Op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) keurde de gemeenteraad het bestuursakkoord voor de legislatuur 2019 - 2024 voor de stad Antwerpen goed, inclusief resolutie 490: “We trekken voluit de kaart van Antwerpen als Lees- en Boekenstad. We steunen projecten en initiatieven die lezen aanmoedigen, in het bijzonder voor kinderen.�
Op 9 oktober 2020 (jaarnummer 8347) keurde het college het BIB-plan 2020-2025 goed. Een klantgerichte toekomststrategie en een organisatorische transitie die de bibliotheken toekomstproof maken. Een trendverschuiving waarbij de klant centraal wordt geplaatst, niet de instelling, noch de collectie, inclusief het engagement om een vereenvoudigd, eenduidig, boetevrij gebruikersreglement voor de openbare bibliotheken te schrijven.
Op 16 september 2021 (jaarnummer 572) keurde de gemeenteraad een nieuw gebruikers- en retributiereglement voor de openbare bibliotheken goed, met de nadruk op groter gebruiksgemak en minder ingewikkelde regels.
Het BIB-plan is een klantgerichte toekomststrategie voor de openbare bibliotheken waarbij de noden van de klant en die van kinderen en jongeren in het bijzonder centraal staan. Met een aanpak op maat van de klant willen de openbare bibliotheken bijdragen aan taal- en cultuureducatie, leesplezier, competentieontwikkeling en het versterken van geletterdheid onder de Antwerpse gemeenschap. Hiermee willen de Antwerpse bibliotheken een positieve impact creëren op een aantal stedelijke uitdagingen zoals ongekwalificeerde uitstroom, leesklimaat en dalende (digitale) geletterdheid. Naast bovenstaande inhoudelijke krachtlijnen en een nieuwe missie wordt het engagement aangegaan om op basis van verschillende gebruikersonderzoeken drie prioritaire gebruikersdrempels weg te werken:
Project 1 "sterk vereenvoudigd en eenduidig reglement en tarifering bibliotheken" wordt in verschillende fasen uitgerold. In een eerste fase werd vorig jaar het gebruikers- en retributiereglement van de openbare bibliotheken aangepast, met de nadruk op eenvoudigere regels en hoger gebruiksgemak. De belangrijkste aanpassingen waren: boetevrij lenen, langere leentermijn en aanpassing van de tarieven. Het gebruikers- en retributiereglement werd positief geëvalueerd, met een stijgend aantal leden tot gevolg.
In een volgende fase wordt goedkeuring aan de gemeenteraad gevraagd om het gebruikers- en retributiereglement nogmaals aan te passen. Vanaf 1 november 2022 is het mogelijk om e-boeken uit te lenen en films te streamen via 'Mijn Bibliotheek'. De openbare bibliotheken bieden hiervoor een nieuw digitaal abonnement aan, of een combi-abonnement voor de klanten die zowel een basis- als een digitaal abonnement wensen. Het herschrijven van het gebruikers- en retributiereglement werd aangegrepen om een aantal andere passages te herschrijven, ter verduidelijking of om de leesbaarheid te vergroten.
Artikel 40 §3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van reglementen en retributies.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, Vooruit, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: PVDA.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang en CD&V.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het retributiereglement van de stedelijke openbare bibliotheken goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het retributiereglement van de stedelijke openbare bibliotheken.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het gebruikersreglement van de stedelijke openbare bibliotheken goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het gebruikersreglement van de stedelijke openbare bibliotheken.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
lidmaatschap, leenverkeer, verkochte publicaties, duplicaten lidkaarten, niet of laattijdig terugbrengen van materialen, verlies, schade | € 740.000,00 | budgetplaats: 5113000000
budgetpositie: 700, 746 functiegebied: 2BRS010103A00000 subsidie: SUB_NR fonds: intern begrotingsprogramma: 2SA070709 budgetperiode: 2200 t.e.m. 2500 | niet van toepassing |