fase | actie | datum | jaarnummer |
adviezen | infomoment bewoners speelruimtevergadering | mei 2021 29 juli 2021 |
Park Spoor Noord is een groene verblijfs- en recreatiezone in het centrum van Antwerpen. Het park werd aangelegd in 2008, volgens een totaalvisie naar ontwerp van Secchi en Vigano. Het park ligt in een dichtbebouwde omgeving en het wordt dan ook zeer intensief gebruikt.
Aan de westkant van het park, vlak naast het Hardenvoortviaduct, werd een skatebowl aangelegd. De skatebowl is bedoeld voor een zeer specifieke doelgroep, ervaren skaters en BMX-ers. Voor deze doelgroep voldoet de skatebowl goed, maar ze is minder geschikt voor beginnende skaters en andere doelgroepen (steps, rollerblades, rolschaatsen, …).
Aangrenzend aan de skatebowl is een zone onder het Hardenvoortviaduct, die nu informeel gebruikt wordt door beginnende sporters. Het districtscollege wenst deze zone duurzaam in te richten met laagdrempelige skate- en fietsvoorzieningen die geschikt zijn voor beginners.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie ter goedkeuring voor.
Inleiding
Het projectgebied omvat de volgende onderdelen:
Ambitie
Park Spoor Noord wordt verder versterkt als multifunctionele, kwaliteitsvolle, esthetische en duurzame recreatieomgeving met respect voor het karakter en met verhoging van de gebruikswaarde.
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
Gebruik
Karakter
De sportzone is volledig overdekt, zodat de sporters beschutting hebben tegen zon en regen.
Omschrijving van de opdracht en randvoorwaarden:
3. Het maken van een voorstel voor inrichting van de ongebruikte zone onder de brug, inclusief de levering en plaatsing. De volgende eisen zijn van toepassing:
4. Het ontwerpen en uitvoeren van een tribune aan de skatebowl. De volgende eisen zijn van toepassing:
Overkoepelende eisen betreffende de gehele opdracht:
Algemene eisen:
Veiligheidseisen:
Concept
De volledige sportzone wordt via het ‘Design & Build’-principe aanbesteed. De noodzakelijke randvoorwaarden worden in een nota opgenomen. Op basis hiervan zal de opdrachtnemer een concept voorstellen.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 3 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor de aanleg, heraanleg en onderhoud van lokale pleinen met sportaccommodatie.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. Park Spoor Noord is een lokaal park met sportaccommodatie.
Het district Antwerpen organiseerde een inspraakronde in mei 2021 onder de gebruikers. Er waren 133 respondenten van allerlei verschillende leeftijden. Ongeveer een kwart van de respondenten bestond uit vrouwen/meisjes, ongeveer driekwart waren mannen/jongens.
De resultaten zijn niet eenduidig. De wensen zijn divers en uiteenlopend en soms ook tegenstrijdig. Aan de inschrijver wordt daarom gevraagd zelf een interpretatie van de resultaten te maken en deze te verwerken in het ontwerp.Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/2300/5001500000/220/2ANT010503M01361//2AN090739.
Speelruimteoverleg gaf op 27 juli 2021 gunstig advies op voorwaarde dat:
Het districtscollege keurt de projectdefinitie (16 februari 2022) voor de aanleg van een sportterrein aan Park Spoor Noord, district Antwerpen, goed.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
dienst | taak |
SW/Publieke Ruimte/ONT | concept uitwerken tot een definitief ontwerp (bestek design & build) |
Op 9 juli 2010 (jaarnummer 8556) keurde het college het Masterplan Scheldekaaien goed. In het Masterplan Scheldekaaien wordt de zone van het Bonapartedok en het Loodswezen beschouwd als scharnierpunt tussen de centrale kaaizone en het Eilandje. Het Masterplan Scheldekaaien vormt het raamwerk voor het nieuw openbaar domein dat op de Loodswezensite gerealiseerd wordt. Het deelgebied Loodswezensite omvat in voorliggende opgave de Scheldekaaien vanaf de Bonapartesluis tot aan het Noorderterras.
Op 20 september 2010 (jaarnummer 1134) en op 20 december 2010 (jaarnummer 1713) keurde de gemeenteraad de principeovereenkomst Scheldekaaien goed. De principeovereenkomst regelt de samenwerking tussen de stad Antwerpen en De Vlaamse Waterweg met het oog op de inrichting van de Scheldekaaien conform het Masterplan Scheldekaaien. Voor de heraanleg van de kaaien op de Loodswezensite wordt een realisatieovereenkomst afgesloten tussen de stad Antwerpen, AG Vespa en De Vlaamse Waterweg rond de aanpak, integratie en financiering van de verhoogde waterkering conform de reeds heraangelegde delen van de Scheldekaaien.
AG Vespa verwierf in 2018 een erfpachtrecht op de Loodswezensite van de Vlaamse Regering voor een termijn van 79 jaar om tot een kwalitatieve gebiedsontwikkeling te kunnen komen, passend binnen het Masterplan Scheldekaaien. De looptijd van de erfpacht is afgestemd op de looptijd van de concessie die de stad elders op de kaaien heeft. Momenteel wordt de zakelijke structurering van de Loodswezensite herbekeken tussen stad Antwerpen en Vlaanderen met het oog op de realisatie van een Vlaams Culinair Centrum in het Loodsengebouw. Hierbij zal verdere afstemming gebeuren tussen stad Antwerpen en Vlaanderen inzake uitwerking van het openbaar domein, de waterkering in en langs gebouwen en de huisvesting van de Brabo loodsdiensten.
