Terug
Gepubliceerd op 04/07/2022

2022_CBS_05552 - District Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Lillo-Fort. Uitwerking van de Virtual-Realitytool. SWOU11510 - Samenwerkingsovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/07/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_05552 - District Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Lillo-Fort. Uitwerking van de Virtual-Realitytool. SWOU11510 - Samenwerkingsovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring 2022_CBS_05552 - District Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Lillo-Fort. Uitwerking van de Virtual-Realitytool. SWOU11510 - Samenwerkingsovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

Fondsen. Eurodesk - Deelname Interreg Europe project 'Recapture the Fortress Cities' - samenwerkingsovereenkomst

Goedkeuring college

8 mei 2020

3999

De Stad Antwerpen is een van de partners in het Europese project ‘Recapture The Fortress Cities’, een project geïnitieerd door Regionaal Landschap De Voorkempen vzw (RLDV). Het doel van dit project is het revitaliseren van het Europese gefortificeerde erfgoed. Zes Vlaamse en zes Europese partners/steden werken hiervoor samen en doen aan kennisuitwisseling en -opbouw. Elke partner krijgt een thema toegewezen waarop gewerkt zal worden. Aan het fort Lillo en vestingstad Zandvliet werd het thema innovatie gekoppeld.

Argumentatie

Het doel van deze samenwerking omvat het uitwerken van een VR-toepassing (Virtual Reality-toepassing) voor fort Lillo die kan schakelen tussen verleden, heden en toekomst.

Tijdens het ontwerpproces zal deze tool fungeren als een onderdeel van het ontwerpend onderzoek bij de uitwerking van het definitief ontwerp van fort Lillo (uitvoering Masterplan Lillo) en zal de VR-tool hierbij waardevolle visualisaties en inzichten verschaffen voor alle stakeholders. De tool zal een duidelijk eindbeeld in 3D kunnen laten zien. Op die manier zal de VR-toepassing bijdragen aan het vergroten van het draagvlak bij onder meer bewoners en belangrijke partners zoals De Vlaamse Waterweg, het Havenbedrijf Antwerpen en Vlaamse adviesinstanties met als doel een vlotte voortgang van het proces.
Daarnaast zal de VR-toepassing een plek krijgen in Lillo en een toeristische meerwaarde bieden op lange termijn.

RLDV diende bij Interreg Europe met succes een pilot action in met als doel om voor de uitwerking van de VR-toepassing subsidies te krijgen. Dit betekent dat 85% van de projectkost Europees wordt gefinancierd.

Voor de uitwerking van het project wordt de samenwerking aangegaan met het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen (UA). Zij zullen de historische research doen om te komen tot een correcte weergave van de tijdslaag 17de eeuw. Hiervoor worden onder meer historische kaarten, iconografisch materiaal, land- en belastingsaangiftes, geschreven bronnen, verhalen van bewoners en militaire gegevens verzameld, onderzocht en samengebracht tot een correct 3D-beeld uit die tijd. De reconstructie focust zich op inwoners en functies, militaire en civiele gebouwen en de reconstructie van het fort.

Als klankbord en adviesinstantie werd een expertengroep samengesteld bestaande uit leden van UA (expert in vestingbouw en forten), Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum, Provinciale Fortengordels, Stad Antwerpen – archeologie en studiebureau Cluster die mee het ontwerp voor fase 2 uitwerkt. De VR-toepassing zal concreet worden uitgewerkt door specialisten (bedrijf Visual Dimension).

Tijdsreis
Gezien de rijke geschiedenis van fort Lillo, het fort als immer evoluerend geheel en de toekomstplannen die de Stad aan het uitwerken is, werd duidelijk wat de meerwaarde kan zijn van de uitwerking van een VR-toepassing. Een tool die een tijdsreis is tussen verleden, heden en toekomst. 

Als eerste wordt een historisch correcte 3D-reconstructie van het fort in de 17de eeuw uitgevoerd, niet alleen ruimtelijk en visueel, maar opgeladen met storytelling en verhalen uit die tijd, zodat niet enkel een waarheidsgetrouw ruimtelijk beeld, maar ook de sociale en economische aspecten en de werking van een fort als militaire entiteit uit die tijd worden getoond en verteld. 

Daarnaast wordt de bestaande toestand in 3D omgezet, als referentiepunt, connectie tussen verleden en toekomst. De ontwerpplannen als uitvoering van het Masterplan Lillo zijn in volle ontwikkeling. Het 3D-model van de toekomstige ontwikkeling wordt met de reeds beschikbare plannen uitgewerkt. Op die manier wordt het mogelijk om de VR-toepassing te gebruiken tijdens het ontwerpproces, om bepaalde voorstellen te visualiseren en deze af te toetsen met stakeholders, om tijdens infovergaderingen met de bewoners en gebruikers van het fort duidelijk te kunnen laten zien hoe het fort in de 21ste eeuw andermaal zal vervellen naar een nieuwe vorm. Zo wordt de VR-tool ook een waardevol element bij het vergroten van het draagvlak bij alle betrokkenen in dit ontwerpproces. 

Na het finaliseren van de ontwerpplannen is het de bedoeling om de VR-tool een plek te geven in het fort en wordt de tool een toeristisch attractief element voor de bezoekers.

Cofinanciering
Zowel RLDV als UA maakten in functie van de Europese subsidieaanvraag een overzicht van hun kosten. Hiervan wordt 85% door Interreg Europe via de pilot action gesubsidieerd. De overige 15% wordt door de Stad Antwerpen voorzien. Het cofinancieringbedrag voor de stad Antwerpen bedraagt (in EUR):

 

Totale benodigd budget

85% Interreg Europe

15% Stad Antwerpen

RLDV

50.055,00

42.546,74

7.508,26

UA

25.235,00

21.449,74

3.785,26

totaal

75.290,00

63.996,48

11.293,52

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Algemene financiële opmerkingen

Voor het betalen van deze studiekosten maakte de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling volgende bestelbonnen op (in EUR):

bestelbonnummer

op naam van

bedrag

4005511787 

RLDV

7.508,26

4005511520

UA

3.785,26

De bestelbonnen werden door de budgethouder/financiën goedgekeurd. 

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS03 - Openbaar domein
2LMS0301 - Aanleg, heraanleg en onderhoud infrastructuur
2LMS030101 - Geclusterde projecten publieke ruimte
2LMS030101M00513 - SWOU11510 Havenmarkt, Kazerneplein, Omwentelingstraat, Scheldelaan, Stroomstraat, Tolhuisstraat, Vestingstraat (realisatie masterplan lillo fase 1)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst ‘INTERREG EUROPE ‘RFC’: HEROVER DE VESTINGSTEDEN EN FORTEN’ met Regionaal Landschap de Voorkempen vzw, Schildesteenweg 99, 2520 Ranst, goed, in verband met het ontwikkelen van een VR-toepassing voor 'fort Lillo'.

Artikel 2

Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst ‘INTERREG EUROPE ‘RFC’: HEROVER DE VESTINGSTEDEN EN FORTEN’ met Universiteit Antwerpen, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen, goed, in verband met het ontwikkelen van een VR-toepassing voor 'fort Lillo' .

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen