Fase | Bestuursorgaan | Datum | Jaarnummer |
Goedkeuring opmaak beheersplan voor Korte Nieuwstraat 18-22, 2000 Antwerpen. Sint-Annagodshuis en -kapel Gunning. Overeenkomst. Ondertekening | vast bureau | 5 februari 2021 | 44 |
De site van het Sint-Annagodshuis werd voor zijn bescherming in drie onderdelen verdeeld. De bescherming van “Godshuis Sint-Anna” beslaat de verschillende godshuisjes en de gang van de Korte Nieuwstraat naar het binnengebied. Het beschermingsbesluit dateert van 2 september 1976. De gevels en daken worden beschermd omwille van het “algemeen belang”. Het gebouw boven de gang (ook wel Klein Huis genoemd) werd enkel vastgesteld op de inventaris. De Sint-Annakapel werd reeds op 25 maart 1938 beschermd als monument omwille van zijn archeologische, artistieke en historische waarde.
Naast deze beschermingen bevindt het Godshuis zich in de vastgestelde archeologische zone ‘historische stadskern van Antwerpen’ en de UNESCO werelderfgoed bufferzone van het ‘Museum Plantin en Moretus’ De site ligt volgens het gewestplan in woongebied met cultureel, historische en/of esthetische waarde (CHE-zone) Het bouwblok waarvan het Godshuis deel van uitmaakt wordt begrensd door de Korte Nieuwstraat (N), de Sudermanstraat (O), de Vleminckstraat (Z) en de Melkmarkt (W). Dit bouwblok wordt gekenmerkt door vrij eenvoudige residentiële gebouwen met veelal een commerciële functie op het gelijkvloers. De bebouwing is een staalkaart van de ontwikkeling van het bouwblok van de 16de eeuw tot heden. Het godshuis wordt ontsloten door een lange gang in de woning aan de Korte Nieuwstraat, palend aan de kapel. Deze gang loopt uit op een langwerpig pleintje, voorheen met een centrale bleekweide en vandaag geplaveid, dat aan de west- en oostzijde wordt omringd door parallelle rijen huisjes.
Het beheersplan werd opgemaakt door TV Bo Architect - Karuur architecten bvba, Lange Van Bloerstraat 80, 2060 Antwerpen volgens de richtlijnen van het Agentschap Onroerend Erfgoed.
Het beheersplan is een middel om het beheer van het onroerend erfgoed te faciliteren en eveneens een middel om premies voor onderhoud en restauratie te verkrijgen.
Het beheersplan is zowel een werkinstrument als een visiedocument. Het is een draaiboek met beheersmaatregelen die de wensen en noden over een tijdspanne van 24 jaar overschouwen. Het formuleert met de nodige flexibiliteit in tijd en ruimte een visie met specifieke doelstellingen voortbouwend op de aanwezige en te versterken erfgoedwaarden.
Conform artikel 8 van het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 kan de zakelijkrechthouder van een onroerend erfgoed een beheersplan opmaken en ter goedkeuring indienen bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.
Artikel 84 §3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het vast bureau bevoegd is voor de daden van beheer over inrichtingen en eigendommen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, in voorkomend geval binnen de door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgestelde regels.
Het vast bureau keurt het beheersplan voor het pand Sint-Annagodshuis en -kapel goed gelegen Korte Nieuwstraat 18-22, 2000 Antwerpen betreft project P09464.
Het vast bureau keurt goed dat het beheersplan ter goedkeuring wordt ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.