Op 29 maart 2019 (jaarnummer 2856) besliste het college het projectgebied Loodswezen als zoekzone te definiëren voor een geïntegreerd namenmonument en memoriaal ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit nieuw verbindend namenmonument moet het mogelijk maken de geschiedenis van de stad te verweven met de hedendaagse beleving ervan, én over te dragen aan volgende generaties bewoners en bezoekers.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst met AG Vespa 2019-2024 goed met afspraken over de regie van stadsprojecten en uitvoering van openbaar domein.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3084) keurde het college de opdracht aan AG Vespa goed voor het begeleiden van stadsprojecten waaronder de Loodswezensite.
Op 17 juli 2020 (jaarnummer 6227) keurde het college het kader goed voor de aanpak van de parkings op de Scheldekaaien met een doorstart van een technische, financiële en juridische haalbaarheidsstudie voor parking Loodswezen, in afstemming met de ontwikkeling van de Loodswezensite.
Op 16 oktober 2020 (jaarnummer 8583) keurde het college de begeleiding en de aanpak van de gebiedsontwikkeling op de Loodswezensite met een geïntegreerd namenmonument en memoriaal ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog goed.
Op 12 februari 2021 (jaarnummer 1193) keurt het college de principes en de randvoorwaarden voor de realisatie van de ondergrondse parking Loodswezen goed.
Op 30 april 2021 (jaarnummer 3433) keurde het college de projectdefinitie voor het openbaar domein en geïntegreerd namenmonument en memoriaal ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de Loodswezensite goed.
Op 14 januari 2022 (jaarnummer 244) nam het college kennis van de gunning van het ontwerpteam voor de realisatie van het openbaar domein en geïntegreerd namenmonument en memoriaal ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de Loodswezensite.
Op 17 december 2021 (jaarnummer 10085) keurde het college principieel goed om het Loodswezen en de Boeienloods in te zetten voor de oprichting van het Vlaams Culinair Centrum, rekening houdend met de geformuleerde aandachtspunten inzake afstemming met ontwerp openbaar domein en monument-memoriaal.
De Loodswezensite is gelegen in het noorden van de stad en is een van de zeven deelgebieden die onderdeel zijn van het Masterplan Scheldekaaien. Het projectgebied grenst in het westen aan de Schelde en in het oosten aan de Tavernier- en Van Meterenkaai. In het noorden en het zuiden sluit het aan op de andere deelgebieden van de Scheldekaaien respectievelijk Rijnkaai/Kattendijksluis en het Centraal Deel (van Noorderterras tot Zuiderterras).
In de projectdefinitie goedgekeurd door het college op 30 april 2021 (jaarnummer 3433) werden de ambities en verwachtingen rond de opdracht geformuleerd:
Deze ambities werden vertaald in het schetsontwerp.
Schetsontwerp
Een groen ontwerp met tuinen en een namenmonument met zicht op de Schelde
In het schetsontwerp Loodswezen wordt de kade vergroend als een park met verschillende tuinen en worden de voormalige vlieten (Brouwersvliet, Sint-Pietersvliet en Koolvliet) opnieuw visueel uitgewerkt als een verbinding tussen stad en stroom, genaamd ‘vliettuinen’. Langs weerszijden van de voormalige vlieten wordt het namenmonument geïntegreerd. Langs stadszijde vormen de vliettuinen “de entrees” tot het projectgebied.
Tussenin de drie vliettuinen zijn verschillende zones zichtbaar in het ontwerp: een zone met pocketparken rond het Loodswezengebouw en de Boeienloods, een zone met een grote trappenpartij en een zone met een ligweide. De natte zijde, het overstroombare gedeelte, de kade langs de Schelde, vormt een ononderbroken wandeling van noord naar zuid langs de blauwe steen.
Diverse beplanting
Het ontwerp heeft ook een uitgesproken en duidelijke klimaatambitie. Zo worden er koelteplaatsen ontworpen en is er in het ontwerp ook veel aandacht voor de keuzes van beplanting. De soorten beplanting worden afgestemd op de eigenheid van de plek (lokale groeicondities, beschikbare wortelruimte, standplaats, bezonnings- en vochtigheidsgraad) waardoor de beplanting varieert naargelang de zone. Ze zal anders zijn in de nattere vlietentuinen dan in de pocketparken of in de verhoogde ligweide. Er is in het ontwerp ook aandacht voor intelligent waterbeheer met wadi’s in de vlietentuinen met waterminnende planten.
Het gehele parklandschap draagt bij tot de rust en sereniteit die het namenmonument vraagt, als een soort van stilteplek. Toch is de stedelijke ruimte zo ontworpen dat ze ook ruimte creëert voor ontspanning met een kwalitatief, groen openbaar domein dichtbij het centrum van de stad.
Een namenmonument als onderdeel van het openbaar domein
Met het schetsontwerp werd een geïntegreerd ontwerp opgemaakt dat zowel de doelstellingen uit het masterplan Scheldekaaien combineert met deze voor het namenmonument.
