Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2021193872 |
Gegevens van de aanvrager: | Elbrecht en Rinne Mertens - Libot met als adres August Petenlei 44 bus 2 te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Ligging van het project: | Diksmuidelaan 355 te 2600 Berchem (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 22 sectie A nr. 319W9 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | verbouwen bestaande woning en uitbreiden terras |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 08/05/1969: toelating (961#11780) voor een bergplaats bouwen;
- 22/06/1959: toelating (957#5334) voor een woning.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Huidige toestand
- functie:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Gewenste toestand
- functie:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- regulariseren voordeur en sectionaalpoort in de voorgevel;
- nieuw schrijnwerk in de voorgevel ter hoogte van de verdiepingen in pvc met gewijzigde raamindeling ter hoogte van de eerste verdieping;
- in de achtergevel wordt de grote raamopening van de eerste verdieping uitgebreid en voorzien van een groot schuifraam:
- in de achtergevel wordt een nieuwe grote raamopening voorzien ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping;
- nieuw schrijnwerk in de achtergevel;
- terras en terrastrap worden voorzien in hout;
- inrichting:
Inhoud van de aanvraag
- slopen veranda;
- bouwen overdekt gelijkvloers terras met bijkomend terras op de eerste verdieping;
- constructieve wijzigingen ter hoogte van de eerste verdieping;
- opdikken van het dak met isolatie;
- voorzien dakkoepel boven de trappenhal;
- regulariseren van de gewijzigde voordeur en garagepoort;
- wijzigen van het buitenschrijnwerk en gevelopeningen;
- wijzigen en optrekken scheidingsmuren langsheen het terras op de eerste verdieping.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex Wonen van 2021)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag betreft een uitbreiding van het bouwvolume van de gelijkvloerse en eerste verdieping tot een bouwdiepte van 13 meter. Deze bouwdiepte sluit aan bij de kenmerkende bouwdiepte van de diepere woningen verder in de straat en de vele gelijkvloerse bouwdieptes in dit deel van de straat. Het uitbreiden van de woning tot een bouwdiepte van 13 meter sluit aan bij de context van de evolutie naar steeds diepere bouwvolumes in deze omgeving. Dit bouwvolume wordt gunstig geadviseerd.
Deze uitbreiding wordt uitgewerkt als een gelijkvloers overdekt terras, met ook bovenop de constructie een terras. Bij deze uitbreiding worden de linker en rechter scheidingsmuur opgehoogd tot 1,9 meter hoogte ten opzichte van het terrasniveau. Gelet op het feit dat dit terras en de scheidingsmuren zich volledig binnen het de aanvaardbare contouren van het bouwvolume bevinden (zoals hierboven beschreven) en gelet op het feit dat de daglichttoetreding van de eigen woning en aanpalende woningen niet onaanvaardbaar gehinderd wordt, kan dit gunstig geadviseerd worden.
Het platte dak van de woning wordt uitgebreid waarbij de kroonlijsthoogte en de hoogte van de scheidingmuren ongewijzigd blijven. Dit wordt gunstig geadviseerd op voorwaarde dat dit als groendak aangelegd wordt en op voorwaarde dat er voldoende maatregelen genomen worden om brandoverslag te voorkomen.
Visueel-vormelijke elementen
De voorgevel in baksteen met gelijkvloers in natuursteen en natuurstenen elementen boven en onder de ramen blijft behouden. Alle schrijnwerk in de voorgevel wordt gewijzigd.
De voordeur en garagepoort werden reeds in het verleden gewijzigd. Deze worden opnieuw gewijzigd naar een voordeur in pvc met links een smal, hoog raam en een sectionaalpoort in pvc. De kleurstelling wordt niet verduidelijkt. In voorwaarden wordt opgelegd dit in een witte of lichtgrijze kleur te voorzien, zoals kenmerkend is in de vergunde toestand van de woningen in de omgeving.
De voorgevelramen ter hoogte van de verdiepingen worden gewijzigd naar nieuwe ramen in pvc. De kleurstelling wordt niet verduidelijkt. In voorwaarden wordt opgelegd dit in een witte of lichtgrijze kleur te voorzien, zoals kenmerkend is in de vergunde toestand van de woningen in de omgeving.
