- De notulen van de fysieke zitting van 24 oktober 2022 zijn digitaal beschikbaar in eBv.
Op 7 januari 2019 legde de heer Mark Tijsmans de eed af als gemeenteraadslid (jaarnummer 15).
De voorzitter van de gemeenteraad werd met brief van 25 oktober 2022 op de hoogte gebracht van het ontslag van de heer Mark Tijsmans
als gemeenteraadslid.
Om in de vervanging van raadslid Mark Tijsmans te voorzien, werd de vijfde opvolger, mevrouw Fatima Talhaoui, aangeschreven.
Mevrouw Fatima Talhaoui
gaf aan dit mandaat in de gemeenteraad van Antwerpen te willen opnemen.
De geloofsbrieven van mevrouw Fatima Talhaoui
werden tijdig aan de algemeen directeur bezorgd.
Mevrouw Fatima Talhaoui
voldoet aan alle gestelde eisen van verkiesbaarheid en bevindt zich niet in een geval van onverenigbaarheid.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de heer Mark Tijsmans als gemeenteraadslid.
De gemeenteraad neemt er kennis van dat mevrouw Fatima Talhaoui het mandaat van gemeenteraadslid - als opvolger van de heer Mark Tijsmans - zal opnemen.
De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van mevrouw Fatima Talhaoui goed.
Mevrouw Fatima Talhaoui legt de volgende eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.”
De voorzitter verklaart mevrouw Fatima Talhaoui
aangesteld in het mandaat van gemeenteraadslid.
De voorzitter van de gemeenteraad werd met brief van 25 oktober 2022 op de hoogte gebracht van het ontslag van de heer Mark Tijsmans als gemeenteraadslid.
Mevrouw Fatima Talhaoui
legde op de gemeenteraad van 28 november 2022 de eed af als opvolger van de heer Mark Tijsmans.
Artikel 6 § 7 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur stelt dat de rangorde van de gemeenteraadsleden tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden wordt vastgesteld.
Hetzelfde artikel bepaalt dat de opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, een rang innemen in volgorde van hun eedaflegging.
De gemeenteraad neemt kennis van de bijgevoegde rangorde van de gemeenteraadsleden.
Op 7 januari 2019 vond de installatievergadering van de gemeenteraad plaats.
Op 28 januari 2019 nam de gemeenteraad (jaarnummer 55) kennis van het vergaderschema van de gemeenteraadscommissies, keurde het de planning van de commissiezittingen en de planning van de zittingen gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn voor 2019 goed. Bijkomend keurde de gemeenteraad de evenredige verdeling van de mandaten van de leden van de gemeenteraadscommissies op basis van de methode D'Hondt goed en nam de gemeenteraad kennis van de voordrachten van de leden van de raadscommissies en de commissievoorzitters.
De N-VA-fractie wenst enkele aanpassingen door te voeren in de samenstelling van de raadscommissies naar aanleiding van de eedaflegging van mevrouw Fatima Talhaoui.
De N-VA-fractie wenst volgende wissels te doen in de samenstelling van de raadscommissies.
Gemeenteraadscommissie | Huidig lid | Nieuw(e) lid/leden |
bestuurszaken, evenementen, externe relaties en erfgoed = BRCKB | Mark Tijsmans | Franky Loveniers |
haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium = BRCKH
| Mark Tijsmans | Fatima Talhaoui |
economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken = BRCKE
| Mark Tijsmans | Fatima Talhaoui |
onderwijs en jeugd = BRCKO
| Mark Tijsmans | Fatima Talhaoui |
cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking = BRCKC
| Mark Tijsmans | Martine Vrints |
sport, diamant, en markten en foren = BRCKD
| Mark Tijsmans | Fatima Talhaoui |
wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg = BRCKW | Mark Tijsmans | Fatima Talhaoui |
gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw = BRCKI
| Mark Tijsmans | Fatima Talhaoui |
Artikel 37 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur regelt de werking en samenstelling van de gemeenteraadscommissies.
Artikel 37 §3, lid 2 bepaalt dat tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad een fractie wordt geacht hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden.
De gemeenteraad neemt kennis van de gewijzigde samenstelling van de gemeenteraadscommissies.
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende mededelingen:
De stad Antwerpen is deelnemer in verschillende externe verenigingen, stichtingen en vennootschappen. In die hoedanigheid draagt zij bestuurders voor in de bestuursorganen van deze entiteiten.
Overeenkomstig de statuten van Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen is de raad van bestuur samengesteld uit (de vaste vertegenwoordigers van) de stad Antwerpen, OCMW Antwerpen, Medzina vzw, Gasthuiszusters Antwerpen vzw en een onafhankelijke bestuurder die in gezamenlijk overleg door Medzina vzw, stad Antwerpen en OCMW Antwerpen wordt voorgedragen.
Met dit besluit draagt de stad Antwerpen een nieuw onafhankelijk bestuurder voor.
Artikel 386 van het decreet over het lokaal bestuur stelt dat gemeenten verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk kunnen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad beslist - met 33 stemmen tegen 1, er zijn 9 onthoudingen en 3 raadsleden brachten geen stem uit - om de heer Eddy Aerts voor te dragen als onafhankelijk bestuurder namens stad Antwerpen in de raad van bestuur van Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen.
Fluvius opdrachthoudende vereniging meldt dat op woensdag 7 december 2022 om 18.30 uur de buitengewone algemene vergadering op digitale wijze zal plaatshebben, met volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging van 7 december 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, naar de buitengewone algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging van 7 december 2022, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de stadsafgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging van 7 december 2022 alle agendapunten goed te keuren.
De stad Antwerpen is deelnemer in de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.
Fluvius Antwerpen meldt dat op 14 december 2022 om 18.00 uur de buitengewone algemene vergadering zal plaatsvinden in het Radisson Blu Astrid Hotel, Koning Astridplein 7, 2018 Antwerpen. Samengevat staan volgende punten op de agenda:
Dossier Tramontana (agendapunten 1 tot en met 3)
De stad Antwerpen doet voor de aanleg, exploitatie en beschikbaar stellen van elektronisch-communicatienetwerken beroep op Fluvius Antwerpen. De stad deed hiertoe in het verleden een beheersoverdracht ‘openbare elektronische-communicatienetwerken’ aan Integan. Door de fusie tussen IMEA, Integan en Iveg is deze beheersoverdracht op heden toegekend aan Fluvius Antwerpen.
Fluvius Antwerpen doet op haar beurt voor de uitvoering van deze activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv.
Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het ‘datanetwerk van de toekomst’ (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. Dit ‘datanetwerk van de toekomst’ zal:
Fluvius System Operator cv en Telenet BV zullen met dit doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn. De aandelen van NetCo (in het bezit van Fluvius System Operator cv en Telenet BV), zullen vervolgens worden ingebracht in een andere (nieuw in dit kader op te richten onderneming) HoldCo. De oprichting van HoldCo biedt de mogelijkheid om in een (tussentijdse en tijdelijke) uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders en, bij uitbreiding, de lokale besturen.
In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande Hybrid Fiber Coax (HFC) - netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht. Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.
De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 en volgende van het WVV, in zitting van 6 september 2022 het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd.
Aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen ligt enerzijds een agendapunt voor om kennis te nemen van het project en anderzijds aan wijziging aan de statuten om dit project mogelijk te maken.
Gebiedsuitwisselingen (agendapunten 2 en 4 tot en met 8)
Conform artikel 4.1.1. van het Energiedecreet, waarbij wordt bepaald dat er aaneensluitende geografisch afgebakende gebieden moeten worden gevormd inzake het beheer van het elektriciteits- en aardgasdistributienet, worden er verplichte gebiedsuitwisselingen voorbereid:
Statutenwijziging (agendapunt 2)
De statuten van Fluvius Antwerpen worden gewijzigd. In hoofdzaak zijn de wijzigingen als volgt samen te vatten:
(Beheers)overdracht openbare verlichting (agendapunt 12)
De gemeenteraad keurde in zitting van 26 september 2022 (jaarnummer 563) principieel de beheersoverdracht aan Fluvius Antwerpen goed betreffende de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen inzake de openbare verlichting.
Het betreft in het bijzonder verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen inzake openbare verlichting die zich situeren op of langs de openbare weg of op terreinen die publiek toegankelijk zijn en die toebehoren aan het lokale bestuur, met name:
De stad Antwerpen neemt op heden nog geen beslissing inzake de inbreng van de openbare verlichting van de semi-openbare ruimten en hun netten (concreet: openbare terreinverlichting en architecturale verlichting). De beslissing omtrent eventuele inbrengen in dit kader zal later op projectbasis gebeuren.
De beslissing inzake de beheersoverdracht in dit kader werd (in het eerdere principebesluit) afhankelijk gemaakt van het verlenen van een positieve steminstructie aan de stadsafgevaardigde op de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Antwerpen betreffende het agendapunt waarmee Fluvius Antwerpen deze beheersoverdracht aanvaardt.
Agendapunt 12 bevat, onder meer, het aanvaarden van deze beheersoverdracht inzake de openbare verlichting voor de stad Antwerpen door Fluvius Antwerpen. Deze beheersoverdracht gaat in op 14 december 2022.
Afvaardiging
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 14 december 2022 en het stemgedrag van de stadsafgevaardigde te bepalen.
De gemeenteraad besliste in zitting van 25 februari 2019 (jaarnummer 119) om mevrouw Nabilla Ait Daoud, schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking, aan te duiden als stadsafgevaardigde op de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Antwerpen, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad.
Inspectie Financiën adviseert de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 14 december 2022 goed te keuren, maar vraagt aandacht voor haar advies in bijlage betreffende het dossier Tramontana.
Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake is in artikel 454, van voorgenoemd decreet, nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd wordt in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van deze vergadering.
