Beste schepen voor lokaal sociaal beleid,
Beste Sandra,
In november lanceerde u in de pers de “Polderbubbels”. Met dit initiatief dat in samenwerking met het vrijetijdscentrum De Schelde werd georganiseerd, wenste het district inwoners die nood hebben aan hulp of sociaal contact op weg te helpen.
Kan u ons een overzicht geven van het bereik van dit initiatief? Hoeveel vrijwilligers hebben zich aangemeld, en hoeveel connecties werden er hierdoor bekomen?
Kan dit initiatief gelinkt worden aan het transport en begeleiden van risicopatiënten en senioren die nu reeds meer dan een jaar binnenblijven, maar nu richting het openbaar vervoer worden gewezen om hun vaccinatie aan Park Spoor Oost te bekomen? Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrijwilligers- of kilometervergoeding om het initiatief laagdrempeliger te maken voor zowel de vrijwilligers als de hulpbehoevenden.
Alvast bedankt,
Annick Kersten en Bart Goris
PRO2040
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:
Er hebben zich momenteel door de actie Polderbubbels 5 vrijwilligers aangeboden die nog niet in een vrijwilligersnetwerk in ons district zaten en er is 1 hulpvraag binnengekomen.
Op zich is dit een klein cijfer, maar dat kan wel betekenen dat het sociaal gevoel in onze dorpen nog steeds heel hoog ligt. Want de bedoeling van Polderbubbels is het sensibiliseren van ons sociaal burgergevoel. Een initiatief dat ontstaan is op vraag van enkele lokale handelaars en het doel is zorgen door en voor inwoners.
De actie tijdens corona loopt samen met de bovenlokale hulplijn Antwerpen Helpt en hiermee bestaat ook een wisselwerking. Indien de vraag groter zou geweest zijn, konden wij op hun vrijwilligersnet beroep doen en wanneer zij een vraag binnenkregen, kwam die naar ons. De actie is bedoeld om kleine hulpvragen, zoals boodschappen e.d. op te vangen en laagdrempelig te maken. Mensen die niet wilden of durfden te bellen naar Antwerpen Helpt, konden ons lokaal nummer gebruiken of een formuliertje invullen. Ook de seniorenraad is op de hoogte en konden via hun werking vragen lanceren.
Het is niet de bedoeling dat het district in dit project een leidende rol gaat spelen en zelf zaken gaat organiseren.
Dus betreffende de vraag om ondersteuning te bieden bij het vervoer van mensen naar het vaccinatiecentrum geldt dezelfde regel: dat wordt bovenlokaal geregeld. Buren kunnen natuurlijk dit zelf afspreken en wanneer men beroep wil doen op vrijwilligersvervoer, wordt verwezen naar vrijwilligers via de Minder Mobielen Centrale. Deze vrijwilligers zijn met deze taak vertrouwd en ook verzekerd bij het uitoefenen van hun taak.
De bedoeling is wel deze sensibilisering en het bij elkaar brengen van vrijwilligers te laten bestaan om ook na coronatijd hulp te bieden, waar nodig.
Bijkomende vraag Annick Kersten:
Bij de Minder Mobielen Centrale is het de bedoeling om eerst een lidmaatschap af te sluiten. Dat is wel lastig voor een éénmalige rit naar het vaccinatiecentrum. Via de CM kan je dit aanvragen zonder dat je lid moet zijn en er zijn enkele taxibedrijven die taxiritten voorzien aan 15 euro. Dat komt qua bedrag overeen met de andere mogelijkheden.
De vraag is of er geen mogelijkheid is om een duidelijk overzicht, bv. in een folder, te voorzien voor mensen die minder online zijn zoals senioren. Wij krijgen die vraag meermaals, bijna dagelijks. Wij verwijzen dan door naar de dokters, maar die zijn overbelast.
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:
Als dit specifiek gaat over vaccinatie, daar wordt in de volgende mondelinge vraag op teruggekomen. Zoals gezegd: dat is een bovenlokale bevoegdheid en daar kunnen we als district zelf geen actie in ondernemen, niet op basis van vrijwilligers. di 30/03/2021 - 12:11