”. Hierbij werd beloofd dat de leden van de districtsraad tijdig op de hoogte gebracht zouden worden wanneer hier meer informatie over bekend was. 

Hoewel we het uiteraard toejuichen, was onze verbazing groot om in een artikel van het regionaal nieuwsmagazine “De Polder” op 19 maart 2021 te lezen dat hier al concrete plannen over bekend zijn. Hoe komt het dat de districtsraadsleden ondanks belofte van het districtsbestuur hier niet van op de hoogte werd gesteld?

We lezen dat gedurende 7 dagen op 7, van 9 tot 17u een afspraak gemaakt kan worden in het lokaal dienstencentrum Molengeest in de Frederick Hendrikstraat. Dit voor mensen die minder mobiel zijn en geen hulp hebben om naar het vaccinatiedorp te gaan.

Hoe zal dit nieuws verder verspreid worden bij onze districtsbewoners?

Is er overleg geweest tussen het districtscollege en de huisartsen van onze dorpen om een strategie te bespreken om bijvoorbeeld risicopatiënten die het openbaar vervoer moeten mijden? Vallen zij ook onder de noemer “minder mobielen”.

 

Alvast bedankt,

Bart Goris en Annick Kersten

PRO2040

Bespreking

Antwoord

Antwoord Rudi Sempels, districtsschepen:

De vaccinatiecampagne is een bovenlokale organisatie en dat is voor ons ook het enige officiële communicatiekanaal.

Wat betreft de mogelijkheden voor de bereikbaarheid van het vaccinatiedorp verwijs ik iedereen dan ook graag door naar de officiële website www.vaccovid.be. Daar wordt verwezen naar taxi’s aan forfaitaire bedragen en een extra aanbod van het openbaar vervoer via de Singelbus. Voor minder mobiele inwoners is de mogelijkheid gecreëerd om gevaccineerd te worden in een tijdelijke vaccinatielocatie in ons district: Dienstencentrum Molengeest. Thuisvaccinatie is er ook als je het huis echt niet kan verlaten. Dat gebeurt via de huisarts.

Wat communicatie betreft: die gaat via de uitnodigingen, via de officiële website en er is een algemeen nummer dat je kan bellen (bv. ondersteuning maken afspraak). Er is inderdaad gecommuniceerd via De Polder, maar dat is een initiatief van de pers, niet van het districtsbestuur.

Wat uw derde vraag betreft: bij mijn weten is er geen officieel overleg geweest tussen het districtscollege en huisartsen gezien het bovenlokale karakter van de organisatie. De districtsburgemeesters hebben een bezoek kunnen brengen aan het vaccinatiedorp.

Ons district is bij monde van Maaike Van Overloop (huisarts) betrokken bij het overlegcomité.

Het vaccinatiedorp is uitstekend georganiseerd. Het organiseren van een lokaal vaccinatiecentrum was praktisch en financieel niet haalbaar. Iedereen krijgt de kans om binnen zijn mogelijkheden het vaccin toegediend te krijgen. Ik begrijp dat mensen zenuwachtig of zelfs bang zijn om ernaar toe te gaan, maar voor specifieke groepen zijn er oplossingen zoals eerder gezegd. Ik doe dan ook een warme oproep aan iedereen om de moeite te doen zich te laten vaccineren.

Bijkomende vraag Bart Goris:

Mag ik toch suggereren om op vlak van communicatie een stap verder te gaan, want met de kanalen waarnaar u verwijst vrezen we dat een deel van onze bevolking niet bereikt wordt. Een omzendbrief bijvoorbeeld die overal gebust wordt kan hieraan verhelpen. Mensen zitten nú met vragen, zijn nú op zoek naar antwoorden en kunnen niet wachten op informatie die samen met hun vaccinatiebrief komt. Een laagdrempelige communicatie is nodig in deze situatie.

Antwoord Rudi Sempels, districtsschepen:

We nemen uw opmerking mee en gaan de komende dagen bekijken hoe we dat eventueel kunnen oplossen.

Antwoord Carl Geeraerts, districtsburgemeester en bevoegd voor communicatie:

Deze en de vorige vraag stellen me teleur. Op de districtsraad van 25 januari heb ik een toelichting gegeven en het laatste dat daar gezegd werd, ging over de minder mobiele inwoners. Toen werd gezegd dat minder mobiele inwoners een vaccin kunnen / zullen krijgen op een tijdelijke vaccinatielocatie in onze buurt. De minder mobiele mensen moeten dus helemaal niet naar Spoor Oost, dat is toen al gezegd.

Voor Antwerpen en de 4 gemeenten die aangesloten zijn bij het vaccinatiedorp is er besloten dat er maar één communicatielijn is. Als iedereen op zich, los daarvan, begint te communiceren dan loopt het in het honderd. Daarom communiceren we hier in het district niet over de vaccinatiestrategie. Vanuit het district nemen we geen initiatief op vlak van extra communicatie hieromtrent.

Reactie Bart Goris:

Ik begrijp dat er een strategie is afgesproken waarbij de districten zelf geen communicatie opnemen. Wij betreuren dat.

Voor ons had het district een stap verder mogen gaan, zeker na de bespreking op de districtsraad van 25 januari. Het zou fijn geweest zijn dat we als raadsleden op de hoogte waren geweest. We raden aan om, mocht de mogelijkheid er toch zijn, te communiceren bijvoorbeeld via een omzendbrief of PolderNWS.

di 30/03/2021 - 12:15