Op 8 december 2021 diende Ganzerijders Zandvliet Vermaak na Arbeid Jonge Ruiters vzw, vertegenwoordigd door de heer Ludo De Vree, Suikervoetpad 9, 2040 Zandvliet, een aanvraag in voor de organisatie van het Keizerrijden op 3 april 2022 op en rond de Botermarkt in Zandvliet.
Het gansrijden is een eeuwenoude traditie die nog steeds actief wordt beoefend in Antwerpse polderdorpen als Zandvliet, Berendrecht, Lillo, Stabroek, Ekeren en Hoevenen. De persoon die als eerste de kop van de gans kan scheiden van het lijf, mag zich voor één jaar koning van de vereniging noemen.
Het hoogtepunt van het gansrijden is voor velen het keizerrijden, dat in 1948 voor het eerst werd georganiseerd door de 'Verenigde Gansrijders van de Antwerpse Polders'. Aan die wedstrijd mogen 25 ruiters deelnemen, waaronder de keizer van het afgelopen jaar en de winnaars van de verschillende deelnemende plaatsen. De winnaar van die wedstrijd wordt tot keizer gekroond en het dorp waaruit hij komt richt het volgende keizerschap in.
Gezien de winnaar in 2019 uit Zandvliet kwam, vinden de festiviteiten dit jaar daar plaats.
In totaal verwacht de organisatie 2.500 bezoekers. De dag start met een opening van de feestmarkt. Na het uithalen van de keizer bij zijn woning trekt het gezelschap naar de Botermarkt en omliggende straten in Zandvliet (Spaansemolenstraat, De Keyserhoeve en Putsebaan) zodat het Keizerrijden aldaar om 15.00 uur van start gaat. Het einde is voorzien om 19.00 uur.
De opbouw begint op 2 april 2022 om 14.00 uur en de afbraak is afgerond op 4 april 2022 om 19.00 uur.
Het evenement heeft een open karakter en richt zich tot alle Antwerpenaren.
Dit evenement valt volgens het evenementenkader evenementen onder categorie 2, evenement in co-organisatie met de groep stad Antwerpen.
De organisatoren houden zich aan de richtlijnen van de hogere overheden naar aanleiding van de uitbraak van het COVID-19 virus, zoals gecommuniceerd op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/.
Op 9 maart 2018 (jaarnummer 2138) keurde het college het gewijzigde evenementenkader goed.
Op 16 december 2019 (jaarnummer 715) keurde de gemeenteraad het gebruiksreglement betreffende de logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages 2020-2025 goed.
Op 17 december 2019 (jaarnummer 716) keurde de gemeenteraad het retributiereglement betreffende de logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages 2020-2025 goed.
Op 14 december 2020 (jaarnummer 751) keurde de gemeenteraad het retributiereglement op inname van het openbaar en privaat domein van de stad Antwerpen voor evenementen en manifestaties 2021-2025 goed.
Het evenement is te gast in de groene omgeving van het park.
Om het evenement te verzoenen met de draagkracht van het park én in het belang van de huidige en toekomstige parkbezoekers zijn beschermende maatregelen nodig.
Om deze reden worden in het vergunningsdocument duidelijke, te respecteren, voorwaarden opgelijst met betrekking tot vereiste documenten, mobiliteit, infrastructuur & activiteit, milieu & veiligheid. Schade zal altijd worden aangerekend. In de bijlagen vindt u de gedetailleerde voorwaarden van de groendienst.
Brandweer geeft voor het evenement een standaard advies.
De aanvrager is verantwoordelijk voor de correctheid en de volledigheid van de aangeleverde informatie. Dit advies geldt daarom uitsluitend voor de opstellingen en activiteiten die door de organisator bij de toelatingsaanvraag voor dit evenement werd gevoegd.
De organisator dient de standaardvoorwaarden die bij de toelatingsaanvraag werd gevoegd, strikt na te leven.
(standaardvoorwaarden te raadplegen op https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5051a39d8a6ec798b45ac/brandpreventieevenementen)
Brandweer merkt op dat dit advies geen betrekking heeft op de controle/het nazicht van de naleving van de vereiste maatregelen om de verspreiding van COVID 19 te voorkomen.
Standaardvoorwaarden
Dit evenement kan plaatsvinden, indien aan de voorwaarden beslist in de gemeenteraadsbesluiten van 16 en 17 december 2019 (jaarnummers 715 en 716) wordt voldaan.
Daarin wordt onder meer bepaald dat organisatoren zelf moeten instaan voor de reiniging van de locatie en de verwijdering van afvalstoffen tijdens en/of na het evenement of de opname. Indien bij controle blijkt dat de reinheid onvoldoende is, kan een niet-geplande reinigingstaak worden uitgevoerd op initiatief van de stad.
De kosten hiervan worden doorgerekend aan de organisator van het evenement of de opname volgens de bepalingen van het retributiereglement.
