Terug
Gepubliceerd op 25/04/2022

2022_CBS_02771 - Omgevingsvergunning - OMV_2021195284. Bredabaan 715. District Merksem - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 22/04/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Nabilla Ait Daoud, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_02771 - Omgevingsvergunning - OMV_2021195284. Bredabaan 715. District Merksem - Goedkeuring 2022_CBS_02771 - Omgevingsvergunning - OMV_2021195284. Bredabaan 715. District Merksem - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2021195284

Gegevens van de aanvrager:

de heer Maurice De Velder met als adres Vleminckstraat 10 te 2000 Antwerpen en Reimond Cap met als adres Langestraat 60 te 9150 Kruibeke

Ligging van het project:

Bredabaan 715 te 2170 Merksem (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 41 sectie B nr. 296Y2

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

plaatsen van niet-zaakgebonden publiciteit

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          24/12/2010: weigering (3473#6545) voor het vervangen van een reclamepaneel van 16 m² naar 8 m²;

-          6/02/2004: vergunning (103#8702) voor het afbreken woning, plaatsen reclamepaneel type trivision en aanleggen van een groenstrook.

-           

Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand

-          wachtgevel van het pand Bredabaan 715;

-          open ruimte op het perceel naast de wachtgevel ingericht als openbare ruimte en circulatie voor voetgangersverkeer.

-           

Huidige toestand

-          voorzien van niet-zaakgebonden publiciteit met klemtoonverlichting;

-          aangebracht op de blinde gevel met huisnummer 715 in de Bredabaan;

-          afmetingen: 3,2 m hoog op 4,8 m breed;

-          hangend op 3,1 m hoogte boven het maaiveld en op 0,25 m van de voorste gevelrand.

-           

Gewenste toestand

-          plaatsen van niet-zaakgebonden publiciteit in de vorm van een LED-scherm;

-          afmetingen: 3,5 m hoog op 6 m breed, totale oppervlakte 21 m²;

-          hangend op 3,1 m hoogte boven het maaiveld en op 0,1 m van de gevelranden.


Inhoud van de aanvraag

-          plaatsen van niet-zaakgebonden publiciteit.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Agentschap Wegen en Verkeer/ AWV - District Antwerpen Vergunningen

25 februari 2022

14 maart 2022

Ongunstig

Politiezone Antwerpen/ Verkeerspolitie

25 februari 2022

3 maart 2022

Voorwaardelijk gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de stedelijke agglomeratie van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Kleine Ring en respectievelijk de reservatiestrook voor de aanleg van lijninfrastructuur (de A102) tussen Merksem en Wommelgem, de R11 tussen Wommelgem en Mortsel, de oostelijke grens van Mortsel en Hove en de reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Hove/Kontich en Hemiksem.

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving, (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:

- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

- de eigen aard van het betrokken gebied;

- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:

  • artikel 32 Niet-zaakgebonden publiciteit:
    het reclamepaneel wordt op circa 0,1 m van de gevelranden geplaatst waar dit minimaal 0,5 moet zijn.

 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

-          Rooilijn: art. 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het Rooilijndecreet op volgend punt:

  • art. 16: de werken komen voorbij de rooilijn, maar er is geen advies van de wegbeheerder waaruit blijkt dat de rooilijn niet binnen 5 jaar gerealiseerd zal worden.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag is gesitueerd op het Victor Roosensplein – de hoek met de Bredabaan en de Molenlei – gelegen in het district Merksem. De onmiddellijke omgeving wordt gekenmerkt door meergezinswoningen afgewisseld met handel.

De aanvraag omvat het plaatsen van niet- zaakgebonden publiciteit in de vorm van een LED-scherm.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Er worden geen volumetrische wijzigingen voorzien ten opzichte van de vergunde toestand waardoor het advies inzake schaal en ruimtegebruik gunstig is.
 

Visueel-vormelijke elementen

De aanvraag wordt aangaande dit punt ongunstig geadviseerd.

 

Publiciteit is een onderdeel van het stedelijk landschap en heeft hier een grote impact op. Publiciteit mag geen afbreuk doen aan de globale beeldkwaliteit van een straat en moet dus om evidente reden beperkt blijven. Het plaatsen van 21 m² digitale publiciteitspanelen nabij het kruispunt Bredabaan – Du Chastellei is niet aanvaardbaar.

