Terug
Gepubliceerd op 04/04/2022

2022_CBS_02614 - Stadsprojecten. Site Emiel Vloorsstraat - Projectbudget programmatorische haalbaarheidsstudie. Opdracht aan AG Vespa. Principebeslissing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/04/2022 - 09:00 Hofstraat/Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_02614 - Stadsprojecten. Site Emiel Vloorsstraat - Projectbudget programmatorische haalbaarheidsstudie. Opdracht aan AG Vespa. Principebeslissing - Goedkeuring 2022_CBS_02614 - Stadsprojecten. Site Emiel Vloorsstraat - Projectbudget programmatorische haalbaarheidsstudie. Opdracht aan AG Vespa. Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Het college keurde op 3 april 2020 (jaarnummer 3084), in overeenstemming met de beheersovereenkomst, de opdracht aan AG Vespa voor de begeleiding van de respectieve stadsprojecten goed.

Deze opdracht omvat onder de noemer ‘stadsbrede stadsprojecten’ een onderdeel ondersteunend studiebudget voor haalbaarheidsstudies en masterplannen, met volgende omschrijving:

Ter voorbereiding van de ontwikkeling en realisatie van stadsprojecten en het streven naar de meest optimale en duurzame inzet van vastgoed in functie van de huisvesting van stedelijke functies, wordt er studiebudget voorzien voor onder andere de opmaak van voorstudies, ontwerpend onderzoek, masterplannen, herbestemmingsstudies, ruimtelijke uitvoeringsplannen, ruimtelijk en functioneel onderzoek, screeningsstudies en voor de opmaak van financiële doorrekeningen en het inwinnen van juridische begeleiding, adviezen en dergelijke. 

Situering

Het studiegebied situeert zich in Hoboken, gelegen aan de Emiel Vloorsstraat, afgebakend door de Generaal Armstrongweg en het waterzuiveringsstation van Aquafin. Het is volgens het gewestplan gelegen in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen. Het gebied wordt gekenmerkt door verschillende zones, een meer industriële zone aansluitend bij de Groothandelsmarkt, een groene campussite met schoolgebouwen, sportzalen en een jeugdlokaal. Het volledige gebied is in eigendom van de stad Antwerpen en AG Vespa.

In het kader van toekomstige ontwikkelingen op de site met de hertekening van knooppunt Zuid en bijkomende ruimtevragen van de huidige gebruikers komt de nood naar voor om een studie op te starten met het oog op het bestuderen van het ruimtelijk en het programmatorisch potentieel van de site, rekening houdend met:

  • het gewenst programma voor zuidelijke centralisatie van logistieke diensten van de stad (TCZ) of uitbreiding groothandelsmarkt;
  • het gewenst programma voor de bestaande stedelijke functies sport, onderwijs (campus buitengewoon onderwijs) en kantoorfunctie en eventueel aanvullend maatschappelijke functie;
  • een gefaseerde uitvoering waarbij bestaande functies (deels en gefaseerd) kunnen blijven functioneren; 
  • een aangepaste verkeerssituatie voortvloeiend uit de heraanleg van knooppunt Zuid en de verlegde Emiel Vloorsstraat. 

Argumentatie

In het kader van de toekomstige ontwikkelingen en bijkomende ruimtevragen op de site is een concretisering van visie en ambities noodzakelijk.

Het opzet van deze studie is een programmatorische haalbaarheidsstudie dat moet resulteren in het leggen van een programmatorische puzzel met minimaal drie scenario’s en dat tot stand komt:

  • op basis van de ruimtelijke en functionele draagkracht van het projectgebied;
  • op basis van voldoende afstemming met de betrokken stedelijke partners, en met een mogelijk gefaseerde uitrol in het achterhoofd.

Aan de hand van de verschillende scenario's wordt er gewerkt naar een gedragen voorkeursscenario.

De realisatie van de opdracht wordt uitgevoerd door AG Vespa.

Juridische grond

Artikel 30, §1 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt met betrekking tot in-housetoezicht volgende voorwaarden:

1° de aanbestedende overheid oefent op die rechtspersoon toezicht uit zoals op haar eigen diensten;
2° meer dan 80 % van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheid of door andere, door diezelfde aanbestedende overheid gecontroleerde rechtspersonen; en
3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Specifiek met betrekking tot realisatie van bouw- en onderhoudsprojecten  van het stedelijk patrimonium zijn onder andere volgende artikels van toepassing:

  • in artikel 6 §3 wordt de opdracht aan AG Vespa voor het patrimoniumbeheer van het stedelijk patrimonium omschreven. De beleidsbeslissing tot het realiseren van bouw- en onderhoudsprojecten ligt bij de stad Antwerpen. De stad legt tevens het projectbudget vast. 
  • artikel 6  §3.4 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de realisatie van bouw- en onderhoudsprojecten van het stedelijk patrimonium en dat deze opdracht de beslissingsbevoegdheid inzake het plaatsen en uitvoeren van overheidsopdrachten omvat, in eigen naam en voor rekening van de stad. De stad dient hiervoor de beleidsbeslissing tot realisatie van het project te nemen en het projectbudget vast te leggen.
  • in artikel 7, Lastgeving stedelijk patrimonium, verleent de stad een volmacht aan AG Vespa om in de realisatie van bouw-, onderhouds- en publieke domein projecten alle daden van beschikking en beheer te stellen in eigen naam en voor rekening van de stad voor wat betreft het stedelijk patrimonium. Onder deze lastgeving valt expliciet ook de bevoegdheid tot het nemen van alle beslissingen in het kader van overheidsopdrachten met betrekking tot het stedelijk patrimonium;
  • in artikel 11 §2 staat dat in uitvoering van de beheersovereenkomst, de stad alle kosten die AG Vespa opneemt, ten laste neemt.

Algemene financiële opmerkingen

Het stedelijke projectbudget omvat de uitgaven die AG Vespa in het kader van de opdracht voor haalbaarheidsstudies en masterplannen zal spenderen en als gedelegeerd bouwheer zal doorfactureren aan de stad Antwerpen. Het beschikbare budget bij de stad is 50.000,00 euro inclusief btw.

Het budget wordt vastgelegd op het boekingsadres SUB_NR/INTERN/2200/5291620000/214/2WNS020101PA6326/2SA050610 op naam van AG Vespa voor een bedrag van 50.000,00 euro inclusief BTW.

AG Vespa voert de opdracht uit in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het principe goed dat de opdracht tot het opmaken van een haalbaarheidsstudie voor de site Emiel Vloorsstraat wordt uitgevoerd door AG Vespa.

Artikel 2

Het college keurt goed dat AG Vespa de realisatie van hoger vermelde opdracht opneemt voor een bedrag van 50.000,00 euro, inclusief btw.

Artikel 3

Het college keurt bestelbon 4005481643 voor een bedrag van 50.000,00 euro, inclusief btw aan AG Vespa goed.

Artikel 4

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon

Haalbaarheidsstudie
Site Emiel Vloorsstraat

AG Vespa
Paradeplein 25
2018 Antwerpen

Ondernemingsnummer: BE0267402076
Rekeningnummer: BE37 0910 1270 6928
50.000,00 EUR inclusief btwbudgetplaats: 5291620000
budgetpositie: 214
functiegebied: 2WNS020101PA6326
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA050610
budgetperiode: 2200
4005481643