Het namenmonument herdenkt alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen en omvat een inclusieve namenlijst van alle slachtoffers, ingedeeld in de vier verschillende slachtoffergroepen, met name de slachtoffers van de Holocaust, burgerlijke slachtoffers van nazigeweld, burgerlijke slachtoffers van militair geweld en militaire slachtoffers. Deze namen zullen de indrukwekkende aantallen zichtbaar maken en de omvang weergeven van de verschillende slachtoffergroepen.
De site tussen het Noorderterras en het Bonapartesluis wordt gekenmerkt door enerzijds de unieke locatie langs de Schelde en anderzijds de historische vlieten die het doorsnijden. Deze voormalige binnenstedelijke havens zijn nog zichtbaar in het huidige stratenpatroon van de aanliggende binnenstad. De vlietmuren werden gebruikt als basis voor het ontwerp van het namenmonument.
Zo worden er drie grote verbindingen gemaakt daar waar vroeger het water vloeide. Via deze corridors zal de binnenstad maximaal verbonden worden met de kaaien. De drie vlieten staan haaks op de langsrichting van de Scheldekaaien en bakenen de verschillende deelzones af waar de vaste waterkering opgetrokken wordt: de pocketparken, de Scheldetreden en de ligweide. Daar waar de waterkering niet door vaste structuren wordt gerealiseerd, zoals in de vliettuinen, zal er gebruik gemaakt worden van mobiele keermuren.
De vlieten, die vroeger het water in de historische stad trokken voor de handel, worden zo de basis voor de toekomstige stad, die zich beschermt tegen het opkomende water terwijl het de ruimte vrijmaakt voor meer groen en recreatie op de Scheldekaaien. Het geheugen van de stad wordt zo onthuld, hersteld en vernieuwd.
Namenmonument met zes gedenkmuren tussen drie herinneringstuinen
De zes lineaire muren die op de locatie van de voormalige vlietmuren komen, zijn de uitgelezen plek voor het maken van een namenmonument. De vlieten getuigen van het verleden van de stad en kunnen de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog verankeren in de geschiedenis van Antwerpen. De vlietmuren worden ingezet als identiteitsdrager om zowel ruimtelijk de relatie tussen de stad en Schelde te versterken, als symbolisch de oorlogsslachtoffers te herdenken.
De gedenkmuren langs de vlieten bakenen drie intiemere herinneringstuinen af. Deze herinneringstuinen brengen verschillende gemeenschappen en generaties samen en stimuleren zo een gebruik als kleinschalige ontmoetingsruimte op de kaai.
De gedenkmuren zijn ontworpen als een expressie van zowel de individualiteit van elk slachtoffer als de collectiviteit van de slachtoffergroepen. De naam van elk slachtoffer wordt op een afzonderlijke natuursteen gegraveerd om de individualiteit van elke getroffene te benadrukken. De verschillende stenen worden per slachtoffergroep langsheen de vlietmuren geplaatst. Het grote aantal afzonderlijke stenen, en dus slachtoffers, zal indrukwekkend zijn en zal zo helpen om het drama van de Tweede Wereldoorlog beter te begrijpen.
Het is de bedoeling om naargelang het aantal geleefde decennia van het slachtoffer, een soortgelijk materiaal te gebruiken. Zo wordt duidelijk hoeveel mensen van elke leeftijd slachtoffer werden. Er ontstaat bovendien ook een verwantschap over de verschillende slachtoffergroepen heen.
De plaatsing van de namen in de vlietmuren nodigt bezoekers uit om een wandeling langs de herinneringstuinen te maken. In totaal zullen de gedenkmuren 336 meter lang zijn en uit meer dan 25.000 gedenkstenen bestaan.
Artikel 138 Decreet Lokaal Bestuur: naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale straten en pleinen vastgelegd. Ontwikkelingen (nieuw openbaar domein), mobiliteit en verkeersmaatregelen blijven een bevoegdheid van het college.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.
De verschillende zones worden bij voorkeur in één fase gerealiseerd maar kunnen indien nodig opgesplitst worden. De voormalige vlieten worden hierbij niet alleen ingezet om de verbinding tussen Stad en Stroom opnieuw te versterken, maar bieden tevens een kamstructuur voor een gefaseerde ontwikkeling.
De bouw van een ondergrondse parking en de restauratie en invulling van het Loodswezengebouw en Boeienloods in functie van de oprichting van een Vlaams Culinair Centrum hebben hierbij directe impact op de fasering en timing van de omgevingsaanleg en realisatie van het namenmonument.
In de eerste fase wordt de nieuwe waterkering opgetrokken uit vaste en mobiele delen. De vaste elementen omvatten alle muren, trappen, zitbanken en grondlichamen die het water weren tot 9,25m TAW. Om de waterkerende constructies te plaatsen zal de 20ste eeuwse bebouwing (waaronder het Nederlandse Loodswezen) in verlengde van Boeienloods afgebroken worden. De bestaande waterkeringsmuur blijft operationeel tijdens deze werken en wordt pas afgebroken na realisatie van de nieuwe waterkering. Eens deze technische werken afgerond zijn, wordt meteen ook de kaaivlakte aangelegd. De onverharde midden zones tussen de vlietmuren worden als wadi’s geherprofileerd en aangeplant.
Nadat het natte deel van de kade is aangelegd, wordt de infrastructuur aan droge zijde onder handen genomen. De Orteliuskaai krijgt een nieuwe profiel, aansluitend bij het bestaande typeprofiel van de Rijnkaai. Er wordt voor gekozen om de groenstrook tussen zacht- en hard verkeer te maximaliseren door het fiets- en voetpad gebundeld aan te leggen aansluitend de noordelijke aanleg.