Het grote raam achteraan de eerste verdieping wordt uitgebreid tot een volwaardige terrastoegang en ook ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping wordt een volwaardige terrastoegang voorzien. Bovendien wordt het schrijnwerk van alle achtergevelramen wordt gewijzigd naar pvc. Het terras en de terrastrap worden uitgevoerd in hout en de enkelvoudige scheidingsmuren worden in metselwerk opgetrokken. Gelet op de stedelijke context van de achtergevel hiertegen geen bezwaar.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De voorgestelde raamindeling van de eerste verdieping voorziet enkel niet-te-openen raamdelen. Gelet op de raamopening achteraan deze verdieping die wel geopend kunnen worden, is dit niet in strijd met artikel 24 van de bouwcode, maar dit betreft wel een toestand die ongunstig is voor de luchtcirculatie van de leefruimte.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Alle schrijnwerk in de voorgevel (ramen, voordeur, garagepoort) te voorzien in witte of lichtgrijze kleurstelling.
2. Het platte dak van de woning te voorzien als een groendak.
3. Het gedeelte van de scheidingsmu(u)r(en) dat geen opstand heeft van minimaal 0,30 meter ten opzichte van het hoogste aangrenzende dakvlak, te voorzien van: een niet-brandbare strook (reactie bij brand van minimum klasse A2FL-s2) van minstens 30 cm breed voorzien tussen het groendak en de scheidingswand;
4. Het niet-overdekte gedeelte van het terras in de tuin af te laten wateren naar de niet-verharde delen, conform artikel 39 van de bouwcode.
5. Het rioolstelsel gescheiden aan te bieden aan de straat, conform artikel 40 en 41 van de bouwcode.
6. De septische put te voorzien van minimaal een inhoud van 2.000 liter, conform artikel 43 van de bouwcode.
7. Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
8. Iedere bestaande en nieuwe wijziging aan de perceelbrede tuinberging achteraan het perceel wordt uitgesloten uit de vergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 23 december 2021 |
Volledig en ontvankelijk | 16 februari 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 17 april 2022 |
Verslag GOA | 28 maart 2022 |
naam GOA | Wim Van Roosendael |
De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften | Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften | Petitielijsten | Digitale bezwaarschriften |
1 | 0 | 0 | 0 |
Bespreking van de bezwaren
Er werd één bezwaarschrift ontvangen handelend over het verminderd uitzicht en daglicht door de voorziene opgemetselde muur en de onaanvaardbare privacy hinder vanop de 2de verdieping.
Evaluatie: Het klopt dat er verminderd uitzicht en daglicht zal zijn door de voorziene opgemetselde muur. Deze is echter niet van zulke schaal dat de leefbaarheid van de aanpalende woningen in het gedrang komt. Daarenboven sluit deze bouwdiepte aan bij de kenmerkende bouwdiepte van de diepere woningen verder in de straat en de vele gelijkvloerse bouwdieptes in dit deel van de straat.
Het element met betrekking tot privacy handelt over een vergunde situatie die niet gewijzigd wordt.
Het bezwaar is ongegrond.
Het college sluit zich integraal aan bij:
- de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;
- het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. Alle schrijnwerk in de voorgevel (ramen, voordeur, garagepoort) te voorzien in witte of lichtgrijze kleurstelling.
2. Het platte dak van de woning te voorzien als een groendak.
3. Het gedeelte van de scheidingsmu(u)r(en) dat geen opstand heeft van minimaal 0,30 meter ten opzichte van het hoogste aangrenzende dakvlak, te voorzien van: een niet-brandbare strook (reactie bij brand van minimum klasse A2FL-s2) van minstens 30 cm breed voorzien tussen het groendak en de scheidingswand;
4. Het niet-overdekte gedeelte van het terras in de tuin af te laten wateren naar de niet-verharde delen, conform artikel 39 van de bouwcode.
5. Het rioolstelsel gescheiden aan te bieden aan de straat, conform artikel 40 en 41 van de bouwcode.
6. De septische put te voorzien van minimaal een inhoud van 2.000 liter, conform artikel 43 van de bouwcode.
7. Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
8. Iedere bestaande en nieuwe wijziging aan de perceelbrede tuinberging achteraan het perceel wordt uitgesloten uit de vergunning.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.