Terug
Gepubliceerd op 04/12/2020

2020_CBS_09714 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020078071. District Hoboken. Krijgsbaan ZN - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
di 01/12/2020 - 14:00 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09714 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020078071. District Hoboken. Krijgsbaan ZN - Goedkeuring 2020_CBS_09714 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020078071. District Hoboken. Krijgsbaan ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Externe adviezen

Adviesinstantie
Datum advies gevraagd
Datum advies ontvangen
Advies
POVC Antwerpen
31 juli 2020
13 oktober 2020
Gunstig
POVC Antwerpen
16 oktober 2020

Geen advies ontvangen


Interne adviezen

Adviesinstantie
Datum advies gevraagd
Datum advies
autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen
31 juli 2020
11 augustus 2020
stadsbeheer/ vastgoed/ ontwikkeling/ bouwprojecten
31 juli 2020
11 augustus 2020
stadsontwikkeling/ beheer en onderhoud
31 juli 2020
10 augustus 2020
stadsontwikkeling/ energie en milieu Antwerpen
31 juli 2020
Geen advies ontvangen
stadsontwikkeling/ mobiliteit
31 juli 2020
3 augustus 2020


Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening voetgangersverkeer.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet 

De Krijgsbaan, tussen Jaak Schram Plantsoen en Sint-Bernardsesteenweg, is een gemeenteweg met publiek karakter die door stad Antwerpen wordt beheerd. Het is een hoofdstraat die de entree vormt tot het centrum van Hoboken. Aan de Krijgsbaan zelf is geen bewoning; wel aan de bestaande ventweg. Er zijn (grote) publiek aantrekkende functies zoals volwassenenonderwijsinstelling, sporthal, zwembad, het park Sorghvliedt, Fort VIII en een hondenschool. In de zijstraten (Distelvinklaan en Pauwenlaan) zijn scholen gelegen. In het fietsroutenetwerk is deze straat geselecteerd als een bovenlokale functionele fietsroute. Ook speelt de straat een belangrijke rol in het openbaar vervoernetwerk. 

De rijbaan heeft een breedte van ongeveer 5,50 meter. Aan de zuidzijde ligt enkel een voetpad tussen Broydenborglaan en Jaak Schram Plantsoen. Aan de noordzijde liggen een voetpad en een dubbelrichting fietspad. 

De vergunningsaanvraag behelst de aanleg van een gedeelte RWA en DWA stelsel als ook een warmtenet onder de Krijgsbaan. Samen met de uitvoering van de riolerings- en warmtenetwerken, wordt de kans gegrepen om de bestaande wegenis te vernieuwen en om langs beide zijden van de rijbaan nieuwe fietspaden aan te leggen. 

Om dit project te kunnen realiseren, is het nodig de rooilijn te wijzigen. Er geldt een gemeentelijk rooilijnplan goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 28 mei 1962 ‘Rijksweg Nr. 242 “Krijgsbaan,, vak St. Bernardse Steenweg – Fort 8 te Hoboken, Wijziging Rooilijnplan’ dat zal worden aangepast aan de gewijzigde gemeenteweg. Het dossier bevat dan ook een aangepast rooilijnplan ‘20200317_Krijgsbaan_Rooilijnplan’ waarop de wijzigingen zijn aangeduid, namelijk ter hoogte van het kruispunt met de Broydenborglaan, ter hoogte van het kruispunt met Distelvinklaan en ter hoogte van het kruispunt met Sint-Bernardsesteenweg. 

Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de wijziging van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet. 

Op het kruispunt Krijgsbaan – Broydenborglaan wordt de rooilijn aangepast op de noordwestelijke hoek en op de zuidoostelijke hoek. Het gaat telkens om een afschuining van de rooilijn. Zo komt er meer ruimte vrij voor de aanleg van het voet- en fietspad op deze hoeken wat resulteert in meer veiligheid en comfort voor de voetganger en fietser. 

Op de hoek Distelvinklaan met Sint-Bernardsesteenweg ligt een keerlus van de tram. De rooilijn van 28 mei 1962 loopt dwars door dit terrein. De rooilijn wordt hier verlegd, overwegend gelijklopend met de perceelsgrens van het terrein. De rooilijn wordt met andere woorden aangepast aan de huidige situatie op het terrein. 

Krijgsbaan wordt verbreed aan de zuidoostelijke zijde. De rooilijn wordt opgeschoven in zuidelijke richting. De verbreding start oplopend ter hoogte van het kruispunt met de Pauwenlaan en eindigt ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Bernardsesteenweg. De verbreding maakt het mogelijk aan beide zijden van de straat een veilig, voldoende breed en comfortabel fietspad aan te leggen. De fietspaden zijn voorzien van een schrikstrook ten opzichte van de rijweg. Ook de bushalte wordt in deze zone opgewaardeerd. 