Artikel 427 van het Decreet over het lokaal bestuur stelt dat de statuten of de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht worden door de algemene vergadering met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.
Artikel 398 van het Decreet over het lokaal bestuur stelt dat de gemeenten beslissen over de beheersoverdracht overeenkomstig de statuten van het samenwerkingsverband. Onder beheersoverdracht wordt verstaan het toevertrouwen door de deelnemende gemeenten aan het samenwerkingsverband van de uitvoering van door hen genomen beslissingen in het kader van zijn doelstellingen, in die zin dat de deelnemende gemeenten zich het recht ontzeggen zelfstandig of samen met derden dezelfde opdracht uit te voeren.
Artikel 13 van het Besluit van de Vlaamse regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van 26 juni 2018 stelt dat de uitgavenkredieten limitatief zijn op het niveau van het totaal van de exploitatie en het totaal van de investeringen. De kredieten mogen alleen gebruikt worden voor de bestemming die in het meerjarenplan wordt vooropgesteld.
Dossier Tramontana en aandeel Ae (agendapunt 3)
Bij de oprichting van NetCo/Holdco, en de herbevestiging van de beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zal de stad Antwerpen één bijkomend aandeel Ae (aandeel elektriciteit) van Fluvius Antwerpen onderschrijven. Dit aandeel heeft een waarde van 25,00 euro. Dit aandeel Ae zal vervolgens omgezet worden in een aandeel Aek.
Fluvius Antwerpen zal de volstorting van het aandeel verrekenen met het uit te betalen dividend elektriciteit van het jaar van volstorting (SUB_NR/INTERN/5231004000/750/2SBS040401A00000/2SA080660 in 2023). De aangepaste dividendprognose en de volstorting van één aandeel in dit kader zal na de effectieve operationalisering van het Tramontana – project budgettair verwerkt worden in de volgende aanpassing (nr. 7) van het stedelijk meerjarenplan.
(Beheers)overdracht openbare verlichting (agendapunt 12)
Financiële constructie
De beheersoverdracht van de stad inzake de openbare verlichting aan Fluvius Antwerpen per 14 december 2022 betekent dat de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen inzake de openbare verlichting die de stad op dat moment in eigendom heeft worden overgedragen aan Fluvius Antwerpen. De inbrengwaarde, gebaseerd op een gedetailleerde inventaris op 14 december 2022, wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en rekening houdende met de door Fluvius gehanteerde afschrijvingstermijnen. De stad ontvangt voor deze inbreng enerzijds een vergoeding in cash (25%) en anderzijds nieuwe niet-stemgerechtigde en niet-dividendgerechtigde aandelen Aov (aandelen openbare verlichting) (75%).
Vanaf 14 december 2022 komen alle nieuwe investeringen inzake de openbare verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen ten laste van Fluvius Antwerpen en in haar volle eigendom als activa.
Zowel de overname van de bestaande openbare verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen van de stad Antwerpen als de nieuwe investeringen in dit kader die Fluvius Antwerpen voor haar rekening neemt, worden aan de zijde van de stad verwerkt als een leaseconstructie, conform boekingsfiche 5110 van het Agentschap Binnenlands Bestuur. De leaseschuld wordt als volgt terugbetaald:
Concrete verwerking
De inbrengwaarde betreffende de overdracht van de bestaande openbare verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen van de stad per 14 december 2022 bedraagt 18.689.826,19 EUR en zal door Fluvius Antwerpen worden vergoed door enerzijds de uitgifte van 560.694 nieuwe Aov aandelen (met een waarde van 14.017.350,00 EUR) en anderzijds een betaling van 4.672.476,19 EUR in cash. De inbreng wordt gestaafd met een revisoraal verslag dd. 19 oktober 2022.
De budgettaire verwerking van deze overdracht is momenteel niet verwerkt in het meerjarenplan van de stad. Voor de budgettaire verwerking van deze overdracht dient gewerkt te worden binnen de totaalbudgetten van de investeringskredieten, zoals voorzien in artikel 13 van het Besluit van de Vlaamse regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van 26 juni 2018.
Ook de activering van de leasing voor de investeringen in de openbare verlichting in de periode tussen 14 december 2022 en 31 december 2022 zal op deze manier verwerkt worden. De budgettaire verwerking van deze investeringen in 2022 middels de nieuwe constructie van de beheersoverdracht aan Fluvius Antwerpen zal, op basis van de effectief gerealiseerde investeringen, later aan het college worden voorgelegd.
De benodigde aanpassingen voor 2023 en later zullen in de volgende aanpassing van de meerjarenplannen van de stad en de districten worden verwerkt.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 14 december 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van mevrouw Nabilla Ait Daoud, schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking, naar de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen op 14 december 2022, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de stadsafgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad herbevestigt de beheersoverdracht openbare elektronische-communicatienetwerken (zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten) toevertrouwd aan Fluvius Antwerpen. Fluvius Antwerpen zal, door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv, hiervoor een beroep doen op haar dochtervennootschap NetCo (conform artikel 3.B van de statuten). Dit impliceert eveneens dat de stad één bijkomend aandeel Ae ter waarde van 25,00 euro zal onderschrijven (dat omgezet zal worden in een aandeel Aek).
De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen goed.
De gemeenteraad beslist om vooralsnog niet aan te sluiten voor de nieuw toegevoegde activiteit waterdistributie.
De gemeenteraad keurt de partiële splitsingen (en de daarbij horende statutenwijzigingen) in kader van gebiedsuitwisselingen van de gemeenten Steenokkerzeel, Kampenhout, Zelzate, Essen, Merksplas, Laakdal en Grobbendonk goed.
De gemeenteraad geeft een positieve steminstructie met betrekking tot agendapunt 12, waardoor de beheersoverdracht aan Fluvius Antwerpen betreffende de openbare verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen wordt bevestigd.
De gemeenteraad keurt goed om de inbreng die de stad heeft gedaan overeenkomstig het artikel 9 van de statuten van Fluvius Antwerpen uit te breiden met de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen. De inbrengwaarde bedraagt 18.689.826,19 EUR (op basis van de inventariswaarde per 14 december 2022) en wordt vergoed door enerzijds de uitgifte van 560.694 nieuwe Aov aandelen (met een waarde van 14.017.350,00 EUR) en anderzijds een betaling van 4.672.476,19 EUR in cash.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 14 december 2022 alle agendapunten goed te keuren.
De gemeenteraad beslist de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur aan te duiden om als gevolmachtigde van de stad de authentieke akte te ondertekenen alsook de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van de inbrengakte. Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen, overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het Decreet over het lokaal bestuur, schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn/haar opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Vordering overdracht openbaar verlichtingsnet
| 18.689.826,19 EUR
| budgetplaats: 5153000000 budgetpositie: 260i functiegebied: 2LMS030112A00000 subsidie: Sub_nr fonds: Intern begrotingsprogramma: 2SA020670 budgetperiode: 2200 | NVT |
Volstorting kapitaal distributienetbeheerder
| 14.017.350,00 EUR
| budgetplaats: 5153000000 budgetpositie: 2811 functiegebied: 2LMS030112A00000 subsidie: Sub_nr fonds: Intern begrotingsprogramma: 2SA020670 budgetperiode: 2200 | NVT |
Aanrekening schuld overname
| 18.689.826,19 EUR
| budgetplaats: 5153000000 budgetpositie: 250 functiegebied: 2LMS030112A00000 subsidie: Sub_nr fonds: Intern begrotingsprogramma: 2SA020670 budgetperiode: 2200 | NVT |
Aanrekening vordering leasingschuld
| 18.689.826,19 EUR
| budgetplaats: 5153000000 budgetpositie: 1720 functiegebied: 2LMS030112A00000 subsidie: Sub_nr fonds: Intern begrotingsprogramma: 2SA020670 budgetperiode: 2200 | NVT |
Onderschrijving bijkomend aandeel Ae
| 25,00 EUR | budgetplaats: 5231004000 Mits goedkeuring van de zevende aanpassing van het meerjarenplan door college en gemeenteraad. | NVT |
De stad Antwerpen is deelnemer in de opdrachthoudende vereniging water-link.
Water-link meldt dat op donderdag 15 december 2022 om 16.00 uur een bijzondere algemene vergadering zal plaatshebben in de kantoren van water-link, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen, met volgende agendapunten:
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van water-link van 15 december 2022 en het stemgedrag van de stadsafgevaardigde te bepalen.
De gemeenteraad besliste in zitting van 25 februari 2019 (jaarnummer 121) om de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, aan te duiden als stadsafgevaardigde op de (buitengewone) algemene vergadering van water-link, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad.
Inspectie Financiën adviseert de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van water-link van 15 december 2022 goed te keuren.Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake is in artikel 454, van voorgenoemd decreet, nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd wordt in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van deze vergadering.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van water-link van 15 december 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, naar de bijzondere algemene vergadering van water-link van 15 december 2022, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de stadsafgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de bijzondere algemene vergadering van water-link van 15 december 2022 alle agendapunten goed te keuren.
De stad Antwerpen is deelnemer in de opdrachthoudende vereniging Pontes.
Pontes meldt dat op donderdag 15 december 2022 om 19.00 uur de buitengewone algemene vergadering plaatsvindt, via het digitaal platform Zoom, met volgende agendapunten:
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 december 2022 en het stemgedrag van de stadsafgevaardigde te bepalen.
De gemeenteraad besliste in zitting van 25 februari 2019 ( jaarnummer 118) om de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, aan te duiden als stadsafgevaardigde op de (buitengewone) algemene vergadering van Pontes, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad.
Mevrouw Danielle Meirsman, gemeenteraadslid, zal de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 december 2022 bijwonen, ter vervanging van de heer Koen Kennis.
Inspectie Financiën adviseert de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 december 2022 goed te keuren.
Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake is in artikel 454, van voorgenoemd decreet, nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd wordt in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van deze vergadering.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 december 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van de mevrouw Danielle Meirsman, gemeenteraadslid, naar de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 15 december 2022, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de stadsafgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de buitengewone algemene van Pontes van 15 december 2022 alle agendapunten goed te keuren.
motivering
In 2013 werd een deel van het waardevolle ferrarisbos gekapt. Ondertussen is er op die plek een parking. In 2018 is er achter het ferrarisbos gebouwd. Waardoor de groene verbinding naar het achtergelegen groengebied sterk gereduceerd werd. Nu wilt de POM nog een extra stuk achter het ferrarisbos gaan ontwikkelen, waardoor er echt niets meer zou overblijven van de groene verbinding tussen ferarrisbos en achtergelegen groengebied aan het klaverbladkasteel.
Amendement
De raad verzoekt het college om geen recht van doorgang te creëren en om gesprekken op te starten om ook het andere deel (lot 1) achter het ferrarisbos te vrijwaren van ontwikkeling. Op die manier kan de groene verbinding tussen het ferrarisbos en het achtergelegen groengebied op termijn versterkt worden in plaats van opgeheven.
Stemgedrag
Stemden voor het amendement: Groen en PVDA.
Stemden tegen het amendement: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, CD&V en Open VLD.
Op 10 juli 2015 (jaarnummer 6015) besliste het college tot opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Ter Beke Zuid.
Op 7 juli 2017 (jaarnummer 6026) keurde het college het ontwerp-eindrapport goed van de waterstudie voor Ter Beke, opgemaakt door Sweco Belgium nv. Hierbij werd beslist om het robuust watersysteem als leidraad te nemen voor het toekomstig gebied als startpunt voor de technische uitwerking van de deelprojecten.
Op 17 november 2017 (jaarnummer 9418) keurde het college het eerste voorontwerp-RUP "Ter Beke Zuid" goed.
Op 1 juni 2018 (jaarnummer 5026) keurde het college het tweede voorontwerp-RUP "Ter Beke Zuid" goed. Het planproces voor dit RUP werd on hold gezet na de tweede plenaire vergadering van 28 juni 2018.
Op 10 februari 2020 (jaarnummer 1305) besliste het college het RUP “Ter Beke Zuid” opnieuw op te starten en hiervoor een deelopdracht te gunnen aan Sweco Belgium nv. Het plangebied van het RUP “Ter Beke Zuid” zal nu verruimd worden in noordelijke richting met als doel alle kritische locaties op te nemen om het robuust watersysteem voor het bedrijventerrein vorm te geven en om een antwoord te bieden aan de noodzakelijke herbestemmingen voor het aanpakken van de waterproblematiek in het bedrijventerrein. Het Ferrarisbos zal zich nu mee bevinden in het plangebied.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 348) keurde de gemeenteraad de aankoop goed van de gronden gelegen aan de Fotografielaan z/n, 2610 Wilrijk, kadastraal gekend onder Antwerpen 44ste afdeling, Wilrijk 3de afdeling, sectie D nummers 156b, 155a/deel en 537a/deel met een totale oppervlakte van 35.612,25 m², dit aan de prijs van 2.848.980,00 EUR.
Op 14 oktober 2022 (jaarnummer 8438) keurde het college het afbakeningsvoorstel met de oppervlaktes voor bedrijventerrein, collectieve waterbuffering en behoud Ferrarisbos principieel goed.
Huidig besluit betreft de bijkomende aankoop van het resterende stuk van het Ferrarisbos en een naastliggend stuk braakliggend terrein, met name de grond gelegen aan de Fotografielaan z/n in 2610 Wilrijk, kadastraal gekend onder Antwerpen, 44ste afdeling, Wilrijk 3de afdeling, sectie D, nummer 157c/deel met een oppervlakte van 21.848,00 m², zoals afgebeeld in blauwe kleur als lot 2 op het splitsingsplan opgemaakt door landmeterskantoor Geerts op 17 oktober 2022.
Dit gaf aanleiding tot een alternatief concept dat inzet op gedecentraliseerde, open waterberging (dwars op de topografie) en het realiseren van groenblauwe verbindingen. Hiertoe werd een waterstudie Ter Beke Zuid uitgevoerd en goedgekeurd door het college op 7 juli 2017 (jaarnummer 6026). Onderdeel van het robuust netwerk dat wordt voorgesteld in de waterstudie als oplossing voor de waterproblematiek is onder andere een gemeenschappelijk bufferbekken in het Ferrarisbos aan de Fotografielaan.
Het bestuursakkoord 2019-2024 vermeldt de realisatie van het bufferbekken in het Ferrarisbos onder punt 64: ‘Wateropvang zal een heel belangrijke rol spelen in de toekomst, zowel op publiek als privaat domein. In het kader van klimaatadaptatie en -mitigatie wordt bijvoorbeeld een collectief watersysteem aangelegd op het bedrijventerrein Ter Beke in Wilrijk, waardoor het Ferrarisbos wordt bewaard en ingeschakeld als waterbuffer’.
De aankoop van het grootste deel van het Ferrarisbos (in eigendom van firma Essers) werd reeds door de gemeenteraad goedgekeurd in zitting van 30 mei 2022 (jaarnummer 348). De notariële akte zal verleden worden op 24 november 2022.
De aankoop van dit bijkomend perceel (in eigendom van ING België) is een verdere stap in de richting van de realisatie van een robuust waternetwerk. Binnen de huidige juridische context is hier niet voldoende ruimte voor gereserveerd. Het is dus het opzet om de aan te kopen percelen van het Ferrarisbos te beschermen als bos en een deel van de grond naast het Ferrarisbos in te zetten als collectieve waterbuffer. Het in opmaak zijnde RUP Ter Beke Zuid beoogt de nodige groene verbindingen te faciliteren en het bos te beschermen.
De stad Antwerpen kwam door overleg en onderzoek met Aquafin, ING België, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, Sweco Belgium en BUUR part of SWECO tot een afbakeningsvoorstel zoals uitgewerkt op het splitsingsplan in bijlage. De POM Antwerpen wil een deel van 10.804,00 m² (lot 1 op plan) aankopen van ING België N.V. ter ontwikkeling tot bedrijventerrein en ontsluiting van dit bedrijventerrein. De oppervlakte en vorm van dit deel werd bepaald in functie van ontwikkelbaarheid van dit terrein voor bedrijven in Antwerpen. De POM Antwerpen wil deze grond in de markt zetten. Op deze grond zal het nodige medegebruik voor nooddiensten en nutsdiensten voorzien worden.
Tussen lot 1 (POM Antwerpen) en lot 2 (stad Antwerpen) zullen wederzijdse rechten van doorgang gecreëerd worden, dit in het kader van bereikbaarheid voor onder andere de hulpdiensten/brandweer.
De stad Antwerpen zal na aankoop een traject voor het groenbeheerplan van het Ferrarisbos opstarten. Dit in samenwerking met onder andere Aquafin, Natuurpunt en de verschillende stadsdiensten.
Met de verkoper (ING België) werd een aankoopprijs bedongen van 80,00 EUR/m² voor het beboste gedeelte (12.398 m²) en 200,00 EUR voor het deel in industriegebied (9.450,00 m²). Voor de aan te kopen oppervlakte van 21.848,00 m² geeft dit een totale aankoopprijs van 2.881.840,00 EUR. Deze prijs werd door de afdeling landmeters en schatters van AG Vespa als marktconform bevonden.
Artikel 41, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b.
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
De totale aankoopprijs bedraagt 2.881.840,00 EUR. De aktekosten zijn ten laste van de stad Antwerpen en worden geraamd op 4.840,00 EUR inclusief btw.
De objectcode van het aan te kopen terrein is 31275 en het vastgoednummer is 30949.
De gemeenteraad keurde dit amendement niet goed.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt de aankoop goed van de grond gelegen aan de Fotografielaan z/n, 2610 Wilrijk, kadastraal gekend onder Antwerpen 44ste afdeling, Wilrijk 3de afdeling, sectie D nummers 157c/deel, met een oppervlakte van 21.848,00 m², zoals afgebeeld in blauwe kleur als lot 2 op het splitsingsplan opgemaakt door landmeterskantoor Geerts op 17 oktober 2022, en dit voor een bedrag van 2.881.840,00,00 EUR.
De gemeenteraad keurt goed dat er op het aangekochte perceel (lot 2 op splitsingsplan) een recht van doorgang wordt gecreëerd ten voordele van het aanpalende perceel (lot 1), aangekocht door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop grond uit te betalen aan: ING België NV Marnixlaan 24 1000 Brussel Ondernemingsnummer: BE0403200393 betaling via derdenrekeningNotaris Patrick Vandeputte Lammekensstraat 79 2140 Borgerhout Ondernemingsnummer: BE 0471866101 IBAN: BE72 7360 0432 1416 | 2.881.840,00 EUR | budgetplaats: 5152000000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2WNS030202A00000 subsidie: SUB_NR fonds: intern begrotingsprogramma: 2SA050600 budgetperiode: 2200 | 4005535921 |
Aktekosten en ereloon uit te betalen aan: Notaris Patrick Vandeputte Lammekensstraat 79 2140 Borgerhout Ondernemingsnummer: BE 0471866101 IBAN: BE72 7360 0432 1416 | 4.840,00 EUR, inclusief btw | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 613 functiegebied: 2SBS070203A00000 subsidie: SUB_NR fonds: intern begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2200 | 4505144972 |
Op 21 februari 2022 (jaarnummer 117) keurde de gemeenteraad principieel de vrijwillige samenwerking van de stad met de gemeente Borsbeek goed.
De gemeente Borsbeek investeert in haar scholen en zoekt bijkomende financiering voor zowel investerings - als werkingsuitgaven.
