Stad Antwerpen levert grote inspanningen om de stad bereikbaar te houden voor haar bewoners, bezoekers en werknemers. Daarom is het belangrijk om een goed mobiliteitsaanbod te garanderen.
In opdracht van de Vervoerregio Antwerpen publiceerde Lantis op 8 juni 2020 de opdracht “Concessie voor de exploitatie van een regionaal deelsysteem met (elektrische) fietsen�. De opdracht werd gegund op basis van een onderhandelingsprocedure sui generis met bekendmaking. Op 8 maart 2021 dienden de kandidaten een Best-And-Final-Offer in. Op grond van dit voorstel werd de opdracht op 16 april 2021 gegund aan de firma Donkey Republic, met zetel gevestigd te 1717 Kopenhagen (Denemarken), Skelbækgade 4B ingeschreven in het Deense Centrale Handelsregister onder het nummer 38049488.
De Vervoerregio Antwerpen zal een basisnetwerk van 1.650 elektrische deelfietsen financieren en uitzetten. Gemeenten en bedrijven in de Vervoerrregio Antwerpen kunnen bijkomende locaties en fietsen zelf bestellen en bekostigen.
Het deelfietsensysteem is geen zuiver free floating systeem, maar zal werken met digitale zones waarbinnen de fietsen moeten worden achtergelaten.
Stad Antwerpen kiest ervoor om deze fietsen ofwel in dropzones (markeringen gecombineerd met een infobord) ofwel in fietsbeugels/fietsenstallingen met markering te plaatsen.
Er worden minstens dubbel zoveel plaatsen voorzien als er fietsen worden voorzien. Deze extra plaatsen zijn nodig om verplaatsingen tussen de verschillende locaties in de Vervoerregio Antwerpen vlot mogelijk te maken en te kunnen garanderen dat er altijd een plaats vrij is in de nabije omgeving van de herkomst- of bestemmingslocatie.
Het college keurde op 5 augustus 2022 (jaarnummer 6461), 12 augustus 2022 (jaarnummer 6670), 2 september 2022 (jaarnummer 7222) en 23 september 2022 (jaarnummer 7813) de proefprojecten goed om in overleg met Donkey Republic dropzones in te richten voor de elektrische deelfietsen.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt nu een volgende reeks locaties voor dropzones voor de elektrische deelfietsen in stad Antwerpen voor die in overleg met Donkey Republic werden bepaald. Het gebruik van deze locaties zal worden gemonitord aan de hand van de data die door Donkey Republic worden aangeleverd en in functie van drukte en evenementen.
Stad Antwerpen wil dat de deelvoertuigen waar mogelijk rond multimodale knooppunten en andere strategische locaties worden geclusterd.
Afstemming evenementen en aanleg openbaar domein/ werfsignalisatie
Er is permanente afstemming nodig tussen het evenemententeam en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit). Het aanspreekpunt bij de afdeling Mobiliteit neemt de nodige stappen hiervoor naar de aanbieders van deelmobiliteit toe. De afstemming met het evenemententeam gebeurt bij voorkeur via een advies in het digitale evenementenloket, maar kan ook parallel via mail of telefoon.
Ook voor wegenwerken en werven (bijvoorbeeld vrijhouden doorgangscorridor voetgangers bij wegenwerken) zijn gelijkaardige afspraken nodig.
Leefbaarheid / openbare veiligheid
Met de politie en stedelijke toezichters worden de nodige afspraken gemaakt rond contactpersonen die men (vlot) kan bereiken bij fout gestalde vervoersmiddelen en bij voorkeur verloopt de regulering maximaal via de software van de deelmobiliteitsaanbieder.
Bij de concrete inplanting wordt ook rekening gehouden met het bewaken van afdoende doorstroming van het openbaar domein conform de politiecodex en de brandveiligheid.
Beeldtaal
De dropzones worden vormgegeven door middel van een wit, geschilderd kader met de kenmerkende pijlen van Slim naar Antwerpen.
In het vak zal een stempel staan met het woord 'Dropzone' vergezeld van een pictogram van het voertuigtype dat daar is toegelaten. Dit pictogram wordt herhaald op het infobord dat naast het vak wordt geplaatst. De dropzones zijn voorzien van een verticale aanduiding om de stallingsrichting en het aangewezen aantal aan te geven.
Op sommige locaties zal er met fietsbeugels of -stallingen worden gewerkt. Daar zal enkel een wit kader rond worden aangebracht. In de stalling wordt eveneens een pictogram aangebracht.
Bepaling locaties
Bij de bepaling van deze locaties werd maximaal rekening gehouden met de nabijheid van een multimodaal knooppunt of een belangrijke attractiepool.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt voor om op volgende locaties dropzones in te richten:
De budgetten voor de uitvoering van de dropzones zijn voorzien op 5151000000/225/2LMS010301A00000/2SA020200/2200 en 5151000000/225/2LMS010303A00000/2SA020200/2200.
Het college keurt het proefproject goed om op onderstaande multimodale knooppunten en strategische locaties dropzones in te richten:
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/Mobiliteit en SW/Communicatie en participatie | een communicatieplan uitwerken |
SW/Mobiliteit |
|