Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Op 21 december 2021 verzocht de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om een openbaar onderzoek te houden en advies uit te brengen.
Op 4 februari 2022 verleende het college van burgemeester en schepenen een voorwaardelijk gunstig advies, zie bijlage.
Op 25 maart 2022 werd een wijzigingsverzoek ingediend. Dit wijzigingsverzoek werd aanvaard door de gewestelijke omgevingsambtenaar op 31 maart 2022 en het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar werd vervolgens gevraagd om een nieuw openbaar onderzoek te organiseren. Op 1 april 2022 verzocht de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om opnieuw advies uit te brengen.
Voorliggend verslag behandelt het wijzigingsverzoek.
Projectnummer: | OMV_2021140858 |
Gegevens van de aanvrager: | mevrouw Chantal Jonkers met als contactadres Poldervlietweg 5 te 2030 Antwerpen |
Gegevens van de exploitant: | Indaver nv met als contactadres Poldervlietweg 5 te 2030 Antwerpen |
Ligging van het project: | Poldervlietweg 5 te 2030 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 16 sectie B nrs. 138D, 138L, 138K, afdeling 18 sectie D nrs. 28C en 80B |
waarvan: |
|
- 20170905-0030 | afdeling 16 sectie B nrs. 138D, afdeling 18 sectie D nrs. 80B, 28C, afdeling 16 sectie B nrs. 138L en 138K (Indaver nv) |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | uitbreiding turbinegebouw |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Zie bijgevoegd collegebesluit van 4 februari 2022.
De aanvraag is aangevuld met de volgende handeling:
- het aanleggen van een infiltratiegracht.
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Zie bijgevoegd collegebesluit van 4 februari 2022.
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu | 4 april 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Zie bijgevoegd collegebesluit van 4 februari 2022.
De infiltratievoorziening die is toegevoegd aan de vergunningsaanvraag is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), in een overdrukzone ‘bouwvrije strook'. In het gebied, aangeduid met deze overdruk, geldt een verbod om vergunningsplichtige gebouwen en constructies op te richten behalve handelingen voor leidingen, telecommunicatie infrastructuur, ecologische infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen en paden voor niet gemotoriseerd verkeer. Het gebied met de overdruk grenst aan de hoofdweg A12 Havenweg Antwerpen- Bergen-op-Zoom en is 35 meter breed.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is niet in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wat betreft de inplanting van de infiltratievoorziening in de bouwvrije strook. Dergelijke private infiltratievoorziening komt niet overeen met de lijninfrastructuren die vermeld worden in de voorschriften van de overdrukzone.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
In de oorspronkelijke vergunningsaanvraag (projectinhoudversie V2) werd een afwijking aangevraagd op de aspecten hergebruik en infiltratie. Bij de motivering om niet te infiltreren werd een foutieve verwijzing gemaakt naar de studie van IMDC (2012, Onderzoek over de toepassing van het hemelwaterbesluit in het Antwerps havengebied op de rechteroever, in het bijzonder de mogelijke rol van infiltratie in het tegengaan van de verzilting van het grondwater (K2205)). Het college legde volgende voorwaarde op: Men dient de afwijking op de hemelwaterverordening om niet te infiltreren beter te motiveren. Er wordt daarbij aangeraden om te berekenen welk gedeelte van het dakoppervlak en/of de verharde grondoppervlakte die is aangesloten op de hemelwatertank nog in rekening dient te worden gebracht bij de dimensionering van het infiltratiebekken. Ook dient men het aspect afvalwater te verduidelijken.
Met het wijzigingsverzoek is het gedeelte over de hemelwaterverordening aangepast. Er worden geen afwijkingen meer gevraagd op de aspecten hemelwater en infiltratie. Het hemelwater dat op het nieuwe turbinegebouw valt, wordt opgevangen in een hemelwaterput met een inhoud van 10.000 liter en hergebruikt voor proceswater en reiniging. De overloop van de hemelwaterput wordt aangesloten op een nieuwe infiltratiegracht met een oppervlakte van circa 35 m² en een volume van circa 35.000 liter. De aanvraag voldoet aan de gewestelijke hemelwaterverordening. Echter, de infiltratievoorziening wordt voorzien in de als bouwvrije strook langs de A12 en een strijdigheid met het GRUP tot gevolg (zie boven, Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen). De infiltratiezone dient dus op een andere locatie, buiten de bouwvrije strook aangelegd te worden. Een andere mogelijkheid is dat de aanvrager verder onderzoekt of er geen hoger dan gemiddeld hergebruik mogelijk is waarbij eventueel de in rekening te brengen afwaterende oppervlakte voor de dimensionering van de infiltratievoorziening tot nul herleid kan worden en de plaatsing van een infiltratievoorziening dus niet meer nodig wordt geacht.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Met het wijzigingsverzoek wordt een nieuwe energiestudie toegevoegd aan de aanvraag en wordt het deel over de gewestelijke hemelwaterverordening aangepast naar aanleiding van het advies van het college. Hierin werd als voorwaarde opgenomen dat men de afwijking op de hemelwaterverordening om niet te infiltreren beter diende te motiveren en het aspect afvalwater diende te verduidelijken.