De organisator dient de evenementen- of opnamesite in dezelfde staat achter te laten als men deze aantrof voor aanvang van het evenement of de opname.
Iedere bewijslast met betrekking tot de staat van de site voor ingang van het evenement of de opname ligt bij de organisator.
De site is proper voor aanvang, tenzij anders gemeld én aangetoond door de organisator voor het begin van het evenement of de opname
(de melding gebeurt telefonisch naar 03 338 41 79 én per mail met foto’s als plaatsbeschrijving naar ama@stad.antwerpen.be).
Alle zwerfvuil afkomstig van het evenement of de opname (ook het afval verspreid in omliggende straten en pleinen), wordt onmiddellijk na afloop opgeruimd.
Bij het niet naleven van deze voorwaarde worden de kosten voor de reiniging aan de organisator doorgerekend.
Het is verboden confetti of serpentines uit te delen.
Bij het bewegwijzeren zorgt de organisator ervoor dat er niets op stadsmeubilair of op de grond wordt aangebracht (zoals bijvoorbeeld plakband, krijtverf, enz.)
De organisator voorziet voldoende sluitende afvalcontainers op de openbare weg om zwerfvuil te vermijden. Hij is eveneens verantwoordelijk om deze afvalcontainers tijdig te (laten) ledigen.
Indien de organisator afvalcontainers ontleent van de stad, zorgt hij zelf voor het beheer en de bewaking van de afvalcontainers en dit voor de periode die in het aanvraagformulier staat.
De organisator zorgt ervoor dat er geen klein gevaarlijk afval, grofvuil, olie, gasflessen en/of glas in de containers gedumpt wordt.
De retributie voor het leveren en ledigen van afvalcontainers van de stad bedraagt 7,00 euro per container van 240 liter en 27,00 euro per container van 1.100 liter inhoud.
Voor elke lediging tijdens het evenement, rekent de stad een bijkomend bedrag van 7,00 euro of 27,00 euro aan per geledigde container.
Er dient een gunstig advies verkregen te worden van de andere betrokken diensten. Indien er een ongunstig advies gegeven wordt, zal dit door SB/EFMF gevolgd worden. KB kan een afwijking aanvragen/bekrachtigen met betrekking tot het ongunstig advies van dierenwelzijn
De organisatie dient ten allen tijde rekening te houden met de door de overheid opgelegde maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus, die gelden op het moment dat het evenement zal plaatsvinden. Meer info op https://www.info-coronavirus.be/
De kermis en het evenement gaan zoals vorige jaren samen door en staan naast elkaar.
De stedelijke dienst dierenwelzijn heeft kennis genomen van het evenement ‘Keizerrijden 2022 ’- 2040 Antwerpen dat plaatsvindt op 3 april 2022 en stelt vast dat dit initiatief niet past in het beleid dat de stad voert rond dierenwelzijn. In het kader van dit beleid adviseert de stedelijke dienst dierenwelzijn steeds negatief over het gebruik van dieren bij activiteiten in de stad, uitgezonderd wanneer dit een meerwaarde zou betekenen voor de sensibilisering rond of educatie over het welzijn van dieren.
Het gebruik van dieren louter om redenen van vermaak of als attractie komt het welzijn van dieren niet ten goede en vormt geen goed voorbeeld over hoe diervriendelijk en respectvol met dieren moet worden omgegaan. Tijdens dit evenement wordt er gebruik gemaakt van een gans. Bij de traditie van het gansrijden wordt een dood dier louter als amusementsobject gebruikt. Daarom adviseert de stedelijke dienst dierenwelzijn negatief bij dit evenement.
De stedelijke dienst dierenwelzijn wil dat volgende richtlijnen strikt worden nageleefd:
• De gans wordt op voorhand geëuthanaseerd door een dierenarts.
• De paarden moeten volgende verzorging krijgen: 10 minuten rust na een werktijd van 60 minuten, de paarden moeten tijdens de rust voldoende beschermd zijn tegen extreme weersomstandigheden en moeten voldoende drinkwater krijgen.
• De aanwezige dieren worden niet blootgesteld aan geluid dat hen angstig of onrustig maakt.
• De aanwezige dieren worden na het evenement terug gebracht naar hun vertrouwde omgeving.
• De organisator zorgt ervoor dat de veiligheid en het welzijn van de aanwezige dieren niet in het gevaar komt.
• De organisator moet een contract hebben met een dierenarts die altijd bereikbaar is voor het geval de dieren medische hulp nodig hebben.
• Er is permanent toezicht door deskundig personeel op de interactie tussen mens en dier.
• Het advies van de stedelijke dienst dierenwelzijn wordt integraal opgenomen in het collegebesluit.
