Terug
Gepubliceerd op 04/04/2022

2022_CBS_02519 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2021179032. Churchilldok. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/04/2022 - 09:00 Hofstraat/Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_02519 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2021179032. Churchilldok. District Antwerpen - Goedkeuring 2022_CBS_02519 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2021179032. Churchilldok. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021179032

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV PR Havenbedrijf Antwerpen (0248399380) met als contactadres Zaha Hadidplein 1 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Chuchilldok - onderwatercellen

Kadastrale percelen:

 

waarvan:

 

-          20171207-0037

 (Churchilldok - onderwatercellen)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

hernieuwing exploitatie van onderwatercellen Churchilldok

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

-          Op 3 augustus 2009 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (8.00/11002/471229.7) voor het bouwen van een derde onderwatercel Churchilldok, ophogen van KMO-zone te Hoevenen, wijzigen van het tracé van de persleiding;

-          Op 26 juni 2007 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (471.229) voor het aanleggen van twee onderwatercellen in het Churchilldok; het ophogen van de KMO-zone te Hoevenen en het aanleggen van pers- en retourleidingen in de distributiezone Hoevenen.

 

Voorgeschiedenis milieu

De gewestelijke omgevingsambtenaar verleende op 21 juni 2018 een omgevingsvergunning voor de verdere exploitatie van 3 onderwatercellen gelegen aan het Churchilldok, voor een termijn verstrijkend op 31 december 2021. Op 8 december 2021 weigerde de gewestelijke omgevingsambtenaar een verzoek tot bijstelling van een opgelegde bijzondere voorwaarde.

 

Inhoud van de aanvraag

Deze aanvraag betreft een hernieuwing van de vergunning.

 

Aangevraagde rubrieken

 

 

Churchilldok - onderwatercellen

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

2.3.7.b)

 opslag en behandeling van bagger- of ruimingsspecie die niet voldoet aan de bepalingen voor het gebruik van bodemmaterialen, vermeld in het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 en het VLAREBO-besluit van
14 december 2007
 terugstorten van bagger- of ruimingsspecie in de waterloop waaruit ze afkomstig is.

4.600.000 m³

 

Argumentatie

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (GRUP) (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor Waterweginfrastructuur. Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Dit gebied is bestemd voor waterweginfrastructuur en aanhorigheden. In dit gebied zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren of de aanpassing van die waterweginfrastructuur en aanhorigheden.

Daarnaast zijn toegelaten:

- alle handelingen met het oog op de ruimtelijke inpassing, buffers, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren, leidingen, telecommunicatie infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen, waterwegennetwerk en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer;

- het bergen van baggerspecie in onderwatercellen.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing met als bestemming Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor de dokken - Gebied voor waterweginfrastructuur. De Noorderlaan ten oosten is bestemd als Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel daaraan en ook ten noorden van de aanvraag loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.

Ten oosten van de Noorderlaan is het gebied bestemd als Zone voor permanente ecologische infrastructuur ‘met medegebruik’. Ten oosten daarvan zijn de sporen bestemd als Gebied voor spoorinfrastructuur. Parallel aan de spoorwegen loopt de afbakeningslijn van het afgebakende zeehavengebied. Ten oosten van deze lijn bevindt zich volgens het GRUP een Gebied voor gemeenschaps- en openbaar nutsvoorzieningen. Een overdruk met als aanduiding Hoogspanningslijn dwarst dit gebied.

 

Buiten de afbakeningslijn is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met bestemming Natuurgebieden.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De ingedeelde inrichting of activiteit is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen aangevraagd. De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

In het verleden werden er 3 onderwatercellen in het Churchilldok volgestort met baggerspecie. In 2018 verkreeg het Havenbedrijf Antwerpen een vergunning voor het verder exploiteren van deze onderwatercellen, specifiek met het oog op het uitvoeren van een monitoring waarna de noodzaak van een eindafdek zou kunnen geëvalueerd worden. Deze vergunning werd verleend met als eindtermijn 31 december 2021. Als bijzondere voorwaarde werd onder meer opgelegd dat tegen 31 december 2021 de afdeklaag op de 3 onderwatercellen moet aangebracht zijn.

