Op datum van 1 juli 2022 vroeg spatie architecten om het pand gelegen Vaderlandstraat 58, district Wilrijk, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.
De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende stukken:
1. Bestaande juridische toestand
Geldende bestemmingsplannen:
Gewestplan:
Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het goed is gelegen binnen de grenzen van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 1-2 Sint-Bavostraat-Dr Donnyplein en omgeving, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 23 februari 1993.
Volgens dit bijzonder plan van aanleg ligt het goed en in een zone C voor woningen.
Kadastrale gegevens:
Het pand, Vaderlandstraat 58 district Wilrijk, met kadastrale ligging (afd. 42) sectie B 71 L2 is kadastraal gekend als een hoekhuis zonder bewoonbare kelder- en dakverdieping. Het pand telt drie garages en twee woongelegenheden.
Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen verleend:
2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een hoekwoning met drie bouwlagen onder een plat dak. Het pand bestaat momenteel uit drie garages en twee bergplaatsen op de benedenverdieping. Deze garages zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit de Sint-Bavostraat. Langsheen de Vaderlandstraat is er een gelijkvloerse inkomzone naar de bovengelegen woonentiteiten. Zowel op de eerste als tweede verdieping van het pand bevindt zich een twee-slaapkamerappartement met elks een netto-vloeroppervlakte van circa 84 m².
Overtredingen:
Er werden voor dit pand geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.
Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en twee woonentiteiten.
De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van 1969.
Uit de kadastergegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan, reeds twee woningen aanwezig waren.
Het gebruik van dit pand werd niet gewijzigd.
Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan (9 november 1979), twee gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven.
Zodoende is er voldoende bewijs geleverd dat de functie ‘wonen’ en de hoofdzakelijke tegelijkertijd aanwezigheid van twee woonentiteiten in het pand, dateren van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979) en na de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962).
Voor dit pand werd een goedgekeurd bouwplan teruggevonden in onze archieven. Dit bouwplan dateert uit het jaar 1968 en heeft betrekking op het samen oprichten van het hoekpand en de rechts naastgelegen woning in de Sint-Bavostraat. Na controle van dit bouwplan blijkt de hoekwoning als volgt te zijn vergund:
Na controle van de opgevraagde documenten en de ingediende dossierstukken blijkt het volgende:
Er is voldoende bewijs waaruit blijkt dat de werken aan de voorgevel dateren van na het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979) en na de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962). Deze stedenbouwkundige handelingen zullen dan ook uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning;
Deze stedenbouwkundige handeling heeft betrekking op binnenverbouwingen zonder stabiliteitswerken, waardoor deze stedenbouwkundige handelingen vallen onder Hoofdstuk 2 Handelingen in, aan en bij woningen, punt 4° van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is.
Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie met uitsluiting van de gewijzigde voorgevel geen vergunningsplichtige wijzigingen vertoont en dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979) en na de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962).
Conclusie
Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de huidige constructie, inclusief de functie ‘Wonen’ en twee woonentiteiten in aanmerking komen voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning met uitsluiting van de gewijzigde voorgevel.
De onderdelen die werden uitgesloten van opname in het vergunningenregister, worden in het rood aangeduid op de bouwplannen.
Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht� in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.
Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het college beslist om de opname van de constructie Vaderlandstraat 58, district Wilrijk, inclusief de functie van wonen en twee woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning goed te keuren, met uitsluiting van de gewijzigde voorgevel (zoals in rood aangeduid op de plannen).
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V/SV | Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens. |
SW/V/SV | Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg. |
SW/V/SV | Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg. |
SW/V/SV | Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens. |