Terug
Gepubliceerd op 25/04/2022

2022_CBS_03166 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon Europe projectvoorstel SPINE - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 22/04/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Nabilla Ait Daoud, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_03166 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon Europe projectvoorstel SPINE - Goedkeuring 2022_CBS_03166 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon Europe projectvoorstel SPINE - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Tot en met 26 april 2022 staat binnen Horizon Europe, het onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, de volgende oproep open: HORIZON-MISS-2021-CIT-02-02 Unleashing the innovation potential of public transport as backbone of urban mobility (vrij vertaald als: Benutting van het innovatiepotentieel van het openbaar vervoer als ruggengraat van de stedelijke mobiliteit).

De Innovatie actie-oproep richt zich tot consortia van minstens vier steden waar living labs georganiseerd worden. In elke stad moet een levend laboratorium worden opgezet waarin een reeks innovatieve, complementaire en  schaalbare mobiliteitsoplossingen worden ontwikkeld, getest en geïmplementeerd vanuit een geïntegreerde, multimodale benadering. Minstens vier twinning steden volgen de resultaten op en testen de schaalbaarheid.

Lokale overheden werken samen met aanbieders van publiek transport om technologische en niet-technologische innovaties te testen. Het doel van de oproep is om het aandeel van het openbaar vervoer in de modal shift te verhogen met het oog op de verduurzaming van stedelijke mobiliteit. Daartoe worden pilootacties opgezet om te onderzoeken hoe het aandeel van openbaar vervoer verhoogd kan worden, hoe multimodale mobiliteitspunten geoptimaliseerd kunnen worden en hoe het gedrag van pendelaars, toeristen en inwoners van steden gestimuleerd kan worden. Daarbij wordt gedacht  aan maatregelen zoals het verhogen van het veiligheidsgevoel, fysieke ingrepen, Mobility as a service (MaaS) aanbieders (geïntegreerde tickets) of interoperabiliteit tussen openbaar vervoer en andere vervoersmodi.

De stad Antwerpen werd gevraagd door de Universiteit of Aegean (Griekenland) en de Universiteit Antwerpen om toe te treden tot een projectvoorstel SPINE (Smart Public Transport Initiatives for climate-Neutral cities in Europe) vrij vertaald: Slimme openbaar vervoersinitiatieven voor klimaatneutrale steden in Europa). De deelnemende pilootsteden zijn Bologna, Tallinn, Antwerpen en Helsingborg. De Twinning steden zijn Gdynia, Sibenik, Heraklion en Las Palmas. Daarnaast nemen verschillende onderzoeksinstellingen en technische partners deel, waaronder Yunex, MOBY en INSTANT.

Argumentatie

Indien het project goedgekeurd wordt voor financiering, zullen zowel online als offline activiteiten gericht op het gebruiksgemak van de gebruikers van openbaar vervoer getest worden. Het project zal activiteiten opzetten die complementair zijn aan het SCALE-UP project (collegebesluit van 4 september 2020, jaarnummer 7292).

Concreet zal in de stad Antwerpen onderzocht worden welke digitale en fysieke ingrepen in de multimodale knooppunten  de gebruiksvriendelijkheid van de digitale en fysieke infrastructuur kunnen verbeteren en zo het gebruik kunnen verhogen. De focus zal liggen op aanpassingen aan het fysieke ontwerp om de veiligheid, zichtbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de knooppunten voor verschillende gebruikersgroepen te verhogen. Daarnaast wordt gekeken hoe de reeds aanwezige digitale oplossingen/tools (zoals de reisplanner, bestaande MaaS-toepassingen, real time informatievoorziening) versterkt kunnen worden.

Aangezien Antwerpen verschillende niveaus van multimodale knooppunten ontwikkelt (interregionaal, regionaal, lokaal en buurt), zullen verschillende acties worden ontwikkeld en toegepast om te testen welke potentieel succesvol zijn in de verschillende types van multimodaal knooppunt.

Het datamanagementplatform waarover Antwerpen reeds beschikt (NxT mobility), stelt de stad in staat om de verkeersstromen van alle geïntegreerde mobiliteitsoplossingen te monitoren en tegelijkertijd de effectiviteit van haar nudging-interventies te beoordelen. De ervaringen en bevindingen zullen worden gedeeld via de Open-dialoog digitale tool, die door SPINE zal worden ontwikkeld. Bovendien zullen de mogelijke interventies worden ontwikkeld in co-creatie met andere stakeholders in de stad, zoals openbaar vervoeroperatoren, aanbieders van gedeelde mobiliteit en aanvullende dienstverleners, en met SPINE-partners.

Samengevat zal Antwerpen binnen SPINE onderzoeken wat de belangrijkste succesfactoren zijn bij het op elkaar afstemmen van zowel fysieke infrastructurele als digitale maatregelen en welke stimulansen de grootste impact hebben op gedragsverandering.

De totale projectduur van SPINE omvat vier jaar. Indien het project wordt goedgekeurd, staat de dienst Stadsontwikkeling/Communicatie & Participatie/Slim naar Antwerpen in voor de uitvoering van het project binnen de stad. Indien het project geselecteerd wordt voor financiering, zal gedurende de looptijd van het project 2 VTE op het project aangesteld worden door een tijdelijke verhoging van het personeelskader.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Algemene financiƫle opmerkingen

Het totale projectbudget wordt nog onderhandeld maar zal maximum 20 miljoen euro bedragen. Het aandeel van de stad Antwerpen in het projectbudget, wordt momenteel nog onderhandeld, maar wordt geraamd op circa 1.125.000,00 euro.

Dit budget bestaat hoofdzakelijk uit personeelsmiddelen (780.000,00 euro) en daarnaast kosten voor reizen (20.000,00 euro), communicatie (20.000,00 euro), audits (5.000,00 euro) en externe dienstverlening voor de implementatie van het living lab (ontwikkeling van online en offline ingrepen, gericht op gedragsverandering bij het doelpubliek) (75.000,00 euro). Op basis van deze kosten wordt nog een overhead (25% op de directe kosten) van 225.000,00 euro toegevoegd.

Horizon 2020 financiert 100% en aldus dient er geen stedelijke co-financiering te worden ingebracht. De boekingsadressen voor de verrekening van de uitgaven en ontvangsten zullen worden opgenomen wanneer het project wordt weerhouden voor subsidiëring. 

Indien het project wordt goedgekeurd zal een subsidiefiche worden opgemaakt, en zal het finale budget samen met de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst worden voorgelegd aan het college.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname aan het Horizon Europe projectvoorstel SPINE goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.