 

In 2021 diende het Havenbedrijf een verzoek tot bijstelling in om geen afdeklaag te moeten voorzien. Op 8 december 2021 werd dit verzoek geweigerd door de gewestelijke omgevingsambtenaar.

 

Onderhavige hernieuwingsaanvraag staat in het teken van de eerder opgelegde bijzondere voorwaarde die stelt dat de onderwatercellen moeten voorzien worden van een afdeklaag. De aanvraag dient louter om gevolg te geven aan deze eerder opgelegde voorwaarde, nu de vergunningstermijn is verstreken en de gewestelijke omgevingsambtenaar het verzoek tot het niet aanbrengen van een eindafdek afwees. De aangevraagde activiteit, gekoppeld aan indelingsrubriek 2.3.7.b (‘opslag en behandeling van bagger- of ruimingsspecie die niet voldoet aan de bepalingen voor het gebruik van bodemmaterialen: terugstorten van bagger- of ruimingsspecie in de waterloop waaruit ze afkomstig is’), zal niet meer uitgevoerd worden vermits deze activiteit beëindigd is sinds december 2015.

 

Men vraagt een uitvoeringstermijn van 10 jaar om de eindafdek te voorzien. Men argumenteert hiervoor dat de timing van de aanbreng van de eindafdek moet afgestemd zijn op de voorziene verdiepingswerken. Het is het meest efficiënt om de eindafdek aan te brengen als de dokbodem op de voorziene diepte van -12,58 mTAW is gebracht. De timing daarvan zal afhangen van meerdere factoren waaronder de economische vraag voor toegang voor dieperliggende schepen in het Churchilldok. Verder dient de timing voor het aanbrengen van de eindafdek afgestemd te zijn op de operationele capaciteit van de slibverwerkingssite AMORAS.

 

De fysico-chemische waterkwaliteit wordt in de Antwerpse havendokken opgevolgd via een samenwerkingsovereenkomst dat het Havenbedrijf heeft met de VMM. Sinds enkele maanden omvat het pakket met maandelijks op te volgen parameters ook PFAS. De monitoring van de grondwaterkwaliteit zal worden verder gezet met de 6-maandelijkse controle van een set parameters (inclusief PFAS) ter hoogte van 10 peilbuizen in de nabijheid van de onderwatercellen. De waterbodem zal in 2022 nog uitgebreid gescreend worden waarna een eindrapport zal worden opgesteld. De exploitant wenst de huidige waterbodem in de onderwatercellen niet systematisch te bemonsteren, er vindt immers al jaren geen deponering van baggerspecie meer plaats. De exploitant stelt voor om jaarlijks te rapporteren (zoals nu al gebeurt) over de meetresultaten van de verschillende staalnames.

 

Er wordt een éénmalige bemonsteringscampagne voorzien om aan te tonen dat de afdeklaag, nadat deze is aangebracht, voldoet aan de vereiste karakteristieken. Specifiek voor PFAS stelt men voor om een voorstel van karakterisering te doen op moment van aanbreng van de eindafdek.

 

Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

2.3.7.b)

 opslag en behandeling van bagger- of ruimingsspecie die niet voldoet aan de bepalingen voor het gebruik van bodemmaterialen, vermeld in het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 en het VLAREBO-besluit van
14 december 2007
 terugstorten van bagger- of ruimingsspecie in de waterloop waaruit ze afkomstig is.

4.600.000 m³

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

15 februari 2022

Start openbaar onderzoek

24 februari 2022

Einde openbaar onderzoek

25 maart 2022

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

6 april 2022

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

24 februari 2022

25 maart 2022

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/

Het advies te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.


Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.