Op 28 juni 2021 (jaarnummer 374) nam de gemeenteraad kennis van het projectplan 2020 voor het Veiligheids- en Samenlevingscontract en keurde de gemeenteraad de overdracht van de algemene toelage van het veiligheids- en samenlevingscontract aan de lokale politiezone Antwerpen voor een bedrag van 1.530.181,02 euro voor het jaar 2020 goed.
Eind 2021 werd bevestigd dat het subsidieprogramma ook in 2021 wordt verdergezet: met het Koninklijk besluit van 27 december 2021 betreffende de toekenning van een toelage in het kader van de implementatie van een lokaal beleid voor veiligheid en preventie voor het jaar 2021 wordt aan de stad Antwerpen een subsidie toegekend van 1.590.181,02 euro. Dit besluit werd op 1 februari 2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het Koninklijk besluit behandelt de voorwaarden die gekoppeld zijn aan dit subsidieprogramma, waarnaar ook verwezen wordt als het 'veiligheids- en samenlevingscontract' (VSC).
Op 2 februari 2022 bezorgde de federale administratie Binnenlandse Zaken, directie lokale integrale veiligheid, de instructies voor de opmaak van het ontwerpplan voor 2021. De toekenning van een toelage in het kader van de implementatie van een lokaal beleid voor veiligheid en preventie voor het jaar 2021 is gekoppeld aan de indiening van een projectplan.
Door de federale overheid, ministerie Binnenlandse Zaken, wordt een jaarlijkse financiële steun toegekend aan de gemeenten die een veiligheids- en samenlevingscontract hadden afgesloten, in het kader van de implementatie van een lokaal beleid voor veiligheid en preventie. De toelage heeft betrekking op kosten die gepaard gaan met de oprichting van een lokaal veiligheids- en preventiebeleid. Een bijkomende steun wordt toegekend voor de financiering van projecten in het kader van gewelddadige radicalisering.
In bijlage 1 van het Koninklijk besluit van 27 december 2021 worden de bedragen die de steden voor 2021 kunnen ontvangen bepaald. Voor de stad Antwerpen gaat het over volgende bedragen:
Om deze toelagen te kunnen ontvangen moet de stad Antwerpen een projectplan voor het veiligheids- en samenlevingscontract voor het jaar 2021 indienen. Het ontwerpplan is bijgevoegd bij dit besluit.
Het Koninklijk besluit bevat de activiteitensectoren waarbinnen de middelen van de algemene toelage en van de bijkomende toelage radicalisering kunnen ingezet worden en andere modaliteiten met betrekking tot de toekenning, aanwending, betaling, controle, opvolging en evaluatie.
De acties in het kader van het algemene deel van de toelage (artikel 2 van het Koninklijk besluit) kunnen betrekking hebben op één of meerdere van volgende activiteitensectoren:
De algemene toelage van 1.530.181,02 euro voor 2021 wordt volledig verantwoord door de politie binnen 'activiteitensector 1: bijdrage aan de werking van de politiezones'.
Naast de algemene toelage wordt er voor 2021 ook een bijkomende toelage toegekend voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering (artikel 3 van het Koninklijk besluit van 27 december 2021). Deze toelage bedraagt 60.000,00 euro en wordt door de stad Antwerpen ingezet binnen de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid voor de preventie van gewelddadige radicalisering.
De indiening van het projectplan laat toe om de kosten op een correcte manier te verantwoorden conform de subsidievoorwaarden en zo de toegezegde toelagen maximaal te realiseren.
De financiële aspecten voor het jaar 2021 werden geregeld in de door de gemeenteraad goedgekeurde budgetprocessen in het kader van de opmaak en aanpassingen van het meerjarenplan 2020-2025.
Het college keurt het projectplan in het kader van het Veiligheids- en Samenlevingscontract voor het jaar 2021 goed.