Het bedrag van de subsidieaanvraag bedraagt 210.149,00 EUR.
In deze fase zijn er nog geen financiële gevolgen verbonden aan de indiening. Indien de subsidieaanvraag wordt goedgekeurd, zullen de ontvangsten en exploitatie-uitgaven, die met dit project gepaard gaan, met behulp van een subsidiefiche in het meerjarenplan worden ingeschreven.
Op initiatief van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, afdeling Antwerpen, en het parket van de Procureur des Konings Antwerpen werd op 9 december 2020 het voorstel tot opstart van een pilootproject Jongerenopvolgingskamer toegelicht aan het kabinet van de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving. Dit voorstel werd positief onthaald en vervolgens schriftelijk uitgewerkt tot bijgevoegde subsidieaanvraag. Het voorstel engageert reeds door de Vlaamse overheid betoelaagde partners tot bijkomende inspanningen in het kader van de aanpak van criminaliteit door jongvolwassenen. De stad Antwerpen ziet zich geconfronteerd met deze problematiek en wil haar medewerking verlenen door vanuit de afdeling Maatschappelijke Veiligheid/Sociale Interventie administratief deze aanvraag te faciliteren en het pilootproject op te volgen.
De huidige werking van de probatiewet van 29 juni 1964 laat niet toe om snel en accuraat op te treden, wat zeker voor delictplegers in de leeftijdsgroep tussen 18 en 25 jaar problematisch is. Deze leeftijdsgroep is oververtegenwoordigd in de correctionele cijfers en heeft door haar strafbaar gedrag een grote maatschappelijke impact.
Het is daarom dat vanuit de rechtbank van eerste aanleg afdeling Antwerpen, het parket van de Procureur des Konings Antwerpen, het Justitiehuis Antwerpen, de hulpverlening (CAW Antwerpen en Moderator vzw) en stad Antwerpen (KOMPAS+) het nieuw pilootproject Jongerenopvolgingskamer werd uitgewerkt en er financiële ondersteuning wordt gevraagd aan de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving.
De betrokken partners engageren zich om middels bijkomende middelen van de Vlaamse overheid in 2021 50 dossiers voor de Jongerenopvolgingskamer te brengen. Door een snelle voorleiding, een strikte opvolging en multidisciplinaire begeleiding gaat er bijzondere aandacht naar het herstel bij het slachtoffer en het beperken van de criminogene schade bij de jongvolwassene met als doel recidive te voorkomen en aldus de grote maatschappelijk impact van delinquentie door jongvolwassenen te verminderen.
De stad Antwerpen engageert zich om de subsidieaanvraag van dit pilootproject te faciliteren en de uitvoering van het pilootproject inhoudelijk en administratief te vergemakkelijken en op te volgen.
Zo zal de stad de Vlaamse middelen ontvangen en doorstorten aan de betrokken hulpverlenende initiatieven: vzw Moderator, CAW Antwerpen (project Asteriks en HCA ADAM) en HCA Elegast.
Het college keurt de indiening van de subsidieaanvraag voor het pilootproject 'Jongerenopvolgingskamer - Een betere opvolging van jongvolwassen daders' goed.