Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022023650 |
Gegevens van de aanvrager: | de heer Sander Marijnissen met als adres Diamantstraat 4 te 2018 Antwerpen |
Ligging van het project: | Diamantstraat 4 te 2018 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 10 sectie K nr. 1706V2 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | slopen van de achterbouw en bouwen van een kleinere achterbouw om buitenruimte op het gelijkvloers te maken |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 30/08/2019: vergunning (20191847) voor het verbouwen en uitbreiden van een meergezinswoning met twee appartementen;
- 18/05/2018: opname in het vergunningenregister (2017116) van de constructie Diamantstraat 4, inclusief de functie van huis en 2 woonentiteiten.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- meergezinswoning met 2 appartementen;
- 3 bouwlagen met zadeldak in gesloten bebouwing;
- gelijkvloers is volledig bebouwd;
- voorgevel afgewerkt met wit geschilderde gevelsteen in combinatie met witte bepleistering, grijze leien, arduinen plint, houten voordeur en buitenschrijnwerk in aluminium.
Huidige toestand
- vaststelling (ID: 99470 en 212908) van Neorenaissance burgerhuizen als bouwkundig erfgoed;
- meergezinswoning met 2 appartementen;
- 3 bouwlagen met zadeldak in gesloten bebouwing;
- gelijkvloers is volledig bebouwd;
- voorgevel is afgewerkt met wit geschilderde gevelsteen in combinatie met witte bepleistering, grijze leien, arduinen plint, houten voordeur en buitenschrijnwerk in aluminium.
Gewenste toestand
- meergezinswoning met 2 appartementen;
- 3 bouwlagen met zadeldak in gesloten bebouwing;
- 3 bouwlagen met zadeldak in gesloten bebouwing;
- gelijkvloers heeft een bouwdiepte van 11 m;
- voorgevel wordt niet gewijzigd.
Inhoud van de aanvraag
- slopen van de achterbouw op het gelijkvloers;
- bouwen van een kleinere achterbouw op het gelijkvloers;
- creëren van buitenruimte op het gelijkvloers;
- plaatsen van een loopbrug in functie van brandevacuatie aan de achtergevel op de 1ste verdieping;
- verplaatsen van de brandladder aan de achtergevel.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen | 11 maart 2022 | 29 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Monumentenzorg | 11 maart 2022 | 30 maart 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de binnenstad van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Leien en de Kleine Ring.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving, (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:
- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;
- de eigen aard van het betrokken gebied;
- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: art. 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Art. 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag wenst een meergezinswoning met 2 wooneenheden te verbouwen. De woonfunctie blijft ongewijzigd en functioneel inpasbaar in de omgeving.
Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten
De wijzingen werden ter advies voorgelegd aan de stedelijke dienst monumentenzorg die volgend advies uitbracht:
“De aanvraag heeft betrekking op een pand dat is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed, vastgesteld bij besluit van de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, G. Bourgeois van 29 maart 2019. De vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed zorgt ervoor dat er een éénduidige en overzichtelijke lijst van het gebouwd patrimonium in Vlaanderen bepaald is. Opname in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed betekent voor elk van de erfgoedobjecten dat zij een vorm van vrijwaring voor de toekomst genieten.
Art. 5 §1 van de stedenbouwkundige verordening – bouwcode dd. 25 oktober 2014 zegt dat voor gebouwen opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed en gebouwen gelegen in CHE-gebied de wijziging van de bestaande toestand van elk gebouw of constructie onderworpen wordt aan de wenselijkheid van het behoud. Het behoud van de elementen met culturele, historische en/of esthetische waarde primeert boven de andere voorschriften. Dit geldt zowel voor het exterieur, als het interieur.
Conform art. 5§2 van de stedenbouwkundige verordening – bouwcode dd. 25 oktober 2014 moet de beschrijvende nota van de bouwaanvraag voldoende informatie bevatten over het cultuurhistorisch profiel van de aanwezige elementen zodat vergunningverlenende overheid deze kan afwegen. Afhankelijk van de aard en omvang van de geplande werken kan er een CHE-rapport gevraagd worden met een meer uitgebreide bouwhistorische en beschrijvende studie van het gebouw.