De aanvraag is niet in overeenstemming met de algemene principes die vooropstaan in de artikels in de bouwcode inzake publiciteit (artikel 32 en 33), de bouwcode laat geen digitale verlichting toe.

 

Reclameruimte zet steeds meer in op nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld LED-schermen. Om in te spelen op deze tendens werd de beleidsrichtlijn ‘niet-zaakgebonden lichtreclame in gevels van publieke en private gebouwen’, goedgekeurd op het CBS van 24 november 2017.

 

De beleidsvisie laat toe om lichtreclame in (nieuwe) beschikbare reclameruimte gericht in te zetten, maar niet als structurele uitbreiding van het bestaande stedelijk outdoor-netwerk. Deze heeft zijn verzadigingspunt bereikt, zoals blijkt uit recente campagnemetingen. Ze moet bovendien zelf bijdragen aan de externe marketing van de stad en bovendien inspelen op de architecturale omgeving. Hiervoor werden vier belangrijke verblijfsplekken geselecteerd met grote voetgangersstromen, waar niet-zaakgebonden lichtreclame – waaronder deze aanvraag valt – toegelaten kan worden onder bepaalde voorwaarden.

Voornoemde aanvraag valt niet binnen één van deze afgebakende zones.

 

Indien de publiciteit niet uit een LED-scherm bestaat, is deze wel inpasbaar in de omgeving. Een publiciteitsbord zonder bewegende beelden is toegelaten. Dit wordt meegenomen naar de voorwaarden.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Naar voorwaarden wordt meegenomen om de aanvraag om minstens 0,5 m van alle gevelranden te plaatsen, conform artikel 32 van de bouwcode.

 

De aanvraag is voor advies opgestuurd naar de dienst verkeerspolitie. De dienst adviseert voorwaardelijk gunstig met volgende beoordeling:

“De verkeerspolitie heeft vanuit verkeersveiligheidsoogpunt onderstaande opmerking op de aanvraag voor het plaatsen van niet-zaakgebonden publiciteit.

 

Volgens artikel 80.2 van het verkeersreglement (KB van 1 december 1975) is het verboden om op de openbare weg reclameborden, uithangborden of andere inrichtingen aan te brengen die de bestuurders verblinden, die hen in dwaling brengen, die, zij het ook maar gedeeltelijk, verkeersborden voorstellen of nabootsen, die van verre met deze verkeersborden worden verward, of die op enige andere wijze de doelmatigheid van de reglementaire verkeersborden verminderen.

 

Bovendien is het verboden een luminositeit met een rode of groene tint te geven aan alle reclameborden, uithangborden of inrichtingen die zich, binnen een afstand van 75 meter van een verkeerslicht bevinden, op minder dan 7 meter boven de grond.

 

Reclame- en voorlichtingsborden langs de weg kunnen de bestuurder afleiden van de rijtaak. Vooral borden met bewegende onderdelen, emotionele reclame-uitingen, borden die zich in het centrale gezichtsveld bevinden en borden die op verkeersrelevante informatie lijken, trekken de aandacht van de automobilist en kunnen daardoor gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid.”

 

Deze aandachtspunten zijn – gezien de ligging nabij het kruispunt Bredabaan, Du Chastellei – belangrijk. Volgende punten worden meegenomen naar de voorwaarden:

-          De publiciteit mag enkel met klemtoonverlichting worden verlicht.

-          De verlichting mag niet rood of groen kleuren.

 

De aanvraag is voor advies opgestuurd naar Het Agentschap Wegen en Verkeer. Het agentschap adviseert ongunstig met volgende beoordelingen:

 

De vergunningsaanvraag heeft betrekking op een perceel dat getroffen wordt door de rooilijn.…

Het Agentschap Wegen en Verkeer wenst in dit dossier het principiële bouwverbod gehandhaafd te zien en adviseert daarom ongunstig. Gelet op dit ongunstig advies moet de vergunning geweigerd worden.

 

Het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer wordt deels gevolgd. De publiciteit kan op eenvoudige wijze verwijderd worden wanneer de rooilijn gerealiseerd zou worden. Dit zal in voorwaarde opgenomen worden.