De gemeente Borsbeek zoekt bijkomende financiering voor investerings - en exploitatieuitgaven verbonden aan haar scholen. Om bijkomende externe financieringskosten te vermijden, is het aangewezen dat de stad een renteloze bulletlening toestaat aan de gemeente Borsbeek.
Er werd een leningovereenkomst opgemaakt, waarvan de voornaamste krachtlijnen de volgende zijn:
Overeenkomstig artikel 40, §1 van het Decreet Lokaal Bestuur beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid voor aangelegenheden van gemeentelijk belang.
De lening wordt toegekend onder voorbehoud van beschikbaarheid van de nodige kredieten na de 6e aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, die zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad van 28 november 2022.
De gemeenteraad keurt de mogelijkheid goed om, aan de gemeente Borsbeek, een renteloze lening toe te staan voor een maximumbedrag van 3.5 miljoen euro met een looptijd tot 31 december 2026.
De gemeenteraad keurt het ontwerp van overeenkomst met de gemeente Borsbeek goed, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van Borsbeek.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Toegestane lening aan Gemeente Borsbeek; de Robianostraat 64 2150 Borsbeek KBO nr. 0207.509.229 |
1.750.000,00 EUR | budgetplaats: 5171500000 budgetpositie: 2903410 functiegebied:2SBS040502A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma:2SA080111 budgetperiode: 2200 |
nvt |
Toegestane lening aan Gemeente Borsbeek; de Robianostraat 64 2150 Borsbeek KBO nr. 0207.509.229 |
1.750.000,00 EUR | budgetplaats: 5171500000 budgetpositie:2903410 functiegebied: 2SBS040502A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080111 budgetperiode: 2300 |
nvt |
Raming terugbetaling leningen in 2026 | 3.500.000,00 EUR | budgetplaats:517150000 budgetpositie 2903I410 functiegebied: 2SBS040502A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma:2SA080111 budgetperiode: 2600 |
nvt |
Op 17 mei 2005 (jaarnummer 1202) keurde de gemeenteraad de code van gemeentelijke politiereglementen van de stad Antwerpen goed. Inbreuken op de code van gemeentelijke politiereglementen kunnen sindsdien gesanctioneerd worden met administratieve sancties waaronder een administratieve geldboete.
Deze code van politiereglementen werd later nog verscheidene keren gewijzigd. De nieuwe gecoördineerde versie werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 753). De laatste wijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 september 2022 (jaarnummer 528).
1. Openbare veiligheid en vlotte doorgang - drones
De Gedelegeerde verordening (EU) 2019/945 van de Commissie van 12 maart 2019 inzake onbemande luchtvaartuigsystemen en uit derde landen afkomstige exploitanten van onbemande luchtvaartuigsystemen (hierna Verordening 2019/945) en de Uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen (hierna Verordening 2019/947), zijn van toepassing sedert 31 december 2020. De Verordening 2019/945 en Verordening 2019/947 hebben rechtstreekse werking en voorzien in een uitgebreid regelgevend kader dat geldt bij het besturen van onbemande luchtvaartuigen in de EU, zoals onder meer drones.
Het Koninklijk besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen voert Verordening 2019/947 uit.
De voorschriften in artikel 101bis van de code van politiereglementen stemmen niet overeen met het huidige kader dat door de hogere regelgeving wordt voorzien en dienen hieraan aangepast te worden.
Overeenkomstig Verordening 2019/947 is het vliegen met een onbemand luchtvaartuig, zoals een drone, boven bijeenkomsten van mensen in verschillende gevallen niet toegelaten. Artikel 2, 2. van de Verordening 2019/947 verduidelijkt dat “bijeenkomsten van mensen” bijeenkomsten zijn waar zoveel mensen aanwezig zijn dat het niet mogelijk is uit de weg te gaan. Verdere richtlijnen worden er niet bepaald in de hogere regelgeving. De beoordeling of er al dan niet sprake is van een bijeenkomst van mensen, wordt bij gebreke aan verdere verduidelijking overgelaten aan de bestuurder van het onbemand luchtvaartuig.
Het vliegen met een onbemand luchtvaartuig over een groot evenement, vormt steeds een risico voor de openbare veiligheid en dit ongeacht of er op het ogenblik van de vlucht al zoveel mensen aanwezig zijn dat het niet mogelijk is om uit de weg te gaan. Grote evenementen zijn overeenkomstig artikel 104, §2 code van politiereglementen evenementen waarbij 3000 personen per dag of meer dan 1500 bezoekers tegelijk verwacht worden.
Om onder meer volgende redenen kan het besturen van onbemande luchtvaartuigen boven grote evenementen de openbare veiligheid in het gedrang brengen:
De omschrijving van bijeenkomst van mensen zonder verdere precisering maakt het mogelijk dat bestuurders van onbemande luchtvaartuigen oordelen dat er op het ogenblik van de vlucht niet dermate veel mensen aanwezig zijn dat het uit de weg gaan van de mensen onmogelijk is en dus boven grote evenementen vliegen.
Onbemande luchtvaartuigen boven grote evenementen dienen omwille van de aangehaalde veiligheidsredenen steeds vermeden te worden, zonder dat er daarbij ruimte tot beoordeling wordt overgelaten aan de bestuurder.
Gezien dit aspect niet wordt geregeld door de Europese regelgeving, noch de federale regelgeving is verdere verduidelijking in de lokale regels noodzakelijk en wordt in het gewijzigde artikel 101bis van de code van politiereglementen bepaald dat vliegen boven grote evenementen in de zin van artikel 104, §2 van de code van politiereglementen steeds verboden is. Dit met uitzondering van de gevallen waar het volgens Verordening 2019/947 toegelaten is om boven bijeenkomsten van mensen te vliegen of wanneer men als betrokkene bij het evenement, zoals de organisator of een partner van de organisator, een uitdrukkelijke toelating van de burgemeester heeft verkregen.
Organisatoren van de evenementen en hun partners zijn wel op de hoogte van de aangehaalde risico’s en kunnen in het kader van de toelating van het evenement wel de toelating verkrijgen om met een onbemand luchtvoertuig boven het grote evenement te vliegen, voor zover dit is toegelaten volgens de voorschriften van Verordening 2019/947.
2. Specifieke regelgevingen - Daden van ontucht en prostitutie
Een aantal wijzigingen aan de bepalingen met betrekking tot raamprostitutiepanden en het beheer van deze panden dringen zich op.
De artikelen 536 en 542 van de code van politiereglementen bevatten verschillende voorschriften om de hygiëne van de werkruimten in raamprostitutiepanden te waarborgen. Om de verspreiding van epidemiologische ziekten te vermijden, zoals het coronavirus COVID-19, schurft en het apenpokkenvirus dient het verplicht te worden om de afwasbare matrashoes na elke klant te reinigen met water en zeep of desinfecterende spray. Indien er gebruik wordt gemaakt van stoffen hoezen, lakens of handdoeken dienen om dezelfde redenen deze hoezen, lakens of handdoeken na elke klant vervangen te worden door propere hoezen, lakens of handdoeken die op minimum 60 graden gewassen werden. Het is de verantwoordelijkheid van de hoofdhouder om hierin te voorzien. De voorgestelde wijzigingen werden reeds besproken met de betrokken partijen op het laatste eigenaarsoverleg van 22 september 2022.
Hoofdhouders en beheerders van raamprostitutiepanden hebben een unieke positie die in sommige gevallen aanleiding zou kunnen geven tot machtsmisbruik. Zo is het niet ondenkbaar dat zij vanuit hun machtspositie extra’s vragen aan sekswerkers zoals waarborgen voor sleutels, zaken niet terugbetalen, seksuele diensten vragen, enz.. De stad verwacht van hoofdhouders en beheerders integriteit en transparantie. Ten einde deze integriteit en transparantie mede te verzekeren worden in artikel 552 van de code van politiereglementen een aantal voorwaarden voorzien waaraan de hoofdhouders en beheerders van raamprostitutiepanden moeten voldoen, zoals het signaleren van zaken die wijzen op wantoestanden, steeds medewerking verlenen aan de bevoegde diensten, het hanteren van transparante huurprijzen door middel van bijvoorbeeld een prijslijst, enzovoort.
Ten einde malafide houders en beheerders te mijden, dienen zij overeenkomstig artikel 555 van de code van politiereglementen een aantal documenten te voegen bij hun aanvraag tot aanstelling. Zo wordt onder meer ook een uittreksel van het strafregister overeenkomstig artikel 596, lid 2 Wetboek van Strafvordering gevraagd of een hieraan gelijkwaardig document. Er zijn heel wat eigenaars en beheerders van raamprostitutiepanden met de Nederlandse nationaliteit die dergelijk verzoek tot aanstelling indienen. De mogelijkheid om een gelijkwaardig document te voegen, is reeds voorzien in artikel 555. Thans wordt verduidelijkt dat een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) als een gelijkwaardig document kan worden beschouwd.
Het is tot slot belangrijk dat de stad Antwerpen steeds over de correcte contactgegevens van de hoofdhouders beschikt zodat zij snel kunnen communiceren over maatregelen, controles van het raamprostitutiepand, enzovoort. De hoofdhouder is de eindverantwoordelijke en de contactpersoon van de stad. Hij dient er dan ook voor te zorgen dat elke adreswijziging of andere wijziging van zijn contactgegevens zoals meegedeeld bij de aanvraag steeds wordt doorgegeven aan de stad Antwerpen (artikel 561 code van politiereglementen). Indien zij dit niet doen, vervalt de geschiktheidsverklaring van rechtswege.
3. Openbare veiligheid en vlotte doorgang - Alcoholverbod
Naar aanleiding van aanhoudende overlast en verstoringen van de openbare orde ingevolge de consumptie van alcohol keurde de gemeenteraad op 29 november 2021 een invoering van een alcoholverbod voor het Sint-Jansplein en omgeving goed.