De inhoudelijke beoordeling van de aanpassingen aan de hemelwaterverordening is reeds besproken in het deel ‘Gewestelijke stedenbouwkundige verordening: Hemelwater’.
De vergunningsaanvraag wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd.
De brandweervoorwaarde uit het collegebesluit van 4 februari 2022 blijft behouden.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
Indaver beschikt over 3 draaitrommelovens (DTO) waarin afvalstoffen verbrand worden. De warmte die vrijkomt (rookgassen) bij het verbrandingsproces wordt door een stoomketel geleid voor de recuperatie van de warmte-energie. De ontstane stoom wordt intern voor verschillende toepassingen aangewend. Er zijn ook 2 turbines die elektriciteit opwekken voor eigen gebruik en levering aan het publieke net. In functie van het project ‘Warmtelevering Antwerpen Noord’, dat voorziet in de levering van warmte via heet water aan onder meer Fluvius en Boortmalt, wordt de bestaande turbine bij DTO1 vervangen.
Het wijzigingsverzoek heeft geen betrekking op de ingedeelde inrichting of activiteit. Het advies van het college van 4 februari 2022 over de ingedeelde inrichting of activiteit kan behouden blijven.
Eerder werd er een nieuwe energiestudie aan het dossier toegevoegd, nadat het Vlaams Energie- en klimaatagentschap een gunstig advies over deze nieuwe energiestudie had verleend. In de energiestudie worden energiebesparende maatregelen opgelijst. De rendabele maatregelen die uit de studie voortkomen, zullen uitgevoerd worden.
Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De voorwaarden en opmerkingen uit het advies van de brandweer (referentie: BW/KVLO/2022/H.00008.A3.0044) dienen gerespecteerd te worden.
2. De infiltratiezone dient buiten de bouwvrije strook van het GRUP aangelegd te worden. Een andere mogelijkheid is dat de aanvrager verder onderzoekt of er geen hoger dan gemiddeld hergebruik mogelijk is waarbij eventueel de in rekening te brengen afwaterende oppervlakte voor de dimensionering van de infiltratievoorziening tot nul herleid kan worden en de plaatsing van een infiltratievoorziening dus niet meer nodig wordt geacht.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst eerste adviesvraag | 21 december 2021 |
Start 1e openbaar onderzoek | 25 december 2021 |
Einde 1e openbaar onderzoek | 23 januari 2022 |
Beslissing aanvaarding wijzigingsaanvraag | 31 maart 2022 |
Ontvangst tweede adviesvraag | 1 april 2022 |
Start laatste openbaar onderzoek | 8 april 2022 |
Einde laatste openbaar onderzoek | 7 mei 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 1 mei 2022 |
Wijzigingsverzoeken
De aanvrager heeft meerdere verzoeken ingediend om zijn oorspronkelijke dossier te wijzigen.
Minstens één van die verzoeken werd aanvaard, waardoor de aanvaarde wijzigingen mee beoordeeld worden.
De aanvaarde wijzigingen zijn zodanig dat er een nieuw openbaar onderzoek werd gehouden en eventuele adviezen opnieuw werden gevraagd.
De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
25 december 2021 | 23 januari 2022 | 1 | 0 | 0 | 1 |
8 april 2022 | 7 mei 2022* | 0 | 0 | 0 | 1 |
* Wegens de adviestermijn van 30 kalenderdagen is het openbaar onderzoek nog niet volledig afgerond op het moment van opmaak van dit advies. Het hierbij geformuleerde advies is opgemaakt onder voorbehoud van nakomende relevante opmerkingen/bezwaren/standpunten tijdens de resterende tijd van het openbaar onderzoek.
Bespreking van de bezwaren
De resultaten van het eerste openbaar onderzoek werden reeds opgenomen in het advies van het college van burgemeester en schepenen van 4 februari 2022.
Tijdens het laatste openbaar onderzoek werd opnieuw een digitaal bezwaarschrift ontvangen van NMBS. Met dit bezwaarschrift reageert NMBS op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. NMBS geeft aan dat zij niet betrokken is bij dit terrein.
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De voorwaarden en opmerkingen uit het advies van de brandweer (referentie: BW/KVLO/2022/H.00008.A3.0044) dienen gerespecteerd te worden.
2. De infiltratiezone dient buiten de bouwvrije strook van het GRUP aangelegd te worden. Een andere mogelijkheid is dat de aanvrager verder onderzoekt of er geen hoger dan gemiddeld hergebruik mogelijk is waarbij eventueel de in rekening te brengen afwaterende oppervlakte voor de dimensionering van de infiltratievoorziening tot nul herleid kan worden en de plaatsing van een infiltratievoorziening dus niet meer nodig wordt geacht.
Het college geeft opdracht aan:
dienst | taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |