Terug
Gepubliceerd op 31/05/2022

2022_GR_00319 - Jeugd. Inspraak - Krachtlijnen jeugd. Uitwerking - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 30/05/2022 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Liesbeth Homans, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Claude Marinower, raadslid; Güler Turan, raadslid; Imade Annouri, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2022_GR_00319 - Jeugd. Inspraak - Krachtlijnen jeugd. Uitwerking - Goedkeuring 2022_GR_00319 - Jeugd. Inspraak - Krachtlijnen jeugd. Uitwerking - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Op 20 december 2021 (jaarnummer 741) keurde de gemeenteraad de opheffing van het werkkader van de adviesraden voor cultuur, sport, jeugd en senioren goed en nam de gemeenteraad kennis van de nieuwe krachtlijnen voor het organiseren van inspraak voor de domeinen cultuur, sport en jeugd..

Argumentatie

De nieuwe krachtlijnen voor het organiseren van inspraak voor de domeinen cultuur, sport en jeugd, waarvan de gemeenteraad op 20 december 2021 (jaarnummer 741) kennis nam, stelt dat de stad voor elk van de beleidsdomeinen rechtstreekse inspraak kan organiseren, van de professionele en niet-professionele sector, alsook rechtstreeks van gebruikers.


Deze nieuwe krachtlijnen voor inspraak  werden voor het domein jeugd op maat van het beleidsdomein verder uitgewerkt.

Het doel is om de inspraak van kinderen, tieners, jongeren en jeugdwerkorganisaties op een structurele en duurzame manier te verzekeren bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de verschillende onderdelen van het beleid die impact hebben op het dagelijkse leven van de jeugd in de stad. Dit gebeurt op een open, laagdrempelige en transparante manier.

Door de omvang en diversiteit van de doelgroep jongeren en door de uiteenlopende scope van inspraaktrajecten is er nood aan een veelheid aan methodieken om invulling te geven aan de stedelijke jeugdraad. Deze methodieken kaderen we binnen volgende drie pijlers:

  • pijler 1: bottom-up participatie;
  • pijler 2: top-down inspraak;
  • pijler 3: adviesorganen jeugd.

Pijler 1: bottom-up participatie 
Kinderen, tieners en jongeren kunnen rechtstreeks in dialoog gaan met beleidsmakers en deze zo toelaten om de leefwereld van kinderen en jongeren mee te nemen in hun visie- en beleidsontwikkeling. Op deze manier kunnen kinderen en jongeren bottom-up het stadsbestuur inspireren en adviseren over hun leefwereld. De onderwerpen en thema's komen vanuit de kinderen en jongeren zelf.
Hiervoor kunnen verschillende methodieken gehanteerd worden. Take over (een methodiek waarbij jongeren de kans krijgen om vrij ideeën en meningen te geven aan het stadsbestuur rond een bepaald thema) en jongerenreporters zijn twee voorbeelden, maar er kunnen telkens nieuwe werkvormen ontwikkeld worden.

Pijler 2: top-down inspraak
Bij top-down inspraak is het de stad die bepaalt over welk onderwerp of project ze jongeren wil bevragen: een project, heraanleg van een plein, komst van een jeugdcentrum, … Ook dit kan via verschillende methodieken (bevraging, focusgesprekken, onderzoek, …).  Voor een aantal van deze methodieken kan OOR worden gebruikt, een digitaal instrument voor bevragingen bij inspraakprojecten. 

Pijler 3: adviesorganen jeugd

De stad kan adviezen met betrekking tot jeugdbeleid en andere relevante beleidsthema's voorleggen aan volgende reeds bestaande adviesgroepen

  1. Antwerps sectoroverleg jeugd
    Het professioneel jeugdwerk op het grondgebied van de stad Antwerpen  is verenigd in het Antwerps sectoroverleg Jeugd. Het Antwerps sectoroverleg Jeugd kan advies worden gevraagd over beleidsmaatregelen met betreffende het Antwerps jeugdwerk en de doelgroepen.
  2. Antwerps studentenoverleg
    Specifiek voor studenten, erkent de stad Antwerpen de Antwerpse studentenoverleg als een adviesorgaan voor studenten in het hoger onderwijs

Voor beide adviesorganen gelden volgende voorwaarden:

  • de vertegenwoordigers in het adviesorgaan behartigen de belangen van de sector en de doelgroepen en niet de belangen van de eigen persoon en/of organisatie;
  • maximum twee derde van de leden is van hetzelfde geslacht;
  • volgende personen kunnen geen lid zijn van een adviesraad:
    • politieke mandatarissen van de stad Antwerpen;
    • de echtgenoot, echtgenote of wettelijk samenwonende van een politiek mandataris van de stad Antwerpen.

Voor de invulling van de jeugdraad zoals omschreven in het decreet moet worden rekening gehouden met de omvang en de diversiteit van de doelgroep kinderen en jongeren in de Antwerpse context. Daardoor is er behoefte aan een veelheid van werkingen en methodieken, zoals beschreven in de bovenstaande pijlers. Om de concrete werking van de jeugdraad vorm te geven zal de stad Antwerpen een inspraaktraject met jongeren organiseren. Doel is een concrete flow te bepalen om jeugdinspraak te garanderen voor stedelijke besluitvorming waarbij adviezen van de jeugdraad nodig zijn. Verdere concretisering van deze werkwijze zal te gepasten tijde ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Het college waarborgt het recht op informatie van de jeugdraad via de werking van de stedelijke jeugddienst die voor jeugd relevante besluiten zal aftoetsen via de hierboven beschreven pijlers. 

De jeugdraad wordt niet enkel door de stedelijke jeugddienst ondersteund, maar ook door andere stedelijke diensten indien nodig. 

Adviezen vanuit de jeugdraad zullen door de stedelijke jeugddienst worden voorgelegd aan het college, dat ernaar streeft om binnen de zes weken op de adviezen te reageren.

 Rol van de stedelijke jeugddienst
De stedelijke jeugddienst is binnen de stad en districten en bij Antwerpse organisaties een draaischijf van kennis- en expertise rond inspraak en participatie van kinderen en jongeren. De stedelijke jeugddienst is een service- en expertisecentrum voor inspraak en participatie van kinderen en jongeren ten behoeve van andere stedelijke diensten en de districten en zorgt voor inhoudelijke ondersteuning om kwalitatieve inspraak mogelijk te maken. De stedelijke jeugddienst kan ook adviesraden ondersteunen op vlak van organisatie en methodologie wanneer zij inspraak van jongeren willen verkrijgen.

Juridische grond

Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid van 6 juli 2012.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, hoofdstuk 2, artikel 304, over inspraak, voorstellen van burgers en verzoekschriften aan de organen van het lokaal bestuur.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 304, §3 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: Groen en CD&V.
Hebben zich onthouden: PVDA.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de uitgewerkte krachtlijnen voor het organiseren van inspraak voor het domein jeugd goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.