Terug
Gepubliceerd op 02/05/2022

2022_CBS_03279 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021154828. Poldervlietweg 5. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 29/04/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_03279 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021154828. Poldervlietweg 5. District Antwerpen - Goedkeuring 2022_CBS_03279 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021154828. Poldervlietweg 5. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021154828

Gegevens van de aanvrager:

mevrouw Chantal Jonkers met als contactadres Poldervlietweg 5 te 2030 Antwerpen en de heer Stefan Opdenakker met als contactadres poldervlietweg 5 te 2030 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV INDAVER (0427973304) met als contactadres Ketenislaan(KAL) 1 te 9130 Beveren

Ligging van het project:

Poldervlietweg 5 te 2030 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 16 sectie B nrs. 138D, 138L, 138K, afdeling 18 sectie D nrs. 28C en 80B

waarvan:

 

-          20170905-0030

afdeling 18 sectie D nrs. 80B, 28C, afdeling 16 sectie B nrs. 138L, 138K en 138D (Indaver nv)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Uitbreiding centraal labo en kantoren (controlekamer)

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-     05/06/1990: stedenbouwkundige vergunning (HV/1990/B/18/75756-90/156) voor de regularisatie van een afvalverbrandingsinstallatie.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft:

-     het uitbreiden van een labo en controlekamer, inclusief bijhorende kantoren;

-     het verwijderen van kantoorcontainers.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

De Vlaams minister van Omgeving verleende op 15 november 2019 een omgevingsvergunning voor de verdere exploitatie en verandering van een afvalverwerkingsbedrijf met stortplaats, voor een termijn van onbepaalde duur. Nadien werden er nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft in hoofdzaak de uitbreiding van het laboratorium.

 

Aangevraagde rubrieken


Aangevraagde rubrieken Indaver nv
 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.6.3.3°

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater met een effluent van meer dan 50 m³/uur;

wijziging

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW;

+26,55 kW

24.3.

laboratoria die biologische, scheikundige, of organische bedrijvigheid uitoefenen met het oog op opzoekingen, proeven, analyses, toepassing of ontwikkeling van producten, kwaliteitscontrole op producten, en waar afvalwater eigen aan de laboratoriumtechnieken gegenereerd wordt.

uitbreiding

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen

31 maart 2022

4 april 2022

Voorwaardelijk gunstig

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

1 april 2022

15 april 2022

Gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Specifiek regionaal bedrijventerrein voor afvalverwerking en recyclage.

Het gebied is bestemd voor regionale bedrijven met afvalverwerkende en recyclerende activiteiten. Daarnaast zijn de volgende activiteiten toegelaten:

- verwerking en bewerking van mest of slib;

- grondopslag en grondbewerking en –verwerking.

Installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie, energierecuperatie of warmtekrachtkoppeling zijn toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor wat betreft de stedenbouwkundige handelingen die onderwerp zijn van huidige vergunningsaanvraag. In kader van de hemelwaterverordening verwijst men naar de infiltratievoorziening die onderwerp is van een andere lopende vergunningsaanvraag OMV_2021140858. Die infiltratievoorziening wordt echter voorzien binnen de 35 meter brede bouwvrije strook langs de A12 en is strijdig met de stedenbouwkundige voorschriften van deze bouwvrije strook zoals bepaald in het GRUP Afbakening zeehavengebied. De infiltratiezone dient dus op een andere locatie, buiten de bouwvrije strook aangelegd te worden. Een andere mogelijkheid is dat de aanvrager verder onderzoekt of er geen hoger dan gemiddeld hergebruik mogelijk is waarbij eventueel de in rekening te brengen afwaterende oppervlakte voor de dimensionering van de infiltratievoorziening tot nul herleid kan worden en de plaatsing van een infiltratievoorziening dus niet meer nodig wordt geacht.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden volgende bestemmingsvoorschriften binnen de afbakeningslijn van het zeehavengebied Antwerpen: 

-     Specifiek regionaal bedrijventerrein voor afvalverwerking en recyclage; 

-     Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur voor de R2 in het noorden; 

-     Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven ten noorden van de R2;  

-     Gebied voor spoorinfrastructuur; 

-     overdruk Bouwvrije strook ten oosten van de aanvraag, parallel met de afbakeningslijn;

-     overdrukken Hoogspanningsleiding en Verbinding voor fietsers parallel aan de R2; 

Buiten de afbakeningslijn van het zeehavengebied Antwerpen, maar volgens het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen, gelden volgende bestemmingsvoorschriften: 

-     Natuurgebied met overdruk Grote Eenheid Natuur; 

-     Bouwvrij agrarische gebied met overdruk Erfgoedlandschap; 

-     overdruk bouwvrije strook;

-     overdrukken Leidingstraat en Hoogspanningsleiding.