Dit alcoholverbod strekt zich onder meer uit tot een gedeelte van de Trapstraat, de Oranjestraat en het Hortensia Sillisplein, ter hoogte van de Biekorfstraat. De Biekorfstraat maakt op dit ogenblik nog geen deel uit van het geldende alcoholverbod.
Het alcoholverbod wordt ter plaatse aangekondigd door specifieke borden aan de buitenrand van de zone waar het alcoholverbod geldt.
Thans staat er dergelijk bord opgesteld bij het betreden van het Hortensia Sillisplein. Daar waar er voor de uitbreiding van het alcoholverbod regelmatig alcohol werd geconsumeerd op het Hortensia Sillisplein, stelt de Politiezone Antwerpen vast dat de personen die alcohol consumeren zich hebben verplaatst tot net voorbij de buitenrand van het alcoholverbod en net voorbij het bord ter aankondiging van het alcoholverbod.
Door deze verplaatsing wordt de Biekorfstraat geconfronteerd met rondhanggedrag van personen die alcohol consumeren en bijhorende overlast zoals lawaai en vervuiling.
Om die reden dient een gedeelte van de Biekorfstraat mee opgenomen te worden in de zone van het alcoholverbod aan het Sint-Jansplein en omgeving.Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.
Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.
Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.
Artikel 4 §5 van deze wet bepaalt: indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheid voorziet om de administratieve geldboete ten aanzien van minderjarigen op te leggen, wint hij vooraf het advies in betreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die een adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijn in de gemeente.
Stemden nee: PVDA.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de code van politiereglementen goed.
Politiezone Antwerpen schrijft overheidsopdrachten uit vanaf het bedrag van 8.500,00 EUR. De wetgeving inzake overheidsopdrachten laat echter een hogere drempelwaarde toe, zijnde 30.000,00 EUR, voor het tot stand komen van overheidsopdrachten via aanvaarde factuur.
Artikel 92 van de Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten stelt dat opdrachten van beperkte waarde, met een raming lager dan 30.000,00 EUR, tot stand kunnen komen via een aanvaarde factuur. Artikel 124 van het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 inzake plaatsing van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren stelt dat er geen overheidsopdracht geschreven dient te worden. Indien mogelijk plaatst de aanbestedende overheid zijn opdracht na raadpleging van de voorwaarden van meerdere ondernemers maar zonder dat om de indiening van offertes moet worden verzocht. Het bewijs van die raadpleging moet door de aanbestedende overheid geleverd kunnen worden.
Politiezone Antwerpen vraagt om de drempelwaarde te mogen hanteren zoals vastgelegd in de wetgeving inzake overheidsopdrachten om een verlaging van de werklast voor de dienst aankoop en snellere doorlooptijden met betrekking tot bestellingen te kunnen realiseren. Opdrachten met een waarde tussen 8.500,00 EUR en 30.000,00 EUR worden nog steeds voorgelegd aan het college.
Artikel 92 van de Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten van beperkte waarde.
Artikel 124 van het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten van beperkte waarde binnen de klassieke sectoren.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid artikel 33, titel V, dat bepaalt dat de Nieuwe Gemeentewet van toepassing is op het beheer van goederen en inkomsten van de lokale politie.
Koninklijk Besluit over het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie (ARPC): artikelen 54-60 handelen over de vastleggingen en de aanrekening van de uitgaven en de kosten met betrekking tot de lokale politie.
Op grond van artikel 8 van het Algemeen Reglement op de boekhouding van de politiezone (ARPC) is elke aankoop op de buitengewone begroting bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad keurt de aankoopprocedure goed en kan de gunning delegeren aan het college.
Op grond van artikel 236 van de Nieuwe Gemeentewet stelt het college de gunningsprocedure in en gunt zij de opdracht.
De gemeenteraad keurt goed dat het bedrag voor opdrachten van beperkte waarde wordt gelijk gesteld met de drempelwaarde die werd vastgelegd in de wetgeving inzake overheidsopdrachten, zijnde 30.000,00 EUR en dat Politiezone Antwerpen hiervoor opdrachten tot stand mag laten komen via een aanvaarde factuur, na raadpleging van meerdere ondernemers indien mogelijk.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) het aangepast meerjarenplan goed. Daarin werd geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor Wel Jong vzw, Kammerstraat 22, 9000 Gent, ondernemingsnummer 0471.513.436 en voor het Zorgcentrum na Seksueel Geweld Antwerpen (UZA), Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem, ondernemingsnummer 0874.619.603 .
Wel Jong vzw organiseert van 23 tot 27 november 2022 een 'Wel jongerencongres' in Antwerpen. Daarmee wil Wel Jong vzw sensibiliseren rond seksuele en genderdiversiteit en aan de hand van workshops, activiteiten en theater LGBTQ+ jongeren de kans geven om elkaar te ontmoeten. Op woensdag 23 november 2022 staat het congres geheel in teken van het jeugdwerk. Wel Jong vzw vraagt of de stad Antwerpen dit congres wil ondersteunen.
Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (UZA) bestaat in 2022 één jaar. Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (UZA) wil via een symposium in Antwerpen aandacht vragen voor slachtoffers van seksueel geweld en bruggen slaan tussen zorgpartners. Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (UZA) vraagt of de stad Antwerpen dit symposium wil ondersteunen.
De stad Antwerpen wil een plek zijn waar elke bewoner zich 100% Antwerpenaar kan voelen, ongeacht gender, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. Wel Jong vzw en Zorgcentrum na Seksueel Geweld Antwerpen (UZA) dragen bij aan deze doelstellingen en ontvangen daarom een ondersteuning.
Er wordt een afsprakennota afgesloten met Wel Jong vzw voor de organisatie van het 'Wel Jongerencongres' van 23 tot 27 november 2022 in Antwerpen. Dit congres staat in het thema van “De gedeelde strijd” waarbij de intersectionele benadering van het jeugdwerk centraal staat. Hierbij komen kruispunten zoals seksualiteit, genderidentiteit of expressie, afkomst, religie en zo meer aan bod.
Er wordt een afsprakennota afgesloten met Zorgcentrum na Seksueel Geweld Antwerpen (UZA) voor de organisatie van een symposium naar aanleiding van hun 1-jarig bestaan. Via dit symposium wil het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (UZA) delen wat er ondertussen verwezenlijkt is en de gelegenheid aangrijpen om samen met de stakeholders na te denken over de toekomst. Er zijn het laatste jaar ongeziene bruggen geslagen tussen zorgpartners, politie en parket om slachtoffers van acuut seksueel geweld allesomvattende, gespecialiseerde zorg te kunnen bieden. En dit alles onder één warm en veilig dak.
De bedrijfsdirecteur zal de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Voor deze toewijzing zal een ika-light uitgevoerd worden met volgende verschuiving
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5403520000 | 2HMS070201A00000 | 6141 | 486.899,44 | 7.500,00 EUR | 479.399,44 EUR | NVT |
5403520000 | 2HMS070301A00000 | 6496800 | 0,00 EUR | 3.000,00EUR | 3.000,00 EUR | Wel Jong vzw - Organisatie Wel Jongerencongres |
5403520000 | 2HMS070301A00000 | 6496800 | 0,00 EUR | 4.500,00 EUR | 4.500,00 EUR | Zorgcentrum na Seksueel Geweld (UZA) - Organisatie Symposium |
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 3.000,00 EUR nominatief toe te kennen aan Wel Jong vzw, Kammerstraat 22, 9000 Gent, ondernemingsnummer BE 0471.513.436.
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 4.500,00 EUR nominatief toe te kennen aan Zorgcentrum na Seksueel Geweld (UZA), Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem, ondernemingsnummer BE 0874.619.603.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De stad Antwerpen wil de sociale cohesie in de wijken versterken via de uitbouw van een netwerk van organisaties gericht op kleinschalige ontmoeting. De stad Antwerpen wil ook inzetten op de bevordering van maatschappelijke participatie van kansengroepen.
Kiddo's vzw draagt bij aan deze doelstellingen en ontvangt daarom een ondersteuning.
Er wordt een afsprakennota afgesloten met Kiddo's vzw voor de heropstart van hun werking op de nieuwe locatie op het Koxplein te Borgerhout. Hierdoor kunnen ze de noodzakelijk ondersteuning aan hun klanten onverminderd blijven garanderen.
De ondersteuning wordt toegekend onder de voorwaarden opgenomen in een afsprakennota. Deze bevat bepalingen over de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van het project.
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5403520000 | 2HMS060201A00000 | 6496800 | Het Huis vzw | 6.500,00 EUR | - 5.000,00 EUR | 1.500,00 EUR | Kiddo's vzw - Heropstart werking Koxplein |
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 5.000,00 EUR aan Kiddo's vzw, Turnhoutsebaan 92, 2140 Borgerhout - ondernemingsnummer 0769.255.431, voor het uitvoeren van het project 'Heropstart werking Koxplein'.
Op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) keurde het college de principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed.
Op 22 oktober 2021 (jaarnummer 8524) keurde het college de afsprakennota goed met KU Leuven en Karen de Grote Hogeschool voor het uitvoeren van het eerste onderzoekjaar van een praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen. De goedkeuring van een verder zetting van het onderzoek in een tweede onderzoekjaar zou na positieve evaluatie van het eerste onderzoekjaar in het najaar 2022 ter goedkeuring worden voorgelegd.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De afsprakennota voor de ondersteuning van het eerste onderzoekjaar van het 'Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen', die liep van 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022, kan eenmalig worden verlengd met een tweede onderzoeksjaar mits positieve evaluatie en goedkeuring door de ondersteuningsverstrekker.
De KU Leuven en KdG Hogeschool leverden ondertussen het rapport op over het eerste onderzoekjaar van het 'Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen'. Het rapport biedt relevante en nuttige inzichten die uit het onderzoek zijn voort gekomen, en waarmee concreet aan de slag kan worden gegaan binnen het samenwerkingsverband 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen om de werking en effectiviteit te verbeteren. Op basis van deze positieve evaluatie, zal een afsprakennota voor ondersteuning van het tweede onderzoekjaar aan het college van burgemeester en schepenen worden voorgelegd.