Voor de koetspaarden geldt volgende:
• De koetsier moet volgende documenten bij zich hebben tijdens het evenement: een bewijs dat de burgerlijke aansprakelijkheid van de exploitant en de koetsiers gedekt zijn tijdens het evenement, een kopie van het paspoort en een gezondheidsattest van de in te zetten paarden. Dit attest moet afgeleverd worden door een dierenarts en mag maximum 1 maand oud zijn. Het attest moet volgende gegevens bevatten: de paarden verkeren in goede gezondheid, de paarden zijn vrij van parasieten of hebben recent een antiparasitaire behandeling ondergaan, de paarden zijn gevaccineerd tegen griep en zijn geschikt om te worden ingezet.
• De paarden moeten volgende verzorging krijgen: 10 minuten rust na een werktijd van 60 minuten, de paarden moeten tijdens de rust voldoende beschermd zijn tegen extreme weersomstandigheden en moeten voldoende drinkwater krijgen.
• De aanwezige dieren worden na het evenement terug gebracht naar hun vertrouwde omgeving.
• De organisator zorgt zelf voor het verwijderen van uitwerpselen van de paarden en eventueel ander afval tijdens de gehele rondrit.
De koets moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
• De wielen van de wagen moet op het loopvlak voorzien zijn van rubber beslag, maar mogen geen luchtbanden hebben.
• De wagen moet getrokken worden door één of twee paarden met een minimale schofthoogte van 147 cm.
• De maximale last die voortgetrokken mag worden, zijnde de totaalsom van het gewicht van de wagens, de eventuele passagiers en de koetsiers moet beantwoorden aan de volgende regel: op vlakke weg 3 x zijn eigen gewicht.
• De koetsiers moeten de rijstijl aanpassen aan de weersomstandigheden en de ondergrond die hij of zij betreden om de veiligheid van de paarden en het publiek te vrijwaren.
Art. 19. § 1. Het is het verboden om deel te nemen aan tentoonstellingen, keuringen of wedstrijden met dieren waarbij een bij artikel 17bis verboden ingreep is verricht. (3) (18) § 2. Het is verboden een dier dat een bij artikel 17bis verboden ingreep heeft ondergaan tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd toe te laten. (3) § 2bis. Paragraaf 1 en 2 zijn ook van toepassing op dieren die na de inwerkingtreding van het decreet van 23 maart 2018 houdende de wijziging van artikel 3 en artikel 19 van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, een ingreep ondergaan hebben als vermeld in artikel 17bis, § 2, 1°. (18) § 3. Het verhandelen van dieren waarbij een bij artikel 17bis verboden ingreep is verricht, is verboden. (3) § 4. De bepalingen van de voorafgaande paragrafen zijn niet van toepassing indien bewijzen kunnen worden voorgelegd dat de ingreep is verricht voor het van kracht worden van het in artikel 17bis bedoelde verbod. (3)
Art. 17bis. § 1. Het is verboden één of meer ingrepen bij een gewerveld dier te verrichten, waarbij één of meerdere gevoelige delen van het lichaam worden verwijderd of beschadigd. (3) § 2. Het bepaalde in § 1 is niet van toepassing op : 1° ingrepen waarvoor een diergeneeskundige noodzaak bestaat; 2° ingrepen die op grond van de wetgeving inzake de dierenziektenbestrijding verplicht zijn; 3° ingrepen met het oog op het nutsgebruik van het dier of op de beperking van de voortplanting van de diersoort. De Koning stelt, bij een in Ministerraad overlegd besluit, de lijst van deze ingrepen vast en bepaalt de gevallen waarin en de wijze waarop die ingrepen mogen worden uitgevoerd. (3)
Concreet: Dieren waarvan de oren of staart na 15 april 2018 gecoupeerd werd(en) mogen niet deelnemen aan wedstrijden, keuringen of tentoonstellingen ook niet als de ingreep plaats vond om medische redenen.
Indien aan bovenvermelde verplichtingen niet wordt voldaan of een inbreuk wordt vastgesteld op het vlak van dierenwelzijn, behoudt de stad Antwerpen zich het recht voor de vergunning in te trekken.
Afstemming met werken aan verlichting in de Keyserhoeve, contact opnemen met consulent openbaar Domein Frederik Bruneel.
Het college keurt de effectieve organisatie van het Keizerrijden door Ganzerijders Zandvliet Vermaak na Arbeid Jonge Ruiters vzw, zoals hierboven beschreven, op 3 april 2022 op en rond de Botermarkt in Zandvliet goed. Ganzerijders Zandvliet Vermaak na Arbeid Jonge Ruiters vzw dient hierbij de voorwaarden die in de adviezen worden vermeld na te leven, alsook de voorwaarden in de evenemententoelating.
Het evenement wordt georganiseerd conform de corona-protocollen die op het moment van het evenement van kracht zijn.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SB/BOF | om logistieke ondersteuning te bieden volgens de afspraken in DUM dossiers 6572 en 7930. |
SB/SR/BIT | om een terreinopkuis te voorzien. |