De projectoproep Gemeente zonder gemeentehuis kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht, een, deels door Europa gefinancierd, investeringsplan van de Vlaamse regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.
Met deze projectoproep ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken.
Alle digitaliseringsprojecten die de dienstverlening en werking van een stad of gemeente klantgerichter maken, ongeacht de focus, zijn mogelijk. De burger staat centraal bij de uitwerking van projecten. Er zijn oproepen binnen drie thema's:
Er is in totaal 35 miljoen euro voorzien voor de oproep Gemeente zonder gemeentehuis. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de totale projectkost. Er zijn drie types van projectvoorstellen. De deadlines, oproepmodaliteiten en de subsidiebedragen variëren per type van project:
Het vast bureau keurde op 5 november 2021 (jaarnummer 293) de deelname aan het projectvoorstel 'Automatisch Advies Leefloon' in het kader van de oproep Gemeente zonder gemeentehuis goed en machtigde het OCMW Gent om als indiener/penhouder op te treden voor het project.
Het project werd goedgekeurd en zal een financiering ontvangen van 132.906,47 euro.
De afdeling Sociale Dienstverlening, Maatschappelijke Hulp neemt deel aan het project ’Automatisch Advies Leefloon’, dat gecoördineerd wordt door het OCMW Gent.
Met dit voorstel voor een innovatief concept wil het OCMW Antwerpen samen met andere projectpartners het reeds bestaande (papieren) concept van het algoritme voor de toekenning van leefloon digitaal uitwerken tot een prototype. Wanneer dit prototype verder in gebruik genomen zal worden zal een maatschappelijk werker een rijksregisternummer van een cliënt kunnen ingeven in de tool. Het ‘Automatisch Advies leefloon’ zal de KSZ-gegevens (kruispuntbank van de sociale zekerheid) van de cliënt in een digitale omgeving automatisch aftoetsen en de maatschappelijk werker onmiddellijk een automatisch advies doorgeven. Hierdoor wordt een versnelde beslissing en uitbetaling van het leefloon mogelijk. De maatschappelijk werker zal er ook voor kunnen kiezen om alsnog een sociaal onderzoek te doen en eventuele documenten op te vragen. Het beslissingsadvies vormt op die manier een ondersteuning en geen vervanging van het werk van de maatschappelijk werkers.
Samen met het Kenniscentrum Vlaamse Steden zijn de OCMW's van de gemeenten en steden Sint-Niklaas, Kortrijk, Oostende, Vorselaar, Bonheiden, Leuven, Genk, Brugge, Gent, Roeselaere, Turnhout en Antwerpen betrokken bij het projectvoorstel. Digitaal Vlaanderen en KULeuven zijn eveneens betrokken bij de technische ontwikkeling van het logaritme. Het project werd ingediend door het OCMW Gent en werd goedgekeurd als innovatief concept binnen de oproep Gemeente zonder gemeentehuis.
Er dient voor het goedgekeurde project namens het OCMW Antwerpen een samenwerkingsovereenkomst met het OCMW Gent afgesloten te worden, waarin de rol en bijdrage van de verschillende partners bij het project worden bepaald.
Art. 7 van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 maart 2019 (jaarnummer 27): het vast bureau is bevoegd om namens het OCMW Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Aan het project ’Automatisch Advies Leefloon’ werd een subsidie van 132.906,47 euro toegekend in het kader van de oproep Gemeente zonder gemeentehuis. Het projectbudget bedraagt 166.133,09 euro. Er is een inbreng noodzakelijk van 20%. De eigen cofinanciering is 33.226,62 euro, gelijk te verdelen over de 10 lokale besturen en het Kenniscentrum Vlaamse Steden. Op basis van de goedgekeurde subsidie en budget wordt de eigen bijdrage van het OCMW Antwerpen geraamd op 3.020,60 euro. In de samenwerkingsovereenkomst wordt de financiële bijdrage van het OCMW Antwerpen beperkt tot maximaal 3.500,00 euro.
De noodzakelijke cofinanciering werd voorzien op volgend boekingsadres: 2200/4403000000/613/2HMS050201A00000/SUB_NR/INTERN/2OA040909.
Het OCMW Gent neemt, als coördinator, de uitgaven van het project op zich en zal de subsidie via Gemeente zonder gemeentehuis ontvangen. In december 2022 zal het OCMW Gent voor de financiële bijdrage van de partners een betaaluitnodiging versturen.
De uitgaven die met het project gepaard gaan voor de financiering van 20% van het eigen aandeel van OCMW Antwerpen, worden in het budget van de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening opgenomen. Het gesubsidieerde deel (80%) van de uitgaven zal door het OCMW Gent betaald worden. Aangezien het OCMW Antwerpen zelf geen subsidie zal ontvangen (dit verloopt rechtstreeks via het OCMW Gent) zal er geen gebruik gemaakt worden van een subsidiefiche.
Het vast bureau bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst voor het project 'Automatisch Advies Leefloon' in het kader van de oproep Gemeente zonder gemeentehuis, voor de periode van 4 februari 2022 tot en met 31 januari 2023.