De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Ringpark Het Schijn
Op 21 februari 2020 (jaarnummer 1754) keurde het college de projectdefinitie en het bestek voor de deelopdrachten 'Ringpark Noordkasteel, Ringpark Groenendaal, Ringpark Lobroekdok en Ringpark Het Schijn' goed.
Op 26 maart 2021 (jaarnummer 2453) keurde het college goed dat de 75 formele volkstuinen die onder beheer en toezicht vallen van de vzw Volkstuinen Deurne volledig gecompenseerd worden met kleinere percelen (i.e. circa 60 m² per volkstuin beschikbaar in Ringpark Het Schijn), of gedeeltelijk gecompenseerd worden met grotere percelen. De verhuisbeweging van de formele volkstuinen naar een definitieve locatie in Ringpark Het Schijn zal stapsgewijs en gefaseerd verlopen, gekoppeld aan het gradueel vrijkomen van parkgedeeltes en ontwikkelingen in de parkrand.
De informele volkstuinen die niet onder beheer en toezicht vallen van de vzw Volkstuinen Deurne zullen niet gecompenseerd worden in Ringpark Het Schijn.
Op 19 november 2021 (jaarnummer 9149) keurde het college het voorontwerp voor Ringpark Het Schijn in district Deurne en district Borgerhout goed als synthese van het co-creatief proces.Situering
Tegen 2030/2032 zal de Oosterweelverbinding klaar zijn, met daarnaast een aantal Ringparken. Eén van de vier noordelijke ringparken is Ringpark Het Schijn. Op de huidige locatie waar het park komt, loopt rivier het Schijn en zijn er 75 volkstuinen van de stad Antwerpen (onder vzw) en 25 ‘informele’ volkstuinen gevestigd. In het definitief ontwerp van Ringpark Het Schijn wordt de loop van de rivier het Schijn verlegd, evenals een herlocalisatie van de 75 officiële volkstuinen van de stad binnen het park.
In het kader van de werken Oosterweel dient Lantis in 2022 al een tijdelijke ring (R1 bypass) aan te leggen. Deze bypass komt echter in conflict met de huidige loop van de rivier het Schijn.
Om dit op te lossen werden door Lantis twee sporen onderzocht:
Voorstel Stad Antwerpen
De volkstuinen die geraakt worden door de werken van Lantis worden geherlocaliseerd op een site buiten het Ringpark Het Schijn. Er worden twee percelen grond aangekocht in Deurne, waarbij 15 à 20 volkstuinen permanent kunnen geherlocaliseerd worden. Het betreft +/- 2.000 m2, aan de Katteweg in de buurt van het districtshuis Deurne. Hierdoor kan een nieuwe volkstuinsite in Deurne het licht zien, en zal met het oog op de toekomstige afwerking van Ringpark Het Schijn, het netto aantal stedelijke volkstuinen in Deurne omhoog gaan.
De stad Antwerpen koopt de percelen, legt de nieuwe volkstuincluster aan en begeleidt de verhuis van de volkstuinen, in samenwerking met Lantis. Lantis staat in voor de kosten. Er wordt een samenwerkingsovereenkomst met Lantis afgesloten.
De verlegging van het Schijn voor de Bypass R1 en de daaraan verbonden verhuis van volkstuinen zijn geen vooruitgeschoven deel van de aanleg openbaar domein van Ringpark Het Schijn.De aankoop van de twee percelen aan de Katteweg te Deurne is nog onderwerp van onderhandelingen. Bij de 6de aanpassing van het meerjarenplan zal de aankoop van de twee percelen en de vergoeding van Lantis voor de aankoop en bijhorende kosten verwerkt worden. Indien de aankoop eerder gesloten wordt dan de goedkeuring van de 6de aanpassing van het meerjarenplan zal de aankoop gefinancierd worden vanuit budgetadres 5291630000/220/2LMS010102A00000/SUB_NR/2200, mits goedkeuring van de 5de aanpassing van het meerjarenplan door de gemeenteraad.
Het college keurt principieel goed om de volkstuinen, die geraakt worden door de werken van Lantis, te compenseren op een site buiten het Ringpark Het Schijn.
Het college keurt principieel goed om hiervoor onderhandelingen op te starten met de eigenaar met het oog op de aankoop van twee percelen aan de Katteweg te Deurne.
Het college keurt principieel goed om een samenwerkingsovereenkomst met Lantis af te sluiten, waarbij Lantis instaat voor de kosten.
Dienst | Taak |
AG Vespa/vastgoed |
|
AG Vespa/stadsprojecten |
|
AG Vespa stadsprojecten en bedrijfseenheid Stadsontwikkeling |
|
Bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening/Gemeenschapsvorming |
|