Terug
Gepubliceerd op 11/04/2022

2022_CBS_02894 - District Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Wijk Molengeest wegeniswerken en vergroenen (Klimaatstraat). SWOU12259 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/04/2022 - 09:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2022_CBS_02894 - District Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Wijk Molengeest wegeniswerken en vergroenen (Klimaatstraat). SWOU12259 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2022_CBS_02894 - District Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Wijk Molengeest wegeniswerken en vergroenen (Klimaatstraat). SWOU12259 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

Pilootcases “De Robuuste Klimaatstraat” - subsidietraject Proeftuinen ontharding Vlaanderen

Goedkeuring college

12 juni 2020

5197

inspraakmoment

 

juni 2020

30 september 2020

2 juni 2021

 

adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein

29 november 2021

 

projectdefinitie en conceptGoedkeuring districtscollege21 maart 202266

Het districtscollege wenst te investeren in de wijk Molengeest met een gedeeltelijke heraanleg en het vergroenen van de straten. Dit project is geselecteerd als één van de twee pilootcases van “De Robuuste Klimaatstraat” waarbij het bovenlokale bestuur via een donatie aan het lokale bestuur bijdraagt aan de realisatie van een klimaatrobuuste wijk.

Het project Molengeest omvat volgende straten: Buitenmolenweg, Burgemeester Verhulstplein, Oostmolengeest, Westmolengeest.

Het 'Antwerpen breekt uit’-traject wordt gevolgd. Het doel van dit traject is om de wijk Molengeest op een meer klimaatrobuuste manier aan te leggen. De verworven kennis wordt daarnaast verankerd in de standaardprocedures rond ontwerp, aanleg en beheer van de publieke ruimte.

Er wordt ingezet op een hoge graad van participatie om gebruikers en bewoners van de straat te activeren. Er wordt gezocht naar synergiën tussen bewoners en de ondersteuning van hun initiatieven in het klimaatrobuust maken van het private domein.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft in samenspraak met de betrokken diensten een projectdefinitie voor ‘Molengeest klimaatrobuust’ opgesteld. Hierin werden de programmapunten rond groen, water, biodiversiteit, luchtkwaliteit, hitte-comfort en geluid opgenomen en op gelijke hoogte geplaatst naast de basisprogrammapunten rond gebruik en mobiliteit. 

In de conceptfase werd over het geheel van de programmapunten gereflecteerd en afgewogen met de adviesverlenende diensten. Dit heeft geresulteerd in een concept waarin de basis- en klimaat-gerelateerde programmapunten op kwaliteitsvolle wijze zijn opgenomen.

Argumentatie

De aanleiding van dit project is de opportuniteit om grote verharde oppervlaktes in de wijk te ontharden, meer bepaald de dwarsparkeerplaatsen die het groene eiland omklemmen. Het project werd vervolgens geselecteerd als pilootproject voor klimaat robuuste straten waardoor de ambitie voor deze wijk uitgebreid kon worden naar het creëren van een klimaat robuuste leef- en woonomgeving.

Verhoogd groen plein

Om dit te kunnen verwezenlijken wordt het groene eiland uitgebreid tot tegen de private voortuinen. De verharding rond en door het groen wordt verhoogd als een woonerf aangelegd. Parkeren gebeurd enkel op de koppen van het plein. Dit zorgt ervoor dat de verharde oppervlakte op het plein tot een minimum kan beperkt worden en er meer ruimte voor groen is. In de volgende ontwerpfase wordt het groene plein ingericht. De focus ligt op het doorwaadbaar en toegankelijk maken van het groen en dit opladen met een paar beperkte recreatieve functies zoals natuurlijke speelaanleidingen en picknickplekken. 

Daarnaast zal het groene plein een rol spelen in het verhaal rond de opvang van water. De ambitie is om 100% van het water van het openbaar domein en de aanliggende voortuinen ter plaatse te laten infiltreren en 50% van de voorste dakvlakken af te koppelen. Er wordt eveneens ingezet op het vergroten van de biodiversiteit, het versterken van de functie van het groene plein als kwalitatieve koelteplek en het omvormen van de 22 bestaande bomen naar toekomstbomen via het verbeteren van de standplaats. Molengeest is geselecteerd binnen het project van de vergroeningsenveloppe.

Mobiliteit

Op het centrale groene plein en in de twee zuidelijke wegen die erop aantakken wordt de rijrichting aangepast. Dubbelrichting wordt enkelrichting; onderaan met de klok mee, rond het plein tegen de klok in. Daardoor kan de verharde oppervlakte geminimaliseerd worden en wordt het gebruik van Oostmolengeest als sluiproute heel moeilijk gemaakt. De wegen door het groene plein worden als paden beschouwd met een breedte van 2,5m, waar de automobilist te gast is. Bewoners kunnen laden en lossen voor hun deur en daarna op de kop parkeren. Buitenmolengeest blijft een straat met dubbelrichtingsverkeer.