Over de volledige lengte van het projectgebied wordt tevens het fietspad verbreed tot 4 m. Voor deze ingreep moest eerst de bestaande waterkering afgebroken worden. Zo wordt de vlotte doorstroom van de verschillende parallelle fluxen onmiddellijk gegarandeerd. Aansluitend op de realisatie van de kaaiweg wordt de overgangszone tussen het namenmonument en Centraal deel van de Scheldekaaien aangelegd. De bus drop-off/on die hier wordt voorzien zal in de toekomst niet alleen het cruiseponton bedienen, maar ook bezoekers naar het namenmonument brengen.
Afhankelijk van de timing, contour en impact van de werken aan de ondergrondse parking kan in voorgaande fasen de realisatie van de draagstructuur voor het namenmonument deels of volledig mee gerealiseerd worden.
De gegraveerde natuurstenen met de namen worden nadien als zelfdragende stapeling voor de waterkeringsmuur van de vlieten geplaatst en kunnen dus ook onafhankelijk van de waterkerende structuur van de vlietmuren uitgevoerd worden. Verder van belang voor de fasering en vooropgestelde timing zijn de tijdige afstemming met de slachtoffergroepen en het lopende onderzoek naar de namen.
De oprichting van een Vlaams Culinair Centrum in het Loodswezengebouw en Boeienloods en de bouw van een ondergrondse parking in deze zone maken dat de omgevingsaanleg hier pas in een latere fase kan gerealiseerd worden. Afstemming tussen de werf van de ondergrondse parking en het herbestemmingsproject (renovatie en Loodswezen en Boeienloods) is hierbij noodzakelijk.
Voor het openbaar domein, project Loodswezen is er in het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen een budget beschikbaar van 8.137.500,13 EUR inclusief btw op het boekingsadres: SUB_NR/INTERN/5291610000/226/2WNS020201P07231/2SA050610.
Voor het monument en memoriaal is in het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen een budget beschikbaar van 992.179,00 EUR inclusief btw op het boekingsadres SUB_NR/INTERN/5322600000/270/2BRS020201P09498/2SA070729. Bij aanpassing meerjarenplan 5 wordt dit aangepast naar SUB_NR/INTERN/5322000000/270/2BRS020201A00000/2SA070729. Dit bedrag is voorzien voor de ontwerp- en studiekosten voor het namenmonument en memoriaal.
Middelen voor de effectieve realisatie van het namenmonument en memoriaal zijn momenteel nog niet opgenomen in het stedelijk meerjarenplan. In functie van de aanbesteding van de werken in 2023, samen met deze voor het openbaar domein, dienen bij een volgende aanpassing van het stedelijk meerjarenplan ook de nodige middelen voor de realisatie van het namenmonument en memoriaal mee voorzien te worden.
De districtsraad Antwerpen geeft advies over het project Scheldekaaien Loodswezen – schetsontwerp.
Voor de opdracht "Vernieuwen vijverfolie rotstuin park Den Brandt" werd onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking GAC_2022_02099 uitgeschreven. Er werden geen offertes ingediend.
De aanbestedende overheid onderzocht waarom er geen offertes werden ingediend. Uit onderzoek blijkt dat het technisch lastenboek geoptimaliseerd kan worden. De bedrijfseenheid Stadsbeheer onderzoekt verder welke concrete aanpassingen vereist zijn en zal later een aangepast technisch lastenboek aanleveren.
Op basis van het bovenstaande wordt voorgesteld om de huidige procedure stop te zetten. Op een later tijdstip zal een nieuwe procedure opgestart worden.
In toepassing van artikel 85 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, houdt het volgen van een (plaatsings)procedure geen verplichting in tot het gunnen of het sluiten van de opdracht. De aanbestedende overheid kan zowel afzien van het gunnen of het sluiten van de opdracht als de procedure herbeginnen, desnoods op een andere wijze.
Artikel 56, §3, 4° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 04463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor groen.
Het districtscollege keurt de stopzetting van de opdracht inzake GAC_2022_02099 voor "Vernieuwen vijverfolie rotstuin park Den Brandt" goed.
Voorafgaand aan de districtsraadszitting wordt de ontwerpagenda ter goedkeuring voorgelegd aan het districtscollege. Op deze manier is het districtscollege op de hoogte van de te behandelen agendapunten van de districtsraadszitting van 19 april 2022.
Volgens artikel 19 en 126 van het DLB en artikel 6 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen beslist de voorzitter tot bijeenroeping van de districtsraad.
Volgens artikel 14 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen beslist de voorzitter van de raadscommissie tot bijeenroeping van de raadscommissie. De voorzitter van de districtsraad stelt de agenda van de districtsraad op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het districtscollege aan de voorzitter worden meegedeeld.
Het districtscollege neemt kennis van de bijeenroeping van de districtsraad van 19 april 2022 om 20:00 uur.
Het districtscollege deelt aan de voorzitter van de districtsraad de te behandelen punten mee voor de dagorde van de zitting van 19 april 2022.
Het bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ (goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019, jaarnummer 42) wil inzetten op uitbreiden van het aantal laadpunten. In resolutie 22 staat dat het stadsbestuur “het netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen verder wil uitbreiden”.
Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (hierna MPA AG) publiceerde op 11 februari 2021 een bestek voor ‘het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke, normale laadinfrastructuur en/of snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen’.
