Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022014372 |
Gegevens van de aanvrager: | BV TINY PROJECTS met als contactadres Vlaamse Kaai 40 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Sint-Pietersvliet 14 en Sint-Paulusplaats 30-31 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 1 sectie A nr. 1967A |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | verbouwen van de gelijkvloerse dareca-inrichting |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 03/01/2022: proces-verbaal (11002_2022_15259_VPV) voor het verbouwen zonder vergunning;
- 30/04/1965: toelating (18#47610) voor het vernieuwen van de winkelpui (Sint-Paulusplaats 30-31);
- 28/06/1929: toelating (1929#33951) voor gevel- en binnenveranderingen (Sint-Pietersvliet 14);
- 04/03/1925: toelating (1925#20217) voor binnenveranderingen (Sint-Paulusplaats 30);
- vaststelling (ID: 4562) van “Traditioneel diephuis” als bouwkundig erfgoed (Sint-Paulusplaats 31).
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie: gelijkvloers café;
- bouwvolume: hoekpand met dichtgebouwd gelijkvloers;
- voorgevelafwerking:
Huidige toestand
- functie: gelijkvloers café;
- bouwvolume:
- voorgevelafwerking:
Gewenste toestand
- de aanvraag heeft enkel betrekking op de gelijkvloerse verdieping en voorgevels;
- functie: gelijkvloers café;
- bouwvolume: trap naar kelder;
- voorgevelafwerking:
Inhoud van de aanvraag
- wijzigen van de gelijkvloerse voorgevel;
- verbouwen van de gelijkvloerse reca-inrichting.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen | 25 februari 2022 | 22 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Monumentenzorg | 25 februari 2022 | 23 maart 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 2: zone voor wonen - (wo2).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening toegankelijkheid.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: art. 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Art. 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft het verbouwen van een vergunde reca-zaak op het gelijkvloers. De werken zijn functioneel inpasbaar.
Schaal – ruimtegebruik
Achteraan wordt een trap geplaatst die het gelijkvloers verbindt met de kelderverdieping. Het bouwvolume wijzigt niet, zodat de aanvraag qua schaal en ruimtegebuik inpasbaar blijft in de omgeving.
Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten
De aanvraag omvat een reca-zaak die zich uitstrekt over drie kleine panden. Het hoekpand is opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed en het geheel is gelegen in een zone die volgens RUP Binnenstad een culturele, historische en/of esthetische waarde heeft.
De aanvraag omvat de samenvoeging van de drie gelijkvloerse ruimtes tot één reca-zaak. Daarnaast worden de gevels voorzien van een vernieuwde afwerking (pleisterlaag/houten bekleding) en wordt het schrijnwerk op het gelijkvloers vervangen.
Het advies van de stedelijke dienst Monumentenzorg is (gedeeltelijk) voorwaardelijk gunstig:
“De gelijkvloerse gevels van de 3 panden ondergingen door de jaren veel wijzigingen die de authenticiteit van de gebouwen zwaar hebben aangetast. De intentie om de gevels terug uit te zuiveren wordt dus zeker gewaardeerd.
De gevel van het historisch hoekhuis wordt ontdaan van de horizontale bekisting boven het gelijkvloers. De gevel wordt op die manier terug leesbaar als een volledig bepleisterde gevel. De gelijkvloerse gevel wordt geschilderd in een beige kleur. Op de verdiepingen blijft de bestaande gele kleur aanwezig. Dit kleurverschil tussen gelijkvloers en verdiepingen is eerder atypisch voor deze traditionele panden. Bij gebrek aan cultuurhistorische informatie kan bovendien op geen enkele manier worden afgeleid of het gelijkvloers werd afgewerkt met een andere materiaal of kleur en op welke hoogte. Om die reden wordt opgelegd de gevel integraal in 1 uniforme kleur te voorzien (wit of een afgeleide van wit). Indien gewenst kan onderaan wel een lage plint worden voorzien in een donkerdere kleur. Onder het winkelraam wordt een borstwering voorzien in hout (Afrormosia). Ook dit is een zeer atypische afwerking voor historische panden en binnen de stedelijke context. Het winkelraam dient door te lopen tot op vloerniveau of voorzien te worden van een stenen plint met dorpel.
De gevelopening van de gelijkvloerse pui van het pand links (Sint-Paulusplaats) wordt in zijn huidige vorm bewaard en voorzien van houten schrijnwerk. Het bepleisterde gevelvlak wordt op het gelijkvloers geschilderd in een beige kleur. Om de overgang tussen de bestaande cementering van de bovenverdiepingen en de nieuwe gevelpleister te verzachten, wordt voorgesteld de schildering van het gelijkvloers door te trekken tot net onder de dorpel van de ramen van de eerste verdieping.