 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Liefkenshoek spoortunnel van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 9 mei 2008). Volgens dit GRUP zijn de spoorwegen ten noorden van de aanvraag bestemd als Gebied voor spoorinfrastructuur. Over deze zone loopt een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.

 

Binnen de straal van 500 meter is verder nog het GRUP Hoogspanningslijn Zandvliet – Lillo – Liefkenshoek van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 1 juli 2016). Volgens dit GRUP loopt een overdruk ten noorden van de R2, op circa 400 meter van de aanvraag, met als aanduiding Hoogspanningsleiding. Aan beide zijden van de hoogspanningsleiding is een zone aangeduid met als overdruk Gebied met overdruk gebruiksbeperkingen.

 

Ten oosten van de aanvraag is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Bestaande hoofdverkeerswegen (voor de A12) en Bufferzones.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is van toepassing op de aanvraag. De uitbreiding wordt volledig voorzien van een groendak waardoor er volgens de hemelwaterverordening in principe geen hemelwaterput geplaatst moet worden. Het bufferend vermogen van het groendak wordt in de aanvraag niet gespecifieerd. Daarom wordt verwezen naar de definitie van groendak zoals opgenomen in de verordening hemelwater zijnde dat een minimaal buffervolume van 35 liter per vierkante meter nodig is.

De aanvrager plaatst wel een hemelwaterput met een inhoud van 10.000 liter waar de overloop van het groendak (244 m²) en de afvoer van een deel van het bestaand dak (200 m²) wordt op aangesloten. Het hemelwater zal hergebruikt worden voor het spoelwater van de vier nieuwe toiletten in de uitbreiding. De overloop van de hemelwaterput wordt aangesloten op een infiltratiezone ten oosten van de site met een oppervlakte van circa 25 m² en een inhoud van 35.000 liter die onderwerp is van de nog lopende vergunningsaanvraag OMV_2021140858. De infiltratiezone zal gebruikt worden voor zowel de uitbreiding van het labo- en controlegebouw als de uitbreiding van het turbinegebouw ten oosten van voorliggende aanvraag (zie lopende vergunningsaanvraag OMV_2021140585). De aanvraag voldoet aan de gewestelijke hemelwaterverordening. Er wordt hierbij wel gewezen op de ligging van de infiltratiezone, namelijk in de als bouwvrije strook bestemde zone langs de A12 (zie boven, Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen).

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

Vrij centraal op de site van een afvalverwerkend bedrijf wordt een bestaand labo- en controlegebouw uitgebreid. Op de zone van de uitbreiding bevinden zich momenteel containers met kantoorruimtes voor het personeel en containers die ingericht zijn als vergunningenloket met een grondoppervlakte van respectievelijk 81 m² en 28 m². Deze containers, inclusief een deel (298 m²) van de asfaltverharding waarop zij zich bevinden, zullen voor de uitvoering van de werken verwijderd en uitgebroken worden.

 

Het bestaande gebouw heeft een grondoppervlakte van circa 451 m² en bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak. Het gebouw is op het gelijkvloers ingericht als labo en op de eerste verdieping als controlekamer en verbrandingsoven. De uitbreiding bevindt zich aan de zuidelijke gevel van het gebouw en heeft een grondoppervlakte van circa 244 m². Het gelijkvloers wordt ingericht met een labo, kantoren, een vergaderzaal en sanitair. Op de eerste verdieping bevinden zich ondersteunende functies van de controlekamer waaronder het vergunningslokaal en bijhorende kantoren. De ruimtes hebben een vrije hoogte van 2,65 meter. De uitbreiding heeft een maximale hoogte van 7,6 meter, even hoog als het bestaande gebouw.

 

De aanvraag betreft een meer duurzame oplossing voor de bestaande bureelcontainers en maken de verdere exploitatie van het bestaand industrieel bedrijf mogelijk. De aanvraag past zich functioneel in binnen het industrieveld.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De werken worden uitgevoerd op een grootschalig industrieterrein temidden van allerhande bestaande en/of in aanbouw zijnde industriële installaties en gebouwen. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Visueel-vormelijke elementen

De uitbreiding van het gebouw wordt opgetrokken in staal en beton waarbij de gevels worden afgewerkt met witte geprofileerde staalplaten. De zichtbare elementen zullen uitgevoerd worden in hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur als de bestaande constructies. De gevelmaterialen zijn neutraal en zullen niet storend zijn in deze industriële omgeving.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Gezien de aard van de aanvraag werd subadvies gevraagd aan de Brandweerzone Antwerpen. Dit advies is voorwaardelijk gunstig. De voorwaarden en opmerkingen uit dit advies, met het oog op de brandveiligheid, kunnen integraal aan dit advies worden gehecht. 