Op 24 augustus 2021 (2021_DCMPA_00218) besliste het directiecomité van MPA AG om de concessieovereenkomst voor het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen (perceel 1), af te sluiten tussen MPA AG en Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902).
Het college keurde in zitting van 11 maart 2022 (jaarnummer 2085) de locaties en het aanvullend verkeersreglement voor district Antwerpen goed.
Er werden diverse aanvragen ingediend via www.antwerpenlaadt.be voor de plaatsing van publieke laadpalen.
MPA AG legt nu nieuwe locaties in district Antwerpen en het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen ter advies voor.
MPA AG en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte hebben de aanvragen onderzocht (voorwaarden, locatiebepaling, advies netaansluiting, enzovoort) en stellen voor publieke laadpalen te plaatsen op de volgende locaties:
District Antwerpen
De laadpalen worden door de concessiehouder Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902) geplaatst en geëxploiteerd.
Elke laadpaal heeft twee laadpunten. Er wordt per laadpaal steeds één parkeerplaats voor elektrische voertuigen voorzien. Als uit de gebruikscijfers blijkt dat een tweede voorbehouden parkeerplaats nodig is, dan kan een extra parkeerplaats voor elektrische voertuigen worden ingericht.
Aangezien er voor de Magdalenastraat, Lange Lozanastraat, Ballaarstraat, Van Diepenbeeckstraat, Ketsstraat en Vleminckveld meerdere aanvragen zijn, werden deze ineens gebundeld, en werd ervoor geopteerd ineens twee voorbehouden plaatsen in te richten.
Er wordt verwacht dat in een volgende fase parkeersensoren zullen worden voorzien in de parkeervakken zoals voorzien in de concessieovereenkomst.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad adviseert onderstaande locaties gunstig, op voorwaarde dat de locaties in de Lange Lozanastraat, Van Diepenbeekstraat, Ketsstraat en op de Paardenmarkt worden ingetekend op basis van de nieuwe plannen voor heraanleg en dat voor de Ceulemansstraat, Ballaarstraat, Bisschopstraat, Julius De Geyterstraat, Van Putlei en de Dambruggestraat wordt nagekeken of er voldoende doorgang op het voetpad blijft (zo niet, wordt de locatie verplaatst naar de dichtstbijzijnde hoek).
District Antwerpen
De districtsraad adviseert het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor 'publieke laadpalen, district Antwerpen' gunstig ter vervanging van het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen 'publieke laadpalen' zoals goedgekeurd door het college op 11 maart 2022 (jaarnummer 2085).
De Julius De Geyterstraat in districten Wilrijk, Hoboken en Antwerpen:
Fout geparkeerde wagens hinderen het verkeer aan het kruispunt met het Hof Van Tichelen, verdrijvingsvlakken worden gemarkeerd op beide hoeken van de straat.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Julius De Geyterstraat in districten Wilrijk, Hoboken en Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 4 februari 2022 (jaarnummer 1027).
De Arenbergstraat in district Antwerpen:
Op 25 oktober 2021 werd een aanvraag ingediend om een laad- en loszone in te richten ten behoeve van handelaars.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
Buiten de venstertijden van de laad- en loszone blijft de parkeerbalans ongewijzigd, tijdens de geldende uren zijn er twee parkeerplaatsen minder ter beschikking.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Arenbergstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 8 oktober 2021 (jaarnummer 8145).
is opgenomen in een proefopstelling die goedgekeurd werd door het college op 9 mei 2018 (jaarnummer 4331).
Op 21 maart 2022 werd er een aanvraag ingediend door een bewoner van de Canadalaan om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
Uit onderzoek ter plaatse bleek tevens dat de reële toestand niet overeenkomt met het huidige aanvullend verkeersreglement.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Canadalaan in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 11 oktober 1999 (jaarnummer 2332).
De Herderstraat in district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement "beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden" goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Mobiliteit en Parkeren Antwerpen ontving een melding van de autodeelgroep in de Herderstraat dat men niet langer actief is.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft onveranderd.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4464) werden de principes en werkkaders bevestigd, die van toepassing zijn op de districtscolleges en districtsraden voor de uitvoering van hun bevoegdheden. Het college besliste om bij de goedkeuring van een aanvullend verkeersreglement, voorafgaandelijk aan de beslissing, telkens advies te vragen aan het betrokken district.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Herderstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement dat goedgekeurd werd door het college op 4 oktober 2019 (jaarnummer 8107).
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
Door het inrichten van de laad- en loszone zijn er twee parkeerplaatsen minder ter beschikking.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Lange Nieuwstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 6 maart 2020 (jaarnummer 2239).
De Pompstraat in district Antwerpen:
Op 1 februari 2022 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Lange Ridderstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten. Op 9 maart 2022 werden de nodige documenten aangeleverd.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4464) werden de principes en werkkaders bevestigd, die van toepassing zijn op de districtscolleges en districtsraden voor de uitvoering van hun bevoegdheden. Het college besliste om bij de goedkeuring van een aanvullend verkeersreglement, voorafgaandelijk aan de beslissing, telkens advies te vragen aan het betrokken district.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Pompstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement dat goedgekeurd werd door het college op 8 oktober 2021 (jaarnummer 8152).
De Vlaamsekunstlaan in district Antwerpen:
Op 15 februari 2022 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Vlaamsekunstlaan om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap te verwijderen.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Vlaamsekunstlaan in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 4 februari 2022 (jaarnummer 1026).
