In het kader van Erasmus + wil de Karel de Grote Hogeschool (hierna KdG) samen met enkele Europese kennisinstellingen een ‘European University Alliance’ uitbouwen. Tegen 22 maart 2022 wordt hiertoe een projectvoorstel ingediend bij de Europese Commissie. De alliantie draagt het acroniem RISEN: Research, Innovation and Education on Sustainable Entrepreneurship. De focus ligt op het aanpakken van duurzaamheidsuitdagingen vanuit zin voor ondernemerschap. Er zal op drie thema’s gewerkt worden: energie & milieu, manufacturing & digitalisering, gezondheid & digitalisering.
De RISEN University Alliance bestaat uit KdG en zes andere instellingen: JAMK University of Applied Sciences (Finland), Esslingen University of Applied Sciences (Duitsland), Institute of Technology Sligo (Ierland), Óbuda University (Hongarije), University of Sannio (Italië) en Bern University of Applied Sciences (Zwitserland).
KdG vraagt aan stad Antwerpen en Voka Antwerpen-Waasland om geassocieerde partner te worden in dit project. De opdracht als geassocieerde partner bestaat er in om ‘spelverdeler’ te zijn naar de juiste initiatieven en ondernemingen wanneer de KdG (in de onderwijsprogramma’s of onderzoekssamenwerkingen) concrete duurzaamheidsuitdagingen wil aanpakken.
Verder worden van geassocieerde partners geen financiële engagementen verwacht. Er zijn ook geen verplichte taken of verwachtingen in het licht van de deelname aan (internationale) activiteiten. Stad Antwerpen en Voka fungeren wel als ‘lokale’ contactpersonen.
Voor de internationale uitstraling van Antwerpen als studentenstad is het een goede zaak dat KdG deel uitmaakt van een ‘European University Alliance’, zoals Universiteit Antwerpen dat al doet via YUFE. Dit zorgt voor meer mobiliteit (van studenten, docenten en onderzoekers) en voor meer internationale programma’s en onderzoekssamenwerking.
Voor het Antwerpse ecosysteem kan dit ook interessante opportuniteiten bieden. De koppeling aan internationale projecten en de toegang tot academische netwerken zijn een meerwaarde.
Voor de stad Antwerpen betekent dit een versterking van het ecosysteem van startende en groeiende ondernemingen. De gekozen focus van KdG – duurzaamheid – past in een van de drie innovatieclusters waar Antwerpen zich op ontwikkelt, met name de circulaire economie. Een van de deelthema’s – gezondheid & digitalisering – spoort dan weer met de innovatiecluster health en met BlueHealth Innovation Center. Het deelthema manufacturing & digitalisering heeft raakvlakken met de innovatiecluster digitale innovatie en met The Beacon. De gevraagde functie van lokale spelverdeler behoort al tot de matchmakingtaken van Ondernemen en Stadsmarketing/Business & Innovatie.
Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Het college keurt de deelname goed aan de ‘European University Alliance RISEN' als geassocieerde partner.