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen ten opzichte van de bestaande situatie. Het personeel dat gehuisvest wordt in de nieuwe kantoren verhuist vanuit de bureelcontainers die verwijderd zullen worden.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Indaver beschikt over een laboratorium waar analyses plaatsvinden van onder andere water van de waterzuivering, de industriële afvalstoffen die verwerkt worden op de site en allerhande controleanalyses voor opvolging van een goede werking van de productieprocessen. Met onderhavige aanvraag wenst men het laboratorium uit te breiden.

 

In de bijkomende laboruimte zullen labotestopstellingen geplaatst worden voor de projecten Plastics-to-chemicals en IndaMP. De toestellen en het equipment die er geplaatst zullen worden, vallen allen onder labomateriaal.

 

Het afvalwater van het labo zal worden opgevangen en aangesloten op de riolering van het bestaande labo. De bestaande riolering loopt naar de interne riolering van de site en komt terecht in de waterzuivering. Er verandert niets aan de samenstelling van het lozingswater of aan de hoeveelheid dat er geloosd zal worden op jaarbasis volgens het aanvraagdossier. De hoeveelheid afvalwater die vrijkomt bij de nieuwe laboactiviteiten is verwaarloosbaar ten opzichte van de hoeveelheid afvalwater van de gehele site. Het sanitair water van de toiletten zal worden opgevangen in een IBA, met overloop naar de riolering van de site.

 

Op het nieuwe gebouw zullen drie airco’s voorzien worden van 6 kW elk. Enkele bestaande airco’s zullen verwijderd worden. Tevens wordt een nieuwe airco van 12,8 kW geplaatst op het dak van de bunker.

 

In functie van de bouwwerken zal er een beperkte bemaling plaatsvinden, afhankelijk van de grondwaterstand. Men is reeds vergund voor het bemalen. Het debiet wordt ingeschat op 304 m³/jaar. Bij aanvang van de bemaling zal een analyse uitgevoerd worden. Indien het bemalingswater verontreinigd is, zal het worden opgevangen in de interne riolering van de site en naar de waterzuiveringsinstallatie van de site worden afgevoerd. In het andere geval zal het worden afgevoerd naar de infiltratiezone.

 

Gelet op de aard van de voorliggende beperkte verandering wordt er geen bijkomend risico voor de mens of het milieu verwacht, bovendien wordt er geoordeeld dat de hinder niet significant vergroot ten opzichte van de vergunde situatie.

 

Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De opmerkingen en voorwaarden uit het advies van de brandweer dienen strikt nageleefd te worden.

2. De infiltratiezone dient buiten de bouwvrije strook van het GRUP aangelegd te worden. Een andere mogelijkheid is dat de aanvrager verder onderzoekt of er geen hoger dan gemiddeld hergebruik mogelijk is waarbij eventueel de in rekening te brengen afwaterende oppervlakte voor de dimensionering van de infiltratievoorziening tot nul herleid kan worden en de plaatsing van een infiltratievoorziening dus niet meer nodig wordt geacht.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.6.3.3°

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater met een effluent van meer dan 50 m³/uur;

wijziging

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW;

+26,55 kW

24.3.

laboratoria die biologische, scheikundige, of organische bedrijvigheid uitoefenen met het oog op opzoekingen, proeven, analyses, toepassing of ontwikkeling van producten, kwaliteitscontrole op producten, en waar afvalwater eigen aan de laboratoriumtechnieken gegenereerd wordt.

uitbreiding

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

30 maart 2022

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

29 april 2022

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De opmerkingen en voorwaarden uit het advies van de brandweer dienen strikt nageleefd te worden.

2. De infiltratiezone dient buiten de bouwvrije strook van het GRUP aangelegd te worden. Een andere mogelijkheid is dat de aanvrager verder onderzoekt of er geen hoger dan gemiddeld hergebruik mogelijk is waarbij eventueel de in rekening te brengen afwaterende oppervlakte voor de dimensionering van de infiltratievoorziening tot nul herleid kan worden en de plaatsing van een infiltratievoorziening dus niet meer nodig wordt geacht.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

dienst
taak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.