In het Kielpark, district Antwerpen moeten negen bomen vervangen worden.
Het betreft vier Betula pendula (ruwe berk - stamomtrekken tussen 80 cm en 99 cm) en vijf Aesculus hippocastanum (witte paardenkastanje - stamomtrekken tussen 150 cm en 255 cm). Deze bomen bevinden zich in zeer slechte gezondheidstoestand en zijn gedeeltelijk afgestorven. De bomen moeten om veiligheidsredenen geveld worden.
De te vellen bomen worden in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door twee Quercus robur (zomereik - plantmaat stamomtrek 18/20 cm), twee Carpinus betulus (gewone haagbeuk - plantmaat stamomtrek 18/20 cm), twee Prunus avium (zoete kers - plantmaat stamomtrek 18/20 cm), één Sorbus aucuparia (gewone lijsterbes - plantmaat stamomtrek 18/20 cm) en één Prunus padus (gewone vogelkers - plantmaat stamomtrek 18/20 cm). Deze worden in de onmiddellijke omgeving aangeplant.
Het wijkoverleg van district Antwerpen dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.
Artikel 6.1, 7° van het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is bepaalt dat er geen stedenbouwkundige vergunning vereist is voor het vellen van hoogstammige bomen die geen deel uitmaken van een bos, op openbaar domein, mits in de onmiddellijke omgeving in het eerstvolgende plantseizoen een heraanplanting gebeurt.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.
Bij besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgelegd. De Brusselstraat is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Het districtscollege keurt goed dat vier Betula pendula (ruwe berk - stamomtrekken tussen 80 cm en 99 cm) en vijf Aesculus hippocastanum (witte paardenkastanje - stamomtrekken tussen 150 cm en 255 cm) worden geveld in het Kielpark, district Antwerpen. De te vellen bomen worden in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door twee Quercus robur (zomereik - plantmaat stamomtrek 18/20 cm), twee Carpinus betulus (gewone haagbeuk - plantmaat stamomtrek 18/20 cm), twee Prunus avium (zoete kers - plantmaat stamomtrek 18/20 cm), één Sorbus aucuparia (gewone lijsterbes - plantmaat stamomtrek 18/20 cm) en één Prunus padus (gewone vogelkers - plantmaat stamomtrek 18/20 cm). Deze worden in de onmiddellijke omgeving aangeplant.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SB/GB | district Antwerpen inlichten over het tijdstip van het vellen van de bomen |
AN-SL/WO/SWO | buurtbewoners en parkbezoekers inlichten over de geplande ingreep. |
In de Quinten Matsijslei, district Antwerpen moet één boom geveld worden.
Het betreft één Liriodendron tulipifera (Amerikaanse tulpenboom - stamomtrek 145 cm). Deze boom is volledig afgestorven en moet om veiligheidsredenen geveld worden.
De boom wordt niet vervangen omdat er al een nieuwe boom in de onmiddellijke omgeving aangeplant is.
Conform de Vlaamse codex ruimtelijke ordening is er bij het vellen van een boom, die een stamomtrek heeft van meer dan één meter, een vergunningplicht. Het college levert een omgevingsvergunning af voor het vellen van de boom.
Bij ministerieel besluit van 21 mei 2010 werd het Stadspark (Rubenslei - Louiza Marialei - Quinten Matsijslei) beschermd als monument.
Het wijkoverleg van district Antwerpen dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.
Artikel 4.2.1, 3° van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat er een stedenbouwkundige vergunning is vereist voor het vellen van bomen die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld, een stamomtrek hebben van 1 meter en die geen deel uitmaken van begroeide oppervlakten, zoals vermeld in het Bosdecreet van 13 juni 1990.
Artikel 4.7.1, §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat de Vlaamse Regering de handelingen van algemeen belang of van publiekrechtelijke [...] rechtspersonen kan aanwijzen, dewelke omwille van hun beperkte ruimtelijke impact of de eenvoud van het dossier binnen de reguliere procedure worden behandeld.
Artikel 3/1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester bepaalt dat het vellen van bomen die op gemeentelijk openbaar domein gelegen zijn en geen deel uitmaken van een bos worden behandeld binnen de reguliere procedure zoals voorzien in artikel 4.7.1., §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.
Art. 4.7.12. van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat een vergunning binnen de reguliere procedure wordt afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waarin het voorwerp van de vergunning gelegen is.
Artikel 6.4.4., §2 van het decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed bepaalt dat voor handelingen aan of in beschermde goederen die onderworpen zijn aan een stedenbouwkundige vergunning, de vergunningverlenende overheid eerst het advies in van het Vlaams Instituut voor het onroerend erfgoed dient in te winnen.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.
Bij besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgelegd. De Quinten Matsijslei is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Het districtscollege keurt goed dat één Liriodendron tulipifera (Amerikaanse tulpenboom - stamomtrek 145 cm) wordt geveld in de Quinten Matsijslei, district Antwerpen. De boom wordt niet vervangen omdat er al een nieuwe boom in de onmiddellijke omgeving aangeplant is.