Voor het tweede onderzoekjaar hebben de ontvangers, wegens de gestegen loonkosten, een extra ondersteuning gevraagd ten opzichte van het initieel ingediende projectvoorstel, namelijk 28.840,00 EUR per ontvanger in plaats van 25.000,00 EUR. In totaal komt dit op 57.680,00 EUR in plaats van de initieel voorziene 50.000,00 EUR voor het tweede onderzoekjaar.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota voor het tweede onderzoeksjaar. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan KU leuven en Karel de Grote Hogeschool vzw:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget 2022 | Budget 2023 |
5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen - 2e onderzoeksjaar (2022-2023) | KU Leuven | 14.420,00 EUR | 14.420,00 EUR |
5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen - 2e onderzoeksjaar (2022-2023) | KdG Hogeschool vzw | 14.420,00 EUR | 14.420,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetjaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
2022 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | nog te bepalen | 30.000,00 EUR | -3.840,00 EUR | 26.160,00 EUR | / |
2022 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | KU Leuven | 25.000,00 EUR | +1.920,00 EUR
| 26.920,00 EUR | Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen
|
2022 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | KdG Hogeschool vzw | 25.000,00
EUR | +1.920,00 EUR
| 26.920,00 EUR | Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen
|
2023 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | nog te bepalen | 61.200,00 EUR | -3.840,00 EUR | 57.360,00 EUR | / |
2023 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | KU Leuven | 12.500,00 EUR | +1.920,00 EUR
| 14.420,00
EUR | Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen
|
2023 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | KdG Hogeschool vzw
| 12.500,00 EUR | +1.920,00 EUR
| 14.420,00
EUR | Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen
|
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed aan KU Leuven, Oude markt 13, 3000 Leuven, OND 0419 052 173, voor een ondersteuning van het 'praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1G1P Groot Antwerpen' voor:
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed aan KdG Hogeschool, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen, OND 0458 402 105, voor een ondersteuning van het 'praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie en impact van 1G1P Groot Antwerpen' voor:
Op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) keurde het college de principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Op 28 juni 2021 (jaarnummer 429) keurde de gemeenteraad de nieuwe versie van het ondersteuningsreglement voedselhulp goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De stad zet de strijd tegen armoede verder. Dit project draagt bij aan deze doelstelling.
De werking van de bestaande voedselbedelingen en sociale kruideniers is in het gedrang gekomen door:
Er is een grote nood aan bijkomende ondersteuning bij de verschillende voedselhulporganisaties, zowel voor diegenen die zijn ingestapt als diegenen die niet zijn ingestapt in het reglement.
Met deze bijkomende noodondersteuning wil de stad tegemoetkomen aan de stijgende noden. Dit in de volgende vorm:
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door de bedrijfsdirecteur worden opgenomen in afsprakennota's met daarin bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvangers zal worden uitgevoerd.
De verdeling van de bijkomende noodondersteuning wordt gemaakt op basis van het aantal begunstigden, meer bepaald het aantal gezinnen die per voedselhulporganisatie worden geholpen. Er wordt een verschil gemaakt tussen een klein (< 100 begunstigden), midden (> 100 begunstigden) en groot (> 500 begunstigden) bereik van de verschillende organisaties.
Exploitatieondersteuning aan onderstaande partners in het kader van voedselhulp:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget | Ondernemingsnummer |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Tele-Dienst VZW | 3.550,00 EUR | BE0408.474.720 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Onthaal Sint Antonius van Padua VZW | 6.000,00 EUR | BE0646.941.597 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Welzijnsschakels vzw | 3.550,00 EUR | BE0458.084.478 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Zenith VZW | 6.000,00 EUR | BE0448.666.669 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Club De Grijze Kat VZW | 3.550,00 EUR | BE0409.930.809 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | De Toevlucht VZW | 6.000,00 EUR | BE0453.976.331 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | S.O.S Hamin VZW | 6.000,00 EUR | BE0440.666.446 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Al-Ikram VZW | 6.000,00 EUR | BE0827.384.561 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | C Dienst VZW | 6.000,00 EUR | BE0416.016.271 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Moeders voor Moeders VZW | 6.000,00 EUR | BE0452.975.944 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Buurthuis Stroboertje VZW | 6.000,00 EUR | BE0812.338.079 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | SINT-VINCENTIUS A PAULOVERENIGING, PROVINCIALE RAAD VAN ANTWERPEN | 3.550,00 EUR | BE0836.054.480 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496480 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Kerkfabriek Heilig Sacrament Berchem (Sint-Vincentius VZW-Heilig Sacrament VZW) | 2.683,33 EUR | BE0211.233.831 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Welzijnsschakel Wilrijk VZW | 3.550,00 EUR | BE0732.840.542 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Welzijnsschakel Hoboken VZW | 6.000,00 EUR | BE0897.689.666 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Leger des Heils VZW | 2.683,34 EUR | BE0416.251.744 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Polderhart VZW | 2.683,33 EUR | BE0783.787.615 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Filet Divers VZW | 6.000,00 EUR | BE0810.084.810 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Solidariteit Eva VZW | 3.550,00 EUR | BE0413.518.225 |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Ondersteuning voedselhulporganisaties | Sociaal Winkelpunt vzw
| 10.650,00 EUR | BE0829.292.590 |
Voor deze ondersteuning wordt er met een IKA-light 2.683,33 EUR verschoven:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Jaar | Subsidie | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | 2022 | SUB_NR | 2.833.036,80 EUR | -2.683,33 EUR | 2.830.353,47 EUR | Ondersteuning voedselhulporganisatie Kerkfabriek Heilig Sacrament te Berchem |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496480 | 2022 | SUB_NR | 0,00 EUR | + 2.683,33 EUR | 2.683,33 EUR | Ondersteuning voedselhulporganisatie Kerkfabriek Heilig Sacrament te Berchem |
Bovenstaande toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Jaar | Subsidie | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | 2022 | SUB_NR | 367.450,86 EUR | -100.000,00 EUR | 267.450,86 EUR | Reglement voedselhulp |
5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800/6496480 | 2022 | SUB_NR | 0,00 EUR | + 100.000,00 EUR | 100.000,00 EUR | Ondersteuning voedselhulporganisaties |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige ondersteuningen is van toepassing.
Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Om de geldelijke ondersteuning te bekomen mag de uitvoerder geen openstaande, niet-betwiste vervallen schulden hebben ten aanzien van de stad.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed aan onderstaande partners:
Organisatie | Adres | Ondernemingsnummer | Bedrag | |
1. | Tele-Dienst vzw | Schermersstraat 7, 2000 Antwerpen | 0408 474 720 | 3.550,00 EUR |
2. | Onthaal Sint Antonius van Padua VZW | Paardenmarkt 109, 2000 Antwerpen | 0646 941 597 | 6.000,00 EUR |
3. | Welzijnsschakels vzw (Voedselhulp Wederzijds Kristus Koning) | Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel | 0458 084 478 | 3.550,00 EUR |
4. | Zenith VZW | Biekorfstraat 92, 2060 Antwerpen | 0448 666 669 | 6.000,00 EUR |
5. | Club De Grijze Kat VZW | Damplein 12, 2060 Antwerpen | 0409 930 809 | 3.550,00 EUR |
6. | De Toevlucht VZW | Poederleeseweg 5, 2290 Vorselaar | 0453 976 331 | 6.000,00 EUR |
7. | S.O.S Hamin VZW | Leeuwlantstraat 129, 2100 Antwerpen | 0440 666 446 | 6.000,00 EUR |
8. | Al-Ikram VZW | Laar 72, 2140 Antwerpen | 0827 384 561 | 6.000,00 EUR |
9. | Compagnons Depanneurs – C. Dienst VZW | Ijskelderstraat 37, 1060 Sint-Gillis (Brussel) | 0416 016 271 | 6.000,00 EUR |
10. | Moeders voor Moeders VZW | Helmstraat 87/89, 2140 Antwerpen | 0452 975 944 | 6.000,00 EUR |
11. | Buurthuis Stroboertje VZW | Bredabaan 531, 2170 Antwerpen | 0812 338 079 | 6.000,00 EUR |
12. | SINT-VINCENTIUS A PAULOVERENIGING, PROVINVIALE RAAD VAN ANTWERPEN | Sint-Paulusstraat 22, 2000 Antwerpen | 0836 054 480 | 3.550,00 EUR |
13. | Kerkfabriek Heilig Sacrament VZW | Pervijzestraat 52, 2600 Antwerpen | 0211 233 831 | 2.683,33 EUR |
14. | Welzijnsschakel Wilrijk VZW | Koornbloemstraat 57, 2610 Antwerpen | 0732 840 542 | 3.550,00 EUR |
15. | Welzijnsschakel Hoboken VZW | Broydenborglaan 2-1, 2660 Antwerpen | 0897 689 666 | 6.000,00 EUR |
16. | Leger des Heils VZW (Oeuvres Sociales de l'Armée du Salut en Belgique) | Nieuwe Graanmarkt 34, 1000 Brussel | 0416 251 744 | 2.683,34 EUR |
17. | Polderhart VZW | Antwerpsebaan 251, 2040 Berendrecht | 0783 787 615 | 2.683,33 EUR |
18. | Filet Divers VZW | Rolwagenstraat 49, 2018 Antwerpen | 0810 084 810 | 6.000,00 EUR |
19. | EVA-Centrum vzw, (Solidariteit Eva) | Kattenberg 54, 2180 Antwerpen | 0413 518 225 | 3.550,00 EUR |
20. | Sociaal Winkelpunt vzw (Sociale kruidenier Kiel) | Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen (vestiging | 0829 292 590 | 3.550,00 EUR |
21. | Sociaal Winkelpunt vzw (Sociale kruidenier 't Winkeltje) | Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen | 0829 292 590 | 3.550,00 EUR |
22. | Sociaal Winkelpunt vzw (Sociale kruidenier Deurne) | Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen | 0829 292 590 | 3.550,00 EUR |
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022073314 |
Gegevens van de aanvrager: | Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel met als adres Sint-Pietersvliet 7 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | fietsverbinding tussen Laaglandlaan en Laarsebaan te 2170 (Merksem) Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 41 sectie B nrs. 1B en 11A |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | aanleggen van een fietsverbinding tussen de F14 en de Laaglandlaan |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- er werd geen relevante voorgeschiedenis teruggevonden.
