Beste burgemeester en schepenen,
Vandaag worden heel wat kinderen en jongeren onderbelicht in cijfers, niet gevat door het beleid en niet gehoord. Daarom heeft de kinderrechtencoalitie 30 eisen opgesteld om onzichtbare kinderen, zichtbaar te maken. Eisen zoals ‘stel een gecoördineerd actieplan tegen racisme op bij elke overheid, in elke sector’ of ‘creëer meer, gevarieerde en veilige speel- en ontmoetingsruimtes’. Vanuit deze eisen gesteld door de kinderrechtencoalitie lijkt de nood voor een burgemeester/schepen van kinder(rechten), nu meer dan ooit prioriteit.
Waarom? De huidige coronacrisis heeft kwetsbaarheden, die voorheen reeds zichtbaar waren, nog meer blootgelegd. Kinderen en jongeren die in armoede leven, die in onveilige gezinssituaties en/of woningen opgroeien door oa onveilige of ongezonde huisvesting. Kinderen en jongeren die omwille van hun religieuze of etnische, of omwille van hun beperking worden gediscrimineerd of kansen mislopen, and the list goes on...
De burgemeester/schepen van kinder(recht)en krijgt het mandaat om over verschillende bevoegdheden heen te kijken naar het huidige beleid, vanuit het perspectief van kinderen en jongeren. Hij/zij werkt een plan van aanpak uit om de stad kindvriendelijk te maken, door bijvoorbeeld schepen De Ridder aan te spreken op ruimtelijke ordening in functie van kinderen en jongeren in de stad. Door participatief aan de slag te gaan met kinderen en jongeren, en hun stem hoorbaar te maken tot in de kabinetten die deze stad besturen.
Samengevat vraag ik het schepencollege om een kindvriendelijk beleid uit te werken en ook uit te voeren. Zo verhoog je de leefbaarheid van onze stad niet alleen voor kinderen en jongeren, maar voor iedereen. Een inclusieve stad, een mooie titel voor een diverse stad als Antwerpen. Een andere mooie titel oftewel label is dat van een kindvriendelijke stad. Dit label kent zijn oorsprong in de internationale beweging ‘Child friendly cities’, gestart vanuit de VN en Unicef. Elke twee jaar reikt een jury dit label uit aan steden en gemeenten die aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. Een traject bij Bataljong zorgt voor de nodige ondersteuning om dit label te verkrijgen.
Concreet vraag ik het schepencollege om volgende acties uit te voeren:
Raadslid Setta licht haar voorstel tot motie toe.
Schepen Beels geeft antwoord op de vragen.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Groen, PVDA en CD&V.
Stemden tegen de motie: N-VA, sp.a, Vlaams Belang
en Open VLD.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.