Beoordeling
A cultuurhistorische waardenstelling
De identieke, spiegelende neorenaissance burgerhuizen op nrs. 4 en 8 werden respectievelijk in 1883 en 1887 ontworpen door architect Louis Hamaide. De woning op nr. 4 werd samen met het ondertussen verbouwde hoekhuis met de Paleisstraat gebouwd in opdracht van Jacob Karsman, een diamantair die in 1884 op zijn gronden in de Paleisstraat een steeg met een twintigtal bouwpercelen liet aanleggen: de Diamantstraat. Hamaide werd aangesteld als ontwerper voor de woningen in de nieuwe straat. Hij ontwierp een neoclassicistische eenheidsbebouwing van eenvoudige burgerhuizen.
Waar de andere woningen in de Diamantstraat een typeplan volgen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag met een zeer eenvoudige, neoclassicistische gevelafwerking, kiest Hamaide voor de nrs. 4 en 8 voor een neorenaissance-afwerking, jammer genoeg nu wit geschilderd. De enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen kregen een bakstenen gevel met speklagen en een rijkere afwerking zie cartouche boven voordeur, omlijsting bovenvensters.
Het complex in kwestie heeft een beeldbepalende stadslandschappelijke waarde in de Diamantstraat. Het is één van de laatste relicten van de authentieke bebouwing van typisch eind 19de-eeuwse burgerwoningen en is prominent zichtbaar vanaf het openbaar domein. De vorm en structuur van het moment van ontstaan zijn nog afleesbaar, ook al zijn de belendende panden op de nummers 2 en 6 voorzien van een nieuw parement. Bovendien werd het pand op nummer 4 gespiegeld in het pand nummer 8 uit 1887. Het behoud van dit ensemble staat voorop gelet op het behoud van het karakter van de straat en omgeving.
B afweging
In 2019 werd een vergunning verleend voor het verbouwen en uitbreiden van de meergezinswoning met twee appartementen. Voorliggende aanvraag betreft een aantal wijziging aan de achterbouw ten opzichte van de vergunde situatie. In functie van een beperkte gelijkvloerse buitenruimte, wordt de achterbouw in oppervlakte verkleind.
De aangevraagde werken aan de achterzijde doen geen afbreuk aan historische waarde van het pand. Vanuit oogpunt monumentenzorg kunnen de voorgestelde ingrepen dan ook gunstig geadviseerd worden.”
Dit gunstig advies wordt bijgetreden vanuit ruimtelijk oogpunt.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag creëert op het dichtgebouwde gelijkvloers een open ruimte waardoor het gelijkvloerse appartement een buitenruimte krijgt. Deze ingreep is positief. Iedere ontpittingsactie, hoe klein dan ook, moet omarmd worden.
De overige wijzigingen hebben geen impact op het bouwvolume. Het dak wordt uitgevoerd zoals in voorwaarden opgelegd in de voorgaande vergunning.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De nieuwe buitenruimte op het gelijkvloers levert een directe winst op voor de woonkwaliteit van het gelijkvloerse appartement. De woning krijgt een buitenruimte en meer lichttoetreding. Tegelijk zorgt deze ontpitting voor een algemene kwaliteitstoename voor het gebouw.
De ingreep toont aan dat zelfs op een beperkte perceeloppervlakte toch open en onverharde ruimte kan voorzien worden. De wijziging draagt bij tot de stedelijke ambitie om bouwblokken en percelen, waar mogelijk, te ontharden.
Opgemerkt wordt dat de aansluiting met het openbaar rioolstelsel niet gescheiden wordt aangeboden conform artikel 40 van de bouwcode. In voorwaarden wordt opgelegd om te voldoen aan dit artikel.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
2. Voldoen aan artikel 40 van de bouwcode.
3. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 16 februari 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 11 maart 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 10 mei 2022 |
Verslag GOA | 21 april 2022 |
naam GOA | Katrijn Apostel |
De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften | Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften | Petitielijsten | Digitale bezwaarschriften |
0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
2. Voldoen aan artikel 40 van de bouwcode.
3. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.