Het districtscollege verzoekt het college het advies in te winnen van het Vlaams Instituut voor het onroerend erfgoed voor het vellen van de in artikel 1 vermelde boom en na ontvangst van een gunstig advies, een omgevingsvergunning af te leveren.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SB/GB | district Antwerpen inlichten over het tijdstip van het vellen van de boom |
AN-SL/WO/SWO | buurtbewoners en parkbezoekers inlichten over de geplande ingreep. |
In het Stadspark, district Antwerpen, moeten twee bomen vervangen worden.
Het betreft één Acer platanoides (Noorse esdoorn - stamomtrek 265 cm) en één Fraxinus excelsior (gewone es - stamomtrek 175 cm). De bomen bevinden zich in zeer slechte gezondheidstoestand. De Noorse esdoorn heeft een holte in de stam. De grootte van de opening van de holte bedraagt meer dan 1/3 van de omtrek van de stam, hierdoor is er een groot risico op afbreken. De gewone es bevindt zich in zeer slechte gezondheidstoestand en is gedeeltelijk afgestorven. Deze bomen moeten om veiligheidsredenen geveld worden.
De bomen worden in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door één Quercus phellos (wilgbladige eik - plantmaat stamomtrek 18/20 cm) en tien stuks bosgoed van Fraxinus excelsior (gewone es - plantmaat 80/100 cm). De boom en het bosgoed worden op dezelfde plaats aangeplant.
Bij ministerieel besluit van 21 mei 2010 werd het Stadspark beschermd als monument.
Het wijkoverleg van district Antwerpen dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.
Artikel 6.1, 7° van het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is bepaalt dat er geen stedenbouwkundige vergunning vereist is voor het vellen van hoogstammige bomen die geen deel uitmaken van een bos, op openbaar domein, mits in de onmiddellijke omgeving in het eerstvolgende plantseizoen een heraanplanting gebeurt.
Artikel 6.4.4., §1 van het decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed bepaalt dat handelingen aan of in beschermde goederen die niet onderworpen zijn aan een stedenbouwkundige vergunning niet kunnen worden aangevat zonder toelating van het Vlaams Instituut voor het onroerend erfgoed.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.
Bij besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgelegd. Het Stadspark is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Het districtscollege keurt goed dat één Acer platanoides (Noorse esdoorn - stamomtrek 265 cm) en één Fraxinus excelsior (gewone es - stamomtrek 175 cm) worden geveld in het Stadspark, district Antwerpen. De bomen worden in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door één Quercus phellos (wilgbladige eik - plantmaat stamomtrek 18/20 cm) en tien stuks bosgoed van Fraxinus excelsior (gewone es - plantmaat 80/100 cm). De boom en het bosgoed worden op dezelfde plaats aangeplant.
Het districtscollege verzoekt het college om toelating te vragen aan het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen, Anna Bijnsgebouw, Lange Kievitstraat 111 - 113, bus 53, 2018 Antwerpen, voor het vellen van de in artikel 1 vermelde bomen.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SB/GB | district Antwerpen inlichten over het tijdstip van het vellen van de bomen |
AN-SL/WO/SWO | buurtbewoners en parkbezoekers inlichten over de geplande ingreep. |
Op 20 januari 2020 (jaarnummer 8) keurde de districtsraad het toelagereglement 'Districtsfonds: beleef je buurt' goed.
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 overeenkomstig de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus goed.
In 2022 voorziet district Antwerpen budgetten voor de betoelaging van startende jeugdverenigingen, conform het reglement dat door de districtsraad werd goedgekeurd.
District Antwerpen ontving een subsidieaanvraag van de startende vereniging Amusement Antwerpen vzw (Musant vzw). De vereniging bezorgde de nodige documenten en voldoet aan de voorwaarden van het subsidiereglement.
De vereniging Amusement Antwerpen vzw is een startende jeugdvereniging gevestigd in de Coebergerstraat 35, 2018 Antwerpen en op een locatie in de Dambruggestraat 247, 2060 Antwerpen.
De jeugdvereniging bouwt een jeugdhuis uit waar verschillende activiteiten georganiseerd worden voor een heel ruime doelgroep (3 tot 26 jaar). Ze willen workshops, sportieve activiteiten, optredens en meer organiseren en bouwen hiertoe verschillende werkingen (kinder-, tiener-, ouderwerking,…) uit.
De aanvraag krijgt een positief advies van de projectdeskundige jeugd van district Antwerpen omdat voldaan wordt aan de criteria uit het reglement 'Districtsfonds - Werkingstoelagen voor jeugd en sport' namelijk:
Het subsidiebedrag werd bekomen aan de hand van de volgende berekening: de aanvraag voor de startende jeugdvereniging werd ingediend in januari 2022, er wordt ondersteund tot het einde van het komende werkingsjaar (februari 2023): 13 maanden x 125,00 EUR = 1.625,00 EUR.
Wet op de toelagen:
Binnengemeentelijke decentralisatie:
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 4 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal jeugdbeleid.
Artikel 42 uit het toelagereglement district Antwerpen (Districtsfonds: beleef je buurt):
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van de toelage van 1.625,00 EUR aan Amusement Antwerpen vzw als startende vereniging goed.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Amusement Antwerpen vzw Coebergerstraat 35-37 2018 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0765.439.272 Rekeningnummer: BE48 0019 2250 3927 |
1.625,00 EUR | budgetplaats: 5001000000 budgetpositie: 6496800 functiegebied: 2ANT010401A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2AN090759 budgetperiode: 2200 |
4505136966
|
Op 20 januari 2020 (jaarnummer 8) keurde de districtsraad het toelagereglement 'Districtsfonds: beleef je buurt' goed.
