Op 20 september 2019 (jaarnummer 7650) keurde het college het waterplan voor de stad Antwerpen goed.
Begin februari 2022 lanceerde het Departement Omgeving Vlaanderen in het kader van het Vlaamse programma Blue Deal de projectoproep Lokale Gebiedsdeals Droogte. Het programma Blue Deal maakt deel uit van de extra ondersteuningsinitiatieven van het relancebeleid van de Vlaamse regering, Vlaamse Veerkracht. Met de Blue Deal ondersteunt Vlaanderen projecten die antwoorden bieden op de uitdagingen rond droogte en waterschaarste waar de klimaatverandering ons voor stelt.
Met deze oproep Lokale Gebiedsdeals Droogte biedt de Vlaamse overheid financiële ondersteuning om, in een vroeg stadium van Vlaamse ruimtelijke processen, het watersysteem te versterken via complexere lokale realisaties. Om die versterking te realiseren wil men met de Lokale Gebiedsdeals Droogte inzetten op de samenwerking, gebiedskennis en geïntegreerde visievorming die is opgebouwd binnen de ruimtelijke processen.
Er worden maximaal 10 gebiedscoalities gezocht rond ruimtelijke uitvoeringsprocessen. Eenmaal een coalitie geselecteerd is, kan ze een subsidie aanvragen van minimaal 1.000.000,00 euro en maximaal 2.000.000,00 euro voor een portfolio van lokale projecten die bijdragen aan de realisatie van Blue Deal doelstellingen en de veerkracht en klimaatrobuustheid van het watersysteem vergroten. De aangevraagde subsidie bedraagt daarbij maximaal 80% van de effectieve projectkosten, de overige middelen draagt de coalitie zelf bij. Van de beoogde projecten wordt verwacht dat ze een voldoende mate van complexiteit bevatten en niet tot de reguliere mogelijkheden behoren van de procescoalitie of subsidieerbaar zijn via bestaande financieringslijnen.
In het kader van de realisatie van het project Oostelijke verbinding, onderdeel van het Toekomstverbond, wil de Vlaamse regering invulling geven aan het oostelijk deel van het Haventracé, dat zowel de mobiliteit als de leefbaarheid van de Antwerpse regio drastisch wil verbeteren. Naast mobiliteit, is één van de doelstellingen om in te zetten op een klimaatrobuuste, ruimtelijke ordening door de creatie van een aaneengesloten ‘klimaatgordel’. Een robuuste klimaatgordel gaat uit van zowel het behoud als de versterking van groenblauwe structuren, maar houdt voldoende rekening met de uitdagingen voor evenwichtige, kwaliteitsvolle gebiedsontwikkeling.
De provincie Antwerpen diende in het kader van de Blue Deal-oproep Lokale Gebiedsdeals Droogte een interesseformulier voor het project Bekken van het Schijn in. Binnen het project wordt er integraal uitgegaan van een maximale co-creatie om de doelstellingen gebiedsgericht en geïntegreerd vorm te geven, in nauwe samenwerking met de lokale besturen, het maatschappelijke middenveld, een breed scala aan burgerbewegingen, individuele burgers... De realisatie van de klimaatgordel zal via de procescoalitie binnen het project Bekken van het Schijn opgevolgd worden.
De procescoalitie wordt gevormd door volgende participanten: de voorzitter en de co-voorzitter van de werkbank van het Haventracé, AWV Antwerpen, de afdeling GOP van het departement Omgeving, het team Vervoerregio en naargelang de agenda De Lijn, Infrabel en de provincie Antwerpen.
Het team klimaatgordel bestaat uit de afdeling GOP van het Departement Omgeving, Agentschap voor Natuur en Bos, Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap voor Onroerend Erfgoed, Departement Landbouw & Visserij, provincie Antwerpen (dienst Integraal Waterbeleid en dienst Gebiedsgericht Beleid), het Regionaal Landschap de Voorkempen, Boerenbond, Natuurpunt en de volgende lokale besturen: Antwerpen, Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zandhoven.
De aanmelding van het project via het interesseformulier wordt op 21 april 2022 door een jury geëvalueerd.
Om zich kandidaat te stellen voor de oproep diende de vertegenwoordiger van de procescoalitie, provincie Antwerpen, uiterlijk 31 maart 2022 een interesseformulier in te dienen bij Omgeving Vlaanderen voor het project Bekken van het Schijn. Indien de procescoalitie weerhouden wordt, dient ze uiterlijk 30 september 2022 een actieprogramma uit te werken en in te dienen.
De samenstelling en ondersteuning van het project door een procescoalitie, is een belangrijk element in het projectdossier. De procescoalitie is een samenwerkingsverband dat vandaag reeds bestaat en de schouders zet onder de uitvoering van een actueel Vlaams ruimtelijk proces.
In het kader van de realisatie van het Waterplan Antwerpen en meer bepaald het project Bekenlandschap Ekeren (1 van de 33 projecten van het Waterplan), kan de stad Antwerpen haar steun toezeggen aan het project Bekken van het Schijn en de vermelde procescoalitie.
Steunverklaringen van de betrokken partners kunnen nog tot 20 april 2022 worden toegevoegd aan het dossier.
Het project wordt voor de stad Antwerpen opgevolgd door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (Klimaat en Leefmilieu).
Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan het onderschrijven van het interesseformulier voor het project Bekken van het Schijn in het kader van de oproep Lokale Gebiedsdeals Droogte. Dit is de eerste stap binnen de selectieprocedure.
Indien de kandidatuur van de procescoalitie wordt weerhouden zullen de gesprekken gestart worden over de mogelijk op te nemen acties en de financiële impact ervan op de betrokken partners. Indien zou blijken dat er voor de stad Antwerpen uitgaven en/of ontvangsten verbonden zijn aan de uitvoering van het project, zullen deze in het budget opgenomen worden en gekoppeld worden aan een subsidiefiche.
Het college beslist het projectvoorstel Bekken van het Schijn in het kader van de Blue Deal-oproep Lokale Gebiedscoalities Droogte te ondersteunen.