Terug
Gepubliceerd op 02/05/2022

2022_CBS_03492 - Straatnaamgeving - District Borgerhout. Benoemen groenzone tussen de Collegelaan en Kerkendijk - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 29/04/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_03492 - Straatnaamgeving - District Borgerhout. Benoemen groenzone tussen de Collegelaan en Kerkendijk - Goedkeuring 2022_CBS_03492 - Straatnaamgeving - District Borgerhout. Benoemen groenzone tussen de Collegelaan en Kerkendijk - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op het kruispunt van de Kerkendijk met de Collegelaan in Borgerhout bevindt zich een groenzone zonder naam. 

Naast deze groenzone bevindt zich het Xaveriuscollege. Van 20 mei 2021 tot 31 juli 2022 vieren de jezuïeten het Ignatiusjaar. Het is  dan precies 500 jaar geleden dat Ignatius van Loyola op het slagveld in Pamplona getroffen werd door een kanonskogel. De jezuïetencolleges willen het Ignatiusjaar op verschillende manieren gestalte geven. Het Xaveriuscollege vraagt om deze locatie te benoemen naar Ignatius van Loyola.

Argumentatie

Het plantsoen op het kruispunt van de Kerkendijk met de Collegelaan in Borgerhout heeft momenteel geen naam. Naar aanleiding van de vraag van het Xaveriuscollege werd de procedure voor naamgeving gestart.
Het college is bevoegd voor de naamgeving van het plantsoen aan het Xaveriuscollege, zoals voorzien in het besluit van de gemeenteraad van 22 oktober 2018 (jaarnummer 630). 

Het Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977 stelt dat bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen bij voorkeur wordt geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde (artikel 2§1). Het stadsarchief bracht ongunstig advies uit naar de benoeming naar Ignatius van Loyola omdat er onvoldoende banden zijn met de plaatselijke geschiedenis van Antwerpen en Borgerhout. 

Er zijn voldoende argumenten die evenwel duiden op een band met de plaatselijke geschiedenis.
Ignatius van Loyola is de grondlegger van de jezuïeten. Antwerpen telt twee Ignatiaanse scholen, namelijk het Onze-Lieve-Vrouwecollege op de Frankrijklei en het Xaveriuscollege in de Collegelaan. Deze twee jezuïetencolleges baseren hun pedagogisch project op de leer van Ignatius en hebben een lange geschiedenis in Antwerpen. Het Onze-Lieve-Vrouwecollege opende de eerste humanioraklassen op het einde van de 16e eeuw. Het Xaveriuscollege werd tussen 1937 en 1940 gebouwd. De nabijheid van het Xaveriuscollege duidt op een uitgesproken band met de plaatselijke geschiedenis van Antwerpen en Borgerhout.
De Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein werd gebouwd tussen 1615 en 1621 en was oorspronkelijk gewijd aan Ignatius van Loyola. Het is pas in 1773 dat de kerk opnieuw gewijd werd (ditmaal aan Carolus Borromeus).
Aan de zij-ingang van de Sint-Jacobskerkkerk bevindt zich een herdenkingspaneel dat verwijst naar het verblijf van Ignatius van Loyola in Antwerpen tijdens zijn opleiding. Ignatius van Loyola studeerde aan de universiteit van Parijs, maar reisde tijdens zijn vakanties geregeld naar de Nederlanden om er financiële steun te vergaren. Zo verbleef hij in 1530 in Antwerpen in het Huis Rozenkrans, op de hoek van de Eikenstraat en de Lange Nieuwstraat, bij de Spaanse handelaar Juan de Cuellar, wiens graf in de Sint-Jacobskerk ligt. 

De districtsraad Borgerhout adviseert negatief (2022_DRBO_00021) en vraagt om via een participatief traject een vrouwennaam te kiezen en zo de verhouding tussen het aantal vrouwen en mannen in de huidige plaatsnamen in Borgerhout recht te trekken. Dit beantwoordt niet de vraag van het Xaveriuscollege om het plein voor de hoofdingang van de school te benoemen naar de persoon waarop hun pedagogisch project gebaseerd is. Het college wenst in te gaan op de vraag van de school. De evenwichtige man-vrouw verhouding bij naamgeving is al langer een aandachtspunt van de stad en hierrond gebeurden de voorbije jaren reeds verschillende inspanningen op zowel de reservestraatnaamlijst als bij de benoeming van nieuwe projecten.

Juridische grond

Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
 De naamgeving van straten wordt geregeld in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen. Artikel 4 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt de voorschriften betreffende het vaststellen en wijzigen van de naam van openbare wegen en pleinen. Artikel 7 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt dat indien in de naam van openbare wegen en pleinen gebruik wordt gemaakt van een eigennaam, de naamborden een beknopte toelichting van de gekozen benaming bevatten.

Regelgeving: bevoegdheid

Met het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden gecoördineerd. Voor het geven van nieuwe straatnamen is het district niet bevoegd, maar het kan op basis van artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur wel advies uitbrengen over zaken die bovenlokaal zijn maar het district aanbelangen.

De gemeenteraad keurde in de zitting van 22 oktober 2018 (jaarnummer 630) de optimalisatie voor straatnaamgeving goed, waaronder de benoeming of hernoeming van openbare gebieden die benoemd moeten worden zonder dat er huisvesting wordt toegekend en bijgevolg niet onder het decreet van 28 januari 1977 vallen, zoals openbare parken, pleintjes, perkjes en paadjes. Hiervoor wordt een verkorte procedure gevolgd waarbij het college in plaats van de gemeenteraad de locatie benoemt.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed om de groenzone tussen de Kerkendijk en Collegelaan in Borgerhout te benoemen als Ignatiusplantsoen, met als onderschrift: ‘(1491-1556), Oprichter van de jezuïetenorde.’

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • ligging.pdf
  • Advies_Ignatiusplantsoen.pdf