Terug
Gepubliceerd op 04/04/2022

2022_CBS_02620 - Kinderopvang - Principe investeringen aan stadspanden in functie van uitbating als private kinderopvang - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/04/2022 - 09:00 Hofstraat/Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_02620 - Kinderopvang - Principe investeringen aan stadspanden in functie van uitbating als private kinderopvang - Goedkeuring 2022_CBS_02620 - Kinderopvang - Principe investeringen aan stadspanden in functie van uitbating als private kinderopvang - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Het stadsbestuur van Antwerpen streeft deze legislatuur naar voldoende, toegankelijke en kwalitatieve kinderopvang (bestuursakkoord 2019 – 2024, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 januari 2019, jaarnummer 42).

De afdeling Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/regie kinderopvang ondersteunt private ondernemers in de kinderopvang en stimuleert hen tot het opstarten van nieuwe opvanglocaties. Eén van de struikelblokken om een nieuwe kinderopvang te starten is het vinden van geschikte infrastructuur. De stad heeft daarom in het bestuursakkoord opgenomen dat stadspanden in concessie worden gegeven aan private ondernemers in functie van een private kinderopvang. Indien nodig neemt de stad de kosten van renovatie op zich.

Met het besluit 2014_GR_00978 werd een algemene concessieovereenkomst goedgekeurd voor de ter beschikking van stedelijk vastgoed voor private kinderopvang. Deze omvat de rechten en plichten van de concessionaris. 

Argumentatie

Stadsbreed werd de dekkingsgraad van 40% bereikt, maar in een aantal clusters van wijken is er nog een tekort ten opzichte van de in het bestuursakkoord vooropgestelde 39% norm. Aangezien de stad Antwerpen nog steeds achterop hinkt ten opzichte van het  aantal plaatsen in veel Vlaamse steden en gemeenten, werd de doelstelling voor de stad opgetrokken naar 50 %. Er zijn momenteel acht panden die in aanmerking komen om ter beschikking te stellen voor een private kinderopvang in functie van capaciteitsuitbreiding. 

In het verleden werden de nodige renovatiewerken meestal uitgevoerd door de dienst Vastgoed. Momenteel kampt Vastgoed met een capaciteitsprobleem. 

Daarom stelt TV/RKO voor om de eventueel nodige werken te laten uitvoeren door de exploitant die het pand in concessie krijgt. Deze procedure werd in het verleden gevolgd voor het kinderdagverblijf in de Egied Segerslaan te Wilrijk (Valaar).

Hierbij een overzicht van de panden die in aanmerking komen om ter beschikking te stellen :

  • Keizerstraat 71 (Antwerpen);
  • Schoenstraat 79, de vroegere 'Calimero' kinderopvang van IVA KOP;
  • Belegstraat 62 (Antwerpen): het vroegere 'Dolfijntje' kinderopvang van IVA KOP;
  • Waasdonk 155 (Deurne-Zuid): vroegere kinderopvang van IVA KOP;
  • Houthulststraat 24 (Merksem);
  • Maurice De Queeckerplein 1 (Deurne-Dorp;
  • Pastoor Campenstraat 4 (Merksem): vroegere pastorij;
  • Drossaardstraat 19 (Borgerhout): de vroegere 'Merlijn' kinderopvang van IVA KOP.

Indien er werken dienen te worden uitgevoerd in de panden, zal AG Vespa voor elke site een aangepaste vastgoedovereenkomst opmaken, die integraal deel uitmaakt van de oproep, zodat rechten en plichten vooraf gekend zijn voor alle partijen. Deze wordt opgesteld in overleg met TV/RKO.

In functie van de werken worden een aantal garanties ingebouwd. De werken die uitgevoerd zullen worden zijn in functie van de latere uitbating als kinderdagverblijf. De concessionaris zal bijgevolg moeten voldoen aan alle decretale verplichtingen opgelegd door Agentschap opgroeien met betrekking tot een veilige en aangepaste infrastructuur.  Daarnaast moeten de aannemers voldoen aan de erkenningsvoorwaarden verbonden aan het soort werken.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3 1° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat het college van burgmeester en schepenen bevoegd is voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.


Algemene financiële opmerkingen

De nodige investeringstoelages zijn voorzien in de MJP 2019-2025 op volgend boekingsadres: 2HMS020101A00000 / 5112600000 / 664800 / SUB_NR.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS02 - Kinderopvang
2HMS0201 - Kwaliteitsvolle kinderopvang bij private spelers
2HMS020101 - Begeleiding van kinderopvanginitiatieven

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het principe goed om een oproep te lanceren om een uitbater te vinden als kinderopvang in deze acht panden: Belegstraat 62, Drossaardstraat 19, Schoenstraat 79, Waasdonk 155, Pastoor Campensstraat 4, Houthulststraat 24, Maurice De Queeckerplein 1, Keizerstraat 71 conform bovenvermelde principes. Indien investeringen nodig zijn wordt via de oproep een partner gevonden die de renovatiewerken organiseert met een investeringstoelage van de stad.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
TV/RKODe organisatie van een publieke bevraging met het oog op de selectie van een organisator bereid tot exploitatie van het kinderdagverblijf. Indien nodig worden in de oproep de nodige verbouwingswerken opgenomen die door de concessionaris zullen worden uitgevoerd met toelage van de stad.
AG VESPA
Het bezorgen van lijst van werken met indicatieve ramingen voor geschiktmakingswerken per locatie zodat deze kunnen worden opgenomen in de oproep;
Aanleveren vastgoedovereenkomsten die deel zal uitmaken van de oproep en die per pand, op maat, zal afgesloten worden.
GACHet intensief begeleiden van het proces (opstellen concessie-leidraad, bewaken erkenningsvoorwaarden, toekennen concessie).
Stuurgroep OndersteuningsbeleidHet formuleren van een visie voor financiële ondersteuning van gebouw-gebonden investeringen, en de controle hierop.