 

“Onwenselijkheid omwille van het veilig en vlot verkeer: ontoelaatbare afleiding (VPVP)

De aanvraag betreft namelijk een lichtgevend, volLEDig vrij programmeerbaar scherm. Het is de bevoegdheid van AWV om te allen tijde het veilig en vlot verkeer op gewest- en autosnelwegen te waarborgen. Een té grote afleiding van de bestuurders moet vermeden worden om het veilig verkeer te waarborgen. Vrij programmeerbare, verlichte publiciteitsmiddelen zoals LED-schermen bezitten bepaalde kenmerken die door een verhoogde mentale belasting en een verhoogde visueel-cognitieve afleiding inwerken op het kijk- en rijgedrag van weggebruikers, waardoor er een merkelijk verhoogd risico op ongevallen bestaat. Het zonder meer vergunnen van dergelijk scherm, komt erop neer dat er een carte-blanche verleend wordt wat betreft de karakteristieken van de weergeven boodschap. Gezien bepaalde karakteristieken de verkeersveiligheid ontoelaatbaar in het gedrang kunnen brengen moet dit vermeden worden.

 

De vergunningsaanvraag is onwenselijk omwille van volgende redenen:

De locatie waar de publiciteitsinrichting aangevraagd wordt is gelegen ter hoogte van het kruispunt van de drukke Bredabaan (N1) met het Victor Roosensplein. Dit is een druk en complex kruispunt:

aanwezigheid van rijstroken, afslagstroken, een busbaan en fietspad. Bovendien is er een halte voor het openbaar aanwezig. In de onmiddellijke omgeving van dit kruispunt bevinden zich verschillende scholen waardoor er veelvuldig schoolgaande kinderen per fiets passeren. Er is eveneens een supermarkt die bijkomend verkeer genereerd.

Door de plaatselijke drukte, de complexiteit en de grote aanwezigheid van zwakke weggebruikers is het noodzakelijk dat er geen bijkomende afleiding aanwezig is en dat de bestuurder de volLEDige aandacht op de weg en daarbij horende verkeersbewegingen kan houden. Uw publiciteitsinrichting heeft echter net het doel om de aandacht van de weggebruiker te trekken waardoor deze afgeleid wordt. De publiciteitsinrichting brengt daarom de verkeersveiligheid onaanvaardbaar in het gedrang zodat de aanvraag geweigerd moet worden.

 

Besluit:

Om deze redenen adviseert het Agentschap Wegen en Verkeer ONGUNSTIG betreffende voorliggende aanvraag.”

 

Het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer wordt gevolgd. Een LED-scherm – met bewegende beelden en verlichting – zorgt voor een visuele prikkel die als storend ervaren kan worden.

Daarom wordt aangeraden om een publiciteitsbord zonder bewegende beelden te plaatsen, zoals reeds hierboven werd aangehaald.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

 

De parkeerparagraaf is niet van toepassing omdat deze aanvraag betrekking heeft op niet-zaakgebonden publiciteit.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De publiciteit mag niet bestaan uit een led-scherm. De publiciteit moet bestaan uit een vast paneel zonder bewegende beelden.

2. De publiciteit mag enkel met klemtoonverlichting worden verlicht.

3. De verlichting mag niet rood of groen kleuren.

4. Het publiciteitspaneel moet op minstens 0,5 m van alle gevelranden worden geplaatst, conform artikel 32 van de bouwcode

5. Bij realisatie van de ontworpen rooilijn moet de publiciteit door de aanvrager verwijderd worden.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

23 december 2021

Volledig en ontvankelijk

25 februari 2022

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

26 april 2022

Verslag GOA

29 maart 2022

naam GOA

Gerd Cryns

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1. De publiciteit mag niet bestaan uit een led-scherm. De publiciteit moet bestaan uit een vast paneel zonder bewegende beelden.

2. De publiciteit mag enkel met klemtoonverlichting worden verlicht.

3. De verlichting mag niet rood of groen kleuren.

4. Het publiciteitspaneel moet op minstens 0,5 m van alle gevelranden worden geplaatst, conform artikel 32 van de bouwcode

5. Bij realisatie van de ontworpen rooilijn moet de publiciteit door de aanvrager verwijderd worden.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.