Geacht vergunde toestand
- buurtweg tussen de volkstuintjes en sportvelden ten zuiden en de landbouwvelden aan de noordzijde;
Bestaande toestand
- conform vergund geachte toestand.
Nieuwe toestand
- fietsverbindingsweg tussen de pijpenkop (Laarsebaan) en het bovenlokaal fietsnetwerk (Laaglandlaan);
- ontdubbeling fietspad over circa 30 m ter hoogte van laatste weidetoegang;
tot deze ontdubbeling zijn landbouwvoertuigen via de Laaglandlaan toegelaten;
Inhoud van de aanvraag
- aanleggen van een fietsverbinding tussen Laaglandlaan en pijpenkop Laarsebaan;
- ontharden van de pijpenkop op de Laarsebaan.
Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Agentschap Wegen en Verkeer/ AWV - District Antwerpen Vergunningen | 13 juli 2022 | 1 september 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
AQUAFIN NV | 13 juli 2022 | 15 juli 2022 | Geen advies |
Departement Landbouw en Visserij (hoofdbestuur)/ Dept. Landbouw en Visserij, buitendienst Antwerpen | 13 juli 2022 | 30 augustus 2022 | Gunstig |
Politiezone Antwerpen/ Centrale Preventie | 13 juli 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | |
Politiezone Antwerpen/ Verkeerspolitie | 13 juli 2022 | 29 juli 2022 | Geen bezwaar |
Provincie Antwerpen/ Dienst Integraal Waterbeleid | 13 juli 2022 | 1 september 2022 | Gunstig |
Vlaamse Milieumaatschappij | 13 juli 2022 | 26 juli 2022 | Geen advies |
Water-link | 13 juli 2022 | 15 juli 2022 | Geen advies |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Maatschappelijke Veiligheid/ Sociale Interventie/ Projecten | 13 juli 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Stadsbeheer/ Groen en Begraafplaatsen | 13 juli 2022 | 1 augustus 2022 |
Stadsontwikkeling/ Mobiliteit | 13 juli 2022 | 14 juli 2022 |
Stadsontwikkeling/ Mobiliteit/ Oosterweelverbinding | 13 juli 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Vergunningen Milieu | 13 juli 2022 | 8 augustus 2022 |
Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Archeologie | 13 juli 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Stadsontwikkeling/ Publieke Ruimte | 13 juli 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
De aanvraag betreft de aanleg van een fietspad tussen de Laarsebaan en Chemin nr. 15 volgens de Atlas der Buurtwegen. Hierbij wordt het tracé van het bestaande pad gevolgd.
Het rooilijnplan/ innameplan ‘F9 rooilijn-innameplan_10_06_2022’ maakt de nieuwe situatie duidelijk. Twee loten (lot 1 en lot 2) met een totale oppervlakte van 657 m² worden overgedragen aan het openbaar domein.
Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de wijziging van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.
Voorliggende aanvraag kadert in het project Oosterweel. Tijdens de werken aan Oosterweel ontstaat er hinder voor het autoverkeer tussen Antwerpen en de noordelijke districten/gemeenten (Ekeren, Kapellen, Brasschaat …).
Door middel van alternatieve verplaatsingsmogelijkheden – zoals de fiets en het openbaar vervoer- aan te bieden, wordt deze hinder mogelijks beperkt en kaderen de werken in het algemeen belang.
Om de vlotte fietsverbinding te realiseren worden de bestaande paden zoveel mogelijk ingeschakeld en verder geoptimaliseerd, zowel in afmetingen als in materialen. Dit kadert in de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen.
Het ontwerp omvat het heraanleggen van een onverhard pad dat de verbinding maakt tussen de pijpekop, op het einde van de Laarsebaan, en de Laaglandlaan.
Het pad wordt omgevormd tot een overzichtelijk fietspad – over een lengte van circa 685 m – die de verkeersveiligheid voor de fietsers optimaliseert.
Ter hoogte van de laatste weidetoegang wordt het fietspad ontdubbeld om het verder gebruik door landbouwvoertuigen te stoppen.
Voor het aanleggen van de straat wordt gekozen in roodbruine asfalt met een betonnen boordsteen wat in overeenstemming is met het beeld van een fietspad. De geplande werken hebben een gunstig effect op de beeldkwaliteit. Aan weerszijden van het fietspad worden vlakke bermen voorzien.
Voor dit dossier werd voor de verlichting een dossier opgestart bij Fluvius onder SWPR13166.
Op de as worden 23 lichtpalen 4 meter hoog voorzien. De aanvraag biedt dus voldoende veiligheid over de hele traject.
In verband met het deels dubbelgebruik door fietsers en landbouwvoertuigen heeft de dienst mobiliteit geen advies gegeven. Aangezien dit dubbel gebruik maar een klein gedeelte is van het traject, kan dit gunstig worden geadviseerd.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 15 juni 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 13 juli 2022 |
Start 1e openbaar onderzoek | 26 juli 2022 |
Einde 1e openbaar onderzoek | 24 augustus 2022 |
Beslissing toepassing administratieve lus | 20 september 2022 |
Start laatste openbaar onderzoek | 29 september 2022 |
Einde laatste openbaar onderzoek | 28 oktober 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | 28 november 2022 |
Uiterste beslissingsdatum | 25 december 2022 |
naam GOA | Gerd Cryns |
Administratieve lus
Op de aanvraag werd een administratieve lus toegepast, omwille van de volgende reden(en):
De affiche werd niet aangeplakt uiterlijk op de dag voor de begindatum van het openbaar onderzoek en tot en met de laatste dag daarvan conform de bepalingen van artikel 20 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De stappen in de procedure die verkeerd gelopen zijn werden opnieuw uitgevoerd om te voorkomen dat de eindbeslissing over de aanvraag vernietigd wordt omwille van de vastgestelde procedurefout(en).
De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
26 juli 2022 | 24 augustus 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
29 september 2022 | 28 oktober 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Er werden geen bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg ontvangen.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de ‘aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg’.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het bijgevoegd rooilijnplan ‘F9 rooilijn-innameplan_10_06_2022’.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de ligging, breedte en uitrusting van de Laarsebaan en Chemin nr. 15.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen voor beslissing over de zaak van de wegen.
Projectnummer: | OMV_2022087290 |
Gegevens van de aanvrager: | Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen en de heer Johan Pieraerts met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Eksterlaar ZN te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 31 sectie B nrs. 389P3 en 390G3 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | heraanleggen van Eksterlaar (tussen de Constant Jorislaan en de August van Putlei) en aansluiting met aangrenzende straten |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Vergunde en huidige toestand
Nieuwe toestand
Inhoud van de aanvraag
Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Politiezone Antwerpen/ Verkeerspolitie | 9 september 2022 | 15 september 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Algemene bouwverordening
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
De aanvraag beoogt het heraanleggen van bestaande weginfrastructuur aan Eksterlaar tussen Constant Jorislaan en de August van Putlei. De aanvraag gaat gepaard met de aanleg van een gemeenteweg en bevat een rooilijnplan ‘20220215_11635_BA_Rooilijnplan’.
De straat wordt heraangelegd tot een leefbare woonstraat met meer aandacht voor groen.
De rijweg wordt uitgevoerd in bitumineuze verharding, de parkeerstroken in kasseien en de fietspaden in rode verharding. Er worden ruime voetpaden voorzien in betonstraatstenen.
De gehanteerde materialen zijn karakteristiek voor dit type van inrichting van de openbare ruimte. Het project is qua uitzicht en materialisatie inpasbaar in zijn ruimtelijke context. De straat blijft het dubbelrichtingsverkeer houden. De rijbaan zelf wordt 6 m breed, waarnaast aan beide zijden parkeerstroken en een voet- en fietspad worden ingericht.
Er worden groene ruimtes met spel en zitbanken voorzien, zodat een aangename woonstraat kan gecreëerd worden. Gelet op de ligging in een voldoende ontwikkeld woongebied is de functie van de weg inpasbaar in de omgeving.
Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de aanleg van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Procedurestap | Datum |
Start openbaar onderzoek | 20 september 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 19 oktober 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | 28 november 2022 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
20 september 2022 | 19 oktober 2022 | 0 | 0 | 0 | 4 |
Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Versmalling wegenis:
Het is opvallend dat de zijwegen van Eksterlaar smaller worden, maar dat de afslag aan het kruispunt met de August Van Putlei richting noordoosten erg breed blijft. Smalle kruispunten als verkeersvertragende maatregel en om sluipverkeer af te weren, zijn op zich prima, maar dit moet consequent in de hele wijk gebeuren. Anders weert men sluipverkeer uit de ene straat om het in de andere straat uit te nodigen. Iets gelijkaardigs heeft men ook moeten vaststellen met de komst van de fietsstraat en de knip in de August Van Putlei, die het doorgaand verkeer en sluipverkeer niet zozeer naar hoofdwegen als de Borsbeeksesteenweg heeft afgeleid, maar gewoon naar elders in de woonwijk, met name het Eksterlaar en de Mortselsesteenweg. Kortom, als men de kruispunten gaat versmallen, dan moet men de afslag richting noordoosten ook versmallen om te voorkomen dat het Eksterlaar des te meer een geliefde route voor sluipverkeer wordt.
