Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2022006827 |
Gegevens van de aanvrager: | Rotterdam-Antwerpen Pijpleiding CV met als adres Moezelweg 133 te 3198 LS Rotterdam (Nederland) |
Ligging van het project: | Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 15 sectie B nr. 250Z |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | Nieuwe shelter (technische cabine) en verharding |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Er werd geen relevante voorgeschiedenis teruggevonden. De bestaande shelter wordt vergund geacht daar deze reeds aanwezig is op de luchtfoto van 1971 (bron: Geopunt.be) en dus van voor de inwerkingtreding van het gewestplan.
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag betreft:
- het aanleggen van een verharding;
- het plaatsen van een technische cabine.
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen | 23 maart 2022 | 29 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor de Scheldelaan – Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Op circa 250 meter ten zuiden van de aanvraag loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.
Aan de overzijde van de Scheldelaan is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Natuurgebied, Bijzonder natuurgebied en Bestaande waterweg en overdrukken Bestaande leidingstraat en Bestaande afzonderlijke leiding.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag daar de nieuwe constructie en verharding een oppervlakte hebben kleiner dan 40 m².
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag kadert binnen een groter project (SIL/LOPA) van Rotterdam-Antwerpen Pijpleiding (RAPL) voor de modernisering en aanpassing van de besturings- en beveiliggingssystemen voor de operatie van de aardoliepijpleiding tussen Europoort-Rotterdam en de olieraffinaderijen van ExxonMobil en TotalEnergies.
In het zuidwesten op het terrein van TotalEnergies wordt een nieuwe shelter, een technische cabine, gebouwd op circa 2 meter van een bestaande shelter. Deze nieuwe shelter betreft een staalconstructie die langs één zijde open is en waarbij de overige drie gevels afgewerkt worden met stalen beplating. De shelter heeft een oppervlakte van 6 m² (4 meter x 1,5 meter) en een hoogte van circa 2,8 meter. In de shelter worden nieuwe instrumentenkasten geplaatst die elektronische componenten en instrumenten bevatten die noodzakelijk zijn voor de bewaking en operatie van de pijpleiding. De shelter beschermt de instrumentenkasten tegen blootstelling aan atmosferische omstandigheden zoals neerslag.
De nieuwe shelter wordt op nieuwe verhardingen geplaatst met een totale oppervlakte van circa 17,1 m². De zones waar de funderingssokkels voorzien zijn, worden aangelegd in asfalt. De overige verharding wordt aangelegd in grind.
De aanvraag staat in functie van de modernisering van een industrieel bedrijf en ondersteunt de verdere ontwikkeling ervan. De aanvraag is functioneel inpasbaar.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De afmetingen van de nieuwe constructie zijn zeer beperkt ten opzichte van de andere gebouwen en constructies in de industriële omgeving. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.
Visueel-vormelijke elementen
De shelter wordt afgewerkt met stalen gevel- en dakbeplating in een witte kleur (RAL 9010). De shelter wordt uitgevoerd in hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur als de bestaande shelter, is neutraal en dus aanvaardbaar in deze industriële omgeving.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Wegens de aard van de aanvraag, werd het subadvies ingewonnen van de brandweer/risicobeheer/preventie. Dit advies is voorwaardelijk gunstig. De voorwaarden en opmerkingen uit dit advies, met het oog op de brandveiligheid, kunnen integraal aan dit advies worden gehecht.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De opmerkingen en voorwaarden uit het advies van de brandweer dienen strikt nageleefd te worden.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 21 maart 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 20 april 2022 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De opmerkingen en voorwaarden uit het advies van de brandweer dienen strikt nageleefd te worden.
Het college geeft opdracht aan:
dienst | taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |