fase | actie | datum | jaarnummer |
adviezen | coördinatieoverleg openbaar domein | 17 januari 2022 |
De Bervoetstraat valt binnen het strategisch programma ‘wandelstad’ en zal heringericht worden als woonerf in functie van de voetgangers. Bij de heraanleg zal er ook maximaal ingezet worden op ontharding, vergroening en waterinfiltratie. Zo wordt er een aangename en veilige woon- en schoolomgeving gecreëerd.
De Bervoetstraat valt binnen het strategisch programma ‘wandelstad’ en zal heringericht worden als woonerf. In de straat zijn twee scholen gelegen. De straat wordt ’s ochtends en ’s avonds afgesloten als een ‘schoolstraat’; deze schoolstraat blijft behouden. Er wordt verkeersremming voorzien door middel van een asverschuiving in het woonerf en een verkeersplateau op het kruispunt met de Terninckstraat.
De bestaande bomen zullen behouden blijven en daar waar mogelijk worden nieuwe bomen aangeplant. De bomen worden aangeplant in ruime plantvakken zodat er voldoende ondergrondse ruimte voorzien kan worden. Rondom deze plantvakken zal er een zone komen waar het water kan infiltreren, dit wordt in het voorontwerp verder uitgewerkt.
In de volgende fase zal eveneens onderzocht worden waar er straatmeubilair gezet kan worden.
Ter hoogte van huisnummers 20-22 is er momenteel een laad- en loszone die ook gebruikt wordt door de vrachtwagens van Aldi in de Terninckstraat. De mogelijkheid om te laden en lossen zal behouden blijven. Momenteel ondervinden deze vrachtwagens problemen om de Bervoetstraat in te rijden via de Terninckstraat en ook om weg te rijden langs de Begijnenstraat. Om dit op te lossen zal de rijrichting van de Bervoetstraat omgedraaid worden van de Begijnenstraat naar de Terninckstraat. Ook de rijrichting van de Sint-Rochusstraat wordt omgedraaid zodat het verkeer van de Nationalestraat naar de Bervoetstraat kan rijden.
Mobiliteitsvoorwaarden
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van vier plaatsen in de bestaande toestand naar nul plaatsen in de nieuwe toestand.
Dit is het gevolg van het maximaal vergroenen van de straat en het autoluw maken van de schoolomgeving.
Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans van vier bomen in de bestaande toestand naar elf bomen in de nieuwe toestand.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De Bervoetstraat ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) voorgesteld.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Bervoetstraat is een lokale straat.
Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/2300/5002500000/224/2ANT011101M02090/2AN090200.
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de project definitie op voorwaarden dat:
Dit wordt in de volgende fase opgenomen door SW/MOB.
In de volgende fase wordt onderzocht waar er straatmeubilair voorzien kan worden om de scholen te beveiligen en foutparkeren tegen te gaan.
Dit is voorzien in het concept.
De parkeerbalans werd toegevoegd.
Bij de uitwerking van het voorontwerp zal hier rekening mee gehouden worden.
De ondergrondse leidingen worden ingetekend in het voorontwerp.
Er zal onderzocht worden waar er gevelgroen mogelijk is.
Dit zal in de volgende fase onderzocht worden.
Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept (27 oktober 2021) voor de wegeniswerken in de Bervoetstraat, district Antwerpen, goed.
Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | taak |
SW/PR/ONT |
opmaken ontwerpmaatregelen voor infiltratie. concept uitwerken tot een voorontwerp |
SW/PR/ADM | mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college |
Bestuurscoördinator district | communicatie en participatietraject organiseren |