Voor het overige blijft de rooilijnbreedte van 26 meter zoals vastgelegd in het gemeentelijk rooilijnplan van 28 mei 1962 behouden.

Voor de fietsers is er in de Krijgsbaan weinig tot geen comfort. Aan de aansluiting met Jaak Schram Plantsoen moeten fietsers oversteken naar een dubbelrichtingsfietspad aan de noordzijde van de straat. Het dubbelrichtingsfietspad in de Krijgsbaan is te smal en bovendien zonder schrikstrook. Aan de zijde van Sint-Bernardsesteenweg moet de straat weer worden overgestoken naar de zuidzijde via een weinig veilige schuine oversteek. Omwille van de wegbreedte en door de aard van het verkeer zijn enkelrichtingsfietspaden aan beide zijden van de straat gewenst. Gezien de breedte van de straat en het gewenst maatgevend gebruik is snelheidsremming nodig. Aan de scholen (van voor de Pauwenlaan tot net na de Distelvinklaan) wordt de inrichting afgestemd op een schoolomgeving. 

In functie van de aanleg van het nieuwe fietspad dienen een aantal bomen te worden gerooid. De zuidelijke zone ten oosten van de Broydenborglaan dient te worden ontbost voor de aanleg van het nieuwe fietspad. Het ontwerp van de bovenbouw houdt maximaal rekening met de bestaande bomen die worden behouden. Langsheen het hele tracé van de Krijgsbaan wordt nieuwe vegetatie aangeplant. Op een aantal locaties langs de Krijgsbaan worden nieuwe grachten aangelegd die voornamelijk zullen dienen als wadigrachten om het afstromende oppervlaktewater op te vangen.  

De rijbaan wordt heraangelegd in een asfaltverharding, behalve de verhoogde inrichtingen die in betonstraatstenen worden aangelegd. De fietspaden worden voorzien in een roodbruine asfalt en de voetpaden in betonstraatstenen. 

De werken voorzien de optimalisatie van de bestaande verkeersinfrastructuur met toevoeging van bijkomende fietspaden. De geplande werken zullen het huidige beeld niet aantasten, maar verbeteren en versterken daar waar mogelijk. Door de aanplant van de nieuwe bomen wordt ingezet op groenaanleg. De aangevraagde werken besteden specifieke aandacht aan het gebruiksgenot en de veiligheid van de weggebruikers. Het algemeen belang staat daarbij voorop. Er wordt ingezet op de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau waarbij wordt voldaan aan de huidige en toekomstige behoeften aan de zachte mobiliteit. De rooilijn wordt verlegd om de toegankelijkheid van de nieuwe gronden binnen de rooilijn te vrijwaren en de aanleg en het beheer ervan door de stad mogelijk te maken.

Fasering

Procedurestap
Datum
Indiening aanvraag
3 juli 2020
Volledig en ontvankelijk
31 juli 2020
Start openbaar onderzoek
10 augustus 2020
Einde openbaar onderzoek
8 september 2020
Beslissing aanvaarding wijzigingsaanvraag
19 oktober 2020
Gemeenteraad voor wegenwerken
14 december 2020
Uiterste beslissingsdatum
27 januari 2021
Verslag GOA
29 oktober 2020
naam GOA
Gerd Cryns


Wijzigingsverzoeken

De aanvrager heeft een of meerdere verzoeken ingediend om zijn oorspronkelijke dossier te wijzigen. Minstens een van die verzoeken werd aanvaard, waardoor de aanvaarde wijzigingen mee beoordeeld worden.

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

StartdatumEinddatumSchriftelijke bezwaar-schriftenSchriftelijke gebundelde bezwaarschriftenPetitielijstenDigitale bezwaarschriften
10 augustus 20208 september 20200002


Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

  1. Type verkeersremmer: De bezwaarindiener geeft aan dat verhoogde inrichtingen een negatieve impact kunnen hebben op de doorstroming van hulpdiensten. Het kiezen van de juiste verkeersremmer is hierbij van belang. Ook voor zwaar verkeer en speciale transporten.
    Beoordeling: De inrichting van de Krijgsbaan werd overeenkomstig het goedgekeurde mobiliteitsplan uitgetekend. De Krijgsbaan is geselecteerd in het mobiliteitsplan als hoofdstraat met bijhorende principes. Er is overleg geweest met de brandweer en die heeft geen bezwaar op de verhoogde inrichtingen omdat ze een lage aanloop hebben (lange sinus). De lokale verkeerspolitie heeft geen bezwaren tegen de voorgestelde mobiliteitsaspecten. De weg is nog breed genoeg voor het type uitzonderlijk vervoer waarvoor ze geselecteerd is. Het bezwaar is ongegrond. 
  2. Bereikbaarheid woning: Het bezwaar dat de aanliggende toegang tot de woning gelegen te Sint-Bernardsesteenweg 1198A na de uitvoeringswerken onvoldoende breed zou zijn om de woning te kunnen bereiken.
    Beoordeling: De bestaande inrit heeft een breedte van 4,3 meter. Bij nazicht op de plannen zou de inrit naar de woning een breedte behouden van 3 meter. Hierdoor blijft er nog voldoende ruimte over om de woning te bereiken zowel met een auto als met een vrachtwagen. Het bezwaar is ongegrond.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

Projectnummer:
OMV_2020078071
Gegevens van de aanvrager:
stad Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen
Gegevens van de exploitant:
stad Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen
Ligging van het project:
Krijgsbaan 20, Krijgsbaan ZN, Broydenborglaan ZN, Distelvinklaan ZN, Pauwenlaan ZN, Nachtegaallaan ZN en Roodborstlaan ZN te 2660 Hoboken (Antwerpen)
Kadastrale gegevens:
afdeling 37 sectie C nrs. 0, 693N, 695P, 705E, afdeling 38 sectie B nrs. 590W, 628T2, 628P2, 628Y2, 628B3, 628A3, 628R2, 628X2, 628S2, 628K3, 633R2, 634/2 A, 641B en 666X6
Inrichtingsnummer:
20200615-0070 (Krijgsbaan)
Vergunningsplichten:
Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten, Vegetatiewijzigingen
Voorwerp van de aanvraag:
het uitvoeren van rioleringswerken en werken i.k.v. een warmtenetwerk, het veranderen van de vegetatie (het vellen van alleenstaande bomen, gelegen in de groenzone langsheen de Krijgsbaan) en het exploiteren van een bemaling + bijstelling


Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

  • geen relevante voorgeschiedenis, het betreft hier de her aanleg van een reeds bestaande straat.

Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand

  • gemeenteweg die aansluiting vindt op de gewestweg Sint-Bernardsesteenweg;
  • deze gemeenteweg is uitgevoerd in een asfaltverharding met twee rijstroken en een voet- en fietspad langs één zijde;
  • de voetpaden zijn uitgevoerd in betonstraatstenen;
  • langs deze gemeenteweg zijn langs beide zijden bomen aanwezig;
  • ter hoogte van het sportcomplex ‘Sorghvliedt’ sluit de weg aan op de parking van het sportcomplex.

Huidige toestand

  • idem als de laatst geacht vergunde toestand.

Gewenste toestand

  • aanleggen van een gedeelte nieuw RWA- en DWA stelsel onder de straat;
  • aanleggen van een warmtenet,
  • opnieuw aanleggen van de Krijgsbaan met twee rijstroken;
  • aanleggen van fiets- en voetpaden naast de vernieuwde wegenis;
  • aanleggen van wadigrachten langsheen de Krijgsbaan om het afstromende oppervlaktewater op te vangen;
  • langsheen het hele tracé van de Krijgsbaan zal nieuwe vegetatie worden aangeplant.

Inhoud van de aanvraag

  • aanleggen van een gedeelte RWA en DWA stelsel als ook een warmtenet onder de Krijgsbaan;
  • vernieuwen van de bestaande wegenis;
  • aanleggen van nieuwe fietspaden langs beide zijden van de rijbaan;
  • uitvoeren van wijzigingen aan het bodemreliëf (grachten) en het vellen van hoogstammige bomen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de bezwaren over de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg' te verwerpen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het bijgevoegd rooilijnplan ‘20200317_Krijgsbaan_Rooilijnplan’.

Artikel 4

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de uitrusting en inrichting van de Krijgsbaan tussen Jaak Schram Plantsoen en Sint-Bernardsesteenweg.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20200317_Krijgsbaan_Rooilijnplan.pdf
  • BA_RI3H051_L.pdf
  • BA_RI3H051_I_B.pdf
  • BA_RI3H051_I_N.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_L.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_P_B.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_P_N.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PR_N_tdp5.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PR_N_tdp6.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_B_dp32.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_B_dp34.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_B_dp35.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_B_dp36.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_B_dp37.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_N_dp32.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_N_dp34.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_N_dp35.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_N_dp36.pdf
  • BA_VERHARD RI3H051_PRD_N_dp37.pdf