Beoordeling:
Het bezwaar is niet gegrond.
Het verkleinen van de kruispunten gebeurt in de eerste plaats om de oversteekbeweging van de voetganger zo klein mogelijk te maken zodat de voetgangers zo veilig mogelijk kunnen oversteken. Op de afslag richting noordoosten rijdt in beide richtingen een bus. In de bochten heeft de straat een bochtverbreding nodig zodat de 2 bussen elkaar kunnen kruisen. De afstand tussen de 2 bochten is hier niet lang. Om de straat (en het kruispunt) hier op een juiste manier te versmallen, zou de straat heraangelegd moeten worden tot na de bocht (nr. 167). Er is beslist om op de bestaande toestand aan te sluiten.
Grindpaden:
In het 'Overzichtsplan bestaande toestand' staan de 2 kiezelpaden die van Hof Nieles naar Eksterlaar lopen niet ingetekend. Ook in het 'Overzichtsplan nieuwe toestand' wordt hiermee geen rekening gehouden en staat er gewoon gras ingetekend. Het is niet duidelijk of de kiezelpaden verdwijnen, dan wel (ingekort) blijven bestaan. Dat laatste zou het meest logische zijn. Maar op basis van de voorliggende plannen weet men niet hoe ze zullen aansluiten op de nieuwe toestand. Best laat men het oostelijke kiezelpad uitkomen waar het kruispunt verhoogd is en laat men het aansluiten op het zebrapad aldaar, als dat er mag komen. Indien nodig kan men het zebrapad breder maken opdat het kiezelpad erop zou aansluiten.
Beoordeling:
Het bezwaar is gegrond.
De stedelijke dienst Publieke Ruimte adviseert dat bij de uitvoering van de werken de halfverharde paden uit het project behouden zullen blijven.
Verbetervoorstel:
Dit is geen bezwaarschrift, maar wel een verbetervoorstel. Op de nieuwe plannen zijn de 2 bestaande grindpaden die de aansluiting vormen met de nieuwbouwwijk Eksterlaar niet getekend en wordt er hier bijgevolg geen rekening mee gehouden, wat jammer is. Hier passeren dagelijks veel voetgangers, maar vooral veel fietsers. Vooral de aansluiting met het tweede grindpad (dichtst bij Borsbeek, rode pijl op tekening in bijlage) baart mij zorgen. Fietsers die uit dit pad komen botsen volgens het nieuwe plan recht op een boom en een groenperk en vinden geen aansluiting met het nieuwe fietspad. Deze grindpaden lijken misschien enkel voetpaden, maar hier passeren dagelijks heel veel fietsers, o.a. de vele kinderen uit de wijk die school lopen in de Stedelijke Basisschool Het Vliegertje. Een duidelijke doorstroming voor fietsverkeer (blauwe pijl) tussen de nieuwbouwwijk enerzijds en de fietsstraat (August Van Putlei) anderzijds zou de verkeersveiligheid hier ten goede komen.
Beoordeling:
De stedelijke dienst Publieke Ruimte begrijpt de bezorgdheid en zal de aansluiting van het grindpad aan het project herbekijken.
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet georganiseerd.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de ‘aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg’.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan bijgevoegd rooilijnplan ‘20220215_11635_BA_Rooilijnplan’.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de ligging, de breedte en de uitrusting van de nieuwe rijweg met fiets- en voetpaden, parkeerstroken en groenaanplantingen onder volgende voorwaarde:
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen voor beslissing over de zaak van de wegen.
Projectnummer: | OMV_2022087290 |
Gegevens van de aanvrager: | Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen en de heer Johan Pieraerts met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Eksterlaar ZN te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 31 sectie B nrs. 389P3 en 390G3 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | heraanleggen van Eksterlaar (tussen de Constant Jorislaan en de August van Putlei) en aansluiting met aangrenzende straten |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Vergunde en huidige toestand
Nieuwe toestand
Inhoud van de aanvraag
Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Politiezone Antwerpen/ Verkeerspolitie | 9 september 2022 | 15 september 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Algemene bouwverordening
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
De aanvraag beoogt het heraanleggen van bestaande weginfrastructuur aan Eksterlaar tussen Constant Jorislaan en de August van Putlei. De aanvraag gaat gepaard met de aanleg van een gemeenteweg en bevat een rooilijnplan ‘20220215_11635_BA_Rooilijnplan’.
De straat wordt heraangelegd tot een leefbare woonstraat met meer aandacht voor groen.
De rijweg wordt uitgevoerd in bitumineuze verharding, de parkeerstroken in kasseien en de fietspaden in rode verharding. Er worden ruime voetpaden voorzien in betonstraatstenen.
De gehanteerde materialen zijn karakteristiek voor dit type van inrichting van de openbare ruimte. Het project is qua uitzicht en materialisatie inpasbaar in zijn ruimtelijke context. De straat blijft het dubbelrichtingsverkeer houden. De rijbaan zelf wordt 6 m breed, waarnaast aan beide zijden parkeerstroken en een voet- en fietspad worden ingericht.
Er worden groene ruimtes met spel en zitbanken voorzien, zodat een aangename woonstraat kan gecreëerd worden. Gelet op de ligging in een voldoende ontwikkeld woongebied is de functie van de weg inpasbaar in de omgeving.
Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de aanleg van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Procedurestap | Datum |
Start openbaar onderzoek | 20 september 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 19 oktober 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | 28 november 2022 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
20 september 2022 | 19 oktober 2022 | 0 | 0 | 0 | 4 |
Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Versmalling wegenis:
Het is opvallend dat de zijwegen van Eksterlaar smaller worden, maar dat de afslag aan het kruispunt met de August Van Putlei richting noordoosten erg breed blijft. Smalle kruispunten als verkeersvertragende maatregel en om sluipverkeer af te weren, zijn op zich prima, maar dit moet consequent in de hele wijk gebeuren. Anders weert men sluipverkeer uit de ene straat om het in de andere straat uit te nodigen. Iets gelijkaardigs heeft men ook moeten vaststellen met de komst van de fietsstraat en de knip in de August Van Putlei, die het doorgaand verkeer en sluipverkeer niet zozeer naar hoofdwegen als de Borsbeeksesteenweg heeft afgeleid, maar gewoon naar elders in de woonwijk, met name het Eksterlaar en de Mortselsesteenweg. Kortom, als men de kruispunten gaat versmallen, dan moet men de afslag richting noordoosten ook versmallen om te voorkomen dat het Eksterlaar des te meer een geliefde route voor sluipverkeer wordt.
Beoordeling:
Het bezwaar is niet gegrond.
Het verkleinen van de kruispunten gebeurt in de eerste plaats om de oversteekbeweging van de voetganger zo klein mogelijk te maken zodat de voetgangers zo veilig mogelijk kunnen oversteken. Op de afslag richting noordoosten rijdt in beide richtingen een bus. In de bochten heeft de straat een bochtverbreding nodig zodat de 2 bussen elkaar kunnen kruisen. De afstand tussen de 2 bochten is hier niet lang. Om de straat (en het kruispunt) hier op een juiste manier te versmallen, zou de straat heraangelegd moeten worden tot na de bocht (nr. 167). Er is beslist om op de bestaande toestand aan te sluiten.
Grindpaden:
In het 'Overzichtsplan bestaande toestand' staan de 2 kiezelpaden die van Hof Nieles naar Eksterlaar lopen niet ingetekend. Ook in het 'Overzichtsplan nieuwe toestand' wordt hiermee geen rekening gehouden en staat er gewoon gras ingetekend. Het is niet duidelijk of de kiezelpaden verdwijnen, dan wel (ingekort) blijven bestaan. Dat laatste zou het meest logische zijn. Maar op basis van de voorliggende plannen weet men niet hoe ze zullen aansluiten op de nieuwe toestand. Best laat men het oostelijke kiezelpad uitkomen waar het kruispunt verhoogd is en laat men het aansluiten op het zebrapad aldaar, als dat er mag komen. Indien nodig kan men het zebrapad breder maken opdat het kiezelpad erop zou aansluiten.
Beoordeling:
Het bezwaar is gegrond.
De stedelijke dienst Publieke Ruimte adviseert dat bij de uitvoering van de werken de halfverharde paden uit het project behouden zullen blijven.
Verbetervoorstel:
Dit is geen bezwaarschrift, maar wel een verbetervoorstel. Op de nieuwe plannen zijn de 2 bestaande grindpaden die de aansluiting vormen met de nieuwbouwwijk Eksterlaar niet getekend en wordt er hier bijgevolg geen rekening mee gehouden, wat jammer is. Hier passeren dagelijks veel voetgangers, maar vooral veel fietsers. Vooral de aansluiting met het tweede grindpad (dichtst bij Borsbeek, rode pijl op tekening in bijlage) baart mij zorgen. Fietsers die uit dit pad komen botsen volgens het nieuwe plan recht op een boom en een groenperk en vinden geen aansluiting met het nieuwe fietspad. Deze grindpaden lijken misschien enkel voetpaden, maar hier passeren dagelijks heel veel fietsers, o.a. de vele kinderen uit de wijk die school lopen in de Stedelijke Basisschool Het Vliegertje. Een duidelijke doorstroming voor fietsverkeer (blauwe pijl) tussen de nieuwbouwwijk enerzijds en de fietsstraat (August Van Putlei) anderzijds zou de verkeersveiligheid hier ten goede komen.
Beoordeling:
De stedelijke dienst Publieke Ruimte begrijpt de bezorgdheid en zal de aansluiting van het grindpad aan het project herbekijken.
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet georganiseerd.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de wijziging van het gemeentelijk rooilijnplan van 29 januari 1932, zoals voorgesteld op het bijgevoegd plan ‘20220215_11635_BA_Rooilijnplan’.