In het addendum bestuursakkoord van 2 april 2003 is de oprichting van een Bureau voor Integriteit voorzien met als opdracht de integriteitsbeleving te versterken bij de mandatarissen en de personeelsleden van de groep stad Antwerpen.
Bij gemeenteraadsbesluit van 26 april 2004 (jaarnummer 692) werd het Bureau voor Integriteit opgericht.
Het huishoudelijk reglement van het Bureau voor Integriteit dateert reeds van 17 maart 2008 (jaarnummer 530). Er werden enkele voorstellen tot aanpassing geformuleerd naar aanleiding van de inzichten van de afgelopen jaren en de Europese Richtlijn betreffende de klokkenluiders (2019/1937).
De belangrijkste inhoudelijke wijzigingen hebben te maken met de nieuwe klokkenluiderrichtlijn, de samenstelling en het werkingsgebied van het Bureau.
Klokkenluiderrichtlijn
Op 23 oktober 2019 vaardigde het Europees parlement samen met de Raad Richtlijn 2019/1937 uit inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden. Hierin is de rol van facilitator opgenomen, een natuurlijke persoon die de melder bijstaat in het meldingsproces in een werkgerelateerde context en wiens bijstand vertrouwelijk is. Het Bureau voor Integriteit stelt voor om deze rol op te nemen.
Samenstelling Bureau voor Integriteit
In het huidige oprichtingsbesluit en huishoudelijk reglement is opgenomen dat er een paritaire samenstelling dient te zijn. Het Bureau stelt voor om die pariteit op te heffen en te vervangen door een evenwichtige en representatieve samenstelling met meer externe dan interne leden om de onafhankelijkheid van het Bureau nog meer te benadrukken.
Werkingsgebied Bureau voor Integriteit
In het huidige oprichtingsbesluit en huishoudelijk reglement wordt steeds verwezen naar "organisaties van stedelijk belang". Ondertussen is de stedelijke organisatie gewijzigd en zitten deze organisaties vervat in de "groep stad Antwerpen". In de loop der jaren deden ook burgers beroep op het Bureau voor Integriteit. Het werkingsgebied wordt met deze doelgroep uitgebreid. Daarnaast werd het reglement aangepast aan de realiteit van vandaag (bijvoorbeeld “organisaties van stedelijk belang� werd aangepast naar “groep stad Antwerpen�) en de zitpenningen werden gewijzigd in lijn met hoe er in vergelijkbare overlegorganen mee wordt omgesprongen.
Op 26 april 2004 (jaarnummer 692) werd het Bureau voor Integriteit door de gemeenteraad opgericht.
De gemeenteraad heft het huishoudelijk reglement van het Bureau voor Integriteit van 17 maart 2008 (jaarnummer 530) op.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van het Bureau voor Integriteit goed.
De gemeenteraad beslist om artikel 2 van het gemeenteraadsbesluit van 26 april 2004 (jaarnummer 692) op te heffen en te vervangen door:
De gemeenteraad duidt op voorstel van het college een voorzitter aan. De voorzitter formuleert een voorstel aan de gemeenteraad over de samenstelling van het Bureau. De gemeenteraad beslist over bedoeld voorstel. Het Bureau wordt evenwichtig en representatief samengesteld uit interne en externe leden. De voorzitter zorgt ervoor dat de stem van de internen nooit de bovenhand krijgt.
De gemeenteraad beslist om artikel 4c van het gemeenteraadsbesluit van 26 april 2004 (jaarnummer 692) op te heffen en te vervangen door:
Het Bureau adviseert mandatarissen, medewerkers van de groep stad Antwerpen en burgers over interpretatieproblemen van de gedragscode en geeft binnen het kader van de wettelijke mogelijkheden advies over overtredingen ervan.