De toegangen tot de wijk ter hoogte van de Steenovenstraat en Antwerpsebaan worden ook verhoogd en zo groen mogelijk aangelegd. De linkse toegang via de Steenovenstraat wordt ontdubbeld, onthard en vergroend. 

Mobiliteitsvoorwaarden
 
Deze straat is in het mobiliteitsplan geselecteerd als woonstraat

  • snelheidsregime: 
    • 30km/u (Zone 30). Bij overgang van 50 naar 30km/u:  toegangspoort zone 30 met grondsticker F4a, (ruimte voor) toegangsbord, voetpaduitstulpingen (indien mogelijk), verhoogde inrichting (conform voorrangsregeling).  Herhalingstickers ‘30’ om de ca. 250m;
  • snelheidsremmers via asverschuivingen;
  • voorrang aan rechts;
  • verkeerssamenstelling: gemengd verkeer;
  • parkeerorganisatie: Langsparkeren aan de weg, en haaks aan het groene plein;
  • parkeerplaats voorbehouden voor elektrische wagens (eventueel de leiding voorzien);
  • volledige enkelrichting rond het groene plein. Geen fietsers toegelaten in tegenrichting wegens beperkte ruimte;
  • rekening houden met de inritten en/of garages;
  • in woonstraten (zone 30) waar langs- of haaksparkeren van toepassing is, zouden ook regelmatig plaatsen moeten worden voorzien waar voetgangers veilig kunnen oversteken (dit wil zeggen geen belemmering van het zicht op/van de voetganger). Wanneer plateaus worden gebruikt als snelheidsremmer kan dit uiteraard gecombineerd worden.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 161 plaatsen in de bestaande toestand naar 82 plaatsen in de nieuwe toestand.
In de bestaande toestand is er een overcapaciteit aan parkeerplaatsen die niet in verhouding staat met de parkeerbehoefte en de geldende parkeernormen. Bij het bepalen van de nieuwe parkeerbalans werden de geldende parkeernormen toegepast. 

Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.
Er zullen ongeveer 10-20 bomen worden bijgeplant. Gezien de beperkte uitwerking in deze conceptfase kan er geen exact getal gegeven worden. Volgens het concept dienen er geen bomen te worden gekapt. In het centrale groeneiland wordt via de vergroeningsenveloppe geïnvesteerd om de standplaats van de 22 bestaande bomen te optimaliseren, zodat deze zich als toekomstboom kunnen ontwikkelen.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De Buitenmolenweg, Burgemeester Verhulstplein, Oostmolengeest, Westmolengeest liggen in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.

Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
 Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplanting.

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. 

De Buitenmolenweg, Burgemeester Verhulstplein, Oostmolengeest, Westmolengeest zijn lokale straten.

Het college is bevoegd voor mobiliteitsvoorwaarden.

Inspraak

  • juni 2020:       leefbaarheidsbevraging
  • 30 september 2020:    workshop 1
  • 02 juni 2021:    workshop 2

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op 

  • SUB_NR/INTERN/2300/5022500000/224/2BZL010101M01708/2BL090610
  • SUB_NR/INTERN/2300/5153000000/224/2LMS030106M01708/2SA020310, mits goedkeuring aanpassing meerjarenplan 5.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein zitting van 29 november 2021 Gunstig onder voorwaarden
  • onderzocht wordt of het plein autovrij gemaakt kan worden, rekening houdend met de bereikbaarheid van de inritten, de fietsbewegingen en de huisvuilophaling;
  • onderzocht wordt of het woonerf principe kan doorgetrokken worden tot aan de toegangen naar de wijk, en anders een duidelijke keuze te maken tussen woonerf of poort zone 30;
  • bij de verdere uitwerking van het plein/woonerf voldoende ruimte wordt voorzien voor de fietsers.
  • voldoende fietsstallingen worden voorzien.
  • onderzocht wordt of verbindingen en veilige oversteken naar de bestaande trage wegen binnen dit project opportuun zijn;
  • maximaal wordt ingezet op grote (toekomst)bomen;
  • de ondergrondse voorzieningen, in functie van een duurzame en kwalitatieve aanplant van de bomen, verder gedetailleerd worden in overleg met SB/GROEN;
  • wordt geïnformeerd of er budgettair nog bijkomend kan ingezet worden op ontharding.

Al deze punten worden meegenomen naar een volgende fase.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2BZL01 - Een warme polder voor iedereen
2BZL0101 - Bereikbaar, veilig en leefbaar
2BZL010101 - Openbaar domein (lokaal)
2BZL010101M01708 - SWOU12259 Oostmolengeest (Case klimaatstraat)
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS03 - Openbaar domein
2LMS0301 - Aanleg, heraanleg en onderhoud infrastructuur
2LMS030106 - Waterplan wordt in elk project geïmplementeerd
2LMS030106M01708 - SWOU12259 Oostmolengeest (Case klimaatstraat)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (29 november 2021) voor Wijk Molengeest wegeniswerken en vergroenen (Klimaatstraat) in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, goed.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20211129_12259_PD_COD.pdf