Op 17 december 2019 (jaarnummer 710) keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 goed met de volgende doelstelling voor diamant:
De stad Antwerpen wil haar positie als belangrijkste diamanthandelscentrum in de wereld vrijwaren door blijvend in te zetten op transparantie en compliance. De stad Antwerpen verbetert samen met Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de diamantinstellingen en de beurzen de randvoorwaarden waarbinnen de sector functioneert met het oog op het verhogen van de groeikansen voor diamantbedrijven. De stad Antwerpen faciliteert eveneens crossovers met andere (imagobepalende) sectoren. De stad Antwerpen speelt de unieke troef diamant uit in haar internationale citymarketing. De Antwerpse diamantbedrijven blijven door technologische en circulaire innovatie future-proof. De stad Antwerpen zorgt voor een aantrekkelijke en veilige diamantwijk. DIVA wordt verder uitgebouwd als trefpunt voor de hedendaagse juwelenindustrie en als museale en toeristische attractie voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst.
Bovendien zijn diamanten een iconisch facet van de reputatie en het imago van de stad Antwerpen. De sector heeft een uitgesproken internationaal karakter. De kritische massa in handelsvolumes moet behouden en versterkt worden. Compliance, innovatie en technologische verbeteringen zullen de diamantbedrijven van onderuit versterken. Diamant is naast een cruciale economische stuwmotor voor de stad Antwerpen en Vlaanderen ook een belangrijke Unique Selling Proposition (USP) in internationale Antwerpse citymarketing.
De bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing (Business en Innovatie, Strategie en Marktonderzoek, VISIT… ) werkte de voorbije jaren een gezamenlijk strategisch marketingplan uit dat alle doelgroepen behelst en alle stakeholders uit de diamant- en juwelenindustrie opneemt en verbindt. De stakeholders zijn Business en Innovatie, VISIT Antwerpen, Marketing en Communicatie, Toerisme Vlaanderen, Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid (SBD), DIVA en AWDC.
Elke stakeholder werd gevraagd de integrale marketingstrategie diamant te laten valideren binnen zijn bevoegd beslissingsorgaan. De individuele marketing- en communicatieplannen worden door elke stakeholder afzonderlijk verder uitgewerkt, alsook de individuele Key Performance Indicators (KPI's) op basis van de 10 collectieve actiepunten die zullen fungeren als meetinstrument voor de komende jaren.
In de zitting van 9 juli 2021 nam het college kennis van de marketingstrategie diamant. De marketingstrategie diamant werd samen met de stakeholders verder uitgerold aan de hand van de 10 collectieve actiepunten die passen binnen de realisatie van het meerjarenplan 2020-2025.
Tijdens het halfjaarlijks projectoverleg van 8 maart 2022 met de verschillende stakeholders werden de marketing- en communicatieplannen verder op elkaar afgestemd en de 10 uit te voeren collectieve actiepunten dienend als meetinstrument voor 2022 verder uitgewerkt en gefinaliseerd.
Het gebruik en de verdere uitrol van de gezamenlijke communicatielijn ‘Antwerp World Diamond Capital since 1447’ (voor sommige formats ook te gebruiken zonder ‘since 1447’) werd eveneens gevalideerd in deze projectgroep.
Het college neemt kennis van de 10 gezamenlijke actiepunten in 2022 en de overkoepelde communicatielijn ‘Antwerp World Diamond Capital (since 1447)’ in het kader van de uitrol van de marketingstrategie rond diamant.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
Ondernemen en Stadsmarketing | De marketingstrategie diamant verder uitrollen met de stakeholders aan de hand van 10 collectieve actiepunten uitgewerkt voor 2022 en passend binnen de realisatie van het meerjarenplan 2020-2025, en toezien op het gebruik van de gemeenschappelijke overkoepelde communicatielijn ‘Antwerp World Diamond Capital (since 1447)’ en de verdere uitrol ervan door alle stakeholders via diverse communicatie - en sociale media kanalen. |