De gelijkvloerse gevel van het pand in de Sint-Pietersvliet werd zonder vergunning bekleed met horizontale planken. Deze ingreep had een zwaar storende impact op de beeldwaarde. We betreuren dan ook sterk dat in het nieuwe voorstel eenzelfde afwerking wordt voorzien. Niet alleen de materialisatie maar ook de verhouding van de nieuwe gevelopeningen gaan volledig voorbij aan de kenmerkende typologie van gevelpuien in de historische omgeving en staan op geen enkele manier in relatie tot de oorspronkelijke gevelordonnantie van de bovenliggende verdiepingen. Voorgestelde gevelpui wordt dan ook ongunstig geadviseerd vanuit oogpunt monumentenzorg.
Een bouwaanvraag van 1929 toont 1 grote winkelvitrine met aan de rechterzijde een toegang tot de bovenliggende woning. Een ontwerp, geïnspireerd op de originele gevelverhoudingen, en uitgevoerd in materialen die als kenmerkend en historisch correct worden beschouwd, is verder te onderzoeken en op punt te stellen.
De 3 panden werden op het gelijkvloers samengevoegd. Grote openingen werden gemaakt in de verschillende scheidsmuren. Daar de aanzet van de wanden werd behouden, blijft de oorspronkelijke opdeling leesbaar en kan de ingreep gunstig geadviseerd worden.
Tenslotte wordt aangevraagd een keldertrap te voorzien achteraan het pand. De aanvraag bevat geen informatie over de kelderverdieping. Een bouwaanvraag uit 1925 toont een opbouw met troggewelven. Een doorbrekingen van deze troggewelfjes voor een nieuwe keldertrap is aanvaardbaar vanuit oogpunt monumentenzorg.”
De stedelijke dienst Monumentenzorg adviseert gunstig voor samenvoeging panden op het gelijkvloers en doorbrekingen van de scheidsmuren. De geveluitwerking van het pand aan de Sint-Pietersvliet wordt ongunstig beoordeeld.
Vanuit erfgoedkundig oogpunt worden volgende voorwaarden opgelegd:
- Het hoekpand Sint-Paulusplaats 31 integraal te schilderen in een witte kleur (of afgeleide van wit), eventueel te voorzien van een lage plint in een donkere kleur.
- Het winkelraam van het hoekpand Sint-Paulusplaats 31 door te trekken tot op vloerniveau of te voorzien van een stenen borstwering.
- De beige schildering van de gelijkvloerse gevel aan de Sint-Paulusplaats 30 door te trekken tot onder de dorpel van de ramen van de eerste verdieping.
- De gevelpui (indeling, bekleding, materiaal, kleur) van het pand aan de Sint-Pietersvliet 14 komt niet tegemoet aan de vereisten voor een goede ruimtelijke ordening en wordt uit de vergunning uitgesloten. Hiervoor moet een nieuw voorstel worden uitgewerkt geïnspireerd op de originele indeling en afwerking.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Het advies van de brandweer is voorwaardelijk gunstig en moet strikt worden nageleefd.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
2. Het hoekpand Sint-Paulusplaats 31 is integraal te schilderen in een witte kleur (of afgeleide van wit), eventueel te voorzien van een lage plint in een donkere kleur.
3. Het winkelraam van het hoekpand Sint-Paulusplaats 31 is door te trekken tot op vloerniveau of te voorzien van een stenen borstwering.
4. De beige schildering van de gelijkvloerse gevel aan de Sint-Paulusplaats 30 is door te trekken tot onder de dorpel van de ramen van de eerste verdieping.
5. Uitsluitingen
De gevelpui (indeling, bekleding, materiaal, kleur) van het pand aan de Sint-Pietersvliet 14.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 1 februari 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 25 februari 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 26 april 2022 |
Verslag GOA | 4 april 2022 |
naam GOA | Katrine Leemans |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
2. Het hoekpand Sint-Paulusplaats 31 is integraal te schilderen in een witte kleur (of afgeleide van wit), eventueel te voorzien van een lage plint in een donkere kleur.
3. Het winkelraam van het hoekpand Sint-Paulusplaats 31 is door te trekken tot op vloerniveau of te voorzien van een stenen borstwering.
4. De beige schildering van de gelijkvloerse gevel aan de Sint-Paulusplaats 30 is door te trekken tot onder de dorpel van de ramen van de eerste verdieping.
5. Uitsluitingen
De gevelpui (indeling, bekleding, materiaal, kleur) van het pand aan de Sint-Pietersvliet 14.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.