Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022028660 |
Gegevens van de aanvrager: | de heer Philippe Ng met als adres Lange Dijkstraat 12 bus 0 te 2060 Antwerpen |
Ligging van het project: | Pijlstraat 12 te 2060 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 8 sectie H nr. 1278W7 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | regulariseren van het wijzigen van de functie detailhandel naar reca, het regulariseren van het renoveren van de voorgevel en het regulariseren van plaatsen van zaak-gebonden publiciteit |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 04/07/1952: toelating (18#29652) voor gevelveranderingen;
- 07/04/1905: toelating (1905#613) voor een verdieping op keuken.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- pand met gelijkvloerse handelsruimte;
- 3 bouwlagen met zadeldak in gesloten bebouwing;
- voorgevel is afgewerkt met bruine tegels als gelijkvloerse plint, witte gevelbepleistering op de verdiepingen, groen geschilderd hout net boven de voordeur en het raam van het gelijkvloers.
Huidige toestand
- pand met gelijkvloerse dareca (dancing – restaurant – café);
- 3 bouwlagen met zadeldak in gesloten bebouwing;
- voorgevel is afgewerkt met wit geschilderde tegels op het gelijkvloers, witte gevelbepleistering op de verdiepingen, rode dakpannen, witte kroonlijst in PVC, groen geschilderd hout tussen het buitenschrijnwerk van het gelijkvloers en de eerste verdieping, wit buitenschrijnwerk in PVC en verlichte lichtbak als publiciteit.
Gewenste toestand
- regularisatie van de functiewijziging van het gelijkvloers;
- regularisatie van de gewijzigde voorgevel;
- regularisatie van het plaatsen van verlichte reclame.
Inhoud van de aanvraag
- regulariseren van de functiewijziging van het gelijkvloers van winkel naar frituur;
- regulariseren van het wijzigen van de voorgevel;
- regulariseren van het plaatsen van verlichte, zaak-gebonden publiciteit.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA | 4 mei 2022 | 20 juni 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Ondernemen en Stadsmarketing/ Business en Innovatie | 4 mei 2022 | 24 mei 2022 |
Stadsontwikkeling/ Mobiliteit | 4 mei 2022 | 17 mei 2022 |
Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Vergunningen Milieu | 4 mei 2022 | 3 juni 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 2060, goedgekeurd op 20 december 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: overdruk - handel en reca - (hr) en artikel 1 zone voor wonen - (wo).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgende punten:
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening toegankelijkheid.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: art. 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Art. 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Het wijzigen van de functie handel naar reca op de gelijkvloerse verdieping van het pand is aanvaardbaar gelet op de kenmerken van de omgeving.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Artikel ‘1.2.1 Bouwdiepte’ van RUP 2060 legt op dat bij een functiewijzigingen een minimale bouwdiepte en een maximale bouwdiepte geldt: de minimale bouwdiepte is 8 meter, de maximale bouwdiepte is afhankelijk van de perceeldiepte en wordt vastgelegd op 5 meter afstand van de achterste perceelsgrens. De minimale afstand tot de achterste perceelgrens primeert op de bouwdiepte volgens de harmonieregel. Het betreffende perceel is volledig volgebouwd, de bouwdiepte bedraagt minimaal 13,40m.
Daar open ruimte niet noodzakelijk is voor de voorgestelde functie en de aanpalende percelen ook functies op het gelijkvloers hebben voorzien die géén open ruimte behoeven is een afwijking hierop aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen
Voor de nieuwe reca-zaak wordt zaak-gebonden publiciteit aangevraagd in de vorm van een lichtbak. De voorgestelde afmetingen en plaatsing van de publiciteitsinrichting zijn conform artikel 33 van de Bouwcode, echter is het uitsluitend toegestaan om publiciteitsinrichting te verlichten aan de hand van klemtoonverlichting (nl. uitsluitend losse letters of logo’s), hieraan moet voldaan worden.
Naast de functiewijziging wordt een wijziging van de gevelafwerking aangevraagd. De wit geschilderde tegels zijn aanvaardbaar gezien deze kleur in overeenstemming is met architectuur van het gebouw en de omgeving. Deze wijziging is conform artikel 11 van de Bouwcode.
Bijkomend werden de decoratieve elementen aan raamopeningen, gevelplint en dorpels bewaard.
Het groen geschilderde hout waarop de publiciteitsinrichting is aangebracht is qua afmetingen en kleur in overeenstemming met gebouw en de andere gebruikte gevelmaterialen.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De aanvraag voldoet daarnaast aan de eisen inzake hinderaspecten, gezondheid en gebruiksgenot mits het adequaat afvoeren van de gassen via aparte daartoe bestemde kanalen (die uitmonden in de open lucht), het lozen van afvalwater via een vetafscheider en het naleven van de Vlaamse codex Wonen.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat een omgevingsvergunningsaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeer- en stallingsnormen uit de tabel van artikel 30 van de bouwcode, herzien op 1 maart 2018, dienen te worden nageleefd bij nieuwbouw, herbouw, verbouwing, functiewijziging, volume-uitbreiding en wijzigen van het aantal wooneenheden. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.
Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 0 parkeerplaatsen.
De parkeerbehoefte wordt bepaald op de functiewijziging van het handelsgelijkvloers naar reca (frituur). Voor reca in het centrum van de stad moeten geen eigen parkeerplaatsen voorzien worden. De werkelijke parkeerbehoefte is 0
|
De plannen voorzien in 0 nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 0.
Dit aantal is toereikend.
|
Het aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt dan 0.
Het aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 0. Dit is het verschil tussen het aantal autostal- en/of autoparkeerplaatsen volgens de werkelijke parkeerbehoefte en het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen wordt belast op basis van het belastingreglement op de omgevingsvergunning van 17 december 2019. In deze aanvraag is dit dus van toepassing op 0 plaatsen.
|
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
2. Het inwendig verlichten van de lichtbak wordt uitgesloten van vergunning.
3. Alle installaties, afvoerkanalen en uitlaten te voorzien conform de bepalingen van artikel 16 en 35 van de bouwcode.
4. Het afvalwater via een vetafscheider te lozen conform de bepalingen van artikel 41 en 44 en van de bouwcode.
5. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 25 februari 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 4 mei 2022 |
Start openbaar onderzoek | 13 mei 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 11 juni 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 17 augustus 2022 |
Verslag GOA | 8 juli 2022 |
naam GOA | Wim Van Roosendael |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
13 mei 2022 | 11 juni 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
2. Het inwendig verlichten van de lichtbak wordt uitgesloten van vergunning.
3. Alle installaties, afvoerkanalen en uitlaten te voorzien conform de bepalingen van artikel 16 en 35 van de bouwcode.
4. Het afvalwater via een vetafscheider te lozen conform de bepalingen van artikel 41 en 44 en van de bouwcode.
5. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.