Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022011423 |
Gegevens van de aanvrager: | mevrouw Ann Collin met als adres Mechelsesteenweg 113 bus 4R te 2018 Antwerpen en de heer philip heylen met als adres Mechelsesteenweg 113 te 2018 Antwerpen |
Ligging van het project: | Mechelsesteenweg 113 te 2018 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 6 sectie F nr. 1422R3 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | aanleggen dakterras |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 17/07/1947: toelating (18#23044) voor gevel- en binnenveranderingen.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie:
- bouwvolume:
Huidige toestand
- vaststelling (ID: 102405) van appartementsgebouw in art-decostijl als bouwkundig erfgoed;
Gewenste toestand
- functie:
- inrichting:
Inhoud van de aanvraag
- aanleggen dakterras op een bestaand appartementsgebouw.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Agentschap Wegen en Verkeer/ AWV - District Antwerpen Vergunningen | 9 maart 2022 | 31 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen | 9 maart 2022 | 6 april 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Monumentenzorg | 9 maart 2022 | 6 april 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: art. 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Art. 4.3.8 is van toepassing op de aanvraag. De aanvraag is hiermee in overeenstemming.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De bestaande en vergunde functie als meergezinswoning blijft behouden waardoor de functionele inpasbaarheid gegarandeerd blijft.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Het bestaande en vergunde volume blijft integraal behouden. Het bestaande pseudomansardedak is reeds toegankelijk via een centrale stijgkern die boven het dak uitsteekt. Een deel van dak wenst men in te richten als dakterras en voorzien van vaste beplanting.
Het gebruik van het dak als terras kan, gelet op de reeds aanwezige stijgkern, gunstig geadviseerd worden.
Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten
Aangezien het pand is opgenomen op de inventaris onroerend erfgoed werd advies gevraagd aan de stedelijke dienst monumentenzorg. Dit advies is voorwaardelijk gunstig en laat zich als volgt samenvatten: “De aangevraagde werken hebben betrekking op een appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey uit 1930. […]
Met een gevelbreedte van drie bij zeven ongelijke traveeën, omvat het afgeschuinde hoekgebouw zes bouwlagen onder een plat dak. Het complex omvat twee winkels op de begane grond en tien appartementen op de verdiepingen, twee aan twee gekoppeld volgens de lengterichting van de rechthoekige plattegrond, en ontsloten door de centraal ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal met een lift van de firma Daelemans.
Waar de constructie is opgetrokken met een structuur uit gewapend beton, hebben de lijstgevels een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, contrasterend met de witte natuursteen van de erkerpartijen en vensteromlijstingen in het voorgevelfront. In de eenvoudige zijgevel vervangt een cementbepleistering in ‘simili pierre’ de natuursteen. Ter hoogte van de laatste drie traveeën en de helft van de achtergevel is de bovenste verdieping als pseudo-mansarde opgevat. […]
De aanvraag heeft betrekking op de aanleg van een dakterras op het platte dak van het pseudo-mansardedak. Een bestaande trap- en liftkoker geeft toegang tot het dakterras. Het terras wordt afgebakend met balustrades en plantenbakken die op een afstand van de dakrand worden voorzien. De toegang tot het platte dak is vandaag al mogelijk via een bovendaks, centraal volume met trap en lift. De ingrepen aan de bestaande constructie die nodig zijn voor de aanleg en het gebruik van een dakterras zijn dus beperkt en hebben geen onaanvaardbare impact op de erfgoedwaarde van het geheel.
De art-decogevel wordt bekroond met een pseudo-mansarde dak. Een verhoging van deze dakrand met balustrades of plantenbakken zouden resulteren in een wijziging van de historische bekroning en zou dus niet aanvaardbaar zijn. Om het zicht op het dakterras vanop het publieke domein te vermijden, wordt geadviseerd om alle te voorziene elementen te plaatsen binnen een denkbeeldig volume onder 45° van de dakrand. (principe van een hellend dak onder 45°). De plantenbakken (incl. begroeiing) die in de ruimte tussen het terras en de gevellijn worden voorzien, komen om die reden niet in aanmerking voor een gunstig advies.
Gelet op het bovenstaande, adviseert de stedelijke dienst monumentenzorg de werken gunstig, mits alle elementen (incl. plantenbakken met begroeiing) op een voldoende afstand van de dakrand worden voorzien. Dit wil zeggen binnen een denkbeeldig volume onder 45° van de dakrand.”
Het advies van de stedelijke dienst monumentenzorg wordt integraal bijgetreden en de voorwaarde wordt overgenomen bij de vergunning.
Verder worden geen wijzigingen aangevraagd aan de bestaande gevels waardoor de visuele inpasbaarheid gegarandeerd blijft.
Mits in acht name van de voorwaarden kan de aanvraag gunstig geadviseerd worden.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De woonkwaliteit en het gebruiksgemak van de bovenste woonentiteit verhoogt door de toevoeging van een kwalitatieve buitenruimte. Door de terraszone op voldoende afstand van de dakranden te voorzien, blijft de terraszone voldoende van het zicht onttrokken.
De aanvraag kan gunstig geadviseerd worden.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Alle te voorziene elementen die onderdeel vormen van het dakterras, dienen geplaatst te worden binnen een denkbeeldig volume van 45° ten opzichte van de dakranden.
2. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
3. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 14 februari 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 9 maart 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 8 mei 2022 |
Verslag GOA | 22 april 2022 |
naam GOA | Katrijn Apostel |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. Alle te voorziene elementen die onderdeel vormen van het dakterras, dienen geplaatst te worden binnen een denkbeeldig volume van 45° ten opzichte van de dakranden.
2. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
3. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.