Op 18 oktober 2021 (jaarnummer 151) keurde de districtsraad een verlenging van de uitzondering op artikel 21 §4 en 22 §4 van het toelagereglement 'Districtsfonds: beleef je buurt' goed. Aanvragen voor grote activiteiten of projecten, die plaatsvinden vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022, kunnen tot uiterlijk 6 weken voor het plaatsvinden van de activiteit of het project ingediend worden, in plaats van 8 weken.
Op 15 november 2021 (jaarnummer 165) keurde de districtsraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025, overeenkomstig de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus, goed.
In 2022 voorziet district Antwerpen budgetten voor de betoelaging van initiatieven, conform het reglement dat door de districtsraad werd goedgekeurd.
District Antwerpen heeft 2 nieuwe aanvragen ontvangen voor een toelage van het reglement: Districtsfonds: beleef je buurt:
Aanvrager, project en bedrag | Datum en locatie |
Bruiswater vzw Aangevraagde toelage: 12.800,00 EUR | 20 mei 2022 tot en met 4 september 2022 Beatrijslaan, 2050 Antwerpen |
Bruiswater vzw Aangevraagde toelage: 6.955,00 EUR | 1 juni 2022 tot en met 28 augustus 2022 Beatrijslaan, 2050 Antwerpen |
De districtssecretaris stelt voor om volgende initiatieven te ondersteunen:
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 2 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid.
Artikel 13 uit het toelagereglement district Antwerpen (Districtsfonds: beleef je buurt) :
§2 Aanvragen met een goedgekeurd bedrag hoger dan 250,00 euro worden in schijven uitbetaald. De eerst schijf omvat een betaling van maximum 70% van het toegekende bedrag en wordt uitbetaald na goedkeuring van de toelage door het bevoegde orgaan. De tweede schijf van maximum 30% van het toegekende bedrag wordt uitbetaald binnen een termijn van 30 kalenderdagen na goedkeuring van de verantwoordingsstukken.
§3 Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van de toelage aan volgende initiatieven goed:
Aanvrager en initiatief | Code(s) | Bedrag |
Bruiswater vzw Kamyon Swingt! | cultuur | 11.825,00 EUR |
Bruiswater vzw Cinema Kamyon | cultuur | 5.800,00 EUR |
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Bruiswater vzw Familiestraat 41 2060 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0691.823.596 Rekeningnummer: BE96 3631 7344 2205 | 11.825,00 EUR | budgetplaats: 5002000000 budgetpositie: 6496800 functiegebied: 2ANT010404A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2AN090739 budgetperiode: 2200 | 4505137076
|
Bruiswater vzw Familiestraat 41 2060 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0691.823.596 Rekeningnummer: BE96 3631 7344 2205 | 5.800,00 EUR | budgetplaats: 5002000000 budgetpositie: 6496800 functiegebied: 2ANT010404A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2AN090739 budgetperiode: 2200 | 4505137075
|
Op 20 januari 2014 (jaarnummer 13) keurde de districtsraad het principe van de Burgerbegroting goed. De Burgerbegroting is een participatietraject waarbij de inwoners van district Antwerpen ieder jaar beslissen over de besteding van 10% van het districtsbudget. Burgers kunnen zelf projecten indienen en uitvoeren of ze kunnen het district vragen een project uit te voeren.
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen voor de legislatuur van 2019-2024 goed. In artikel 14 tot en met 17 wordt ingegaan op de organisatie van de Burgerbegroting.
Op 20 december 2021 (jaarnummer 197) keurde de districtsraad het afsprakenkader voor de Burgerbegroting goed. De districtsraad wordt op de hoogte gehouden van de gekozen thema's, budgetten en projecten.
Voor de negende keer organiseert district Antwerpen een Burgerbegroting. In het voorjaar van 2022 kozen inwoners van district Antwerpen tijdens de eerste stap hun vijf favoriete thema's en verdeelden er het budget over. Burgers konden stemmen via een online stemming op www.burgerbegroting.be, via sessies in de wijken en op de Kick-off op 27 maart 2022.
De vijf gekozen thema's met bijhorend budget zijn:
THEMA | BUDGET |
Fietsvriendelijke straten | 313.041,00 EUR |
Groen in straten en op pleinen | 374.316,00 EUR |
Meer bomen | 272.554,00 EUR |
Ontharden | 229.140,00 EUR |
Tuinstraten en experimenteel groen | 210.949,00 EUR |
Van 1 april tot 15 mei kan een bewoner, feitelijke vereniging, of vzw ideeën indienen voor deze thema's en budgetten.
In september zal de online stemming voor de projecten starten. Het Burgerbegrotingsfestival, waar via een deliberatieproces op de projecten gestemd kan worden, vindt plaats op zondag 25 september 2022.
Artikel 6 van het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) bepaalt dat het district bevoegd is voor aanvullende regels voor inspraak en participatie over het lokaal beleid.
De districtsraad neemt kennis van de thema's en budgetten die door de bewoners van district Antwerpen werden vastgelegd:
THEMA | BUDGET |
Fietsvriendelijke straten | 313.041,00 EUR |
Groen in straten en op pleinen | 374.316,00 EUR |
Meer bomen | 272.554,00 EUR |
Ontharden | 229.140,00 EUR |
Tuinstraten en experimenteel groen | 210.949,00 EUR |