Terug
Gepubliceerd op 29/11/2022

2022_MV_00083 - Mondelinge vraag van raadslid Anke Van dermeersch: Drugscriminaliteit in Wilrijk

gemeenteraad
ma 28/11/2022 - 19:30 Stadhuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid

Verontschuldigd

Nahima Lanjri, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2022_MV_00083 - Mondelinge vraag van raadslid Anke Van dermeersch: Drugscriminaliteit in Wilrijk 2022_MV_00083 - Mondelinge vraag van raadslid Anke Van dermeersch: Drugscriminaliteit in Wilrijk

Motivering

Indiener(s)

Anke Van dermeersch

Gericht aan

Bart De Wever

Tijdstip van indienen

do 24/11/2022 - 08:55

Toelichting

Wilrijk is duidelijk een deel van de ‘War Zone’ geworden van de ‘War on Drugs’.

Het gegeven van de drugcriminaliteit was tot voor kort vooral in de ‘War Zone’ Borgerhout, Antwerpen- en Deurne-Noord.

Nu is er sinds kort een duidelijke verschuiving richting Wilrijk.

De lijst druggerelateerde criminele feiten versneld en neemt dan ook onwezenlijke proporties aan.

Een overzicht met de meest frappante criminele feiten van de afgelopen 5 jaar op Wilrijks grondgebied:

- Op 23 november 2022 opnieuw een aanslag aan de woning van de familie El J. in de Klaproosstraat, ditmaal in de vorm van een gevelbeschieting.

- Op 17 november 2022 vindt een vuurwerkbomaanslag plaats aan de woning van de familie El J. in de Klaproosstraat.

- Op 15 november 2022 wordt de gevel van een woning in de Sint-Bavostraat beschoten.

- Op 11 november 2022 werd de auto van een 32-jarige Wilrijkse vrouw in brand gestoken door 3 ‘jonge kerels’ in de Bosheidelaan.

- Op 8 november 2022 kan de politie in de Lokkardstraat 2 minderjarige dealers oppakken na een drugsdeal in Wilrijk.

- Op 29 oktober 2022 vernielt een explosief in de Pieter van Passenstraat in Wilrijk de woning van een 90-jarige vrouw. De woning loopt ernstige schade op en ook de bewoonster houdt er een trauma aan over.

- Op 22 oktober 2022 werd een man (35j.), die 8 jaar gevangenisstraf moest uitzitten voor drugscriminaliteit, aangehouden in Wilrijk. Hij was lid van de cocaïne invoerende Medrepairbende van drugsbaron ‘Piwi’.

- Op 20 oktober 2022 werden midden in de nacht er 3 molotovcocktails binnen gegooid in eethuis ‘Poké for you’ vlak bij de Rizla fabriek in Wilrijk. De ontmijningsdienst ­DOVO moest ter plaatse komen. De politie vermoedt een link met het criminele drugsmilieu.

- Op 12 februari 2022 wordt door onbekenden 3 maal gevuurd op de voordeur van een flatgebouw in de Gemzenstraat in Wilrijk.

- Op 10 januari 2021 wordt een wagen in brand gestoken in de Jules Moretuslei in Wilrijk. De auto blijkt toe te behoren tot de familie El K. met linken naar het drugsmilieu en spilfiguren in enkele grote Antwerpse drugsdossiers.

- Op 30 november 2019 wordt er met een machinegeweer 9 maal gevuurd op een autohandelaar aan de Oudebaan in Wilrijk. De autohandelaar wordt verdacht van diefstal van containers afkomstig uit Zuid-Amerika.

- In november 2018 ontvoert een groep drugssmokkelaars een criminele Wilrijkenaar omwille van een ruzie over een mislukte uithaling van een lading cocaïne.

- Op 20 juli 2018: De BMW van havenarbeider Gianni M. wordt op klaarlichte dag in brand gestoken in de Voorjaarstraat in Wilrijk.

- Op 9 januari 2018 wordt een 26-jarige man, die anoniem getuigde in een Pano-reportage over het Antwerpse drugmilieu, neergeschoten in de Keizershoevestraat in Wilrijk.

- Op 18 november 2017 krijgt een man, die gekend is in het drugsmilieu, 5 kogels in zijn been op de Boomsesteenweg in Wilrijk.

- Op 15 juli 2017 wordt de woning van een havenarbeider beschoten in de Michel Willemslaan in Wilrijk. Ook een auto,  blijkbaar van een buurman, wordt in brand gestoken.


Daarom deze vragen: 

1) Heeft de verschuiving van de drugscriminaliteit naar het district Wilrijk misschien te maken met het feit dat er in Wilrijk minder politie aanwezigheid en -controle is, zodat drugscriminelen er momenteel vrij spel hebben?

2) Of heeft dit te maken met het feit dat er een tekort is aan camerabewaking, gebrek aan patrouilles en aanwezigheid bij valavond en ’s nachts op de bekende adressen en drugdeal plaatsen in Wilrijk?

3) Welke specifieke acties worden er ondernomen om de veiligheid van de Wilrijkenaren beter te garanderen?

4) Wanneer komt er een preventieve anti-druggebruik campagne in het onderwijs, de jeugdsector, de horeca, de sportclubs enz. in onze stad?