Terug
Gepubliceerd op 21/11/2022

2022_CBS_09193 - Externe Relaties - Economic Development Day 2022 voor de economische attachés van de bilaterale ambassades - Programma - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/11/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_09193 - Externe Relaties - Economic Development Day 2022 voor de economische attachés van de bilaterale ambassades - Programma - Goedkeuring 2022_CBS_09193 - Externe Relaties - Economic Development Day 2022 voor de economische attachés van de bilaterale ambassades - Programma - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Om op een gerichte manier de economische troeven van de stad in het buitenland in de kijker te zetten, organiseert BZ/Externe Relaties in samenspraak met OS/Business en Innovatie, de Port of Antwerp-Bruges en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) haar eerste editie van de Economic Development Day, een introductiedag op maat van de economische attachés van de bilaterale ambassades in België. 

Dit evenement bouwt voort op de traditie die werd gestart met de jaarlijkse ambassadeurslunch om een ontmoeting mogelijk te maken tussen diplomaten, de burgemeester en het college en de meest vooraanstaande strategische partners van de stad. Waar de ambassadeurslunch exclusief is voorbehouden voor de posthoofden van de ambassades en consulaten, richt dit evenement zich uitsluitend op diplomaten met een economische bevoegdheid. Deze laatsten worden uitgenodigd, aangevuld met het hoofd van het departement Internationaal Vlaanderen, bestuursleden van de Port of Antwerp-Bruges, bestuursleden van het Antwerp World Diamond Centre, VOKA, de rector en vice-rector van de Universiteit Antwerpen en de gouverneur van de provincie Antwerpen.

De directe aanleiding voor deze dag is het beperkte aantal contactmogelijkheden in de voorbije drie jaar als gevolg van de covid-19-pandemie, evenals de hoeveelheid van nieuwe economische initiatieven en opportuniteiten.

Argumentatie

De Economic Development Day heeft een gevuld dagprogramma, waarbij we voor deze eerste editie op locatie gaan bij dé twee economische sleutelactoren van de stad: de Port of Antwerp-Bruges en het Antwerp World Diamond Centre. 's Middags wordt een netwerklunch voorzien, waarop ook andere relevante economische stakeholders worden uitgenodigd, zoals FIT Flanders, UA, VOKA en de provincie Antwerpen. 

Volgend programma is voorzien:

Vrijdag 25 november 2022
09.30 - 09.45 uur  Ontvangst en introductie PoAB via videboodschap door schepen De Ridder in het Havenhuis
09.45 - 10.45 uur  Presentatie PoAB (o.m. NextGen District) in het Havenhuis
10.45 - 11.05 uur  Presentatie CMB Tech over waterstofstrategie in het Havenhuis
11.05 - 11.35 uur  Q&A  in het Havenhuis
11.35 - 12.00 uur
 Korte toelichting CMB H2O Fuel Station
12.00 uurStart netwerklunch met strategische partners in restaurant Fiera (schepenen Kennis, De Ridder, Wouters en Caluwaerts aanwezig)
12.05 - 12.15 uur Toelichting Antwerpen als 'Innovation Powerhouse' door schepen Caluwaerts 
12.15 - 12.25 uur Toelichting BlueApp, Vaccinopolis en the Beacon door UA vice-rector Silvia Lenaerts
12.30 - 14.25 uur Netwerklunch met strategische partners
14.25 - 14.30 uur Voorstelling Antwerpen als mondiale draaischijf en hub voor diamant door schepen Wouters
14.30 - 15.30 uur Presentatie Antwerp World Diamond Centre in Wandelzaal stadhuis
15.30 - 16.00 uur Belevingsluik diamant in pop-up DIVA-museum
16.00 - 17.30 uur Afsluitende drink in Tazu


Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS03 - Externe relaties
2SBS0301 - Economische diplomatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het programma van de Economic Development Day 2022 voor de economische attachés van de bilaterale ambassades, die plaatsvindt op vrijdag 25 november 2022,  goed.

Artikel 2

Het college keurt de afvaardiging van schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patromonium - en tevens voorzitter van AG VESPA - Annick De Ridder goed.

Artikel 3

Het college keurt de afvaardiging van de schepen voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtzaken Erica Caluwaerts goed.

Artikel 4

Het college keurt de afvaardiging van de schepen voor sport, diamant en markten en foren Peter Wouters goed.

Artikel 5

Het college keurt de afvaardiging van de schepen voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie Koen Kennis goed.

Artikel 6

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.